2018 Spanje – Gran Canaria (Puerto de Mogán)

Woensdag 18 juli 2018

Heerlijk, het is weer vakantie! Dit keer gaat onze reis naar Gran Canaria. Dave is daar heel vroeger al eens geweest.

Om 05:30 uur stond Rob voor de deur om ons naar Schiphol te brengen. Als de wekker zo vroeg gaat is dat toch altijd weer even slikken. Toen we om 6:10 uur op Schiphol kwamen ging het allemaal erg vlot. Bij het inchecken waren we gelijk aan de beurt en een half uurtje in de rij voor de douane viel ook best mee. Na een heerlijke, ondertussen traditionele stop bij Starbucks, was het ongeveer 10 minuten lopen/rollen op de band naar gate B31. We zagen ons Transavia vliegtuig aankomen, wat voor de kids een groot feest was.

Het boarden ging ook vlot en geheel volgens planning vertrokken we om 9:00 uur vanaf de Kaagbaan. Het was onbewolkt en vanuit de lucht konden we Woerden goed zien liggen. De recreatieplas is een mooi herkenningspunt vanuit de lucht.

Na een vliegtijd van 4:20 uur kwamen we aan op de luchthaven van Las Palmas. Tijdens de landing werden we goed door elkaar geschud, door de vrij harde wind bij de luchthaven. Ook op de vlucht van Las Palmas ging alles lekker snel, totdat we in de bus zaten. We moesten een behoorlijke tijd wachten op de Neckermann hostess die ons toch echt wilde vertellen dat je het water op Gran Canaria niet mocht drinken.

Het was erg bewolkt in Las Palmas. Dit bleek te komen door ‘Calima’, een warme wind met in de lucht allemaal stofdeeltjes uit de Sahara. De temperatuur was prima en bij aankomst is zo’n wind best aangenaam.

Tijdens de transfer konden we al wat van het eiland zien. Kirsten heeft onderweg heerlijk liggen slapen. Onze accommodatie was de laatste op de route. Aan het eind zagen we een paar accommodaties die, net als ons appartement, trapsgewijs tegen de berg opgebouwd waren. We grapten nog “je zult toch maar helemaal bovenin zitten en dan met de trap moeten….”

Na een transfer van ongeveer 1:15 uur kwamen we aan in Puerto de Mogán. Van buiten zag onze accommodatie, Appartementen Cordial Mogán Valle, er al prachtig uit. De appartementen waren schuin, als een soort trap, tegen de bergen op gebouwd. Bij het inchecken hadden we snel door dat je beter maar geen grapjes over je accommodatie kunt maken. Ons appartement bevindt zich helemaal bovenaan, op de 9e etage. We kregen een uitgebreide uitleg over hoe we daar moesten komen: “met de eerste lift ga je naar de 2e verdieping, dan een stukje lopen en dan met de volgende lift 3 verdiepingen omhoog, de 3e lift 2 omhoog en met de laatste lift ook 2 omhoog.” Gelukkig hadden we alles goed onthouden en was ons appartement snel gevonden. Helaas bleek dat onze sleutelkaarten niet geactiveerd waren, dus we konden de hele weg weer terug naar de receptie.

Het appartement zag er erg goed uit. Het was erg ruim en netjes onderhouden. We hadden een groot balkon met kunstgras, 2 ligbedden, tafel met stoelen, een buitendouche en een prachtig uitzicht.

We zijn als eerste naar de supermarkt tegenover ons appartement gegaan om wat drinken te halen. Daarna snel de zwemkleding aan en op zoek naar een van de drie zwembaden. Deze was snel gevonden. Ook bij het zwembad ligt kunstgras, dus dit jaar zullen we geen last hebben van verbrandde voetzolen. We hadden bij boeking gelezen dat de kids niet met luchtbedden in het water mochten, maar dat viel uiteindelijk mee. In een van de zwembaden werden opblaasbanden tot een bepaalde grootte toegestaan.

