2009 Duitsland – Winterberg

Zaterdag 19 december  2009

Geheel onverwachts heeft Dave donderdag een mini-ski vakantie geboekt naar Winterberg. Voor de sneeuw hoefden we het niet te doen, want thuis lag sinds donderdag ook een dik pak sneeuw.

Om 07:15 uur vertrokken we met z’n drietjes met de auto van Rob en Wil, want die hebben winterbanden en wij (nog) niet. In Duitsland zijn winterbanden verplicht.

We hebben een korte stop gemaakt in Den Bosch om voor Jasper winterlaarzen en een skibroek van Luca en Brian op te halen.

Onderweg zijn we even gestopt bij een wegrestaurant in Duitsland voor een bakje koffie. Er was een leuk speelhoekje, dus Jasper had het ook helemaal naar zijn zin. Om 12:20 uur kwamen we aan in Winterberg. We hebben een hele goede reis gehad, zonder file. Het laatste stuk ging het traagst, want we moesten door allemaal kleine dorpjes en daar was de weg niet overal sneeuwvrij.

We hadden het hotel, Landgasthof Gilsbach al snel gevonden. We zitten ongeveer 6 km van het centrum vandaan in de wijk Winterberg Langewiese. Toen we hadden ingecheckt mochten we gelijk onze kamer in. We hadden dit niet verwacht, want in de papieren stond dat we er pas na 14:00 uur in mochten.

Onze kamer  is echt geweldig. Het is meer te vergelijken met een 2-kamerappartement, maar dan zonder kookgedeelte. We hebben een zeer ruime slaapkamer en een aparte zitkamer van elkaar gescheiden met en deur. Echt ideaal nu we met zijn drietjes zijn, want Jasper kan ’s avonds dus rustig slapen als wij nog even tv kijken.

Toen we alles hadden uitgepakt zijn we naar het centrum van Winterberg gereden. Er ligt een goed pak sneeuw. We hebben dus al helemaal het wintersportgevoel.

In het centrum was een kleine kerstmarkt. We hebben ook wat winkeltjes bekeken en voor Jasper een lekkere warme skibroek gekocht. De broek die we geleend hadden konden we tot aan zijn oren optrekken. Hij was maar goed ook dat we de skibroek gekocht hadden want het was enorm koud, -16°C. Om op te warmen hebben we onszelf getrakteerd op apfelstrudel met vanillesaus. Jasper moet natuurlijk wel goed leren wat wintersport is. Zoals verwacht was hij er niet vies van (en wij ook niet). Toen we bijna bij de auto waren had Jasper het ineens niet meer zo naar zijn zin. Ondanks de 2 paar dikke sokken en de warme laarzen had hij toch erg koude tenen gekregen. Hij was er erg verdrietig om.

’s Avonds zijn we weer terug gegaan naar het centrum en hebben we heerlijk gegeten bij een Griek (lekker Duits). De temperatuur was ondertussen opgelopen tot -19°C. Omdat we allemaal goed moe waren, zijn we op tijd naar bed gegaan.

Zondag 20 december 2009

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt met gebakken ei en spek, zijn we naar de Winterberg Skiliftkarussell gereden. Er zijn meerdere skigebiedjes in Winterberg, maar dit is de grootste en het meest geschikt voor gevorderde skiërs. We zijn we om de beurt gaan skiën, Mascha in de morgen en Dave in de middag. De ander ging met  Jasper sleeën en spelen rondom hotel/restaurant Der Brabander.

Het skigebied was veel groter dan we verwacht hadden. We waren natuurlijk ook niet echt goed voorbereid op stap gegaan. Vanaf de top kon je meerdere liften en pistes nemen. Er was zelfs een leuke zwarte piste. De kwaliteit van de sneeuw op de piste was erg goed en er waren meerdere sneeuwmachines in gebruik. Op de pistes ligt ongeveer 50 cm sneeuw. We hebben leuk kunnen skiën.

