Dag 2: San Francisco

Donderdag 25 juli 2019

  • Ons hotel in San Francisco: Town House Motel
  • Weer in San Francisco: 19°C, licht bewolkt

Jeetje, wel even wennen dat tijdsverschil. De hele familie was al om 04:00 uur klaarwakker. Dit kwam ook voor een groot deel door het lawaai van de voorbij rijdende vrachtwagens langs ons hotel. Het is hier best gehorig. Met twee wiebelkonten betekende dit helaas ook meteen het einde van onze nachtrust. We hadden dus een lekker lange dag vandaag.

We hebben in het hotel ontbeten. Tussen 07:00 en 10:00 uur konden we bij de receptie een ontbijtje ophalen en meenemen naar onze kamer. Het ontbijt was wel heel karig. Op het ‘buffet’ lagen voorverpakte puddingbroodjes en fruit. Daarbij kregen we sinaasappelsap, koffie of thee. We hebben het ontbijt op bed gegeten, want we hadden maar twee stoelen in onze kamer. We hebben nog nooit eerder tijdens een vakantie ontbijt op bed gehad. Weer eens wat anders.

Omdat we verwacht hadden dat we wel wat last zouden hebben van het tijdsverschil, stond er voor vandaag een rustig dagje gepland. San Francisco heeft zoveel highlights dat we niet zo goed wisten waar we nu moesten beginnen. We hebben een lijstje gemaakt van dingen die we graag willen zien en per dag bekijken we waar we aan toe komen.
Vandaag wilden we in ieder geval naar de zeeleeuwen bij Pier 39. Omdat het hotel zo gunstig gelegen is, konden we vandaag het meeste te voet bekijken. Parkeren in San Francisco is duur en het parkeren bij het hotel is gratis.

In ongeveer 20 minuten zijn we naar Fisherman’s Wharf gelopen. We hadden gelezen dat het hier heel druk kon zijn, maar doordat wij zo vroeg waren, was het uitgestorven. Op Jefferson Street, de winkelstraat richting Fisherman’s Wharf, waren de meeste winkeltjes en restaurantjes nog gesloten. Vanaf Fisherman’s Wharf hadden we een mooi uitzicht op het gevangeniseiland Alcatraz en op de Golden Gate Bridge.

We zijn doorgelopen richting Pier 39. We hadden al veel gelezen over Pier 39. Ook wij wilden de belangrijkste attractie van Pier 39 zien, de Californische zeeleeuwen die er heerlijk in de zon op pontons liggen. We hoorden de zeeleeuwen al van verre lawaai maken. Het waren er niet zoveel als op de foto’s waar internet vol van staat, maar het was erg leuk om te zien. De zeeleeuwen klimmen gewoon over elkaar heen als ze ergens naar toe willen. Soms gaat dat mis en valt er een in het water. Grote lol dus.
Het was gezellig druk bij Pier 39 en het stikt er van de souvenirwinkeltjes. Op de Pier zijn vele restaurantjes waaronder het restaurantje Bubba Gump Shrimps, bekend uit de film Forrest Gump.
We hebben natuurlijk een bezoek gebracht aan het Hard Rock Café. Jasper wilde daar namelijk erg graag een t-shirt kopen. Kirsten had een heel lief Hard Rock Café knuffeltje gevonden. Die had ze nog niet en deze was zo lief… We moesten natuurlijk ook wat drinken in het Hard Rock Café. Jasper was dolblij, want binnen bleek de gitaar van zijn grote idool, Metallica gitarist Kirk Hammett, te hangen.
We kwamen op Pier 39 ook een kerstwinkel tegen, compleet met kerstmuziek. Dat was toch iets dat we hier niet verwacht hadden. Ze hadden daar erg mooie handbeschilderde kerstballen met bezienswaardigheden uit San Francisco erop. Prachtig, maar hoe neem je zoiets mee naar Nederland? We hebben ze maar laten hangen.

Onderweg naar de Ferry Building Marketplace kwamen we langs een enorm groot cruiseschip. Nog meer indruk op de kids maakten de vele limo’s, Porsches, Ferrari’s en andere dure auto’s die daar voor onze neus het parkeerterrein opreden.
We zijn doorgelopen naar de Ferry Building Marketplace. In dit historische gebouw aan de haven vind je allerlei leuke, vrij prijzige, eettentjes. Het rook hier dan ook heerlijk.

