2009 Griekenland – Rhodos (Rhodos Stad) en een dagje Turkije

Zondag 12 juli 2009

Na een paar uurtjes slapen ging om 00:30 uur de wekker. Het was zover, we gingen op vakantie naar Rhodos. De rug en buik van Jasper zitten vol met rode vlekjes. Hij heeft waarschijnlijk een of andere gespikkelde kinderziekte. Hij heeft gelukkig geen koorts meer en voelt zich zo te zien kiplekker.

Om 01:30 uur stonden Rob en Wil voor de deur om ons weg te brengen naar Schiphol.

De rij bij de incheckbalie en de douane was erg kort, dus daar waren we snel doorheen. Bij de douane was het wel een heel gedoe. Alles werd heel goed gecontroleerd. Zelfs Jasper moest zijn broekriem af doen. Voor Jasper hadden we 3 pakjes Roosvice meegenomen (babyvoeding?), maar helaas moesten we twee pakjes weggooien. Het derde pakje dat in de luiertas zat had niemand gezien. De controle is dus echt heel goed, maar niet heus.

We zijn op het terras bij Starbucks neer geploft, Dave had trek in een bakkie koffie en Mascha is helemaal verzot op de ijskoffie die ze daar hebben. Toen de koffie op was zijn we op weg gegaan naar de gate. Na een extra rondje op de rolbanden met Jasper en nog even snel naar de wc mochten we al boarden. Het ging echt snel allemaal. Normaal hebben we nog wel tijd om even naar wat vliegtuigen te kijken, maar dat zat er nu niet in.

Bij het inchecken was ons verteld dat we misschien niet op de stoelen van de door ons geboekte eerste rij in de comfort-class mochten zitten, omdat kinderen die op schoot reizen niet bij de nooduitgang mogen zitten. We vonden dit wel raar, want we hadden er extra voor moeten betalen. In het vliegtuig bleek dat we, zoals we ook op internet gezien hadden, achter een schot zaten. Voorbij dat schot waren de wc en de nooduitgang, dus er was niets aan de hand.  We hadden heel veel beenruimte. De reden dat we deze stoelen geboekt hadden, was dat Jasper dan lekker op de grond kon spelen en niet de hele vlucht op schoot hoefde te zitten. Toen iedereen ingestapt was, bleek dat er niemand op de stoel naast Dave zat. Jasper had dus een eigen stoel en hoefde alleen met het stijgen en landen op schoot te zitten. Dat moet altijd als je nog geen 2 jaar bent. We hadden dus heel veel geluk.

Onze vlucht zou om 4:40 uur vertrekken, maar we gingen al om 04:20 uur weg. Jasper heeft ongeveer een uurtje op zijn eigen stoel geslapen. De rest van de vlucht wilde hij toch liever bij ons op schoot zitten en  een beetje tegen ons aan hangen. Na een hele goede vlucht met wind mee en een snelheid van meer dan 1000 km/h kwamen we om 08:35 uur locale tijd (1 uur later dan in Nederland) aan op Rhodos. We zouden volgens de reispapieren pas aankomen om 09:25 uur dus we hebben veel tijd ingelopen.

Nadat we de bagage hadden gevonden moesten we een tijdje wachten in de bus. Na een transfer van ongeveer 45 minuten werden we als laatste rond 10:00 uur bij ons appartement afgezet. Toen we bij het appartement aankwamen mochten we er al gelijk in.

We verblijven in Aparthotel Athineon in Rhodos-stad. Hier heb je zowel hotelkamers als appartementen. Wij hebben een twee-kamerappartement. Ons appartement ziet er heel netjes uit. We hadden per e-mail al gevraagd of we een appartement aan de zwembadzijde mochten. In beoordelingen op internet stond namelijk dat deze kant  ’s avonds veel rustiger was dan de straatzijde. We hebben nu een appartement gekregen op de eerste etage aan de zwembadzijde. Tot nu toe zit echt alles ons mee.

