2018 Frankrijk – Les Deux Alpes

Vrijdag 23 februari 2018

Vandaag was het dan eindelijk zover. Na 6 jaar wachten gaan we weer wintersporten. Dit keer gingen we voor het eerst met zijn viertjes skiën. Jasper is al een keer op wintersport geweest in Oostenrijk toen hij vier was, voor Kirsten is het de eerste keer.

Om 12:15 uur zijn we vertrokken uit Woerden (Mascha moest helaas nog werken) met een auto volgeladen met krentenbollen, eierkoeken, gehaktballen en paaseitjes. Je moet toch wat onderweg. Onze reisbestemming is Frankrijk, Les Deux Alpes.

Na een goede reis via België en Luxemburg, met wat kleine files bij de grote steden, kwamen we om 20:40 uur aan bij ons hotel in Dijon. Het hotel, Médicis Home Dijon Petites Roches, zag er prachtig uit. We hadden een grote familie met een opklapbed in de ‘woonkamer’ en een echt bed in de slaapkamer. Helaas bleek  het opklapbed niet zo’n succes. Het kraakte enorm en was zo hard als beton. Jasper kroop al na een half uur in het bed bij Dave en Kirsten, omdat hij echt niet wist hoe hij moest liggen.

Zaterdag 24 februari 2018

Om 6:30 uur hadden we de wekker gezet. We verwachtten grote drukte op weg naar de Franse Alpen.

Na meerdere files kwamen we om 12:15 uur aan bij ons hotel Jam Session. Het hotel wordt gerund door een Italiaanse familie.

Doordat er onder het hotel een parkeergarage was, hoefden we geen plekje te zoeken. Na het inchecken konden we al direct in onze kamer. Dat was super. De familiekamer was, zoals we verwacht hadden in Frankrijk, niet al te ruim. Voor de kinderen was er een stapelbed ingebouwd in de gang. In de gang was nog net genoeg ruimte om de deuren van de badkamer wc en onze kamer open te krijgen. De kamer was netjes en we hadden een mooi uitzicht.

We zijn langs de skiverhuur gegaan voor de kids. Kirsten zag meteen een paar ski’s van Frozen en gelukkig was er nog een set in haar maat. Haar vakantie kon niet meer stuk. Voor Jasper was er een set Starwars ski’s.  Ook heel cool natuurlijk. Nadat we hadden uitgepakt, de buurt hadden verkend en wat boodschappen hadden gedaan, was het tijd om wat uurtjes nachtrust in te halen. Daarna zijn we de kids gaan uitlaten in de sneeuw. We hebben gekeken waar de skilessen morgen beginnen en daarna hebben de kids heerlijk over een lege piste gerend.

Vanaf 19:00 uur konden we terecht in het restaurant. We hebben heerlijk gegeten. We waren alleen even vergeten dat het een Italiaanse keuken was en dat pasta dan niet het hoofdgerecht is. Nadat we een groot bord pasta hadden weggewerkt, kwam de serveerster vragen of we nog spinazie met kalkoen wilden. Hihi. Toch maar gevraagd of we gelijk door mochten met het dessert. Na afloop hoorden we dat we, omdat er meer kleine kinderen waren, de rest van de week om 18:30 uur al mochten eten.

Om 20:00 uur was er een informatiebijeenkomst in Prins van Oranje, de Nederlandse après skibar in de buurt. Daar troffen we de Sunweb ‘monitoren’. Zij bleken tevens de tolken te zijn die mee zouden gaan net de skiles van de kids. Ze vertelden ons kort wat de extra’s waren van het Fam Fun pakket dat bij deze reis hoorde. Het kwam er voor ons voornamelijk op neer dat de kinderen spelletjes konden doen tijdens de après ski en dat er gratis drankjes werden aangeboden tijdens de après ski in Prins van Oranje.

Daarna zijn we teruggegaan naar ons hotel. Kirsten was ondertussen erg moe geworden.

