2011 Oostenrijk – Niedernsill/Zell am See

De kerstvakantie was net begonnen en het leek ons wel een goed plan om op wintersport te gaan. We wilden graag in de buurt van Zell am See, omdat Mascha daar erg bekend is. Op 23 december zagen we op de site van het hotel Kehlbachwirt in Niedernsill, dat er nog een kamer beschikbaar voor 26 december. Hadden wij even geluk. We hebben snel gemaild en gereserveerd.

Maandag 26 december 2011

Het is vandaag Tweede Kerstdag, het begin van onze wintersportvakantie. Na een flinke rit kwamen we in de middag aan in Niedernsill. We waren erg vroeg vertrokken. De wekker stond al om 03:00 uur en om 03:45 uur waren we klaar voor vertrek. Gelukkig heeft Jasper een flinke tijd kunnen slapen in de auto. De reis verliep voorspoedig en net onder München zagen we de eerste sneeuw langs de weg.

Om 14:00 uur kwamen we aan bij ons hotel, hotel Kehlbachwirt in Niedernsill. We werden erg vriendelijk ontvangen en mochten direct in onze kamer. We hadden een 3-persoonskamer geboekt met halfpension. De kamer was ruimer dan we hadden verwacht, met een tweepersoonsbed en een slaapbank. Beter dus. We hebben alle bagage naar onze kamer gebracht en zijn een heerlijke apfelstrudel met vanillesaus gaan eten. Dat ging er wel in.

Daarna zijn we naar de skiverhuur en skischool Areit in Zell am See gegaan om materialen te huren en de lessen voor Jasper te regelen. We vonden het zonde van de skidag om dat morgenochtend te doen. Bij de skiverhuur had Jasper al gelijk een lolly te pakken dus zijn dag was helemaal goed. Toen hij ook nog eens ski’s en skischoenen kreeg, was hij echt dolblij. Wat een feest.

Terug in het hotel hebben we een poging gewaagd om uit te pakken. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Jasper kon niet wachten om zijn ski-outfit aan te trekken.

Ondertussen was het tijd geworden om te gaan eten. We hadden halfpension dus we hoefden niet ver te eten. Er was een groot saladebuffet en Jasper kreeg een schnitzel met als toetje een ijsje. Het eten smaakte goed en de serveerster had grote lol met Jasper. Na het eten was hij bekaf. Hij heeft nog even gespeeld in de speelkamer van het hotel en daarna zijn we naar de kamer gegaan. We gingen alle drie vroeg onder de wol.

Dinsdag 27 december 2011

Vandaag had Jasper zijn eerste skiles van de vijf en hij was er al heel erg vroeg klaar voor. Om 07:00 uur stond de wekker en om 07:30 uur zaten we al aan het ontbijt met verse broodjes.

Jasper moest om 09:45 uur verzamelen in het kinderland. Het is best een gesjouw met drie paar ski’s maar we waren gelukkig ruim op tijd. Hij is begonnen in het dal in Zell am See Schuttdorf, waar het kinderland van de skischool was. Hij had een Nederlandse skileraar, Sjors, wat erg prettig was. Na wat wennen met de ski’s mocht hij met zijn ski’s in de draaimolen. Wat een feest. Wat later zagen we hem met een kinderlift (lopende band) een stukje naar boven gaan

Tussen de middag zijn we gezellig samen met Jasper gaan lunchen, een lekkere pizza. In de middag heeft Jasper aan de skistok van de leraar geoefend met bochtjes maken. 

Zelf zijn we deze eerste dag om de beurt gaan skiën zodat de ander in de buurt van Jasper kon blijven. Dave heeft ‘s ochtends geskied en Mascha in de middag.

In het dal waar Jasper les had, is het de hele dag somber weer geweest. Boven op de berg zaten we boven de wolken en daar was de lucht knalblauw. Het was daar ook best warm. Een wereld van verschil.

Jasper vond de skiles geweldig. Na afloop wilden we wat gaan drinken, maar dat bleek toch niet zo’n goed plan. Jasper was bekaf. Jasper is niet snel moe te krijgen, maar na een dagje skiën in de auto al in slaap toen we nog op het parkeerterrein reden.