Om 18:15 uur was onze shift voor het avondeten. Het vinden van het restaurant was nog een uitdaging. We konden het eten ruiken, maar omdat we een verkeerde trap naar beneden namen, kwamen we uit in een opslagruimte. Volgens een medewerker bleek het heel simpel: “met de lift omhoog, linksaf en dan met een andere lift naar beneden.” Uiteindelijk hebben we het restaurant gevonden.

De berichten die we op Zoover hadden gelezen over het restaurant bleken helemaal te kloppen. Het buffet zag er erg aantrekkelijk uit en het eten was heerlijk. Er was zelfs live cooking: vlees en vis werd bereid waar je bij stond. Er zullen deze vakantie wel wat kilootjes bijkomen…

Na het eten zijn we Puerto de Mogán gaan verkennen. De winkeltjes gingen net dicht. We kwamen al snel uit bij het haventje. Rondom zagen we schilderachtige huisjes met prachtige fuchsia bougainvilles. Ze noemen het hier ook wel ‘Klein Venetië’. Het viel ons op dat er bijna niemand op de been was. We gaan ervan uit dat dit morgenochtend als de zon schijnt anders zal zijn.

‘s Avonds zijn de mannen bij de hotelbar nog wat gaan drinken. Het was daar flink druk, dus erg gezellig.  Kirsten was total loss na zo’n lange dag en is snel in slaap gevallen.

Donderdag 19 juli 2018

Vanmorgen om 5:45 uur lokale tijd waren we allemaal al wakker. Pfff. We hadden wel heerlijk geslapen. Vanaf 8:00 uur konden we ontbijten. Het ontbijtbuffet bleek al net zo lekker als het buffet gisteravond. Er was van alles, van Spaanse churro’s tot de Engelse witte bonen met vette worst.

Na het ontbijt zijn we een rondje gaan lopen richting de haven. We zijn bij de duikschool Delphinus Diving (naast ons hotel) gaan informeren naar de duikmogelijkheden voor Jasper. We werden leuk te woord gestaan door een Nederlandse instructeur. Zondagochtend is er plek voor hem om een Discover Scuba Diving te doen. Nu hij 10 jaar is mag hij eindelijk in het buitenwater duiken.

De zon was ondertussen goed aan het branden. We zijn toen verkoeling gaan zoeken in het Splash Park bij ons appartement. Hier zijn diverse watersproeiers te vinden voor de kids.

De rest van de dag hebben we doorgebracht bij het zwembad. Dit keer met 2 grote opblaasbanden voor de kids, want die bleken wel in een van de zwembaden te zijn toegestaan. Best relaxed zo’n lui dagje.

Na het avondeten is Kirsten naar de minidisco gegaan. Alle voor haar bekende discoliedjes draaiden ze hier met Spaanse tekst. Ze kende alle dansjes. Het was gezellig druk bij de bar. We hebben met z’n vieren een heerlijke cocktail gedronken op de verjaardag van opa Jan. Dat smaakte prima.

Vrijdag 20 juli 2018

Vandaag was er markt in de straat voor ons appartement. Het blijft altijd leuk om te zien wat ze daar allemaal voor spullen ze proberen te slijten aan toeristen. We hebben Puerto de Mogán nog niet eerder zo druk gezien als vandaag.

Al snel vonden de kids dat het hoog tijd was om naar het zwembad te gaan.

Tussen de middag zorgen we zelf voor de lunch. In de supermarkt tegenover het hotel hebben ze zakken met stokbroodjes die net uit de oven komen. Heerlijk die warme broodjes eten op ons balkon met een prachtig uitzicht. Echt een vakantiegevoel.

Zaterdag 21 juli 2018

We zijn vanmorgen lekker naar het strand gegaan, op ongeveer 5 minuten lopen vanaf ons appartement. Het strand is echt ideaal met de kids. Het is door de grootte erg overzichtelijk en het zwemstuk ligt bestek tussen de rotsen en is afgezet met een boeienlijn. De kids hebben leuk zandkastelen gemaakt en zijn een paar keer gaan zwemmen. De watertemperatuur is erg aangenaam en het water is erg helder. ‘s Middags zijn we neergeploft bij het zwembad, daarna hebben we gegeten en was het tijd voor de minidisco. Waarschijnlijk zullen veel van onze vakantiedagen er zo uitzien als vandaag. Genieten dus.

