2005 Griekenland – Kreta (Rethymnon)

Op 5 mei 2005 zijn we al heel vroeg (06:15 uur) vertrokken naar Kreta. Rob en Wil zijn 35 jaar getrouwd en hebben ons samen met Patty en Marco uitgenodigd om mee te gaan naar Rethymnon.

Na een goede vlucht zonder vertraging landden we op de luchthaven van Heraklion. Na een transfer van ongeveer een uurtje kwamen we aan in Rethymnon. We verbleven in het hotel Brascos, gelegen direct tegen het oude centrum.

 

Vrijdag 6 mei

Na de welkomstinfo zijn we met de bus naar Chania gegaan. Chania is de op een na grootste stad van Kreta. De oude stad, met name rondom de Venetiaanse haven, is erg gezellig. Aan de waterkant vind je veel restaurantjes en cafés met terrasjes. Rondom de haven vind je vele smalle straatjes met kleine winkeltjes.

Zaterdag 7 mei

Vandaag hebben we een wandeling van 8 kilometer gemaakt door de Imbroskloof. We hebben ongeveer 2½ uur gelopen tussen hoge rotswanden. Op het smalste punt is de kloof slechts 2 meter breed. Doordat het nog vroeg in het seizoen was, was de kloof nog erg groen.

Na de klooftocht hebben we een stop gemaakt in Frangokastello om te eten en te zwemmen. Hier vind je het veertiende eeuwse Venetiaanse fort Frangokastello. Van buiten lijkt het heel indrukwekkend, maar binnen vind je slechts lage stukjes muur en veel losse stenen. Helaas was het iets te koud om te gaan zwemmen.

Zondag 8 mei

Op het programma voor vandaag stond een fiets-/wandeltocht. We begonnen met een wandeling van ongeveer 5 kilometer door de Myli-kloof. Deze is te vinden vlak bij Rethymnon. De Myli-kloof is niet erg bekend. Hierdoor kwamen we ook bijna geen andere wandelaars tegen. De kloof was nog mooier dan de Imbros-kloof. De Myli-kloof is veel groener en veel afwisselender dan de Imbros-kloof. De gids die ons begeleidde wist veel leuke dingen over Kreta en de omgeving te vertellen. Dit maakte de activiteit erg compleet.

Na de wandeling begon het fietsgedeelte. We begonnen in het dorpje Chromonastiri. De fietstocht had een lengte van 25 kilometer. Gelukkig was het grootste deel (21 kilometer) bergafwaarts.

Als afsluiting van de dag kregen we een lunch waarbij we verschillende Griekse gerechten konden proeven (Mezes). We waren allemaal erg enthousiast over deze activiteit. Het is weer eens wat anders dan de standaard activiteiten die op Kreta worden aangeboden.

Maandag 9 mei

Met een gehuurde scooter hebben we een tochtje gemaakt naar de zuidkust van Kreta. Het was licht bewolkt en daardoor was het goed koud op de scooter. Onze eerste stop was in Spili. Hier is een Venetiaanse bron te vinden waar je water uit een lange rij leeuwenkoppen kan drinken. Er was ons verteld dat je 5 jaar jonger zou worden als je van dit water zou drinken, maar dit is helaas of een fabeltje, of het geldt niet voor Nederlandse mannen.

Vervolgens zijn we door de Kourtaliótiko-kloof gereden naar Plakias. Om een beetje warm te worden hebben we hier wat gegeten. Toen we op een terrasje zaten brak eindelijk de zon door. Op de scooter werd het toen ook direct veel aangenamer.

Daarna zijn we doorgereden naar Prévili. Eerst hebben we een fotostop gemaakt gemaakt bij het klooster van Préveli. Als laatste hebben we een bezoek gebracht aan het strandje van Prévili. Dit strandje wordt ook wel Palm Beach genoemd door de vele palmbomen die je hier aantreft. Deze groeien voornamelijk langs het zoetwater riviertje dat uitmondt bij het strandje, dat een scheiding vormt tussen het riviertje en de zee. Een bezoek aan dit strandje klinkt heel aantrekkelijk maar om er te komen moet je ruim 450 in de rotsen uitgehouwen traptreden af en, wat nog erger is, ook weer op om terug te komen bij de scooter. Wij zijn toch naar het strandje gegaan en het was gelukkig de inspanning waard.

Dinsdag 10 mei

Ook in Kreta is het natuurlijk mogelijk om te duiken. We hebben een duikje gemaakt in Plakias, bij het Kalypso Hotel. Het was nog erg rustig met duikers, dus we waren maar met z’n vieren. Het duiken in Kreta is met zoals in de andere Middellandse Zee gebieden. Het waren twee leuke duikjes. We hebben een forse baars gezien en wat kleine visjes. De veel voorkomende octopussen waren vandaag nergens te vinden.

Woensdag 11 mei en donderdag 12 mei

Deze twee dagen hebben we lekker lui doorgebracht. We hebben een paar uurtjes op het strand gelegen en hebben Rethymnon bekeken.

Rethymnon is echt een gezellige stad, zeker als je door alle smalle steegjes met kleine winkeltjes wandelt. We hebben een bezoek gebracht aan het Fortezza, een van Kreta’s grootste Venetiaanse forten. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht over de stad.

De Venetiaanse haven met de vele terrasjes vonden wij de leukste plek voor een drankje. Hier hebben we vele keren een frappé gedronken. Het is erg moeilijk om een leuk restaurant te vinden. Het zijn er namelijk veel te veel. We hebben overal heerlijk gegeten.

Doordat ons hotel vlakbij de kerk van de Vier Martelaars was, hebben we vele trouwerijen gezien. Eentje vonden we wel apart, omdat hier de mensen in Kretenzer klederdracht waren (zie foto).

Vrijdag 13 mei

Met de auto zijn we naar door de Lassithi hoogvlakte gereden. We hebben een fotostop gemaakt op de Seli Ambelou-pas waar je de restanten vindt van de vele windmolens die hier hebben gestaan. Vervolgens zijn we doorgereden naar Chersonissos, waar Mascha een half jaar gewerkt en gewoond heeft.

Zaterdag 14 mei

We hebben weer een fietstocht gedaan. We bezochten eerst de dorpjes Miriokefala, gelegen in het Léfka Orí gebergte, en Lappa. Hier hebben we een wandeling gemaakt door het dorp en een klein museum bezocht. Beide dorpjes waren niet echt interessant. Vervolgens zijn we naar de watervallen van Argiroupoli geweest en toen was het tijd om te beginnen met de fietstocht. De tocht was 39 kilometer lang waarvan 32 kilometer bergafwaarts. Ons einddoel was het enige zoetwatermeer van Kreta, het meer van Kournas. Om hier te komen moesten we wel wat meer inspanning leveren dan tijdens de vorige fietstocht. Een duik in het koele water van het meer en een koude frappé (ijskoffie) waren dan ook erg welkom. Bij het meer hebben we vervolgens een Griekse lunch genuttigd.

Zondag 15 mei

Na een tocht met een scooter langs de kust en door bergen in de buurt van Rethymnon, was het weer tijd om naar huis te gaan. Met 1½ uur vertraging zijn we uiteindelijk om 02:30 uur ‘s nachts vertrokken naar Nederland.

Helaas is de vakantie weer voorbij. We hebben het enorm naar ons zin gehad.

Rob en Wil, nogmaals hartstikke bedankt voor de leuke tijd op Kreta.