2009 Frankrijk – Les Deux Alpes

Nadat we een dag eerder Jasper naar opa Jan en oma Patricia in Voorburg hadden gebracht, zijn we op vrijdag 13 februari 2009 om 15:45 uur vertrokken voor onze wintersportvakantie. Het was de eerste keer dat we op vakantie gingen met onze nieuwe auto.
Al snel bleek dat er veel files stonden in Nederland waardoor onze navigatie regelmatig de geplande route wijzigde voor een alternatief in verband met de actuele verkeerssituatie. Uiteindelijk zijn we om 19:00 uur eindelijk de grens overgegaan, alleen niet zoals gepland bij Breda maar bij Maastricht. Net voorbij Luik begon het plotseling enorm te sneeuwen en al snel lag er een goed pak sneeuw. Door deze sneeuwval was er op de snelweg maar één baan goed te bereiden. Na een klein uurtje stopte het sneeuwen en konden we zonder problemen doorrijden. Om 21:15 uur reden we Luxemburg binnen en om 21:45 uur waren we in Frankrijk. We hebben in Luxemburg maar snel onze tank volgegooid, want de benzine kost hier maar € 0,969 in plaats van ongeveer  € 1,30 in Nederland.
Ongeveer 2 uur later dan verwacht, om 22:00 uur, kwamen we aan bij ons overnachtingshotel in Thionville (Frankrijk), het Ibishotel.

Na een heerlijk Frans ontbijt met croissantjes en pain au chocolat, gingen we om 06:45 uur weer op pad.
Het eerste deel van de reis ging erg vlot. Rond 08:00 uur hadden we ter hoogte van Tranqueville kort wat sneeuw. De rest van de rit was het zonnig met een straalblauwe lucht. De naam van de weg waarop we reden lijkt dus goed te kloppen: Route du Soleil.
Na Lyon kwamen we in de file terecht.

Toen we vlak bij Les Deux Alpes in een file kwamen, kregen we het toch wel wat warm. Bij het laatste tankstation (Grénoble) waar we net geweest waren, was de pomp kapot. We waren nu op zoek naar een volgende pomp en het benzinelampje ging branden terwijl we achteraan sloten in de file. Op onze navigatie was in de verste verte geen benzinepomp te vinden. Uiteindelijk zagen we er één. We zijn snel uit de file gegaan om te tanken. Helaas, het tankstation was gesloten. In de locale kroeg aan de overkant, waar niemand een woord Engels (b)leek te spreken wist iemand een pomp een stukje verderop. Opgelucht reden we weer verder naar de volgende pomp. Helaas hadden we iets te vroeg gejuicht. Bij deze pomp kon je alleen met pin betalen en geen van onze pinpassen werd herkend door de automaat. Gelukkig wist daar iemand een tankstation die geopend was en waar je contant kon betalen. Twee minuten later stonden we opgelucht te tanken bij de Total en konden we doorrijden naar Les Deux Alpes.

Om 15:30 uur reden we dan eindelijk Les Deux Alpes binnen, waar de temperatuur in het dal (1650 m) -11°C was met zon en een blauwe lucht. Al snel hadden we Hotel le Sherpa gevonden, dat we via Sunweb geboekt hadden.
Omdat de eigenaar er nog niet was en de hostess van Sunweb ons niet kon inchecken, konden we pas om 16:15 uur onze kamer in.

De ligging van het hotel is perfect: middenin het gezellige centrum en 100 meter van de lift. In het hotel zit een Nederlandse kroeg met goed bier en heerlijke Baileys, eronder een ‘ziekenhuis’ en ernaast een apotheek en de Spar-supermarkt. Meer heb je toch niet nodig tijdens een wintersportvakantie?a

Dagelijks ging onze wekker om 07:15 uur (vakantietijd?) en rond 21:00 uur zakten onze luiken meestal weer dicht. Om 08:00 uur zaten we aan een overheerlijk Frans ontbijt met o.a. croissants, pain au chocolat, stokbrood, een gekookt eitje en yoghurtjes als toetje. Er waren nog meer lekkere dingen bij het ontbijtbuffet, maar dat waren dingen die we thuis ook regelmatig eten zoals cornflakes etc.

Omdat we half pension geboekt hadden, hadden we ook ‘s avonds eten in het hotel. Het eten was eenvoudig, maar smaakte prima: tartiflette (locale specialiteit met aardappel, ui, spekjes en kaas), pasta, zuurkool, raclette.

Tussen de middag moesten we zelf voor ons eten zorgen. Op de berg vonden we het eten een beetje tegenvallen in vergelijking met wat we in Oostenrijk en Zwitserland gewend waren. We hebben slechts één keer een veel te dure spaghetti Bolognese op de berg gegeten en daar is het dan ook bij gebleven. Onderaan de skipistes, tegenover ons hotel, zat een bakker met overheerlijke croissants. Dat smaakte ons vel beter. Ook hadden we gelukkig al zeer snel ontdekt dat we bij ons hotel een ‘Baquette Grand Jean’ konden eten. Dit overheerlijke gerecht is een stokbrood met een in jus gebakken gehaktbal met pindasaus. Dat konden we echt niet zomaar aan onze neus (of mond) voorbij laten gaan.

We hadden een liftpas van zondag tot en met zaterdag. Het skiën hier in Les Deux Alpes was echt perfect. De vorige week had het nog aardig gesneeuwd en dat konden we goed merken op de pistes. De sneeuw was heel goed en de pistes waren goed geprepareerd. Dagelijks gingen we met de eerste gondel om 9:00 uur naar boven en tussen 16:00 en 16:30 uur gingen we voldaan terug naar ons hotel. De pistes zijn wat moeilijker dan in Oostenrijk en Zwitserland. De gemakkelijkste pistes zijn de groene pistes, de skiwegen. De blauwe pistes liggen qua moeilijkheidsgraad tussen de Oostenrijkse/Zwitserse blauwe en rode in. De Franse rode pisten ligt tussen de Oostenrijkse/Zwitserse rode en zwarte in. De Franse zwarte piste is echt zwart en de zwarte bückelpiste waar we vanaf zijn geweest was echt dubbelzwart. Dat was echt heftig.