Zondag 22 juli 2018

Vanmorgen was de spanning goed merkbaar bij Jasper. Om 09:30 uur werden Jasper en Mascha verwacht bij de duikschool Delphinus in het naastgelegen hotel. Jasper had zich ingeschreven voor het programma Discover Scuba Diving en zou samen met Mascha zijn allereerste duik in open water maken. Als Master Seal met al zijn behaalde specialties is hij natuurlijk al een hele ervaren  zwembadduiker, maar een duik tussen de vissen is niet niks…

Instructeur Lucas deed eerst een briefing over de duikstek waar we zouden gaan duiken, Playa de Mogán. Nadat we een duikpak hadden gekregen liepen we richting strand. Halverwege was een verzamelpunt waar we de rest van onze uitrusting kregen. Met onze duikuitrusting aan liepen we over het strand naar de zee. Toen Jasper even snel onder water keek zag hij meteen al vissen. Hij was helemaal gelukkig. Nadat we naar het eind van de baai waren gezwommen, daalden we af naar zo’n 5 meter diepte. Jasper wist niet waar hij moest kijken. Overal zag hij vis en hij wilde ze allemaal aanwijzen. Toen hij uitgestuiterd was zijn we verder gaan duiken tot 8,4 meter. Het zicht was rond de 15 meter en de watertemperatuur was ongeveer 22°C. Voor ons prima, maar volgens de instructeur was dit slecht. We hebben veel vis gezien waaronder meerdere soorten lipvissen, 2 trompetvissen, een krab, vuurwormen en nog veel meer. Na 35 minuten was de duik afgelopen. Jasper was erg blij dat hij meteen Dave en Kirsten op het strand zag spelen, want hij kon niet wachten om alles te vertellen.

Na de lunch zijn we lekker gaan zwemmen. Een verkoelende duik is erg welkom. Het is hier deze week rond de 27 graden.

Aan het eind van de middag zijn we in Puerto de Mogán via een heleboel traptreden naar het uitzichtpunt Mirador de Puerto de Mogán gelopen. Dat was nog best een klim, maar boven gekomen bleek het de moeite waard te zijn. We hadden een prachtig uitzicht over de zee, de haven, het strand en we konden zelfs ons hotel zien liggen.

Via Puerto de Mogán, gewapend met een ijsje om af te koelen, zijn we weer naar ons appartement gelopen. Wij mogen van 18:15 tot 20:00 uur eten. Daarna komt de volgende shift. Er zijn 3 shifts in verband met de drukte.

Om 20:00 uur heeft Kirsten weer lekker me gedaan met de dagelijkse minidisco. Wel bijzonder dat hier iedere dag dezelfde grapjes worden gemaakt, of het nu iemand van de hotelanimatie is die de disco doet of iemand van Neckermann. Ook horen we iedere dag dezelfde liedjes in dezelfde volgorde.

Maandag 23 juli 2018

Vandaag hebben we voor 5 dagen een autootje gehuurd, een Fiat Punto. Vanmorgen zijn we naar Maspalomas gereden, een grote badplaats op ongeveer 20 minuten rijden van Puerto de Mogán. Wat een verschil met onze verblijfplaats. Maspalomas is een grote badplaats met veel grote, luxe hotels.

Als eerste stond een kamelenrit door de duinen op het programma. We wisten dat we in Maspalomas aan de kant van de vuurtoren moesten zijn en daar was de kamelenranch snel gevonden. We waren al snel aan de buurt. Er stonden 18 kamelen klaar. Per tweetal kregen we een kameel aangewezen. Nadat iedereen soepel in de stoeltjes was geklommen en de kamelen weer op 4 benen stonden (best een klus), begon de rit van een half uur door de duinen. Het was een erg leuke ervaring.

Op weg naar het strand kwamen we langs het natuurgebied ‘El Charco’, een meer met brak water met daar omheen palmbomen. In dit gebied zitten verschillende vogelsoorten.

