2017 Griekenland – Kreta (Piskopiano)

Woensdag 12 juli 2017 werden we om 10:45 uur opgehaald door Rob. Het regende erg hard. Het was dus de hoogste tijd om op zomervakantie te gaan. We hadden thuis al ingechecked, dus we hoefden op Schiphol alleen onze koffers nog in te leveren. De paspoortcontrole ging lekker snel. We hadden geen last van de vakantiedrukte. Ondertussen was het lunchtijd: lekkere tostini’s met een heerlijke Starbucks koffie/Frappuchino en uitzicht op de vliegtuigen. Onze vakantie is begonnen.

Om 13:50 uur mochten we boarden. Omdat we op de laatste rij in het vliegtuig zaten, mochten we als eerste naar binnen. Toen iedereen ingestapt was, vertelde de piloot dat het erg druk was boven het Griekse luchtruim en dat we daarom 45 minuten later zouden vertrekken. Uiteindelijk hadden we 30 minuten vertraging. We vertrokken om 15:00 uur (ipv 14:30 uur) vanaf de Zwanenburgbaan richting Heraklion, waar we om 19:20 uur lokale tijd aankwamen.

We vlogen met TUI en hadden een erg leuke crew in het vliegtuig. Aan  het einde van de vlucht mochten Jasper en Kirsten de stewardessen helpen met het uitdelen van de pepermuntjes, in de kleding van stewardess/piloot. Een van de stewardessen had ook nog geregeld dat Jasper na de landing in de cockpit mocht kijken en zelfs mocht gaan zitten op de plaats van de co-piloot om een praatje te houden met de piloot. Terwijl Jasper op zijn gemak zat te kletsen met de piloot, stond de bus met de overige passagiers te wachten tot ook wij eindelijk uit het vliegtuig kwamen. Vervolgens werden we met de bus naar de aankomsthal gebracht.

Na een transfer van 1½ uur (we waren het laatste hotel op route) kwamen we uiteindelijk rond 22:00 uur aan in ons appartementencomplex, Asterias Village in Piskopiano. Na een welkomstdrankje bij de receptie zijn we eerst gaan eten. We hadden ondertussen behoorlijk wat trek gekregen. Na een overheerlijk diner, was het rond 23:30 uur dan eindelijk tijd om naar ons appartement te gaan. De kids waren bekaf, dus we hebben snel ons bed opgezocht.

Rond acht uur werden we wakker. Omdat we half pension geboekt hadden, kregen we ontbijt en diner bij het hotel. We hebben heerlijk ontbeten bij het zwembad. Iedere ochtend stond daar een Engels buffet klaar met wat Griekse lekkernijen: op verschillende manieren bereidde eieren, witte bonen in tomatensaus, worstjes, gebakken aardappels, wafels, pannenkoekjes, feta in bladerdeeg, gebakken courgette, yoghurt, fruit, verschillende zoetigheden etc. Aan het einde hadden Jasper en Kirsten door dat het schepijs ook bij het ontbijtbuffet hoorde. Erg bijzonder, maar voor de kids heel lekker.

‘s Avonds konden we a la carte eten bij het hotel in restaurant Oliva. Iedere avond kregen we hier een vijfgangendiner. We begonnen met soep van de dag en warme broodjes met tapenades, daarna een warm of koud Grieks voorgerecht, vervolgens een lekkere salade, een hoofdgerecht en afsluitend en dessert. Het eten was heerlijk.

Het was ‘s avonds erg rustig bij het hotel. Iedere donderdag was er live-muziek bij de bar, maar ook daar kwamen niet veel mensen op af.

Deze vakantie hebben we voor het grootste deel doorgebracht, hangend in en rond het zwembad. Met twee kinderen zijn de vakanties toch wat minder actief. Jasper had een leuk vriendje, Kevin. Kirsten vermaakte zich goed met zijn vader Robert die zo gek was om haar rond te zwemmen in een soort bootje. Tussen het zwemmen door gingen de kids af en toe naar de miniclub bij het zwembad.