We hebben snel alles uitgepakt en een korte broek aangetrokken. We hebben vervolgens een kort rondje door het oude centrum van Rhodos-stad gewandeld. Ons hotel zit net aan de andere kant van de oude stadsmuur, aan de kant van de commerciële haven, dus heel erg centraal. Het was al best warm toen we in de zon liepen. Toen we op het vliegveld landden was het al 25 graden en de temperatuur was ondertussen al opgelopen. Er blies wel een heerlijk windje, dus het is hier goed uit te houden.

Het oude centrum ziet er heel gezellig uit. Er zijn veel restaurantjes met terrasjes, souvenirwinkeltjes en heel veel bezienswaardigheden. Het ziet er eigenlijk helemaal uit zoals we gehoopt hadden.

Terug bij ons appartement zijn we gaan zwemmen. Toen we met onze voeten in het water gingen staan leek het heel erg koud, maar toen we eenmaal door waren was het water best lekker.

Na het zwemmen, rond 13:00 uur, hebben we met zijn allen een middagdutje gedaan en werden we pas weer om 15:45 uur wakker.

Om 16:45 uur werden we voor een welkomstinformatie verwacht. Omdat Jasper er niet zoveel zin in leek te hebben, is Mascha alleen gegaan. Het was natuurlijk weer erg interessant. Dave heeft niets gemist.

‘s Avonds zijn we in het oude centrum uit eten gegaan. Dat smaakte zoals verwacht prima.

Omdat we toch wel een erg kort nachtje achter de rug hebben, zijn we maar op tijd gaan slapen.

Maandag 13 juli 2009

Dave was vanmorgen als eerste wakker en is toen vast boodschappen gaan doen. Hij kijkt al maanden uit naar een ontbijtje dat bestaat uit brood met tzatztiki en als toetje Griekse yoghurt met honing.

Na het ontbijt zijn we langs de Mandraki-haven naar de Nieuwe Markt in het nieuwe centrum gelopen. Hier was het grote busstation. We wilden namelijk met de bus naar de vlindervallei in Petaloudes. De bus deed er een uurtje over naar de Vlindervallei.
In deze vallei verzamelen zich tussen eind juni en september ‘quadrina nachtvlinders’. De vlinders komen af op de storaxhars. De vlinders bedekken als een dekentje de boomstronken en rotsen. Als ze rustig zitten zie je alleen de zwarte vleugels met de gele strepen. Als ze opvliegen zie je rood tussen de vleugels. De vallei zelf zag er leuk uit met de bruggetjes en kleine watervalletjes. Je liep er lekker beschut. Jasper kon er ook heel goed aan de hand lopen. Alleen op de steile trappen moesten we hem dragen en het laatste stuk omdat we anders de bus zouden missen.

Terug in Rhodos-stad hebben we op een terrasje onze eerste Frappé (ijskoffie) met roomijs van deze vakantie gedronken. We voelen ons hier helemaal thuis.

Terug in het appartement zijn we even af gaan koelen in het zwembad en ’s avonds zijn we weer lekker uit eten geweest. Op de terugweg naar het appartement hebben we een groot ijsje gehaald bij de lekkere ijssalon die we gisteren al gezien hadden.

Dinsdag 14 juli 2009

Vanmorgen om 08:30 uur werd onze huurauto gebracht. We kregen een witte Volkswagen Polo. Omdat ze er in plaats van een kinderzitje een stoelverhoger hadden ingezet, moesten we eerst even langs de verhuur rijden om deze om te ruilen.

Omdat ons was verteld dat we dit het beste ’s ochtends konden doen in verband met de warmte, zijn we daarna rechtstreeks naar Lindos gereden. Vlak voor Lindos zijn we even gestopt bij een heel mooi uitzichtpunt. We konden vanaf hier in het dal de haven en het strand van Lindos zien liggen en bovenop de berg zagen we de Akropolis.