We zijn over de strandboulevard met gezellige terrasjes en kleine winkeltjes, doorgelopen naar de vuurtoren. We konden de 68 meter hoge vuurtoren niet missen. Ook het bekende beeld van een man op een murene erachter was snel gevonden.

Om even op krachten te komen hebben we onszelf verwend met een lekker broodje hamburger met patat. Daarna zijn we naar de bekende Dunas de Maspalomas gewandeld. Deze enorme zandvlakte leek wel op de Sahara. We hadden het gevoel dat we daar bijna alleen waren, totdat je je omdraaide en de drukte van Maspalomas zag. We vonden de duinen heel bijzonder. Ook de kids waren blij met deze enorme zandbak waar ze heerlijk naar beneden konden rennen (wel 100x).

Op de terugweg zijn we omgereden via Mogán. Daar was de oude windmolen Molino Quemado al snel gevonden. Deze molen is de grootste van de Canarische eilanden en staat als een van de weinige nog overeind. De naam betekent ‘verbrande molen’, omdat deze aan het eind van de 19e eeuw is uitgebrand.

We hebben de dag afgesloten in het zwembad. ‘s Avonds was Kirsten weer bij de minidisco en zijn Dave en Jasper op pad geweest om een mooie zonsondergang te fotograferen in de buurt van het strand.

Dinsdag 24 juli 2018

Vandaag zijn we naar Palmitos Park gegaan, een dierentuin midden tussen de bergen. Het was wel even zoeken tot we bij Maspalomas de juiste weg hadden gevonden. Palmitos Park was zoals we al een beetje verwacht hadden na eerdere bezoeken aan Spaanse dierentuinen erg de moeite waard. Het park lag lekker beschut tussen de beplanting. Er was veel te zien. Behalve een dierentuin was er ook een mooie cactustuin. Het hoogtepunt was wel de dolfijnenshow. Dat blijft toch altijd prachtig om te zien. De kids hebben ook genoten bij het aquarium en de papegaaienshow. Het was erg leuk om te zien wat voor kunstjes die papegaaien kunnen. De kids hebben ook nog de struisvogels mogen voeren. Wat een gulzige beesten zijn dat.

Toen we eindelijk uitgekeken waren, hadden we nog een uurtje de tijd om te zwemmen. Daarna weer het vaste ritueel, eten en de minidisco. Jasper vermaakt zich ‘s avonds met poolen.

Woensdag 25 juli 2018

Deze dag begon anders dan gepland. Gisteren klaagde Kirsten over oorpijn en dat was vanmorgen helaas nog niet over. Gelukkig zat er in hotel naast ons een arts, dus daar zijn we maar even naar toe gegaan. Zoals we al vermoedden bleek ze een oorontsteking te hebben, volgens de arts door zwembadwater. Met antibiotica en oordruppels moet het in 5 dagen over zijn. Maandag moeten we weer terug om te laten beoordelen of Kirsten mag vliegen.

Rond 10:30 uur zijn we dan toch vertrokken richting het noorden van Gran Canaria. Wat ons opviel was dat het rond de luchthaven opnieuw erg hard waaide en dat daar net zoals op de aankomstdag de bewolking begon.

Ons eerste reisdoel van vandaag was Arucas. Onderweg viel ons op dat het noordelijk deel van Gran Canaria veel groener is dan in het zuiden bij ons. Toen we bij Arucas waren gekomen, waren we langer bezig met het vinden van de parkeerplaats dan met het bekijken van het plaatsje. We zagen al direct de enorme kathedraal, de Iglesia de San Juan Bautista. Doordat deze kathedraal gemaakt is van blauw-grijze vulkaansteen oogt hij heel somber.

In de hoofdstraat, León y Castillo, staan veel gebouwen die gebouwd zijn in koloniale stijl in verschillende kleuren, veel met kleine balkons. Deze straat zag er leuk uit.

Toen we uitgekeken waren zijn we doorgereden naar Firgas. Firgas is bekend vanwege het bronwater dat hier vlakbij gewonnen wordt.