Zondag 25 februari 2018

Na een goede nacht was het voor de kids nog best moeilijk wakker worden om 07:00 uur. Daarna was het tijd voor het ontbijtbuffet. Dat was smullen.
Na het ontbijt gingen we ons klaarmaken voor de eerste skidag. Het zou vandaag een erg koude dag worden dus we waren wel even bezig met warm aankleden. Ons hotel lag heel dicht bij de piste. We moesten de straat naar beneden lopen en stonden dan al op de piste. Met Kirsten tussen de benen zijn we naar het  meetingpoint van de skischool geskied. De les begon om 9.15 uur. Jasper kreeg als Franse leraar Eric en als Sunweb vertaler Jasper.  Kirsten had als tolk Bavo en ging naar het laagst gelegen kinderland waar meerdere Franse leraren waren en heel erg veel kinderen stonden. In het kinderland lagen allemaal stukken kunstgras waarover de kids met ski’s aan naar boven konden lopen. Het naar beneden skiën met de handjes op de knieën ging prima bij Kirsten.

Jasper ging eerst met zijn groepje oefenen bij de sleeplift. Toen we hem na een uurtje skiën zochten was zijn groepje nergens meer te vinden. Ze waren met de stoeltjeslift naar boven gegaan.

Beneden was het bewolkt maar boven op de berg scheen de zon. Wij waren tussendoor ook lekker boven gaan skiën. Met de kou viel het gelukkig reuze mee. Om 12:00 uur waren de kids weer klaar met hun les.

Met Kirsten opnieuw tussen de benen, zijn we met de sleeplift omhoog gegaan om naar het hotel te skiën. Daar hebben we geluncht. Dave had warm stokbrood bij de supermarkt gehaald. ‘s Middags zijn we met zijn vieren naar de gondels geskied, Oeufs Blances. Daarboven scheen de zon nog lekker. We hadden vanmorgen een beginnerslift (lopende band) gezien waar Kirsten ook op kon. Na een paar afdalingen (Kirsten tussen de benen) zijn we wat gaan drinken op e berg. Ondertussen was het goed mistig geworden. We zijn toen met de gondel naar beneden gegaan. We wilden met de bus naar het hotel terug, maar dat bleek een gekkenhuis. Uiteindelijk paste alleen Dave zonder ski’s in de bus. Hij is toen de auto maar gaan halen.

‘s Avonds hebben we weer heerlijk gegeten in het restaurant. Dit keer snapten we de menukaart wel. Kiezen blijft moeilijk want er staan alleen maar lekkere dingen op. Na het eten zijn de kids gelijk gaan snurken.

Maandag 26 februari 2018

Vanmorgen brak gelukkig al vrij snel de zon door. We waren gewaarschuwd voor opnieuw een erg koude dag dus we waren warm aangekleed. Dat bleek dit keer inderdaad geen overbodige luxe.

Kirsten mocht vandaag met de les op de lopende band lift. Ondanks de zon was het in het kinderland goed koud en het was aan haar te merken dat ze wat uurtjes slaap tekort is gekomen. Toen we nog even bij haar kwamen kijken troffen we haar huilend aan. Ze vond de Franse skileraren niet lief. In haar beleving waren ze boos omdat ze zo hard schreeuwden. Alleen de leraar van Sunweb was lief. Na de lunch is ze heerlijk gaan slapen. Dave kreeg haar maar moeilijk wakker. Samen zijn ze nog even gaan sleeën.  Dikke pret.

Jasper kwamen we met zijn klas boven op de berg tegen. Hij heeft in de 2 lessen die hij tot nu toe gehad heeft, ontzettend veel geleerd. Zijn groepje gaat in volle vaart de berg af en hij geniet.

Na de lunch zijn Mascha en Jasper samen gaan skiën boven in de zon.  Ondertussen was het gaat sneeuwen, maar dat mocht voor Jasper de pret niet drukken.

