2011 België – Ardennen (Stavelot)

Van 29 juli tot en met 5 augustus zijn we naar Stavelot in België geweest.

Vrijdag 29 juli

Vrijdag waren we al vroeg wakker, want we gingen op vakantie. Met de auto volgeladen vertrokken we naar België. Al snel vonden we het tijd om koffie/warme chocolademelk te gaan drinken, want het was nu niet echt zomers weer.

Om de vakantie goed te beginnen zijn we wat omgereden voor een vlaai-stop in Slenaken (het vaste adresje van Mascha toen ze in Mechelen werkte). Gelukkig bestond herberg De Schmidtse nog en hadden ze ook nog steeds de overheerlijke Victoriavlaai (met bakkersroom, appel en amandelschaafsel).

Via allerlei binnendoor weggetjes zijn we doorgereden naar Stavelot, onze eindbestemming in de Belgische Ardennen. We hadden een huisje (type 2-4B3) geboekt bij Landal Domaine Long Pré. Dave was hier als kind wel eens geweest en Mascha was hier heel lang geleden toen een vriendin er stage liep.

Omdat we pas om 15:00 uur in ons huisje mochten (we waren er al om 13:00 uur), zijn we alvast wat boodschappen gaan doen in Stavelot. Het laatste uur hebben we lekker koffie gedronken in het restaurant van het park.

Ons huisje ligt aan een groot grasveld met een speeltuin. Direct daarachter stroomt de Amblève. Als we onze schuifdeur open hebben, kunnen we het riviertje goed horen stromen. Verder hebben we een prachtig uitzicht op de bergen. De locatie is dus prima.

Het huisje is wat minder. We wisten dat het erg eenvoudige huisjes zijn, maar dat het er zo erg aan groot onderhoud toe zou zijn, dat hadden we toch niet verwacht. Hopelijk wordt het snel wat beter weer, want dan kunnen we lekker buiten leven.

Nadat we de auto hadden leeggehaald, was het weer wat opgeknapt. De zon begon zelfs te schijnen. Jasper en Dave zijn gaan voetballen voor het huisje. Jasper heeft ook de speeltuin uitgeprobeerd en daarna is hij met Dave gaan vissen met zijn nieuwe schepnet. Ze hebben samen wel 2 hele kleine visjes gevangen. Daarna moest Mascha er ook aan geloven. De vangst was 1 vis(je).

Ondertussen waren we flink hongerig geworden. We zijn lekker gaan eten in het restaurant van het park: enorm veel patat met daarbij een fricandel/broodje hamburger/saté.

De buurman had Jasper beloofd om ’s avonds met hem en Dave te gaan voetballen. Jasper heeft hem daar natuurlijk aan gehouden.

Zaterdag 30 juli

Het was vandaag een erg sombere dag. Vanmorgen miezerde het wat. We hebben het de rest van de dag wel droog gehouden, maar we hebben de zon niet gezien.

Om 10:00 uur was er kennismaking met Bollo de Beer in de kidsclub. Uiteindelijk kwam er om 10:15 uur iemand om met de kinderen te kleuren. Bollo hebben we helaas niet gezien. Volgens de jongen van de Kidsclub deden ze niet aan Bollo op het park. We vonden het erg vreemd dat het dan wel in het programma stond. Jasper had erg naar de ontmoeting uitgekeken, na de kennismaking met Bollo in Holten.

Na de Kidsclub zijn we naar Coo geweest. De waterval hadden we al snel gevonden. Vanaf de brug konden we ook Plopsaland goed bekijken.  Na een kopje koffie zijn we doorgereden naar Malmedy en hebben een rondje door het centrum gelopen.

Terug bij het huisje was het natuurlijk weer voetbal- en vistijd. Met het vissen was Jasper van een blubberig heuveltje afgegleden. Hij zat vol met blubber, maar hij had wel een emmer met 5 visjes.

We kregen van de buurman de waarschuwing dat we niet onbeschermd (zonder pet) aan de overkant van de Ambleve door de bergen konden lopen. Er schijnt daar een beestje te zitten dat qua uiterlijk op een schorpioen lijkt, en als die in je haren komt kun je hem alleen weg krijgen door je haar weg te knippen. We vermoeden dat het om teken gaat, maar bij de receptie kon niemand ons uitleggen om wat voor beestjes het nu echt ging.

Zondag 31 juli

Omdat het weersbericht voor vandaag bewolking en wat regen opgaf zijn we naar de dierentuin Monde Sauvage geweest, vlakbij Luik. Omdat het nog lekker rustig was hebben we als eerste een safari met onze eigen auto gedaan. onderweg kwam er een lama met z’n klop in de auto door het open raam en stond er een tegen onze spiegels te jeuken. Je zult er maar last van hebben… Jasper vond het allemaal geweldig.

Na de safari hebben we een bezoekje aan het park gebracht. Jasper kreeg een vogeltje op zijn schouder en dat vond hij prachtig. Als afsluiting hebben we nog een keer de safari gedaan, want Jasper kon er geen genoeg van krijgen.

Maandag 1 augustus

Vandaag was het wat beter weer dan gisteren en ‘s middags scheen zelfs even de zon. We zijn naar Plopsalon Coo geweest. Dit park ligt vlak bij ons bungalowpark, Domaine Long Pré.

Dinsdag 2 augustus

Vanmorgen zijn we eerst naar het centrum van Spa geweest. Jasper was heel gelukkig in Spa. Er waren heel veel trappetjes en bovenaan iedere trap was volgens hem een podium waar hij de Kabouter Plop show en Piet Piraat kon nadoen. Het schoot dus niet echt op, maar het was wel gezellig.

Daarna hebben we een bezoek gebracht aan twee bronnen bij Spa: de bronnen van Sauveniére en Géronstère.

Ook hebben we de stuwdam en het stuwmeer Gileppe in Jalhay bezocht , een van de oudste stuwdammen van Europa. Vanaf de uitzichttoren hadden we een prachtig uitzicht.

Als laatste zijn we naar het strandje bij de watervallen van Coo geweest en heeft Jasper nog even gespeeld in de speeltuin en de waterstralen van Plopsaland Coo.

Woensdag 3 augustus

Helaas was het vandaag slecht weer. We zijn naar Luik gegaan, maar waren daar door het weer snel uitgekeken. Toen we wilden gaan lunchen bij een restaurantje, gebeurde er iets wat we nog nooit hadden meegemaakt. We werden uit het restaurant gezet omdat kinderen daar niet welkom waren. Grrr, wat een dag!

Omdat het weer nog steeds niet op was geklaard en we toch iets wilden gaan doen, zijn we gaan midgetgolven in de regen. Toen we bezig waren stopte het gelukkig even met regen.

Donderdag 4 augustus

Vandaag hebben we weer een bezoek gebracht aan Plopsland Coo. Jasper was nog steeds niet uitgekeken. Het was wat bewolkt en regelmatig scheen de zon. Het was weer erg leuk in Plop.

Vrijdag 5 augustus

Onze vakantie zit er helaas weer op. Op de terugweg naar huis wilden we in Eupen naar de chocoladefabriek/-museum maar deze bleek helaas gesloten te zijn. Toen zijn we via Monschau in Duitsland naar huis gereden.