1994 West USA – Californië, Nevada, Utah, Arizona

Van 7 juli tot en met 28 juli 1994 hebben we met een huurauto een rondreis gemaakt door de USA. We zijn vanaf Schiphol, via Londen naar Los Angeles (v.v.) gevlogen met British Airways. De vliegtijd bedroeg 12 uur. Het tijdverschil met Nederland was -9 uur. We hebben prachtig weer gehad, al was het soms wel heel erg heet.

We hebben de volgende route afgelegd, totaal 5400 kilometer:

– Los Angeles

– San Francisco – via Santa Barbara

– Bakersfield

– Las Vegas

– Grand Canyon – via Hoover Dam

– Monument Valley – via Lake Powell

– Phoenix

– San Diego (Mexicaanse grens) & Palm Springs

– Los Angeles


Auto:

Wij hadden gekozen om via Alamo een auto te huren. De auto hadden we in Nederland al geboekt. Het leuke is dat je altijd een grotere auto meekrijgt dan wat je vooraf in Nederland boekt!


Overnachtingen:

Alleen de eerste overnachting hadden wij vooraf in Nederland geboekt. Het leek ons wel grappig om de eerste nacht in Hollywood te verblijven. Toen we met het vliegtuig waren geland en onze auto hadden opgehaald was de avond al aangebroken. We waren gebroken en konden alleen maar aan een bed denken. We hadden ons alleen niet gerealiseerd dat het hotel dat we hadden geboekt, nog minimaal 1,5 uur rijden was vanaf het vliegveld (als je het in een keer kunt vinden)! Uiteindelijk hadden we na ca. 2,5 uur rijden ons hotel gevonden midden in Hollywood.

Voor de rest van onze reis hadden we nog geen slaapplaatsen geregeld, maar dat is ook niet echt nodig. Als we het rijden zat waren zochten we gewoon een motel op om te slapen. Dit lukte bijna altijd in één keer. Alleen in de grote steden is het soms wat langer zoeken naar een betaalbaar motel.


Eten:

‘s Ochtends haalden we meestal een broodje bij een tankstation en in de avond gingen we ergens eten in een barretje of restaurant.


Rijden in Californië:

Het rijden in Amerika is een erg leuke ervaring, lange en brede wegen waar je elkaar rechts en links in mag halen. De brandstof is er goedkoop. De afstanden tussen de grote plaatsen zijn erg groot. Als je vanaf LA naar San Francisco rijdt, moet je er minimaal een dag voor uittrekken!

Wij hebben tijdens onze reis een afstand van ca. 5400 km gereden.


Los Angeles (Californië):

Eén van de beroemdste delen van Los Angeles is natuurlijk Hollywood. Hier hadden we direct ons eerste hotel.

Vanuit Downtown L.A. zie je de bekende letters ´HOLLYWOOD´ in de heuvels staan.

We hebben natuurlijk ook over de Walk of Fame gelopen, waar bronzen sterren met de namen van bekende acteurs zijn ingelegd.

Ook een bezoek aan het Mann´s Chinese Theater, een quasi-exotische bioscoop, ontbrak natuurlijk niet.

We zijn ook naar de Universal Studios geweest. Om daar te komen moesten we afdalen met de langste roltrap ter wereld. We hebben naar een paar spectaculaire shows gekeken die er werden opgevoerd. Later op de dag hebben we nog een ´tram ride´ door de studio´s gemaakt. We reden onder andere langsde studio’s van  King Kong, Back to the Future, Jaws en door aardbevingen en lawines.

We zijn ook op het Baywatch-strand Venice Beach geweest. Pamela was er helaas niet.

Na een kort bezoekje aan Malibu, een luxe plaats ten westen van LA, en Santa Barbara, zijn we doorgereden naar San Francisco.


San Francisco (Californië):

Een bezoekje aan San Francisco is natuurlijk niet compleet zonder de Golden Gate Bridge, die gebouwd werd tussen 1933 en 1937. Je moet wel tol betalen om de brug over te mogen.

Aan de andere kant van de brug heb je een prachtig uitzicht op San Francisco. Door de ligging is het er wel wat koeler dan elders in deze streek.

We vonden het zo´n leuke stad, dat we besloten hebben om er een aantal dagen te blijven.

Zeker de pier in San Francisco is een trekpleister. Dit is gewoon een grote kermis langs het water. Ook kun je het eiland Alcatraz zien liggen vanaf de pier.


Bakersfield (Californië):

Bakersfield is de hoofdstad van de Californische countrymuziek. Dit is echt een truckersplaats. We kwamen hier toevallig een motel Six tegen, dus we zijn hier toen maar blijven slapen.


Las Vegas (Nevada):

Natuurlijk hebben we een bezoek gebracht aan de ´Gambling Capital of the World´ Las Vegas. Je ziet hier overal casino´s en neonverlichting.

Na een indrukwekkende en lange rit langs Death Valley kwamen we in de voorstad van Las Vegas. Dit is een rare gewaarwording. Na uren van alleen maar zand, zand en nog een zand zie je opeens een grote stad met alleen maar lampjes en grote gebouwen: ´een stad midden in de woestijn´.

De temperatuur kan hier makkelijk 45°C worden, en dat is best wel HEET.

Wij hadden besloten hier een dag of 3 te blijven om onze geldvoorraad eens goed aan te vullen, en dat is geluk. Wij hadden een winst van 80 dollar!!

Natuurlijk hebben we de hele stad doorgereden en gelopen, en met name in de avond is het er zeer leuk. Het ene hotel is nog mooier dan het andere en overal is wat te doen.