Om 4 uur zijn we met z’n allen naar de Sunweb après ski geweest in Prins van Oranje. Met het Fam Fun pakket waren er vandaag spelletjes voor de kids en gratis La Chouffe bier en limonade. Kirsten heeft genoten met dansen en Jasper was entertainer toen de monitoren van Sunweb daarmee stopten. Après ski is echt wat voor Jasper.

Dinsdag 27 februari 2018

Vandaag zou het ook weer een koude dag worden. Jasper ging met de les gelijk weer de berg op. Dave is naar ongeveer 3300 meter geweest. Op het bord daar stond dat het -28 graden was. Reden genoeg om maar snel weer een stuk naar beneden te skiën.

Omdat Kirsten gisteren verdrietig was, is Mascha meegegaan naar het Kinderland. Ook nu was ze verdrietig, iedere keer als er een Franse leraar bij haar in de buurt kwam en ze gaf aan dat er veel te veel kindjes waren. Ze was telkens de Nederlandse kinderen kwijt.

Tijdens de skiles heeft Kirsten een Nederlands meisje ontmoet, Elin, met wie ze ‘s middags graag wilde spelen bij de Sunweb opvang. Deze opvang was in de Laser Game ruimte onder de Prins van Oranje. We zijn even gaan kijken en ze vond het geweldig. We zijn toen maar met zijn drieën gaan skiën.
Om 16:00 uur kwam Kirsten met de opvang naar de après ski. Wat een feest was dat, want er waren pannenkoeken voor de kids en Jupiler voor de ouders. Ook hebben de kids weer leuke spelletjes gedaan en is Kirsten geschminkt.

‘s Avonds in het hotel aten we tartiflette, een typisch boeren wintergerecht uit de Haute Savoie (aardappel, spek en kaas). Het vulde goed en smaakte lekker.

Woensdag 28 februari 2018

Omdat de skiles in het Kinderland voor veel verdrietige kinderen zorgde waaronder Kirsten, kwam er vandaag een van de monitoren van Sunweb (Maxelle) kijken wat er aan de hand was. Dit bleek precies hetgeen te zijn wat de kinderen nodig hadden. Kirsten kende Maxelle al van de opvang. Ze heeft genoten en straalde op haar ski’s. Ze heeft goed geoefend en was erg trots.

Jasper heeft met de les een moeilijke blauwe piste geskied die hij best spannend vond.

Kirsten wilde ‘s middags weer naar de opvang, dus zijn we alleen met Jasper gaan skiën. Toen we met de Jandri-gondel boven kwamen, waaide het erg hard en was het zicht slecht. Omdat we niet wilden dat Jasper weg zou waaien, zijn we met dezelfde gondel terug naar beneden gegaan en hebben we de Oeufs Blances gepakt. Deze lift stopte wat lager en daar waaide het gelukkig minder hard.

Ook vandaag wilden de kids weer graag naar de après ski. Dit keer was er voor de volwassenen Duvel bier. Ook was er Laser gamen voor de Sunweb gasten. Kirsten was helaas nog te klein voor het bijbehorende pak, dus zijn Jasper en Dave samen gegaan. Ze zaten in het winnende team, dus Jasper was apetrots.

Donderdag 1 maart 2018

Rond 06:00 uur vanmorgen hoorden we al het afschieten van lawines. Toen we uit bed kwamen zagen we dat het goed gesneeuwd had. Er was bij ons hotel zeker 30 cm verse sneeuw gevallen. Prachtig om te zien.

Het ging goed met Kirsten in het Kinderland en Maxelle had aangegeven dat ze de rest van de week bij de kinderen zou blijven. We hebben ‘s ochtends lekker samen geskied aan andere kant van de berg, de Vallee Blanche. Hier is het skigebied wat lager en er is wat minder wind. Er was heel veel sneeuw gevallen en de pistes bleken perfect voor deze hoeveelheid verse sneeuw. We moesten hard werken tijdens het skiën, maar het was echt super.

Jasper kwam erg enthousiast terug van de skiles. Die verse sneeuw vond hij prachtig.

