2015 Griekenland – Corfu (Gouvia)

Zaterdag 1 augustus 2015

Na een heel kort nachtje kwam Rob ons om 01:00 uur ophalen om naar Schiphol te brengen. De vakantie begon erg goed. We hadden geen vertraging en aan de kids hadden we geen kind. Ze vermaakten zich goed aan boord. Onderweg had Jasper met een stewardess geregeld dat hij bij aankomst op Corfu in de cockpit mocht kijken en Dave maakte daar natuurlijk ook dankbaar gebruik van. Toen we uit het vliegtuig stapten merkten we direct dat het erg warm was voor Griekse begrippen. Het was al 37oC.

Al snel hadden we onze koffers en na een korte transfer waren we de eerste passagiers die eruit mochten. Prima geregeld dus. Ons complex heet Spyridoula en ligt in het plaatsje Gouvia. Nadat we wat gedronken hadden bij de bar mochten we ons appartement al in. Ook dat was een meevaller, want dat hadden we niet verwacht.

We hadden niet heel veel van het appartement verwacht, omdat we hadden al gelezen dat alles erg eenvoudig was. Toch bleken we een erg mooi appartement te hebben in de vorm van een huisje. Het was lekker licht, ruim genoeg en erg schoon. De slaapkamer was in de vorm van een vide. Vanuit de slaapkamer kon je over een hekje naar beneden kijken naar de woonkamer.

We hebben snel uitgepakt en zijn toen naar de supermarkt onderaan de weg gelopen om wat water en onze lunch te kopen. Na een heerlijk stokbrood met grootverpakking Tzatziki begon onze vakantie pas echt.

Omdat we maar kort hadden geslapen, hebben we Kirsten maar nagedaan en zijn we met z’n allen een tukkie gaan doen. Vervolgens zijn we snel in het zwembad gedoken. Het was een klein zwembad maar groot genoeg voor het aantal gasten dat er was. Het water was lekker warm.

‘s Avonds hebben we gegeten in het hotel. Het Griekse eten daar smaakte prima. Omdat we nog steeds goed moe waren zijn we lekker op tijd onder de wol gekropen.

Zondag 2 augustus 2015

Vanmorgen hebben we voor ons doen lekker uitgeslapen. We waren pas rond 9 uur wakker, iets dat thuis nooit lukt. Het was een hele prestatie op de keiharde matrassen waar we op lagen.

We besloten om lekker bij onze accommodatie te ontbijten. We konden kiezen uit 7 verschillende ontbijtjes van de kaart, aangevuld met broodjes, toast, kaas, worst en jam. Dave en Jasper gingen aan de Griekse yoghurt met honing, Mascha aan een omelet met ham en kaas en Kirsten zat te smullen van een toast met jam en een met chocopasta. Dat was een goed begin van de dag.

Omdat het al behoorlijk warm begon te worden zijn we gelijk na het ontbijt naar het centrum (hoofdstraat) van Gouvia gelopen, ongeveer 15 minuten lopen van ons appartement. Pff, wat was dat zweten.  In Gouvia bleek een leuk strandje te zijn met veel schaduwplekken. Daar gaan we binnenkort zeker eens naar toe met onze strandspullen. Nu zijn we alleen heerlijk op een terrasje gaan zitten om een beetje af te koelen. Op de terugweg zagen we at het al 37⁰C was en dat om 12 uur. Terug bij de accommodatie zijn Mascha en Jasper snel in het zwembad gedoken. Later kwamen Kirsten en Dave er ook bij. Wat was dat genieten.

‘s Avonds zijn we opnieuw naar Gouvia centrum gelopen. Het was nog steeds erg warm, maar de zon brandde nu iets minder. Al snel hadden we een leuk restaurant gevonden. Na het eten zijn de mannen nog even naar de bar gegaan om wat te drinken.

Maandag 3 augustus

Vanmorgen hebben we lekker op het terras voor ons appartement ontbeten. Jasper had bij de lokale supermarkt namelijk koeienkaas (LaVachQuirie) gezien en een vakantie zonder koeienkaas is geen vakantie.

Vervolgens zijn we lekker gaan zwemmen. De temperatuur loopt al aardig op. De voorspelling is dat het de hele week boven de 35⁰C zal blijven.