Ook Jasper heeft zich goed vermaakt. Hij heeft lekker in de sneeuw gespeeld. Het heeft de hele dag gesneeuwd, maar dat had hij gelukkig geen last van. Hij vond het wel raar dat mama een skihelm op zette. Hij zei: “mama helm op,  mama Bobbie de Bouwer”. Hij vond het ook erg leuk om ons te zien skiën. Toen we naar het restaurantje liepen om te gaan lunchen, en hij de skistokken vast had, zei hij dat hij ook aan het skiën was. Hij zei ook de meerdere keren dat hij de sneeuw mooi vond.
Toen de kinder-ski-klasjes weg waren uit het kinderland, heeft Jasper daar nog even gespeeld. Volgens hem was het een speeltuin. Hij vond het erg leuk om onder de poortjes door te lopen. Ineens begon hij te huilen. Hij stond in een dik pak sneeuw dat tot zijn knieën kwam en hij was zijn voetjes kwijt. Hij riep dat hij niet meer kon lopen. Toen hij erachter kwam dat je gewoon kan lopen als je je voetjes niet ziet, was het weer goed en speelde hij lekker verder. Hij vond ook het sleeën heel erg leuk. Vooral als we hem een duwtje gaven zodat hij zelf van een klein hellinkje af kon sleeën. Hier kon hij echt geen genoeg van krijgen. Er waren aardig wat huilende kinderen die het koud hadden en liever binnen wilde zitten. Bij Jasper was dit net andersom. Toen zijn hoofd langzaam in een tomaat veranderde, en zijn lichaam in een sneeuwpop, dachten wij dat we er goed aan deden om even binnen in het restaurant op te warmen. Dat dachten we dus verkeerd. Onder luid protest moesten we hem mee naar binnen trekken. Hij was het er echt niet mee eens. Hij was dan ook blij dat we later weer verder gingen spelen in de sneeuw. Hij heeft luid zingend een wandeling door de sneeuw gemaakt.

Het was goed te merken dat het vandaag minder koud was als gisteren. Het was -12°C en er is veel sneeuw gevallen.

Toen we terugreden naar het hotel, merkten we dat de wegen steeds witter werden. Er reden wel sneeuwschuivers en pekelwagens rond, maar dat had niet veel effect. We hebben er toen maar voor gekozen om ‘s avonds lekker in het hotel te eten. Dat bleek een goede keus te zijn. Dave had een vleesspies, Mascha een enorme cordon bleu en Jasper een lekkere bockworst met als toetje een ijsje.

Jasper spreekt ondertussen ook al een aardig woordje Duits. Toen hij zijn eten op had, vond hij dat het tijd was voor een toetje. Hij riep naar de serveerster: ‘toetie haben!!!’, zoals hij dat thuis ook altijd doet. De serveerster reageerde niet. Dave legde hem uit dat ze hem niet verstond en dat Jasper Duits moest praten. Dat was voor Jasper natuurlijk geen probleem. Hij riep naar de serveerster: ‘Duits, toetie haben!’ De serveerster zei wat in het Duits tegen Jasper en kwam vervolgens terug met een ijsje voor hem. Hij was dolblij.

Maandag 21 december 2009

Vandaag hadden we de lekkere Duitse Kaiserbroodjes bij het ontbijt. De dag begon dus weer goed. Nadat we hadden uitgecheckt bij het hotel, hebben we lekker een wandeling gemaakt in de zon. Achter het hotel lopen verschillende wandelroutes. Jasper heeft de hele weg lekker op zijn slee gezeten.

Als afsluiting van deze leuke mini-vakantie zijn we nog even naar het centrum gereden voor een overheerlijke apfelstrudel met vanillesaus.

Uiteindelijk zijn we rond 12:45 uur vertrokken uit Winterberg. Ook nu ging de reis weer erg voorspoedig. Zodra we de grens overgingen en Nederland weer binnenreden, zagen we alleen maar knipperende borden boven de snelweg. Het was hier een behoorlijke chaos. Het lijkt wel of heel Nederland ontregeld is door de sneeuw die is er gevallen. Gelukkig hadden we ook nu geen last van alle files die er stonden.

Rond 17:00 uur waren we weer thuis. Het lijkt wel of er hier meer sneeuw ligt dan in Duitland. Op het parkeerterrein lag meer sneeuw dan op de dalpistes in Winterberg.