2010 Frankrijk – Les Deux Alpes

Vrijdag 19 februari 2010

Gisteravond hebben we een wat gammele Jasper naar opa Jan en oma Patricia in Voorburg gebracht. Daarna hebben we snel onze spullen ingepakt. Vandaag is het dan eindelijk zover, onze wintersportvakantie naar Les Deux Alpes.

Doordat Mascha onverwachts eerder vrij was, zijn we al om 2 uur vertrokken. Na wat files in België zijn we uiteindelijk met 1 uur en een kwartier vertraging om 19:30 uur aangekomen in ons overnachtingshotel in Thionville.

 

Zaterdag 20 februari 2010

Vanmorgen reden we om 06:30 uur weg uit Thionvile. Het eerste stuk konden we lekker doorrijden.  We hadden nog wat sufs bij een tolpoort waar we vorig jaar niet langs zijn gereden. Bij de eerste tolpoort die we tegen kwamen kregen we een kaartje en later  op de route moesten we betalen. Bij het tweede  tolpoortje dat we tegenkwamen, moest je gewoon geld in een bak mikken en mocht je doorrijden. Dit wisten wij niet, hahahaha. Dus wij dachten dat we een kaartjesautomaat hadden gemist. Na wat achteruit gerij en afkijken bij anderen hadden wij het ook door en konden we weer verder.

Tot aan Lyon konden we goed doorrijden maar vanaf Lyon was er veel file. We hoopten onderweg al wat sneeuw te zien, maar helaas. De temperatuur onderweg was 15ºC.

Nadat we rond 16:15 uur aankwamen in Les Deux Alpes  en onze auto in een parkeervak geplaatst hadden, konden we gelijk niet meer voor- of achteruit. Er lag te veel sneeuw op dit plekje.  Een voorbijganger hielp ons de auto weer even de weg op te duwen, zodat we de auto goed neer konden zetten.  Nu ligt er al meer sneeuw dan vorig jaar.

Zondag 21 februari 2010

Tussen het skiën op de perfect besneeuwde pistes, hebben we heerlijk op een terras van het hotel kunnen zitten met een kop koffie en warme choco. Tussen de middag hebben we op het hotel-terras een overheerlijk broodje bal met pindasaus gegeten. Toen we nog een beetje zaten uit te buiken zagen we opeens Frans Duijts (‘bekende’ Nederlandse zanger) voorbij lopen. Frans at ’s middags en ’s avonds in het zelfde hotel als waar wij zaten. Later bleek dat de manager van Frans Duijts een bekende is van de Nederlandse hoteleigenaar van Le Sherpa.

 

Maandag  22 februari 2010

Vandaag was het een stralende dag met veel zon. Tussen de middag hadden we een heerlijk stokbroodje met kaas. Toen we rond het middaguur op onze kamer kwamen en de ramen open gezet hadden, konden we vanaf ons bed zonnen (HEERLIJK). Als je eenmaal lekker in het zonnetje ligt is het lastig de draad weer op te pakken. Na een halfuurtje zonnen hebben we toch maar weer de ski’s aangetrokken en naar boven gegaan, wat met deze weersomstandigheden ook zeker geen straf is.

 

Dinsdag 23 februari 2010

Vandaag stonden we op met sneeuw. Het is in de loop van de dag steeds harder gaan sneeuwen.  Doordat de bergen in de wolken hingen was het zicht niet al te best. De pistes konden door de vele sneeuw niet geprepareerd worden en er ontstond dus een mooi dek met verse sneeuw waar de ski’s geheel in verdwenen.   Dit gaf soms leuke momenten. Af en toe een moment pauze voor een warme choco en dan weer verder! Toen we aan het eind van de dag terug kwamen in het hotel waren we bekaf. In deze supersneeuw was het hard werken om je op de ski’s staande te houden. Ondanks het slechte zicht, weer een super skidag.

 

Woensdag 24 februari 2010

De dag begon bewolkt en langzaam klaarde het op. Er was vannacht heel veel sneeuw gevallen. De pistes waren niet geprepareerd dus het was geweldig skiën. Op sommige plekken kwam de sneeuw tot aan onze knieën.
Tussen de middag scheen ineens de zon weer en hebben we nog even lekker in de zon liggen bakken. ’s Middags gingen we aan de overkant van het hotel skiën. Al snel werd het erg mistig en zagen we de piste niet meer. We hadden echt even geen idee meer waar we naar toe moesten. Toen we eindelijk beneden waren was de mist weer zo goed als verdwenen en hebben we nog even door geskied.

 

Donderdag 25 februari 2010

De dag begon weer heerlijk met verse sneeuw op de piste en een beetje zon. Na de lunch was er duidelijk wat meer wind gekomen. Toen we uiteindelijk met een stoeltjeslift boven waren aangekomen, bleek dat de wind te hard was om te skiën. Terwijl we onze ski’s probeerden aan te trekken werden we al de piste opgeblazen en bij de eerste bocht die we maakten werden we door de wind omver geblazen. We vonden het te gevaarlijk. We zijn toen met een gondel terug gegaan naar het middelstation. Van daaruit konden we gelukkig weer redelijk normaal skiën.

’s Avonds was er een skilerarenshow op de piste achter het hotel. Er werd gesprongen van een schans, er was een fakkeltocht en synchroon-skiën.

 

Vrijdag 26 februari 2010

Vandaag was het al beter om te skiën. Aan het eind van de dag dacht Dave dat het handig zou zijn om alvast wat spullen die we niet meer nodig hadden naar de auto te brengen. Toen bleek dat de auto geheel onder de sneeuw was begraven en dat we eerst de hele auto sneeuwvrij moesten maken. Dit viel niet mee! Met scheppen en vegen is het toch gelukt. Wat een karwei!

 

Zaterdag 27 februari 2010

Vandaag hebben we nog tot ongeveer 15:00 uur geskied. Rond 16:00 uur zijn we vertrokken naar het overnachtingshotel in Lyon.

Een stevige voorbijganger en Mascha hebben de auto wel een zetje moeten geven om van de parkeerplek af te komen. Na wat geklooi met de tolwegen en het geld onderweg kamen we rond 19:00 uur aan in Lyon. We zijn gaan eten bij KFC vlakbij het hotel.

 

Zondag 28 februari 2010

Na een goede nachtrust zijn we om 06:00 uur gaan rijden naar huis. Het stormde heel erg onderweg. We hadden veel last van wind en takken op de wegen. Rond 16:00 uur waren we weer in Nederland. We hebben ondanks de storm een voorspoedige reis gehad.