‘s Middags wilde Kirsten weer met Elin spelen bij de opvang. Jasper kon niet wachten om weer naar boven te gaan. Het zicht was door de sneeuwval niet al te best, maar daar trok Jasper zich niets van aan. Hij heeft al goed de vaart erin en dat maakt het voor ons erg leuk om met hem te skiën.

Bij de après ski was er gluhwein en daar was vooral Mascha erg blij mee. De kinderen hebben we niet gezien, want die waren te druk met spelletjes.

Vrijdag 2 maart 2018

Vanmorgen sneeuwde het al goed toen we wakker werden. Vandaag was het de laatste skidag en Jasper had het daar een beetje moeilijk mee.

Omdat het Kinderland niet geprepareerd wordt, lag daar een flink pak sneeuw. Kirsten leert dus nu al diep sneeuw skiën. Ze geniet ervan om tussen het skiën door heerlijk te rollen in de sneeuw.

Jasper ging met zijn klasje direct op pad, dus wij gingen lekker samen skiën. Boven gekomen zorgde de sneeuw voor perfecte pistes, maar helaas ook voor een zeer beperkt zicht. Dit keer hadden we de wind vol in ons gezicht. Voor ons een goede smoes om eens lekker in een berghut neer te ploffen.

Toen we Kirsten ophaalden bij het kinderland vertelde ze vol trots dat ze een medaille had gekregen. Aan het eind kreeg ze ook nog een soort diploma, een boekje met spelletjes waarin ook stond wat ze allemaal geleerd had.

Ook Jasper kreeg een medaille en diploma. Hij heeft het level van 2 sterren gehaald. De eerste ster heeft hij over geslagen. Ook hij was enorm trots.

‘s Middags hebben we met Jasper nog een paar afdalingen gedaan. Rond 3 uur begon de zon voorzichtig te schijnen en had Jasper een stuk verse sneeuw ontdekt. Wat is er nu mooier om door de diepe sneeuw te gaan en je ski’s niet meer te zien.

Het was dat er om 4 uur nog een diploma uitreiking van Sunweb was, anders was Jasper echt niet van de piste afgekomen. Bij de après ski was er (kinder-)champagne en daarna de diploma uitreiking voor de kids. Ondertussen was het prachtig weer geworden. Jasper is met zijn skivriendjes gaan sleeën en Kirsten heeft met haar vriendinnetje een sneeuwpop gemaakt. Wij hoefden alleen maar te genieten.

Zaterdag 3 maart 2018

Na een lekker ontbijt was het weer tijd om naar huis te gaan. Omdat we door de enorme sneeuwval verwachtten dat het erg druk op de berg zou zijn, zijn we al rond 08:30 uur vertrokken op weg naar huis. Het was inderdaad een chaos op de weg, niet omdat het druk was maar omdat mensen die naar het skigebied wilden rijden het handig vonden om midden op de weg stil te staan om sneeuwkettingen onder te binden. Vervolgens kon er natuurlijk niemand meer door, omdat het een eenbaansweg was. Wij zijn rustig naar beneden gereden. Het stopte pas met sneeuwen toen we helemaal in het dal waren. We hebben over dit stuk 2 uur langer gedaan dan gepland, 2 1/2 uur over 35 km. Toen we eenmaal in het dal waren, zijn we zonder files doorgereden richting Metz. Rond 18:15 kwamen we aan bij ons hotel, het Novotel Metz Amnéville.

Zondag 4 maart 2018

Vanmorgen waren we al bijtijds wakker. Na een overheerlijk ontbijt met zelf te bakken eitjes, pannenkoeken en nog veel meer lekkernij, zijn we rond 08:00 uur vertrokken naar huis. Er was geen kip op de weg. Om 12:00 uur waren we al thuis.

We kunnen terugkijken op een super wintersportvakantie. De kids zouden het liefst morgen weer terug willen. Er komt dus zeker een herhaling.