2004 Zwitserland – Saas Grund

We zijn van 19 tot en met 28 februari 2004 op wintersportvakantie naar Saas Grund geweest.

We verbleven in een 2 kamerappartement in Haus Opal.  We hadden deze accommodatie via internet geboekt. Het is een complex met verschillende privé-woningen die grotendeels verhuurd worden aan toeristen.

Het appartement is erg ruim en van alle gemakken voorzien. We hadden een ruime slaapkamer en woonkamer. In de keuken stond een oven en magnetron. Wat heel lekker was na een dagje skiën, was het ligbad.

We hebben deze vakantie heel veel sneeuw gezien. De kwaliteit van de pistes was hierdoor perfect. We zijn zelfs een paar keer heel vroeg opgestaan om de eerste bus naar de pistes te nemen. We waren dan een van de eerste skiërs en hadden het geluk dat een aantal pistes nog niet geprepareerd waren. Voor een dik pak verse sneeuw zijn we wel bereid om vroeg op te staan. Eén keer hadden we het geluk dat we een bok op de piste tegen kwamen.

Het Saasdal ligt in het zuiden van Zwitserland, in het Duitstalige deel van het kanton Wallis. Je vindt hier de hoogste bergen van Zwitserland. Het Saasdal wordt omringd door 18 vierduizenders. De dorpen die in het Saasdal liggen zijn Saas Fee, Saas Grund, Saas Almagell en Saas Balen. De skigebieden van Saas Grund en Saas Almagell vormen samen met de Fee gletscher bij Saas Fee een prachtig skigebied. De maximale hoogte van het skigebied is 3600 meter, dus je bent verzekerd van sneeuw. In Saas Fee kun je zelfs in de zomer skiën op de gletscher.

In alle drie de skigebieden worden de pistes zeer goed geprepareerd. Toen wij er waren lag er enorm veel sneeuw. Er waren dus veel mogelijk om te skiën in de diepsneeuw. Daar kom je wel vroeg je bed voor uit. We hebben een paar dagen gehad dat het op de top van de Fee gletscher erg koud was door de ijzige wind.

Je kunt uit verschillende skipassen kiezen. Wij hebben gekozen voor de skipas Saas en dan kun je skiën op meer dan 140 km pistes in de verschillende skigebieden van Saas Almagell, Saas Grund en Saas-Fee. De skipas was wel erg duur ,voor 6 dagen ongeveer 200 euro, maar het is zonde als je je beperkt tot skiën in slechts een van de drie skigebieden. Met de skipas kun je gebruik maken van de gratis skibus.

Het kleine skigebied van Saas Grund is erg gemoedelijk. Je vindt er zeer mooie uitzichten. Op een paar pistes staan sneeuwmachines voor als de sneeuw toch een keer niet zo goed is. In het skigebied vind je 2 kilometer blauwe pistes, 20 kilometer rode pistes en 6 kilometer zwarte pistes.

Het skigebied van Saas Fee is uitgestrekt met perfecte pistes. In Saas Fee vind je 20 kilometer blauwe pistes, 60 kilometer rode pistes en 20 kilometer zwarte pistes. Iedereen kan er terecht, zowel beginners als gevorderde skiërs en snowboarders. Alle afdalingen eindigen aan de rand van het dorp. De vele liften zorgen voor korte wachttijden.

We vinden het Saas-dal een erg leuk ski-gebied omdat het eigenlijk uit 3 totaal verschillende skigebieden bestaat, die met de skibus goed te bereiken zijn.

De apres ski is rustiger dan in Oostenrijk, maar hierdoor niet minder gezellig. Vaak wordt er een drankje gedronken op een terras of in een restaurantje. Op de pistes zelf is het wel goed te vergelijken met Oostenrijk. Je vindt er grote zelfbedieningsrestaurants en skihutten.

Als je gaat skiën in Saas Fee mag een bezoek aan de grootste ijspaviljoen en het hoogste draairestaurant ter wereld aan de voet van de Allalin natuurlijk niet ontbreken. Het ijspaviljoen Mittelallalin is het grootste ijspaviljoen ter wereld. Via een 70 m lange gang die voert van het bergstation van de tandradspoorweg “Metro-Alpin” ga je direct naar een ruim 5.000 m3 grote ijsgrot. Toen we hier aankwamen waren we erg buiten adem door de ijle lucht, maar het was echt de moeite waard. In de gletsjer vind je enkele ruimten die ingericht zijn als een klein museum met uitleg over de bergen van vroeger en nu.
Verder heb je vanuit het hoogste draaiende restaurant ter wereld, een ontzettend mooi panorama-uitzicht op de bergen en gletsjers van het Saasdal. Je moet er alleen wel aan denken dat als je terugkomt van de wc, je tafel al een stukje verder is gedraaid. Even zoeken dus!

Je zit er erg rustig, op loopafstand van het centrum. De skibus stopt voor de deur. Doordat je niet in het centrum zit en niet in het dure Saas Fee, is deze accommodatie goed betaalbaar

 

SAAS GRUND

De plaats Saas Grund is een langgerekt dorp dat ligt op ongeveer 1560 meter. Als je erdoorheen loopt ziet er niet zo heel gezellig uit, als dat je van een wintersportplaats verwacht. Wij hebben gekozen voor Saas Grund omdat het een goedkoper alternatief is voor de wintersportplaats Saas Fee. In Saas Grund zie je voornamelijk chalets met een enkel hotel, allen gelegen aan de hoofdweg. Er zijn een aantal winkeltjes waaronder een goede supermarkt en sportzaken. Natuurlijk zijn er ook een paar restaurantjes in Saas Grund. Het zijn voornamelijk eenvoudige restaurants met veelal overheerlijke Walliser specialiteiten (o.a. fondue en raclette) en pizza’s. In een van deze restaurantjes hebben we een heerlijke fondue gegeten. Dit is echt een aanrader!

De après-ski in Saas Grund is erg rustig. Er zijn slechts 5 bars en 4 tearooms.

 

SAAS FEE

Saas Fee is het grootste dorp in het Saasdal en ligt op ongeveer 1790 meter. Het is sfeervoller dan de andere drie dorpjes maar een stuk duurder. Saas Fee is bovendien autovrij. Je rijdt met je auto tot het dorp en laat deze dan achter in een van de parkeergarages waar hij daar sneeuwvrij blijft tot aan je terugreis.

Net als in Saas Grund vindt je hier accommodaties in chaletstijl. Het is hier in het dorp meer klimmen dan in het vlakke Saas Grund. Het centrum ziet er gezellig uit met een pleintje en smalle straatjes. Er zijn hier meer winkels te vinden dan in Saas Grund

In Saas Fee vindt je heel veel restaurantjes en drukke terrassen en (buiten)barretjes. De après-ski is hier levendiger dan is Saas Grund.