Het verblijf en het eten zijn er erg betaalbaar, omdat de horeca ervan uitgaat dat de meeste mensen hun geld in de gokautomaten gooien en dus maken ze de rest wat aantrekkelijker geprijsd.

De mooiste manier om Las Vegas te bekijken is vanuit de lucht, dus hebben wij ´s avonds een helikopter rondvlucht gemaakt boven Las Vegas. In een woord ´schitterend´!!


Hoover Dam (Nevada):

Vanuit Las Vegas reden we door naar de Hoover Dam. De Hoover Dam is maar liefst 225 meter hoog en is de grens tussen de staat Nevada en Arizona. Er is ook een uur tijdverschil, dus de horloges aanpassen!

Een bezoekje aan deze grootste stuwdam is zeker de moeite waard. Je kunt je auto er goed parkeren en het is zelfs mogelijk om de dam in te gaan!

Wij bleven er een uurtje rondkijken en zijn toen vlug verder gereden richting Grand Canyon.


Grand Canyon National Park (Arizona):

Het Grand Canyon National Park is toch wel een van de meest indrukwekkende schoonheden van moeder natuur! Over een afstand van vele honderden kilometers heeft de Colorado-rivier de Grand Canyon uitgeslepen.

Als je in de buurt van de Grand Canyon bent aangekomen, vraag je je af waar die spleet nou zit. Die zie je niet totdat je vlak aan de rand van de afgrond staat en dan…

Je kunt vanuit verschillende punten de Canyon bekijken en ook rijden er treintjes rond die je van A naar B kunnen brengen. Ook kun je bij de ingang van het Nationale Park een bezoek brengen aan het Visitor-Center. Hier vind je winkeltjes, restaurants en hotels. De prijzen liggen hier een stuk hoger dan elders, omdat dit de enige plek is in de buurt van de Grand Canyon waar je kunt blijven slapen. Het beste is om in een plaatsje voor de Grand Canyon een hotel te nemen, de volgende dag vroeg op te staan om naar de Canyon te rijden en aan het einde van de dag weer terug te rijden naar dat hotel. Je hoeft op deze manier niet te overnachten bij de Grand Canyon. Dit is ook een van de plaatsen waar je niet op de gok naar toe moet gaan voor een hotel, omdat er maar weinig slaapplaatsen zijn en deze zijn bijna altijd al volgeboekt.


Lake Powell (Utah):

Dit is een stuwmeer dat een enorme canyon met water heeft gevuld. Zeker ook leuk om langs te rijden als je toch in de buurt bent. Het lijkt erg op de Hoover Dam, alleen is het een kleinere versie.


Monument Valley (Utah):

Na Lake Powel zijn we doorgereden naar Monument Valley. Als je aankomt kijk je je ogen uit, net of je een western film binnen stapt. Toen we aankwamen regende het er flink, maar na een half uur scheen de zon weer volop.

Aangezien de wegen hier slecht zijn is misschien wel de beste manier om de omgeving te verkennen, door mee te rijden met een Jeep. Je kunt tegen een kleine vergoeding met een gids mee en deze gids laat je het hele gebied zien. Dit is zeker een aanrader.


Phoenix (Arizona):

Als je in de buurt bent is dit zeker een stad om een dagje door te brengen. In tegenstelling tot LA is dit een stad zonder echte hoogbouw. Het ligt midden in de woestijn en het kan er dus heet zijn. ’s Avonds hebben wij ons vermaakt in het ‘Hard Rock Café’ van Phoenix.

De volgende dag stonden we vroeg op en reden door naar San Diego.


San Diego (Californië):

Dit is de oudste stad van Californië en is gelegen langs de Grote Oceaan, vlak bij de grens met Mexico. Je vindt hier veel jonge lui die graag de grens over willen om eens flink te feesten. In de USA moet je 21 jaar zijn om drank te mogen kopen en in Mexico niet, dus veel jongeren gaan er een dagje stappen!

Ook dit is een stad waar je je makkelijk een paar dagen kunt vermaken. Leuk is vooral om met je auto langs de kust te rijden. Je vindt hier veel straatjes met leuke tentjes.

We zijn naar Seaworld geweest, waar we een show hebben gezien met orca´s en dolfijnen. Als je toch in San Diego bent mag je dit absoluut niet missen. Je kunt je hier makkelijk een paar uur vermaken.


Palm Springs (Californië):

Voordat we terug reden richting LA, wilden we nog even langs Palm Springs. We hadden hier leuke verhalen over gehoord en gelezen.

Het is een dorp midden in de woestijn en het kwik kan er oplopen tot wel 50°C! De naam zegt het al, er zijn genoeg palmbomen en deze zorgen voor een goede verkoeling.


Los Angeles (Californië):

De laatste paar dagen hebben we nog doorgebracht in LA om omgeving. We hadden weer een hotel opgezocht midden in Hollywood en daarvandaan hebben we met onze auto nog veel gezien. Een auto is geen overbodige luxe daar, omdat van noord naar zuid LA het ongeveer 100 km is!

Op een avond waren wij ons paspoort vergeten (om ons te legitimeren voor de leeftijd) en moesten we 45 minuten heen en weer terug rijden naar de kroeg waar we heen wilden. Het zijn dus behoorlijke afstanden die je daar aflegt.

We hebben nog een bezoek gebracht aan Beverly Hills, één van de rijkste gemeenten van de VS. We zijn natuurlijk op zoek gegaan naar het bekende postcode 90210, en hebben dit ook gevonden.

Op de laatste dag hebben we onze auto weer ingeleverd en vlogen we met een geweldige ervaring weer terug naar Nederland. We komen hier zeker nog een keer terug.