We zijn de weg overgestoken naar het Financial District. We hebben geleerd dat je hier rond lunchtijd niet op zoek moet gaat naar een lunch. Wat een enorme rijen stonden er overal. Nemen de Amerikanen geen zakje brood van huis mee? We hebben uiteindelijk maar bij een supermarkt goed belegde wraps gekocht, en zijn net als heel veel andere mensen voor een picknick neergeploft op een grasveldje. Het was er behoorlijk druk. We voelden ons wel heel klein tussen al die enorme wolkenkrabbers om ons heen.
Opvallend tussen al de zakenmensen waren de vele daklozen/drugsverslaafden die er rondliepen.

We gingen op zoek naar de Transamerica Pyramid. Vanaf de kust was deze goed te zien, maar toen we tussen al die enorme wolkenkrabbers liepen waren we het gebouw al snel kwijt. We liepen veel te ver door en stonden ineens bij de ingang van Chinatown.
Chinatown in San Francisco is met ruim 100.000 inwoners de op één na grootste Chinese wijk van de Verenigde Staten. Om Chinatown in te lopen, loop je onder een typisch Chinese toegangspoort door. Het was enorm druk in Chinatown en de kleine winkeltjes stonden overvol met heel veel snuisterijtjes.

Uiteindelijk hebben we toch de Transamerica Pyramid gevonden. De Transamerica Pyramid is, vergeleken met wat we tot nu toe hebben  gezien, een erg modern gebouw. De Transamerica Pyramid is de hoogste wolkenkrabber van San Francisco.
Een klein stukje verder staat de Sentinel Building/Columbus Tower met daarin het Zoetrope Café. Hier zijn verschillende films geschreven en gemonteerd waaronder GodfatherI en II. Het Sentinel Building is een van de historische landmarks in San Francisco. Het contrast met de Transamerica Pyramid, waarmee het vaak samen op foto’s te zien is, is enorm.

Omdat we ondertussen geen benen meer over hadden zijn we op zoek gegaan naar een bus. We hadden gelezen dat het openbaar in San Francisco erg goed geregeld was. We zagen overal waar we gelopen hadden heel veel bussen en trams rijden. Het bleek alleen best moeilijk te zijn om een bus te vinden die in de buurt van ons hotel zou komen. Gewapend met een plattegrond van het openbaar vervoer en met een heleboel hulp van mensen die in de stad woonden en die ons iedere keer een andere kant op stuurden, hebben we na heel lang zoeken dan toch de juiste bus gevonden.

In het hotel hebben we even uitgerust en zijn we al snel met de auto richting de Golden Gate Bridge gereden. De Golden Gate Bridge is natuurlijk hét icoon van San Francisco. Deze brug is vaak vrijwel onzichtbaar in de wolken en mist. Helaas was de brug vandaag verstopt in dikke mist. Wat een teleurstelling.

Terug naar het hotel reden we langs het Palace of Fine Arts. De grote koepel van het gebouw, die gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling van 1915, zie je vanaf verschillende plekken in de stad al liggen. Het ligt aan een mooi plein met een grote vijver. We gaan er in de komende dagen nog een keer naar toe als de zon wat gunstiger staat. Een gebouw als deze willen we zo mooi mogelijk op de foto hebben.

Ondertussen hadden we flink trek gekregen, dus besloten we op zoek te gaan naar een McDonald’s waar we met de auto konden komen. Al snel hadden we er een gevonden, maar dit bleek een erg onprettige buurt te zijn. Toen er in de Mac ook nog eens een behoorlijk agressieve man rond bleek te lopen, zijn we maar weer snel in de auto gestapt en verder gereden. We hebben de auto weer bij het hotel gezet en zijn toen net als vanochtend naar beneden gelopen richting de zee.

We hebben even gekeken bij Ghirardelli Square. Je vindt hier allerlei winkeltjes en terrasjes in een oud fabriekspand aan de haven van San Francisco. Ghirardelli Square is bekend door de Ghirardelli chocolade, welke hier natuurlijk ook te koop is als je tenminste in een heel erg lange rij wilt gaan staan.

Vanmorgen hadden we bij Jefferson Street gezien dat daar een In-N-Out Burger zat. Dat bleek een hele goede keuze te zijn. Er stond wel een enorme rij, maar het wachten was de moeite waard. Wat een heerlijke hamburgers hebben ze hier. We hadden alleen een klein probleempje. De burger bleek zo dik te zijn, dat deze niet in Kirsten haar mond paste. Een luxe-probleem.

Ondertussen was het flink afgekoeld. We waren dan ook blij dat we een jas/trui mee hadden genomen. Die hadden we nu echt wel nodig. Het was nu gezellig druk bij Jefferson Street en alle winkeltjes waren open.

We hadden vandaag minder last van een jetleg dan verwacht en hebben hierdoor veel kunnen doen. Wel voelden we onze benen flink. Zodra onze hoofden de kussens raakten, vielen we al snel in slaap.

Lees verder: Reisverslag dag 3: San Francisco