Toen we in Lindos waren heeft Dave Mascha en Jasper beneden afgezet en heeft vervolgens boven de auto geparkeerd. Het was heel erg druk. Op advies van een paar Engelse mensen is Dave alleen naar de Akropolis gegaan. Het was een enorme klim. Vooral het laatste stuk, een steile trap van rotsblokken met ongeveer 300 traptreden werd afgeraden om met Jasper te doen. Er gingen wel ezeltjes naar boven, maar dan hadden we Jasper nog steeds de steile trap op moeten dragen. Dave was blij dat hij alleen naar boven is gegaan. Zonder al dat gesjouw was het al een aardige klim.
Bij de Akropolis zelf stond veel in de steigers. Dat was wel een beetje jammer dus.

Na een klim van circa 10 minuten over een smalle weg en een steile trap kwam je boven bij een loket waar je een ticket moest kopen om naar binnen te mogen.  Het uitzicht vanaf boven was natuurlijk erg mooi. Het plaatsje Lindos kon je van bovenaf erg mooi zien liggen. De vesting zelf stond bijna geheel in de steigers en er waren een hoop mensen aan het werk om het e.e.a. opnieuw op te bouwen. Veel ouds was er dus niet meer over. De meeste zuilen waren kompleet nieuw neergezet. Het is best leuk om de trip naar boven te maken en je kunt er zeker mooie foto’s maken met dat uitzicht, alleen jammer dat het het oude karakter kwijt is.

Terwijl Dave boven op de berg was, zijn Mascha en Jasper in het witte stadje gaan kijken. Hier waren hele smalle straatjes met veel souvenirwinkeltjes. Als we een tegemoetkomende buggy tegenkwamen, paste dat maar net.

Nadat we bij een supermarkt broodjes hadden gekocht, zijn we verder gereden naar Epta Piges om de zeven bronnen te bekijken. Vanaf hier kon je door een donkere tunnel met je enkels in het water naar een kunstmatige waterval lopen. Wij zijn bovenlangs via een bosweggetje naar de waterval gelopen. Het was wel grappig om te zien, maar het stelde niet echt veel voor.

Terug in het appartement zijn we lekker gaan zwemmen. ’s Avonds hebben we weer heerlijk gegeten in de oude stad. Daarna hebben we een wandeling gemaakt door de Turkse wijk. Dave was helemaal in z’n sas, want de zon stond nu erg gunstig voor mooie foto’s.

Woensdag 15 juli 2009

Na het ontbijt zijn we met de auto via Ixia en de luchthaven naar de struisvogelboerderij in Petaloudes geweest. Dit lijkt op een kinderboerderij maar er zitten andere dieren dan bij ons. Er zaten natuurlijk heel veel struisvogels, maar er waren ook dromedarissen, een kameel, een lama, schaapjes, een kangoeroe, stinkdieren, stekelvarkens, hertjes, ezeltjes, konijntjes, aapjes en nog veel meer.

Toen we uitgekeken waren zijn we verder gereden naar Kamiros. Hier vind je de ruïne van een van de 3 belangrijkste steden uit de Oudheid.

Bij Theologos zijn we bij een restaurantje wat gaan eten, een normaal zo lekkere pita souflaki en sousoukakia (gehakt in tomatensaus). Het was zo smerig dat we het niet aan Jasper durfden te geven. De souflaki was heel erg taai, de tomatensaus zonder tomaat was rode olijfolie waarin patatjes dreven en de gehakt waren ze vergeten te kruiden. Achteraf snapten we eigenlijk niet dat we het eten opgegeten hadden.

Op de terugweg zijn we nog even bij een strandje vlakbij Faliraki gestopt. Toen we de eerste stap in het zand zetten (met de sandalen aan), bleek dit toch niet zo’n goed idee te zijn. Het zand was gloeiend heet. We zijn toen maar doorgereden.

Bij ons appartement zijn we nog even gaan zwemmen.

’s Avonds hebben we brood met Griekse salade in ons appartement gegeten. Daarna zijn we naar de Mandraki-haven gewandeld. Alles was hier erg mooi verlicht.