Ook ‘s avonds hebben we weer heerlijk in het hotel gegeten. Jasper had kaiserschmarnn, Mascha Kasenocken en Dave een vleesgerecht. Daarna zijn we alle drie weer vroeg onder wol gegaan. Zo’n dagje in de sneeuw is best vermoeiend.

Woensdag 28 december 2011

Jasper was vandaag al vroeg wakker. Hij wilde heel graag weer naar skiles. Ook vandaag was het weer de hele dag mistig en somber in het dal en zonnig op de berg.

Bij de skischool bleek dat Jasper was ingedeeld in een andere groep bij de Nederlandse juf Carmen. Deze groep had al vanaf zondag les. Het niveau lag dus wat hoger dan bij zijn oude groepje. Jasper heeft hard geoefend met het remmen en de bochtjes. Tussen de middag zijn we met hem op de berg gaan eten, één gondel omhoog bij de Areitbahn. Hij had enorme trek dus de ‘pommes mit wurst’ gingen er goed in. ‘s Middags ging Jasper voor het eerst met de touwlift. Dat is best zwaar aan je armen. Jasper had dit heel slim opgelost. Hij hielt gewoon de billen van de juf vast. Na deze tweede skiles had Jasper nog veel energie over en kon hij nog even spelen in de speeltuin bij het kinderland.

Donderdag 29 december 2011

Het is al weer de derde skiles en wat doet Jasper het al goed. Vandaag mocht Flip de Beer mee naar de skiles. Flip is de logeerbeer van school. Iedere week mag hij bij een ander kind uit de klas logeren. Alle avonturen die hij beleefd worden door de ouders in een dagboekje geschreven. Jasper heeft geluk. Doordat het vakantie is, mag Flip 2 weken logeren.

Juf Carmen had een bandje meegenomen om de skipunten van Jasper aan elkaar vast te maken. Ineens kon Jasper heel hard remmen. ook heeft hij weer heel hard zijn bochten geoefend. Om 11:15 uur heeft Jasper met zijn klasje meegedaan aan de slalom wedstrijd. Wat was dat spannend zeg. Jasper ging heel goed. Hij viel vlak voor de finish, maar bleef roepen dat hij het heel goed had gedaan. Ondertussen bleef hij heerlijk zitten tot de juf kwam om hem omhoog te helpen. Hij kreeg een duw zodat hij over de finish kwam.

Tussen de middag hebben we weer heerlijk geluncht in het restaurant naast het kinderland. Dit keer stond een favoriet van Mascha op het programma, Kasnocken. Kasnocken is een Pinzgauer streekgerecht. Het is een gerecht dat bestaat uit spätzle (een soort verse eierpasta), stinkende bergkaas en uien. De skisokken van Jasper ruiken ongeveer hetzelfde, maar de Kasnocken smaken heerlijk.

In de middag mocht Jasper voor het eerst vanaf het Kinderland met de overdekte lopende band lift naar het hoogste stuk van de beginnershelling.  Nu kon hij echt goed zijn bochtjes laten zien. Hij vond het geweldig. Toen we terugkwamen van het skiën kon hij zonder het bandje om zijn skipunten bochten maken en hard remmen. Als afsluiting van de dag was er om 15:00 uur de prijsuitreiking. Alle kinderen van het klasje van Jasper zijn eerste geworden. Toen Jasper op het podium zijn medaille omgehangen kreeg door zijn skijuf Carmen was hij apetrots.

Terug in het hotel heeft hij aan iedereen zijn medaille laten zien. Hij ging met zijn medaille alle tafels langs bij de après-ski.

Het is vandaag de hele dag grijs, bewolkt en mistig geweest. Hierdoor was het zicht wat minder, maar we hebben gelukkig toch heerlijk kunnen skiën.

Vrijdag 30 december 2011

Vandaag had Jasper zijn vierde skiles. In de ochtend heeft hij nog op het hoogste deel van het kinderland geoefend.

Zelf zijn we naar de top gegaan. Het waaide erg hard, het was mistig en er waren meerdere liften dicht.

