2020 Duitsland – Saarburg

In de eerste week van onze zomervakantie zijn we een paar dagen naar Luxemburg geweest en op de terugweg gestopt in Duitsland. We hadden in Duitsland nog graag een mooie wandeling willen maken bij de Teufelsschlucht (Ernzen), maar kwamen helaas tijd te kort. Nu, aan het eind van de zomervakantie, gaan we voor een lang weekend terug naar Duitsland en hopen we de wandeling toch nog te maken.

Op aanraden van Jan en Pat, hebben we heel last-minute een huisje geboekt bij Landal Warsberg in Saarburg. Volgens hun was het knusse stadje Saarburg en de omgeving een aanrader. Mascha is zelf in 1988 op de camping van het Landal park geweest, maar haar enige herinnering aan die vakantie is een dichtgevroren tentje.

Saarburg is een stadje in de Saar-Moezel regio. Na wat Googlen zagen we al snel dat er voor het hele gezin in Saarburg en omgeving veel te veel te zien en te doen is voor een lang weekend, een luxe-probleem dus.

Vrijdag 21 augustus 2020

Er was geen corona-reisbeperking in Duitsland, de hittegolf was voorbij, dus voor ons een goed moment voor onze mini-vakantie. Na een paar dagen wat wisselvallig weer, leek de weersvoorspelling heel goed voor de komende dagen.

Zoals gewoonlijk als we op vakantie gaan, was het hele gezin alweer vroeg wakker. We konden dus weer lekker op tijd vertrekken. Om 7:30 uur reden we weg.

Omdat we niet te vroeg bij ons huisje in Saarburg wilden aankomen, hebben we onderweg een leuke tussenstop gemaakt. In 2011 hebben we tijdens onze vakantie naar de Belgische Ardennen al eens een stop gemaakt in Monschau, de Parel van de Eifel. Nu we er weer in de buurt zouden komen, was dat voor ons een reden om opnieuw een uitstapje naar dit prachtige plaatsje te maken. Monschau ligt halverwege op onze route naar Saarburg.

Na ongeveer 2½ uur rijden kwamen we aan in Monschau. Net voordat we Monschau aankwamen stopte het met regenen en verdwenen de wolken. Omdat we de auto bij de Glashütte hadden neergezet, zijn we eerst even bij de glasblazer gaan kijken. De kinderen vonden het heel leuk om te zien hoe glas gemaakt en gevormd werd. Het zelf blazen van een vaas mocht helaas niet door de cornona. Begrijpelijk.

Daarna zijn we naar de oude stadskern gewandeld met de historische vakwerkhuizen. De Eschbachstrasse staat bekend als het mooiste straatje van Monschau. Gelukkig kan je met een digitale fotocamera heel veel foto’s maken. Van de mannen hadden we dus geen last.

Toen we genoeg gezien hadden in Monschau zijn we doorgereden naar Saarburg. Ondertussen was de temperatuur flink opgelopen, 22°C toen we uitstapten in Monschau en 28°C toen we wegreden.

De laatste kilometers van de rit naar Saarburg reden we langs de vele wijnvelden op de heuvels. Het was een mooie route. We kwamen we rond 15:00 uur aan in Saarburg. Het park ligt bovenop een berg, Warsberg. Via een weg met 12 haarspeldbochten kwamen we aan bij Landal Warsberg. We mochten gelijk in ons huisje, prima planning dus.

Het huisje was een beetje gedateerd, maar alles zag er netjes en schoon uit. Er zijn geschakelde huisjes (maximaal 2 huisjes aan elkaar) en vrijstaande huisjes. Wij hadden een geschakeld huisje.

We hebben eerst het park een beetje verkend. Het park is heel ruim opgezet. Op de berg en in het park is genoeg te doen. We zijn een groot restaurant met terras en een grote speeltuin tegengekomen, een minigolfbaan, het overdekte zwembad, sportveldjes en het huisje van Bollo. Er is een animatieteam, maar daar zullen we waarschijnlijk niet veel tijd voor hebben.

Het zonnetje scheen, dus we zijn lekker op het terras van het restaurant Woods gaan zitten voor een heerlijke Duits biertje en wijntje. Naast het terras was een leuke speeltuin, waar Kirsten zich lekker uit kon leven.

Van 17:30 – 19:30 uur mochten we zwemmen. Gelukkig waren we er thuis al achter gekomen dat je alleen kon zwemmen als je via de Landal-app drie dagen van te voren gereserveerd had. Dat hebben we dus thuis gedaan. Er mochten per tijdblok slechts 50 mensen zwemmen dus dat zat snel vol. Voor vandaag was het alleen nog mogelijk om binnen dit tijdblok te zwemmen. We hebben voor de andere dagen maar de wekker gezet om het zwembad te reserveren, want rond 9:00 uur was het niet meer mogelijk om op de gewenste tijd te reserveren.