Donderdag 16 juli 2009

Vandaag was de laatste dag dat we de auto hadden. Dave wilde graag door de bergen rijden. We kwamen bij het plaatsje Filerimos. Op de bordjes zagen we dat hier iets te zien was. We kwamen uit bij een groot kruis van 17 meter hoog bovenop de berg dat we vanuit de transfer-bus al gezien hadden.  In dit kruis kon je met een wenteltrapje ophoog. Omdat de trap te smal was om Jasper op de arm mee te nemen, zijn we om de beurt naar boven gegaan. De armen van het kruis waren uitkijkpunten met een mooi uitzicht.
Dave is nog gaan kijken bij de ruïne en het kapelletje. Volgens ons reisboekje was dit namelijk het hoogtepunt in Filerimos. Er waren inderdaad een paar mooie fresco’s, maar voor de rest stelde het niet zoveel voor.

Ondertussen was het tijd geworden om te lunchen. We zijn door de bergen naar Afantou gereden. Bij de supermarkt hebben we onze lunch gekocht. We hebben gegeten op een bankje midden op een druk kruispunt, het enige bankje met schaduw.

Toen we weer door de bergen reden kwamen we tussen Eptes Piges en Eleoussa een mooi kerkje tegen, Agios Nekatarios. Beneden bij het kerkje zat een klein restaurantje. Waar ze heerlijke frappe hadden.

Terug bij het appartement was het tijd om te gaan zwemmen. We zijn ‘s avonds op een leuk binnenplaatsje gaan eten.

Vrijdag 17 juli 2009

We hebben vanmorgen een stadswandeling gemaakt door de Turkse wijk van Rhodos stad. We hebben heel veel gezien: de klokkentoren, de Moskee van Süleiman, de Turkse bibliotheek, de Moskee van de Agha. Toen we verder liepen over een hobbelig kiezelpad is Jasper in de buggy in slaap gevallen. Wij hebben toen nog de Turkse baden en de Moskee van Retjep Pasja gezien. Daarna zijn ze op een terrasje gaan zitten voor een frappé.

Het terrasje keek uit op het winkeltje waar hele mooi Teletubbie-rugzakken hingen. Jasper had de teletubbies al een paar keer geknuffeld. Toen hij vandaag weer even ging knuffelen, hebben we maar zo’n mooie rugzak voor hem gekocht. Hij was helemaal gelukkig.

Na het zwemmen kwam de hostess langs voor en bezoekuur en hebben we voor zondag een excursie naar Marmaris in Turkije geboekt.

Ondertussen was het al weer tijd op te gaan eten. Na het eten hebben we op een terrasje een enorme fruitcocktail gedronken. De fruitcocktail zat in een soort vissenkom en erop zat een gezicht gemaakt van fruit. We moesten er met hele lange rietjes uit drinken.

Zaterdag 18 juli 2009

Vandaag hadden we een relax-dagje. Nadat we heerlijk ontbeten hadden, zijn we rustig naar de Mandraki-haven gewandeld. Er liggen daar hele mooie, en vooral hele dure boten.

’s Middags hebben we weer even in het zwembad gelegen en ’s avonds hebben we weer lekker gegeten met als toetje een heerlijk ijsje.

Zondag 19 juli 2009

Vanmorgen ging de wekker al om 06:30 uur, want om 7:30 uur werden we opgehaald door bus. We gingen een dagje naar Turkije. Met de bus hoefden we alleen de straat maar uit te rijden en daar was haven al. We moeten in een lange rij wachten voor paspoortcontrole. Toen konden we eindelijk op de boot naar Marmaris.

De boot zou om 08:00 uur vertrekken, maar dat is uiteindelijk 8:30 uur geworden. Na ongeveer 1 uur en 45 minuten varen kwamen we aan in de haven van Marmaris. Daar stond weer een bus op ons te wachten.
Na een korte rondrit brachten we een bezoekje aan een goudwinkel. Omdat we geen gouden sieraden hoefden te kopen, zijn we naar een speelhoekje gegaan op de eerste etage. Er was hier een hele leuke glijbaan en een wip voor Jasper.

Vervolgens reden we naar het oude centrum van Marmaris waar we een bezoek brachten een leerwinkel. Het was al weer 12:00 uur dus de hoogste tijd voor de lunch in restaurant Dede, een restaurantje bij de haven. Hier kregen we als voorafje Turkse mezes, kleine hapjes. Als hoofdgerecht kregen we een mixed grill en als toetje meloen. Dat Turkse eten is al net zo lekker als het Griekse eten.