Omdat hij zo goed met bochtjes naar beneden ging, mocht hij in de middag met een paar kinderen uit zijn groepje de berg op met de eerste gondel van de Areitbahn. Doordat boven ondertussen alles dicht was gegaan, was het overvol in het restaurant. Gelukkig waren we al vroeg gaan zitten en hadden we al eten besteld toen Jasper met zijn leraar nog in de gondel naar boven zat.

Om 13:00 uur werd Jasper bij de stoeltjeslift verwacht. Hij vond het best spannend, dus wilde hij de eerste keer erg graag met ons in de lift. Boven ging het klasje eerst over een skiweg naar de echte piste. Het was erg leuk om te zien, al die kabouters achter elkaar aan. De juf heeft wel wat te stellen met hem gehad. Vlak voordat wij hem naar les brachten, gingen we met hem naar de wc. Halverwege de afdaling moest hij alweer. Hij werd daar erg verdrietig van, maar de juf had een oplossing. Midden op de piste de skibroek naar beneden en tussen de benen van de juf plassen.

Hij heeft de hele middag geskied op de Glocknerwiese, een heerlijke afdaling voor beginners. Hij haalde precies 2x de afdaling in een les van 2 uur. Het laatste stuk van de les was teveel voor hem. Hij had hele verzuurde benen en kon niet meer. De juf heeft hem toen tussen haar benen genomen tussen  het skiën.

Na het skiën zijn we naar Kaprun geweest om wat te drinken. Ook vandaag was het weer de hele dag mistig en het heeft zelfs gesneeuwd. 

Zaterdag 31 december 2011

Vannacht is er heel veel sneeuw gevallen. Alles was wit, het zag er prachtig uit.

Voor Jasper was het vandaag wel wat lastiger skiën vanwege de vele sneeuw op de piste, maar dat mocht de pret niet drukken. In de ochtend had Jasper nog les, maar ‘s middags zijn we zelf met Jasper gaan skiën totdat hij het te koud kreeg door de vele sneeuw die maar bleef vallen. 

We zijn na het skiën nog even naar Zell am See gegaan. Het blijft toch een heel gezellig plaatsje.

‘s Avonds hadden we een feestelijk diner in het hotel. Eerst was er een buffet met meerdere voorafjes. Jasper kon kiezen uit 2 soorten soep. Daarna kregen we verschillende kleine hapjes, een steak en een frisse spoom. Als laatste kregen we een grot bord met verschillende kleine toetjes.

Na het avondeten is Jasper even gaan slapen. Om 23:30 uur hebben we hem weer wakker gemaakt. Om 00:00 uur stonden we buiten bij de sneeuwpop klaar met een glas kinderchampagne; gelukkig nieuwjaar allemaal! Het is toch wel bijzonder om in de sneeuw de jaarwisseling te vieren. Van achter het raam bij onze gang kon Jasper heel mooi het vuurwerk zien.

Zondag 1 januari 2012

Vandaag de laatste keer samen met Jasper geskied. Hij skiet al heel netjes de berg af.Het was nog steeds het grootste deel van de dag flink bewolkt. Toen de zon even doorbrak hebben we daar maar meteen gebruik van gemaakt en hebben op een terrasje op de berg een heerlijke apfelstrudel gegeten. 

Toen werd het tijd om de ski’s in te leveren. Jasper wilde zijn ski’s helemaal niet inleveren en was best sip. Hij wilde ze eigenlijk mee naar huis nemen. Nadat we de ski’s hadden ingeleverd, zijn we nog even naar het kinderland gewandeld. Daar heeft hij nog even in de speeltuin gespeeld. Hij had zichzelf opgesloten in het speelhuisje en begon daar te huilen. Hij wilde op vakantie blijven en hij wilde nog helemaal niet naar huis. Dat snapten we wel, want het was een heerlijke vakantie. Onderweg naar de auto kwam Jasper ‘Schmidolin’ tegen, het coole draakje van de Schmittenhöhe. Na een ommetje richting de Zeller See was het tijd om weer terug gegaan naar het hotel.

Maandag 2 januari 2012

Helaas was het vandaag weer tijd om naar huis te gaan. We hebben een heerlijke vakantie gehad met zijn drietjes en heel veel geskied. Volgende keer hopelijk iets meer zon…