In de namiddag zijn we met de bus naar Corfu-stad, Kerkyra, gegaan. Ons appartement bevindt zich op loopafstand van de bushalte. De thermometer die we onderweg tegenkwamen gaf 38oC aan.

Omdat ´s middags de meeste winkels dicht zijn, zijn we naar de oude haven gelopen via leuke straatjes met toeristenwinkeltjes. Wat ons opviel is dat er bijna geen taverna´s zijn in Kerkyra waar je lekker kunt eten. We konden wel op veel plekjes terecht voor een drankje. Na lang zoeken kwamen we weer uit bij een tentje waar we al eerder hadden gedronken. Daar konden we gelukkig ook lekker eten.

Dinsdag 4 augustus

Omdat het vandaag opnieuw 38oC zou worden, hadden we bedacht dat het lekker zou zijn om in de ochtend naar het strand in Gouvia te lopen. Op een bordje zagen we staan ‘beach’ en het leek ons logisch dat de straat die we volgens het bordje in moesten gaan bij het strand uit zou komen. Helaas bleek dit geen binnendoor weg naar het strand te zijn. We kwamen uit bij het zwembad van een all in resort, met rondom hoge hekken. We zagen het strand maar konden er niet komen. Na een verkoelend drankje zijn we maar weer de weg omhoog geklommen en teruggegaan naar het hotel.

‘s Middags zijn we maar weer neergeploft bij het zwembad. Het water is heerlijk verkoelend.

Woensdag 5 augustus

Vandaag hebben we een auto gehuurd zodat we het eiland kunnen verkennen. De airco is best lekker met een buitentemperatuur van 39oC. We zijn naar het dorpje Kassiopi gereden. Nadat we op een gezellig terrasje bij de haven hadden we gezeten, hebben we langs de leuke winkeltjes geslenterd.

Via een mooie route langs Kaminaki/Nisaki zijn we weer terug naar het hotel gereden om te zwemmen.

Donderdag 6 augustus

Vandaag zijn we eerst naar Lefkimi gereden, een stadje in het zuiden van Corfu dat door een kleine rivier in tweeën wordt verdeeld. Aan het riviertje vonden we al snel een leuk terrasje, waar ze heerlijke ijscoupes verkochten. Verder was er in Lefkimi niet veel bijzonders te vinden.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Pontikonissi. Het kleine Vlaherna-klooster is het meeste gefotografeerde kloostertje van Corfu. Wij kwamen niet voor het kloostertje, maar voor de laagvliegende vliegtuigen. Het klooster ligt namelijk vlak voor de start- en landingsbaan van het vliegveld. De vliegtuigen kwamen hier wel heel laag overvliegen. Genieten voor de mannen dus.

We wilden ook nog stoppen bij het plaatsje waar Rob en Wil op vakantie zijn geweest, Agios Gordis. Helaas konden we hier geen parkeerplaats vinden. We zijn toen doorgereden naar het zandstrand Gialiskari Beach. De kids konden hier even lekker in de zee en met het zand spelen. De volgende stop was Achilion. Je kon hier het kasteel van Sisi bezoeken. Omdat we het zulk mooi weer was, vonden we het zonde om het kasteel van binnen te bekijken. De laatste stop was Kavos, bekend van het tv-programma ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’. We hadden eigenlijk niet echt een doel voor dit bezoek, maar we wilden gewoon even kijken omdat we het van tv kenden. Het stelde ook niet veel meer voor dan wat we ervan verwacht hadden.

We hebben de dag afgesloten  met een verfrissende duik in het zwembad van onze accommodatie. ‘s Avonds werd er bij het zwembad een Griekse barbecue-avond georganiseerd. Daar hadden we wel trek in. Het smaakte heerlijk.

Vrijdag 7 augustus

Vanmorgen zijn we op ons gemak naar Agios Gordis gereden voor een dagje strand. Vandaag konden we de auto wel kwijt. Hier was een mooi zandstrand en het zeewater had een aangename temperatuur. Kirsten heeft daar ook heerlijk met modder gespeeld.

‘s Avonds zijn we naar Gouvia gewandeld. Jasper wilde graag geocachen (schatzoeken). We hadden gezien dat er bij de ruïnes van de Venetian Shipwarfs een cache te vinden was. Het was wel even zoeken, maar uiteindelijk is de ‘schat’ gevonden.