Wat ons opviel was dat het zo rustig was boven op de berg. Doordat Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk allemaal vakantie hebben, hadden we enorme rijen verwacht bij de lift en een gekrioel van skiërs op de berg. Het tegenovergestelde was het geval. Tot een uur of 12 konden we op volle snelheid de bergen af. Aan het einde van de dag werd het wat drukker bij de sleepliften en op de skiwegen omdat de meeste mensen terug naar het dal wilde en de pistes naar het dal best moeilijk waren. We hebben bijna nooit hoeven wachten bij een lift. We hebben het idee dat de meeste mensen in het dal skieden bij de beginnersliften. Het was daar enorm druk met klasjes. De hoteleigenaar dacht dat het ook kwam door het mooie weer. Als het mooi weer is in het dal en de sneeuw daar goed is blijven veel mensen beneden. Bij slechte sneeuw in het dal trekken ze massaal naar boven waar het kouder is. Wij vonden het geen probleem dat het boven zo heerlijk rustig was.

De eerste dag hadden we een kleine blunder gemaakt, waar we overigens erg om hebben moeten lachen. Het skigebied bestond uit 2 delen. Het grote skigebied achter ons hotel had afdalingen die ook weer bij de lift waar we begonnen waren uitkwamen. Op de berg aan de andere kant van de hoofdstraat was ook een deel van het skigebied, wat voor ons het gemakkelijkst te bereiken was door vanuit het grote skigebied naar een overstekende stoeltjeslift te skiën. Als we dan weer terug wilden wilden naar ons hotel waren er een paar mogelijkheden: het dorp doorlopen of met een lift terug naar het hoofdskigebied en vervolgens weer naar beneden skiën. Wij dachten dat er ook nog een derde mogelijkheid was: een beetje afsnijden en gewoon de sporen volgend en naar beneden skiën. We hadden vanuit onze kamer gezien dat er erg veel sporen gingen vanaf de piste naar beneden en die kwamen uit recht voor ons hotel. We hoefden dan alleen nog maar de weg over te steken. Zo gezegd zo gedaan. We hadden er een heerlijke skidag opzitten aan beide kanten van het skigebied en wilde afsnijden naar ons hotel. Al snel kwamen we er achter dat de sneeuw op de off-piste afdaling best wel diep was. We zijn er allebei een keer in gevallen en toen we onze skistokken in de sneeuw prikten om op te staan, verdwenen deze helemaal in de sneeuw zonder de berg te raken. Achteraf was het een geweldige afdaling, maar we waren wel blij en bekaf toen we beneden waren.

Een dag later hebben we in de lift die ons naar het kleine skigebied had gebracht, 35 minuten vastgezeten door een technisch mankement. We waren net ingestapt toen we ineens stil kwamen te hangen. We zagen al snel dat beneden de mensen die de lift wilden gebruiken weg werden gestuurd door het personeel. Verder gebeurde er niets en wij zaten geduldig te wachten in de zon (erg vervelend). Na 35 minuten kwam de lift heel langzaam op gang. Het duurde erg lang voordat we boven kwamen. Daar hoorde we dat er een technisch probleem was. De lift draaide op noodstroom en toen iedereen eruit was werd de lift gesloten.

In de week dat wij in Les Deux Alpes zaten, was radio 538 er ook. Ze verzorgden hun uitzendingen vanuit Les Deux Alpes (onderaan de piste stond een mobiele studio) , een aantal DJ’s draaiden tijdens de après ski en er waren optredens. We zijn een avond naar zo’n optreden geweest in Prins van Oranje. De DJ Jeroen Nieuwenhuizen draaide daar en er was een optreden van de Zware Jongens (nooit van gehoord) met carnavalsmuziek.
De crew van Radio 538 verbleef in hetzelfde hotel als wij.

Alle omstandigheden waren voor ons perfect. Ook het weer was super. Iedere dag konden we skiën en snowboarden onder een blauwe lucht. Alleen dinsdag was het ‘s ochtends wat bewolkt. Verder hebben we geen wolken gezien.

‘s Ochtends was het nog erg koud op de berg. Op de koudste dag was -17°C op de gletsjer, maar als de zon dan wat sterker werd en de wind wat ging liggen, merkten we daar niets meer van. Omdat er op de gletsjer altijd wel wind stond bleef het daar koud. Een dag was de gletsjer zelfs gesloten door de wind.
Bovenaan de gewone pistes hebben we aardig wat uurtjes doorgebracht liggend op een strandbedje in de zon, genietend van een warme choco.

In het dal varieerde de temperatuur van -12°C tot -9°C. Het koudst was het op de aankomstdag. Aan het eind van onze vakantie hebben we zelfs in een enkele fleecetrui op het terras gezeten.

Als we deze vakantie in een zin zouden moeten omschrijven dan zouden we zeggen dat dit de ideale wintersportvakantie is: perfecte sneeuw, rustige en afwisselende pistes, zon, blauwe lucht en een gezellig hotel onderaan de pistes.

Omdat we op onze vertrekdag nog de hele dag wilden skiën en dus pas aan het eind van de middag uit Les Deux Alpes vertrokken, hebben we op de terugweg overnachten we in het Choice Hotel in Grenoble, op ongeveer een uurtje rijden van Les Deux Alpes. Na een voorspoedige reis waren we zondag 22 februari weer thuis.