Eindelijk was het dan tijd om Marmaris zelf te gaan bekijken. We liepen eerst door de haven, maar dat was goed heet in de zon. Het was 39°C en er stond geen wind. De temperatuur op Rhodos is wel wat aangenamer. Doordat het een eiland is, staat er altijd wel wind en de temperatuur is ook wat lager.
We zijn snel de enorm grote overdekte bazar ingevlucht, lekker in de schaduw. Er waren daar enorm veel kleine winkeltjes met t-shirts, nep merkkleding, goud, horloges, leren jassen en bontjassen. De mensen van deze winkeltjes waren erg opdringerig.
Aan het eind zijn we nog even wat gaan drinken op een terrasje in de Bar-street, het Leidse Plein.

We hebben nog even snel en stukje door de haven gelopen, want om 16:00 uur werden we weer verwacht bij het meeting point, de leerwinkel. Om 16:30 uur ging de boot weer terug naar Rhodos stad. Halverwege werd de zee wat wilder. De mensen die op het bovendek zaten, kwamen doorweekt naar beneden. Jasper kreeg ik ineens een heleboel spetters in zijn gezicht en vond er helemaal niets meer aan. Hij stopte pas weer met brullen toen de haven in zicht kwam.

Om 18:15 uur waren we weer terug in haven van Rhodos-stad. Omdat het al best laat was en we al lekker hadden gelunched in Turkije, hebben we lekker gegeten bij het restaurant van ons appartement.

Maandag 20 juli 2009

We zijn naar het strandje vlakbij ons hotel geweest. Dave en Jasper zijn nog even in de zee geweest. Daarna zijn we nog even in het zwembad geweest om het zout van ons af te spoelen.

’s Middags zijn we naar het Paleis van de Grootmeesters in de oude stad geweest. Mooi hoor. Op de terugweg kwamen we heel toevallig langs een ijssalon.

Om 17:00 uur was de hostess er weer en hebben we weer een auto voor 3 dagen gehuurd.

Als afsluiting van de dag zijn we na het avondeten gaan kijken naar de ondergaande zon in de Mandraki-haven.

Dinsdag 21 juli 2009

Vanmorgen om 08:30 uur werd onze huurauto gebracht. Het was weer een witte Volkswagen Polo.

We hebben vanmorgen met de auto de binnenlanden verkend. Via Skalakos zijn we naar de berg Profitis Ilias gereden. De route hier naartoe ging over een mooie kronkelweg door de bossen. Volgens het boekje zou hier een oud hotel uit de Italiaanse tijd staan, maar ondertussen was er een Oostenrijks uitziend hotel gebouwd met de typisch Oostenrijkse houten balkonnetjes. Er stond ook nog een klein wit kerkje. We zijn verder gereden naar het kerkje Agios Nikolaos Fountoukli in Fountoukli.

We zijn verder gereden en kwamen in Eleoussa een grote art-deco fontein tegen en een mooie kerk. Op de terugweg kwamen we weer langs het kerkje Agois Nektarios die we 16 juli per toeval gevonden hadden.

We zijn terug naar het appartement gegaan zodat Jasper normaal kon slapen. Nadat we lekker gezwommen hebben zijn we weer met de auto op pad gegaan.

Net buiten het centrum van Rhodos-stad is de Monte Smith. Hier staan nog 3 zuilen van een oude tempel, een theater en de resten van een stadion. Natuurlijk zijn we ´s avonds weer uit eten geweest in de oude stad.

Woensdag 22 juli 2009

Vandaag hebben het zuiden van Rhodos bekeken met de auto. Vanuit Lindos zijn we naar Gennadi gereden. Hier reden we door allemaal hele smalle straatjes met witte huizen waar we met de auto net aan doorheen pasten. We kwamen uit bij een mooi wit kerkje, Agios Ioannis.