Toen we aankwamen was het erg warm, 35⁰C. Dit was het einde van een hittegolf. De rest van onze vakantie schommelde de temperatuur tussen 26⁰C en 34⁰C, erg aangenaam dus. Twee dagen was er wat bewolking en een dag zijn er een paar spatjes regen gevallen.

Vanaf ons hotel kon je een leuk wandelingetje maken door de dorpjes Koutouloufari, Piskopiano en Oud Chersonissos, met smalle straatjes, kleine souvenirwinkeltjes, restaurantjes en terrasjes. We hebben een keer heerlijk gegeten in Oud Chersonissos bij een kleine taverna aan een klein pleintje, en een keer in Koutouloufari. Ook de frappé in de schaduw bij café Greco in Koutouloufari is overheerlijk.

In ongeveer 20 minuten liepen we naar Chersonissos, waar we ‘s ochtends nog in alle rust op een terrasje aan het water konden neerploffen. Terug was het best een aardige klim terug naar het hotel. De tweede keer hebben we gebruik gemaakt van de pick-up service van het hotel, welke drie keer per dag reed.

We zijn ook een ochtend naar Star Beach gelopen, het waterpark in Chersonissos. Kirsten en Dave hebben zich vermaakt in het kinderbad met een aantal kleine glijbanen. Jasper en Mascha zijn de grote waterglijbanen af geweest. Terug hebben we ons door een taxi boven laten brengen.

We hebben twee keer een autootje gehuurd om wat van het eiland te zien. De eerste keer hadden we voor drie dagen een Hyundai I10, de tweede keer hadden we twee dagen een Kia Picanto.

Dag 1: Ons doel voor vandaag (Jasper z’n doel) was om alles te zien waar Bassie en Adriaan tijdens het maken van de film “De verzonken stad” zijn geweest. Onze eerste stop was in Agios Nikolaos. Dit plaatsje stond al lange tijd bovenaan Jasper z’n lijstje. Al snel hadden we de ‘beroemde’ trap en lantaarnpaal gevonden uit de film. Jasper heeft natuurlijk even de scene op de trap nagespeeld. Het terrasje waar Bassie had gezeten was helaas nog niet open, maar gelukkig waren er nog meer terrasjes waar we terecht konden voor een drankje.

We hebben onze route vervolgd naar Elounda. Ook hier moest Jasper natuurlijk alles uit de film even vastleggen op de foto. We zijn nog een klein stukje doorgereden naar een uitzichtpunt vanwaar we Spinalonga, het voormalig Lepra-eiland, goed konden zien.

Op de terugweg hebben we een ommetje gemaakt over de Lassithi hoogvlakte en hebben we een stop gemaakt om de restanten van de oude windmolens te bekijken.

Dag 2: Vandaag zijn we naar Rethymnon gereden. We zijn hier eerdere vakanties ook geweest en ook nu weer was het erg leuk om door de wirwar aan smalle straatjes te lopen. Ook hebben we de Venetiaanse haven en het Fortezza, het Venetiaanse fort bekeken.

‘s Avonds zijn Jasper en Dave richting Heraklion gereden om vliegtuigen te spotten en foto’s te maken van de zonsondergang.

Dag 3: Na de eerdere reizen die we al naar Kreta gemaakt hebben, dachten we alles al wel zo’n beetje gezien te hebben. Maar ja, als je met kinderen op pad gaat, zie je toch weer andere dingen. Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Dinosauria Park, een dino-park in Gournes. Hier waren rond de 50 bewegende dino’s te zien. Ook konden de kids als echte archeologen een dinoskelet opgraven. Ze hebben allebei genoten.

Op de terugweg moesten we even stoppen bij hotel Creta Maris in Chersonissos, waar Bassie en Adriaan in de film gelogeerd hebben.

Daarna hebben we een bezoekje gebracht aan de duikschool Scubakreta, waar Mascha vroege gewerkt heeft. Het was erg leuk om Georgos, de eigenaar, weer kort te spreken. Helaas was Jasper nog net een paar weken te jong om te mogen duiken.