Zaterdag 8 augustus

Ons eerste reisdoel voor vandaag was de Corfu Donkey Rescue. We werden daar opgewacht door een paar puppy’s. Kirsten hoefde eigenlijk verder niets meer te zien. Een van de puppy’s bleef haar volgen en liet zich rustig aaien. De Donkey Rescue was erg leuk. We kregen een korte rondleiding en daarna mochten de kids de ezels borstelen. We hebben ook nog gezien hoe een ezel een tandartsbehandeling kreeg.

In het plaatsje Agios Stefanos hebben we van het mooie weer genoten op een terrasje. Daarna hebben we een kort bezoek gebracht aan Pagi, het plaatsje waar in 1980 opnames zijn geweest voor de James Bond film ‘For Your Eyes Only’.

In Lokones hebben we een mooi uitzichtpunt gevonden.

We zijn daarna naar Paleokastritsa gereden, waar we vanaf een terrasje een prachtig uitzicht hadden over het dal. Daarna zijn we weer teruggegaan naar ons appartement, waar we nog even heerlijk hebben gezwommen.

Zondag 9 augustus

Dave was vanmorgen al vroeg op pad. Om 6 uur stond hij al foto’s te maken in Ipsos en Dassia.

Vanmorgen hoorde Dave van de eigenaar dat het vandaag de warmste dag zou worden. Gelukkig waren we van plan om vandaag naar Aqualand te gaan. Het was daar erg leuk met al de waterattracties. De kids hebben genoten en waren het water niet uit te krijgen. We hebben op deze manier weinig mee gekregen van de warmte.

‘s Avonds zijn Dave en Jasper opnieuw gaan vliegtuigspotten bij Pontikonissi. Dit keer met een mooie zonsondergang.

Maandag 10 augustus 2015

We hadden vandaag een mooi ritje door de bergen van Noord-Corfu gepland met als doel Paléo Períthia, een verlaten Venetiaans dorp met enkel ruïnes en een aantal taverna’s. Het uitzicht daar was wel erg mooi en de walnotentaart in een van de taverna’s was heerlijk.

We zijn doorgereden naar Sidári, een drukke badplaats met heel veel toeristenwinkeltjes. We zijn daar gaan zwemmen in het Canal d’Amour, een kleine baai. Het verhaal gaat dat elk meisje dat daarin zwemt en daarbij aan de man van haar dromen denkt, snel met hem in het huwelijksbootje zou stappen. Jasper heeft toen besloten dat hij dan maar aan Kirsten zal denken tijdens het zwemmen, want Kirsten wil wel met hem trouwen maar ze kan nog niet zo goed aan hem denken. Even afwachten dus wat er gaat gebeurden… Het was in ieder geval erg lekker om er te zwemmen en een mooi plekje om foto’s te maken.

Gelukkig was er ook nog tijd voor de kids om even in het zwembad te springen voordat we gingen eten in Gouvia. We hadden er een Mexicaans restaurant gezien en het eten daar was heerlijk. Zelfs Kirsten heeft eindelijk weer eens aardig gegeten.

Dinsdag 11 augustus 2015

Vandaag was de laatste dag dat we de huurauto hadden. De mannen wilden graag nog een keer vliegtuigspotten  bij Pontikonissi. We hadden vandaag erg veel geluk, want de vliegtuigen landden en stegen op vlak boven ons hoofd toen we op de loopbrug stonden. Geweldig! Door een lekker windje was de gevoelstemperatuur vandaag niet zo warm als de andere dagen. We zijn dus maar lekker op een terrasje neergeploft om te wachten op nog meer vliegtuigen, en die kwamen er natuurlijk.

‘s Middags zijn we bij het appartement gaan zwemmen zodat Kirsten wat bij kon slapen.

Aan het eind van de middag zijn we naar Pélekas gegaan. Dave wilde daar in de buurt graag foto’s maken van de zonsondergang die daar erg mooi zou zijn. We zijn gestopt bij Kaizer’s Throne. Vanaf een rots daar hadden we een prachtig panorama-uitzicht.

Na een lange zoektocht naar een pinautomaat zijn we gaan eten bij Glyfáda Beach, vlakbij Pélekas. Dit viel wat tegen. De porties waren erg klein en het smaakte ook niet echt lekker. Erg zonde. Helaas viel de zonsondergang ook wat tegen door wat lage wolken. Pech gehad dus. Het was wel erg aangenaam op het strand.