Het was heerlijk om even te zwemmen. Er was een kleine glijbaan waar de kids wel 100 keer af zijn gegaan. Meer heb je eigenlijk niet nodig in een zwembad.

Na het eten hebben we een wandeling over de camping gemaakt die ook bij het Landal-park hoort. Naast de campingplaatsen zijn er ook stacaravans, safaritenten en een paar woodlodges. We zijn even gaan kijken bij het plekje waar opa Jan en oma Pat vroeger graag stonden en hebben daar het prachtige uitzicht bewonderd. Ze hadden niets teveel gezegd, het was daar echt heel mooi. 

Zaterdag 22 augustus 2020

De dag begon goed met vers gebakken broodjes uit de supermarkt. Behalve wijn en broodjes was er in de supermarkt niet zoveel te krijgen, maar dat mocht de pret niet drukken.

We hadden foto’s gezien van iets dat leek op de Horseshoe Bend die we vorig jaar in Amerika hadden gezien, maar dan in een wat groenere omgeving. Dat leek ons wel wat. Op een half uurtje rijden van Saarburg ligt het plaatsje Mettlach-Orscholz. Daar is het beginpunt van een wandeling naar een geweldig mooi uitzichtpunt. Via het baumwipfelpad (lengte 1250 meter, hoogte 23 meter) klommen we langzaam omhoog tot we boven de bomen uitkwamen. We waren blij dat de hittegolf weer voorbij is. Onderweg kwamen we een glijbaan tegen en waren er verschillende informatiepunten met opdrachtjes voor de kinderen en informatie over de natuur. De kids hadden daar weinig interesse in, want ze wilden graag de uitzichttoren in.

Toen we de top bereikt hadden, werden we beloond met een panoramisch uitzicht op de Saarschleife 42 meter onder ons, en omgeving. Wow, de klim was zeker de inspanning waard. In het stroomgebied van de Saar zijn verschillende spectaculaire bochten te vinden en de Saarschleife is waarschijnlijk de meest bekende. Sinds 2016 is deze bocht vanaf de uitkijktoren te bekijken. Bij goed weer schijn je zelfs de Vogezen, waar de rivier ontspringt, te kunnen zien.

‘s Middags hebben we een bezoek gebracht aan Saarburg. We zijn met de kabelbaan naar beneden gegaan. Vanaf de Warsberg, naast de huisjes van het Landal Park, begint de stoeltjeslift naar het stadscentrum van Saarburg. Het is wel belangrijk om de tijd in de gaten te houden te houden, want anders kun je niet meer terug naar boven met de kabelbaan. Lopend is echt een hele klim. Ook vanuit de kabelbaan hadden we een prachtig uitzicht op Saarburg en de burcht van Saarburg.

Volgens opa Jan en oma Pat kun je bij Hotel am Markt bij Eiscafe Cascata,  in het centrum van Saarburg, heerlijke ijscoupes eten. Ze wilden ons graag trakteren op zo’n heerlijke ijscoupe waar zij altijd zo van genoten hebben. Dat hoefden ze ons natuurlijk geen twee maal te zeggen. De ijssalon op de markt naast het bruggetje was snel gevonden. We hebben daar heerlijk gezeten op het grote terras en wat smaakten die ijsjes goed…

Midden in het centrum van Saarburg is er een waterval. Rondom de waterval vind je verschillende vakwerkhuisje, bruggetjes en gezellige terrasjes. Toen we dat bekeken hadden wilden de kids graag weer terug naar de kabelbaan. Ze wilden namelijk heel graag rodelen.

De rodelbaan Saarburg is vlakbij het Landal Park, bij het beginpunt van de rodelbaan. Na een verkoelend drankje op het terras bij de rodelbaan, waren we er helemaal klaar voor. Voor de kinderen was het de eerste keer op een rodelbaan. Kinderen onder de 8 jaar moesten samen met een volwassene, maar dat vond Kisten geen probleem. De baan is 530 meter lang en het uitzicht over de stad en de Saar rivier was prachtig. Je kunt zelf bepalen hoe snel je wilt gaan. Omdat we niet met pin konden betalen en bijna geen contant geld op zak hadden, konden we maar 2x rodelen. Dat wordt morgen dus nog een bezoekje…

Na het rodelen hebben we snel gegeten, want om 18:00 uur wilde Kirsten heel graag naar de minidisco. Een goed vol vakantieprogramma dus. Na de disco wilden de kids nog graag tennissen op de tennisbaan die ze gisteren gezien hadden en natuurlijk moest er nog een bezoekje aan de speeltuin gebracht worden.

