1999 Cuba – Varadero

Op 12 oktober 1999 gingen we voor een culturele trip naar Cuba. Cuba is een groot eiland in het Caribische gebied naast Mexico en onder Florida (USA). Het zuiden van het eiland ligt in het Caribische deel en de noordkant ligt aan de Atlantische kant. Vanuit Amsterdam ben je er in circa 10 uur. Het tijdverschil met Nederland is 6 uur.

We verbleven in Gran Hotel (tegenwoordig Club Amigo Varadero) wat aan de oostkant van het schiereiland Varadero ligt. Hoewel het bier er bijna altijd op was, was hier toch sprake van een all-inclusive hotel!

We hebben gekozen voor de badplaats Varadero, omdat je aan deze zijde van Cuba dicht bij veel mooie bezienswaardigheden zit zoals Havanna. Varadero is een schiereiland in noorden van Cuba wat volgebouwd is met grote hotels. Het is dan ook zeker een aanrader om op eigen gelegenheid de omgeving te gaan verkennen. Het eiland is te groot om in 2 weken helemaal te bekijken, dus hebben wij het gehouden bij het west deel van Cuba.

In Varadero zelf vind je een paar leuke discotheken en wat eettentjes, maar is vooral een strandbestemming.

Na een dag rust op het mooi grote strand van Varadero besloten ik met René een duikje te gaan wagen, en gingen naar een plaatselijke duikschool met de naam ‘Baracuda’. Die dag gingen we met een soort bus naar de zuidkant van het eiland om daar een paar mooie duiken te maken, en mooi was het. Er was geen gids die met ons mee wilde dus werden we ter plekke meegegeven aan een stel wildvreemden die wilden duiken naar minimaal 30 meter. Na 15 minuten besloten we onze eigen duik maar af te maken want het gedrag van de anderen lag niet helemaal op een lijn met die van ons. Achteraf was het een mooie dag en was het de busrit van 2,5 uur wel waard.

Cuba is mooi om te duiken, maar het deel rond Varadero is erg beperkt. Het Caribische deel is mooier en rustiger. Je vindt hier mooie riffen en veel vis, maar wel een stuk rijden van uit Varadero. Let goed op bij wat voor duikschool je terechtkomt, want ze nemen het niet altijd even nauw met de duikveiligheid!

De volgende dag zijn we met Alie en René naar Havanna gegaan, en daar kom je natuurlijk voor. Als je in Varadero verblijft is het zeker de moeite waard om naar Havanna te gaan, je kunt je hier makkelijk een paar dagen vermaken. Havanna is een mooie oude stad waar je nog het echte Cuba kunt proeven en ruiken. Je kunt hier heerlijk eten en overal waar je komt wordt echt Cubaanse muziek gespeeld. Vanuit Varadero is het maar 1,5 uur met een bus of taxi naar Havanna.

Als je op Cuba bent maar niet een paar dagen naar Havanna bent geweest heb je heel wat gemist. Het is een mooie en grote stad met veel pleinen en straatjes. Het stikt en stinkt daar van de vele oude auto’s maar het was werkelijk een geweldige ervaring.

Ook de binnenlanden zijn mooi om te zien en wij hebben dit met een soort Jeep ervaren.

Verder mag ook een rondreis over het westelijk deel van het eiland niet ontbreken. Zo zie je pas echt hoe groen dit eiland is. Het eiland aan deze zijde is wel vrij vlak.

Het uitgaansleven in Varadero zelf is niet zo super dus daar moet je hier niet voor zijn.

Wij hadden de pech dat we in een vette orkaan terecht waren gekomen, waardoor we twee dagen bingo hebben moeten spelen in het hotel, want je mocht het hotel niet verlaten. Het oog van de orkaan lag maar 20 km bij ons vandaan. Alle ramen en deuren werden afgeplakt en het water stond in het hotel tot over de enkels!

Na een dag of 3 was het weer stralend weer. Raar om dit natuurgeweld van zo dichtbij mee te maken.