Als eerste zijn we naar het San Roqueplein gegaan, waar een oud kerkje staat. In de muur naast het plein zagen we water stromen, een oud irrigatiekanaal.

Wij hebben in Firgas de Paseo de Canarias bezocht. Dit is een steile straat. In het bovenste deel van de straat zijn met tegels en reliëf de 7 Canarische eilanden gemaakt. Van ieder eiland zie je een reliëf van het eiland, het wapen en het landschap van het eiland. Met een trap kon je erlangs omhoog lopen. Dit was heel apart om te zien.

Het onderste deel van de straat bestaat uit een kleine waterval in het midden met langs de zijkant een muur met 22 betegelde banken. Iedere bank staat symbool voor een van de 21 gemeenten van Gran Canaria. De 22e staat symbool voor de eilandraad. Boven iedere bank is met tegeltjes het gemeentewapen gemaakt.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Teror. Op de verschillende websites over Gran Canaria en in ons eigen reisboekje werd dit plaatsje omschreven als het mooiste dorp van Gran Canaria. Het zag er inderdaad mooi uit. Het was hier wel opvallend rustig, net zo stil als in Puerto de Mogán waar wij zitten. Waarschijnlijk blijven de toeristen toch meer in de grote badplaatsen hangen. Opvallend in Teror waren de gekleurde huizen met typische Canarische houten balkons.

In de buurt van Telde hebben we een laatste stop gemaakt. Als eerste hebben we bij El bufadero de La Garita de blowholes bekeken. Het was wel even zoeken, maar later bleek dat Dave en Jasper er al voor stonden. Vervolgens zijn we een klein stukje verder gereden naar Melenara voor het standbeeld van Neptunus dat daar in zee staat.

Donderdag 26 juli 2018

De ochtend hebben we doorgebracht in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. We zijn naar het centrum gegaan. Hier is Calle Triana, een van de bekendste winkelstraten. We zagen hier een aantal kleurige oude gevels. Na een bezoekje aan ‘By Claires’ (favoriete winkel van Kisten) en ‘Flying Tiger’ hadden we wel even een beetje het gevoel alsof we in Utrecht liepen. Na een heerlijke Milkshake/ijsje bij de Mac zijn we weer verder gegaan.

Onderweg zagen we op een bordje staan dat we vlakbij San Francisco waren. Toen we door Las Vegas reden, zijn we toch maar even gestopt voor een foto. Dit zijn twee van onze reisbestemmingen van onze droomreis volgend jaar.

We zijn doorgereden naar Pico de las Nieves, met 1949 meter de hoogste berg van Gran Canaria. We hadden daar een prachtig uitzicht op het dal en op Roque Nublo.

We wilden terug via een mooie stuwdam, maar helaas bleek de enige weg daar naartoe afgesloten te zijn. Deze weg hadden we helemaal af kunnen rijden naar Mogán. We zijn toen maar omgekeerd en via Maspalomas teruggereden naar ons appartement.

Vrijdag 27 juli 2018

Een stukje buiten Maspalomas bevindt zich het waterpretpark Aqualand, ons reisdoel voor vandaag. Er waren hier veel hoge en snelle glijbanen voor Jasper. Kirsten heeft genoten in het kinderdeel met veel glijbanen en zwembaden voor haar leeftijd.

‘s Avonds Jasper en Dave nog een keer zonsondergang fotograferen.

Zaterdag 28 juli 2018

We hebben vandaag zowaar een keer lekker uitgeslapen.  Om 10 uur is Kirsten naar de Nederlandse Neckermann miniclub gegaan om te kleuren en een kunstwerk van strijkkralen te maken. Ze is daar maar gebleven want om 12 uur kon ze bij de Spaanse miniclub van hotel cupcakes versieren. Daar hoef je geen Spaans voor te kunnen spreken. Jasper is bij kidsclub (voor de tieners) gaan poolen en ‘s middags bij zwembad was er voor hem waterpolo.

We hebben de kinderen om moeten kopen met een ijsje om een wandelingetje naar Puerto de Mogán te maken. Ze wilden eigenlijk liever bij het zwembad blijven.