Zondag 23 augustus 2020

We zijn vandaag teruggereden naar het punt waar we onze vakantie van een paar weken geleden naar Luxemburg geëindigd zijn, Ernzen. Doordat we toen een flinke tijd kwijt bleken te zijn in het Dinopark, hadden we geen tijd meer om de Teufelsschlucht (Duivelskloof)te lopen. Vanaf Saarburg is Ernzen, vlakbij de grens met Luxemburg, een uurtje rijden. We konden gratis parkeren bij de grote parkeerplaats van het Dinopark Teufelsschlucht.

De Teufelsschlucht ligt in de Südeifel in een bosrijk gebied en je kunt er vanaf het bezoekerscentrum verschillende wandelroutes lopen. Wij hebben gekozen voor de audiotour, weer eens wat anders.

We hadden in Nederland de app van de audiotour al gedownload. Deze audiotour is in het Nederlands. De gekozen wandeling is 1,8 km lang met een gemiddelde moeilijkheidsgraad en schijnt 2 uur te duren. Het was vandaag iets frisser, dus we hadden voor de zekerheid een jas mee. Die bleek al snel overbodig.

Na ongeveer 800 meter kwamen we bij het begin van de kloof. De audiotour hebben we vanaf dit punt maar gelaten voor wat het was. Het idee was leuk, maar het duurde ons een beetje te lang. We wilden lekker lopen en van de omgeving en natuurgeluiden in het bos genieten.

Via een steile trap daalden we af tussen enorme rotspartijen. De route daar was goed aangegeven. Net als in het Mullerthal liepen we hier langs prachtige rotswanden, moesten we veel klimmen en was de omgeving prachtig. Vooral de smalle doorgangen waren erg leuk. De Teufelsschlucht zelf is 28 meter diep en op het smalste punt slechts een meter breed.

Vroeger kon met niet geloven dat deze kloven op natuurlijke wijze ontstaan zijn. Daarom nam men aan dat de duivel hier met de enorme rotsblokken gespeeld had, vandaar de naam Teufelsschlucht. 

Na ongeveer anderhalf uur lopen kwamen we weer terug bij de auto. We waren blij dat we deze wandeling toch hebben kunnen doen. Het is echt een aanrader.

Terug in Saarburg zijn we gestopt bij de rodelbaan. Dit keer hebben we een 10-rittenkaart gekocht. Het was maar goed dat we nu een 10-rittenkaart gekocht hadden, want de kinderen konden er geen genoeg van krijgen. Dit was voor hun het hoogtepunt van deze vakantie. Het eerste ritje gisteren was nog een beetje voorzichtig, maar uiteindelijk heeft Jasper vandaag een topsnelheid van 37 km/h gehaald en dat terwijl er overal bordjes hangen met maximale snelheid 30 km/h. Oei.

Om 3 uur mochten we zwemmen. We zijn niet zo gewend om tijdens een vakantie de tijd zo in de gaten te houden. Gisteren waren we te laat voor het zwembad, maar vandaag ging het goed. We hadden deze vakantie nog maar weinig kunnen zwemmen door de blauwalg in de plas en het zwembad thuis die maar een keer in de week open is, dus de kids genoten.

We hadden voor vanavond een tafeltje gereserveerd bij het restaurant Woods op het park. Bij een vakantie in Duitsland hoort natuurlijk een lekkere Schnitzel. Wat was dat lekker zeg! 

Om 6 uur stond Kirsten al weer klaar voor de minidisco. De mannen zijn ondertussen nog even gaan tennissen. Na de disco moest er natuurlijk nog een bezoek gebracht worden aan de speeltuin. We boffen echt met het weer. Het was gisteren en vandaag rond de 24 graden en droog. Wat een verschil met het Nederlandse weer dit weekend.

Maandag 24 augustus 2020

Het is alweer de laatste dag van onze mini-vakantie. Voordat we naar huis reden hebben we een bezoek gebracht aan de stad Trier. Vanaf het park is het een half uurtje rijden naar Trier. In de binnenstad was het gemakkelijk om de auto te parkeren in de buurt van het oude centrum.

Trier is de oudste stad van Duitsland. Je vindt er veel bouwwerken uit de Romeinse tijd die nog goed intact gebleven zijn. We bezochten er de Porta Nigra, de Dom, de Basilica en nog veel meer. Als lunch hebben we een heerlijke Schwarzwalder kirsch taart/Amaretto taart gegeten op een dakterras.

Daarna was het tijd om naar huis te gaan, want we hadden nog een rit van ongeveer vier uur voor de boeg. We hebben genoten van deze minivakantie. Er waren veel andere leuke dingen om te zien en te doen, dus we moeten waarschijnlijk over een paar jaar nog een keer terug. Jan en Pat, bedankt voor de leuke tips. Jullie hebben niets teveel gezegd…