Woensdag 12 augustus 2015

Vandaag hadden we een lekker lui dagje. Nadat we onszelf verwend hadden met een ontbijtje in het restaurant, zijn we neergeploft bij het zwembad en zijn daar niet meer weggegaan. ‘s Avonds zijn we  gaan eten in Gouvia. Toen we net binnen waren begon het ineens hard te waaien en viel de stroom uit. Parasols werden binnengehaald en bij het restaurant begon het personeel ineens heel ijverig aan allemaal luifels en zonneschermen te draaien. Vervolgens begon het goed te regenen en te onweren.  Toen we klaar waren met eten was het net droog. Perfecte timing dus. Tijdens  het eten was het ineens 8 graden afgekoeld door de regen. Best lekker dus.

Donderdag 13 augustus 2015

We waren eigenlijk van plan om vanmorgen naar Kerkyra te gaan, maar waren pas om 11:00 uur klaar met ons ontbijt. We hebben toen maar besloten om vandaag een beetje bij het zwembad te hangen.

´s Avonds hebben we weer meegedaan met de Griekse barbecue, maar dit keer in de regen. Het smaakte er niet minder om.

Vrijdag 14 augustus 2015

We hadden de wekker op tijd gezet, want we wilden vandaag echt met de bus naar Kerkyra. Zowel heen als terug was de bus erg vol. We pasten er maar net in.

‘s Middags was het weer tijd voor het zwembad. Twee kleine vriendinnetjes van Jasper waren vandaag voor het laatst en dat vond hij wel jammer. Jasper zien we al een paar avonden niet. Met een stuk of 8 vriendjes en vriendinnetjes speelt hij iedere avond buurtverstoppertje rond het complex. Hij vermaakt zich prima.

Zaterdag 15 augustus en zondag 16 augustus 2015

We hebben zaterdag en zondag de hele dag bij het zwembad doorgebracht. Tussendoor zijn we even opgestaan voor een natje en een droogje. De kids vonden het helemaal niet erg. Het zijn echte waterratten. Ze zijn alleen maar in de weer met een opblaasbootje, een opblaaskrokodil en de vele luchtbedden die zijn achtergelaten in het zwembad. Tussendoor een ijsje en je hoort ze niet. Echt vakantie.

Maandag 17 augustus 2015

Omdat we niet de hele dag bij het zwembad wilden liggen zijn we ‘s middags na het zwemmen weer naar Kerkyra geweest. er was nog zoveel dat we niet gezien hadden. We hadden nog niet eens een bezoek aan de Mac gebracht. Dat kan natuurlijk niet. Het lijkt wel of er geen eind komt aan al die leuke winkelstraatjes. Kerkyra is echt een leuke stad om doorheen te dwalen.

Dinsdag 18 augustus 2015

Vandaag zijn we nog een keer met de bus naar Kerkyra geweest. We zijn naar het oude fort Palaiá Froúrio geweest. Vanaf het fort had je op veel plekken een mooi uitzicht. Het fort is best groot dus we waren wel even bezig om alles te zien.

‘s Middags zijn we na het zwemmen in Gouvia een heerlijke (kinder-)cocktail en Mythos gaan drinken.

Toen was het tijd om afscheid te nemen van de eigenaren. Jasper wilde graag met iedereen nog een keer op de foto. Hij was dikke maatjes met de eigenaren. Hij voelde zich helemaal thuis.

Woensdag 19 augustus 2015

Helaas zit onze vakantie er weer op. We hebben opnieuw een erg leuke vakantie gehad. Alle kinderen kregen van de eigenaar bij vertrek een mooi t-shirt van het appartement. Het was voor de kids wel leuk dat we allemaal in hetzelfde vliegtuig zaten. Zo konden ze af en toe een gezellig praatje maken.

Ook op Schiphol mochten Dave en Jasper weer een kijkje nemen in de cockpit. In de aankomsthal stonden bij de bagageband  opa Jan en oma Pat al te wachten. Kirsten vond het maar gek dat er een groot raam tussen hen in zat. Wat waren ze blij toen we voorbij de douane waren en ze eindelijk opa en oma mochten knuffelen. Na een drankje op Schiphol was het dan echt tijd om naar huis te gaan.