In ons reisboekje over Rhodos had Mascha op een plaatje gezien dat er in Lahania een taverna zat met een heel leuk terrasje. In het echt zag het er helaas niet zo leuk uit als op het plaatje. We hebben wel iets gedronken maar er niet gegeten zoals we van plan waren.

We zijn doorgereden naar Kattavia. Hier op het kruispunt zagen we een hele leuke taverna. We zijn dus maar gestopt voor de lunch, een Griekse salade met brood en tzatziki. Er stond hier ook en hele mooie kerk, de Agios Paraskevi.

Over een slingerweggetje door een erg kaal stuk land zijn we doorgereden naar Prassonissi, het zuidelijkste puntje van Rhodos. Er waren hier veel windsurfers en kite-surfers met campers. Van het strand was een kleine camping gemaakt. Het was hier enorm druk en er stond een goede wind.

We zijn weer teruggereden naar Kattavia en vervolgens langs velden met watermeloenen en een mooie weg door de bergen uitgekomen bij Monolithos. Hier zagen we een kasteel op de rotsen. Vanaf een uitzichtpunt zagen dat we een hele lange trap op moesten om bij het kasteel te komen. Daar was het iets te warm voor. Het was ook al best laat en we hadden al lang in de auto gezeten. We zijn toen maar doorgereden naar ons appartement om te zwemmen.

Donderdag 23 juli 2009

Na het ontbijt zijn we naar de luchthaven gereden. Al snel had Dave een mooi plekje gevonden waar de vliegtuigen voor onze neus landden en opstegen.

‘s Middags hebben we heerlijk gezwommen en daarna was het alweer tijd om te eten. Wat gaat de dag toch snel als je op vakantie bent.

Vrijdag 24 juli 2009

Vandaag was het een rustig dagje. We hebben vanmorgen in het nieuwe centrum gelopen langs alle winkeltjes. Je vindt hier kledingwinkels van alle bekende kledingmerken en veel schoenen- en tassenwinkels. Ook zit hier een MacDonalds en Pizza Hut.
We hebben op een terrasje gezeten met uitzicht op de Mandraki-haven.

De rest van de dag hebben we gevuld met zwemmen en natuurlijk eten.

Zaterdag 25 juli 2009

Vanmorgen zijn we gaan wandelen door de oude gracht rondom de oude stadsmuur. Toen we na een hele wandeling weer ergens binnen de stadsmuur konden komen, kwamen we in straatjes waar we nog niet eerder geweest waren. We dachten dat we Rhodos-stad nu toch echt helemaal gezien hadden, maar dat bleek dus niet te kloppen. Omdat we het best warm hadden gekregen van al dat lopen, zijn we op een terrasje gaan zitten

’s Middags hebben we nog wat afkoeling gezicht in het zwembad en hebben we de koffers weer ingepakt. ’s Avonds hebben we voor de laatste keer genoten van een heelrijke Griekse maaltijd en een frappé.

Zondag 26 juli 2009

Helaas, we moeten weer terug naar Nederland. Om 07:40 uur kwam de bus ons ophalen om naar de luchthaven te brengen.

Nadat we op de luchthaven in een heleboel erg lange rijen voor de incheck, de bagagescan en uiteindelijk de paspoortcontrole hadden gestaan konden we gelijk instappen. Ons vliegtuig vertrok om 10:15 uur (locale tijd), 10 minuten eerder dan gepland. We zaten weer op de eerste rij en hadden dus veel ruimte voor Jasper die op schoot moest zitten. Om 15:05 uur zijn we geland op Schiphol. We moesten nog een stuk rijden met het vliegtuig, want we waren geland op de Polderbaan.
Toen iedereen ging uitstappen, mochten Dave en Jasper nog even in de cockpit kijken.

Onze koffers kwamen al heel snel, maar op de buggy moesten we erg lang wachten. Dave hoorde van een medewerker dat bij Arkefly de kinderwagens altijd pas als laatste op de band komen. Niet erg fijn dus, want Jasper had er geen zin meer in. Rob en Wil stonden ons weer op te wachten. Onze vakantie is nu echt afgelopen. We zijn benieuwd waar onze volgende vakantie naar toe zal gaan.