Toen we ‘s avonds lekker lagen we te slapen, schrokken we wakker van harde knallen. Bij de haven werd vuurwerk afgestoken voor het Fiesta del Carmen. Vanaf ons balkon konden we het goed zien. Het galmde goed tussen de 2 bergen waar Puerto de Mogán tussen ligt.

Zondag 29 juli 2018

Vanmorgen werden Dave en Jasper om 9:39 uur bij de duikschool verwacht. Ze lagen als eerste duikers in zee, maar toen hun gids de duikboei wilde uitzetten kwam er direct een politieboot met zwaailicht op hem af. Er mocht vandaag alleen in de zwembaai boven het zand gedoken worden. Als afsluiting van het Fiesta wel Carmen gingen de vissersboten met veel muziek weer terug naar zee (leek een beetje op de stoomboot van Sinterklaas). Dit gebeurde in de buurt van de duikstek. Helaas. Morgen  gaan de mannen het nog een keer proberen.

Ondertussen had Kirsten weer een prachtig zandkasteel gemaakt op het strand. We hebben de rest van de dag lekker bij het zwembad doorgebracht.

‘s Avonds organiseerde de animatie een goochelshow. Jasper mocht op podium komen om de goochelaar te helpen.

Maandag 30 juli 2018

Vanmorgen zijn we met Kirsten weer teruggegaan naar de arts. Oorontsteking was bijna weg dus ze mag woensdag gewoon vliegen. Dave en Jasper zijn samen gaan duiken. Ze hebben veel gezien, veel meer dan tijdens de eerste duik van Jasper. Mascha en Kirsten hebben zich ondertussen prima vermaakt op het strand. Er zijn zandkastelen gemaakt en heel veel modder. Daarna zijn we maar weer neergeploft bij het zwembad. Het is echt genieten hier.

‘s Middags heeft Kirsten eindelijk haar droomjurk gekregen, een Spaanse belletjesjurk. Die jurk gaat natuurlijk niet meer uit. Je hoort haar al van verre komen, net als al die andere meiden die met van die jurkjes rondrennen.

Dinsdag 31 juli 2018

We hebben eigenlijk niet zoveel gedaan vandaag. Kirsten is nog naar de miniclub gegaan, we hebben gezwommen en we hebben een wandelingetje naar de haven gemaakt. Het blijft een mooi plekje om naar toe te gaan.

Woensdag 1 augustus 2018

Vanochtend hebben we nog heerlijk gezwommen. Om 12:00 uur moesten we ons appartement uit. We konden na het zwemmen dus nog lekker even douchen. Vervolgens zijn we op een terrasje neergeploft in de haven. Om 14:45 uur moesten we klaarstaan voor de transfer naar de luchthaven. We waren de eerste mensen die instapten. Na een transfer van ongeveer 1:30 uur kwamen we eindelijk aan op de luchthaven. Het inchecken ging lekker snel. Bij de douane ging het alarm af toen Kirsten door de scanner ging. Het bleek een steekproef te zijn. Ze werd door een medewerker gecontroleerd op drugs. Hij ging met een soort vloeipapier over haar arm en dat papiertje ging in een apparaat. Hij legde uit dat hij ging controleren of ze “explosief was of dat ze drugs had”. Alles was goed dus we mochten weer verder. De luchthaven was netjes en er waren veel winkeltjes. Nadat we gegeten hadden gingen we zitten bij de gate die op het bord was aangegeven. Ineens zagen we een gatewijziging dus we hebben ons maar verplaatst naar de volgende gate. Daar zagen we ons toestel al staan. Toen het tijd was om te boarden, kwam er weer een gatewijziging. We moesten ineens naar de hele andere kant van de luchthaven lopen. Dat was zo’n 10 minuten verder. Daar aangekomen werden we met bussen teruggereden naar de plek waar we vandaan kwamen en mochten we aan board. Een beetje bijzonder was dat wel. Door de drukte op de luchthaven zijn we met een half uurtje vertraging vertrokken. Na een goede vlucht kwamen we geheel volgens planning om 00:00 uur weer aan op Schiphol.