Als laatste zijn we naar Malia gereden, waar we eindelijk een heerlijke Pita Gyros hebben gegeten waar Dave al zo lang op wachtte.

Dag 4: De bezienswaardigheid in het gebied waar we zaten, is de opgraving Knossos bij Heraklion. Vanmorgen hebben we daar een bezoek aan gebracht. Het was best druk, veel mensen die met een gids over het terrein lopen. Nadat we alles bekeken hadden, zijn we naar Heraklion gereden. Na een bezoekje aan de Venetiaanse haven, zijn we neergeploft op een terrasje in de buurt van de bekende Morosini fontein (Leeuwen fontein). De Pita Gyros hier was minder lekker dan in Malia, maar het vulde goed. Op de tv zagen we dat er vannacht een aardbeving was geweest in Bodrum en Kos. Hier op Kreta zijn ook 2 aardbevingen geweest, maar gelukkig niet zo zwaar. 15 juli was er een met een kracht van 5.4 aan de zuidkust, die Dave heeft gevoeld toen we in bed lagen. De ander op 21 juli, met een kracht van 4.4, hebben we niet gevoeld omdat we toen rondreden in de auto.

Toen onze buiken weer gevuld waren zijn we via Avdou (een dorpje dat omschreven werd als een prachtig wit dorpje, maar wat niet de moeite bleek om te stoppen) door de bergen terug gereden naar ons hotel. Tussen Mohos en Chersonissos kwamen we nog een mooi kerkje tegen bovenop een heuvel.

In Chersonissos hebben we een laatste stop gemaakt. We hebben een bezoekje gebracht aan “Aquaworld en het reptielen reddingscentrum“. Je kon hier hagedissen, gekko’s, schildpadden en slangen aaien. Hoogtepunt voor de kinderen waren Mister Prickels de leguaan die in de broek van de verzorger omhoog klom als niemand hem aaide en Blondie de Afrikaanse Sporenschildpad die overal dwars doorheen rende en bovenop tenen ging staan. Jasper heeft nog een paar slangen om zijn nek gehangen en toen Kirsten een beetje gewend was aan al die enge beesten vond ze dat het wel leuk was om de enorme witte python die even op een muurtje gelegd was te zoenen. Brrrrr.

Dag 5: We hebben vandaag een behoorlijk stuk gereden, naar een van de mooiste stranden van Kreta. We hadden gekozen voor het palmenstrand Vai. Hier was een mooi zandstrand omringd door heel veel palmbomen. Ooit is hier de reclame voor Bounty opgenomen. De kinderen hebben lekker in de zee en op het strand gespeeld. Jasper en Dave zijn nog naar het uitzichtpunt geklommen om wat mooie foto’s te maken.

Op de terugweg hebben we nog een fotostop gemaakt bij het kerkje ‘Church of St. Foneini’, vlakbij Agios Nikolaos.

Na twee heerlijke weken zat onze vakantie er helaas weer op. Rond 16:30 uur werden we weer opgehaald door de bus. Nu bleken we een van de laatsten te zijn die werden opgehaald, dus we waren redelijk snel bij de luchthaven. Zoals we ondertussen van Kreta gewend zijn, was het daar een enorme chaos. We waren snel ingechecked, maar werden toen met nog een paar Nederlanders naar de verkeerde scan gestuurd met onze bagage. Dit hoorden we pas toen we eindelijk aan de beurt waren. Na wat telefoontjes werden we naar de juiste scan gestuurd, maar daar bleek ondertussen een enorme rij te staan. Toen we eindelijk aan de beurt waren, liepen we zonder na te denken door de douane. We hadden beter voor de douane kunnen wachten, want na de douane is het niet echt ideaal om je tijd door te brengen. Het is er warm en er zijn veel te weinig zitplaatsen voor al de vertrekkende reizigers. Pech gehad.

Terug zijn we zonder vertraging vertrokken en hadden we ook weer een goede vlucht met een prachtige zonsondergang. We kunnen terugkijken op alweer een heerlijke vakantie.