In de zomer van 2019 hebben we een prachtige rondreis gemaakt door Amerika. Vier weken lang hebben we door vier staten gereden (Californië, Arizona, Nevada en Utah) en heel veel gezien en gedaan. Toen we terugkwamen was al direct duidelijk dat we weer terug zouden willen naar Amerika.
Al snel zijn we druk bezig met bedenken waar onze volgende Amerika-reis naar toe zal gaan. De bedoeling was om deze reis in de zomer van 2021 te gaan maken. De corona-pandemie gooide wat roet in het eten, waardoor we de geplande zomervakantie voor 2020 in 2021 gedaan hebben en de Amerika-reis naar 2022 doorschuiven. Dat is maar goed ook, want in de zomer van 2021 worden er nog geen toeristen toegelaten in Amerika.
We zijn er al snel over uit dat we met onze tweede roadtrip in ieder geval wat meer naar het oosten willen gaan én een bezoek willen brengen aan Yellowstone National Park en de Rocky Mountains. Kirsten heeft als grote wens om nog een keer terug te gaan naar de lichtjes van Las Vegas. Dat heeft duidelijk indruk op haar gemaakt. Ook het Junior Ranger programma vinden de kids leuk om nog een keer te doen, maar dan in andere Nationale Parken.
Met deze wensen hebben we al snel een idee over hoe onze route er in grote lijnen uit zal komen te zien. Het moeilijkste deel is om te bepalen hoeveel dagen we bij onze ‘hoogtepunten’ willen blijven.
Nu we een globale route hebben kan de vakantie-voorpret echt beginnen. Het uitstippelen van de definitieve route en het uitzoeken van de bezienswaardigheden die we willen gaan bezoeken, vinden we erg leuk om te doen. We moeten een aantal wensen schrappen, omdat de reis anders een race tegen de klok zal gaan worden. Ook willen we dat de kinderen regelmatig lekker even in een zwembad kunnen plonsen en dat er ruimte genoeg is voor spontane dingen die op ons pad zullen komen. Wel willen we net als de vorige keer alle hotels vooraf reserveren. Op een paar dagen blijken de reisafstanden wat groot, maar het is niet altijd mogelijk om daar wat aan te doen.
Begin augustus 2021 begin het een beetje te kriebelen. We weten ondertussen in welke periode we gaan reizen, maar we moeten nog even wachten tot we de tickets kunnen boeken. We zijn al een tijdje bezig op booking.com met oriënteren. We merken dat er in de buurt van Yellowstone al veel betaalbare accommodaties vol zitten. We zien een leuke accommodatie in West Yellowstone met zwembad, die we tot kort voor de aankomstdatum kosteloos kunnen annuleren. Dat lijkt ons wel erg verstandig, omdat we niet weten wat er het komende half jaar nog allemaal gaat gebeuren met de corona-pandemie. We besluiten om deze accommodatie toch maar alvast te boeken. Wat een leuk vooruitzicht…
Omdat er bij Moab niet heel veel plaatsjes in de buurt blijken te zijn om te overnachten, reserveren we daar ook maar snel iets leuks. Op een camping in Moab blijkt nog een volledig ingerichte wigwam/tipi op een camping beschikbaar te zijn, die we ook nog kosteloos mogen annuleren. Dat lijkt ons wel heel erg leuk, dus die leggen we ook voor twee nachten vast. We reserveren ook nog voor één nacht een motel in Moab. Wat fijn dat nu de eerste stap gezet is.
Omdat er flinke prijsverschillen zijn tussen de tickets naar de verschillende luchthavens is het best een uitzoekerij wat het begin- en eindpunt van onze reis zal worden. Dit geldt ook voor de huurauto. Ophalen in de ene staat en afleveren in de andere staat geeft in sommige staten een enorm prijsverschil.
Begin september kunnen we de tickets reserveren. We hebben nog wel even getwijfeld, want op dit moment worden er nog geen toeristen toegelaten tot Amerika. We gaan er maar vanuit dat het volgend jaar beter gaat met corona, maar het blijft spannend. Gelukkig zijn de ticketvoorwaarden goed, zelfs als de reis toch niet door mag gaan.
Omdat we onze reis willen beginnen met een bezoek aan het Yellowstone NP, waren we eerst van plan om naar Salt Lake City te vliegen Dit blijkt niet gunstig met onze reisdagen. We besluiten om van Amsterdam naar Las Vegas te vliegen en terug van Los Angeles naar Amsterdam.
Omdat de prijzen van KLM absurd veel hoger zijn dan die van andere vliegmaatschappijen, kiezen we er dit keer voor om met British Airways te vliegen. We vliegen eerst van Amsterdam naar London Heathrow. We hebben een ruime overstaptijd op London ingepland. Na het gerace op de luchthaven van Parijs tijdens de terugreis van onze vorige Amerika-reis, zien we het niet zitten om al met mogelijk stress aan onze vakantie te beginnen. Vertraging is al snel opgelopen. We hebben nu bijna 5 uur in Londen om over te stappen en lekker te lunchen. De andere optie was een overstaptijd van 1:20 uur. Dat zal best genoeg zijn, maar we krijgen het al warm bij het idee. Van London Heathrow vliegen we verder naar Las Vegas, waar we in de avond aan zullen komen.
Als we op internet aan het kijken zijn naar huurauto’s schrikken we ons een ongeluk. De huurprijzen zijn namelijk verdubbeld in vergelijking met onze vorige Amerika-reis. Na wat uitzoeken komen we erachter dat verhuurbedrijven veel auto’s hebben moeten verkopen tijdens de corona-lockdown van 2020, omdat er bijna geen auto’s werden verhuurd. Er is door de lockdown een wereldwijde achterstand in de voertuigproductie. Doordat Amerikanen nu weer vrij mogen reizen en auto’s willen huren, hebben ze nu een flink tekort aan huurauto’s. Doordat de vraag groter is dan het aanbod hebben de verhuurbedrijven de vraagprijs flink omhoog gegooid.
Als we onze tickets boeken via ons vertrouwde Reisbureau Woerden, krijgen we te horen dat de huurprijzen gelukkig weer wat normaler geworden zijn (geldt niet voor alle verhuurbedrijven). We reserveren ook maar meteen een huurauto. Het huren via ons reisbureau was de vorige keer goed bevallen, door de goede huur- en verzekeringsvoorwaarden. Dit keer kiezen we voor een Intermediate SUV (Toyote RAV4 SUV of soortgelijk). Hier hebben we iets meer bagageruimte dan in het type dat we de vorige keer hadden, doordat we hier een hogere achterbak hebben. We kunnen de bagage dus meer stapelen.
Nadat we de vluchten, de auto en één overnachting in Las Vegas bij aankomst gereserveerd hebben via het reisbureau, boeken we zelf de overige hotels voor onze roadtrip via booking.com.
Bijna twee jaar heeft Amerika op code oranje gestaan in verband met corona. Vanaf 16 februari 2022 heeft de Nederlandse regering Amerika weer op groen gezet en wordt Amerika weer als een veilig land beschouwd om naar toe te reizen. Er moet nu wel iets heel geks gebeuren wil deze reis niet doorgaan.
In maart lezen we toevallig op een forum dat er meerdere Nationale Parken zijn die dit jaar voor het eerst een soort tijdslot (timed entry) voor een bezoek hanteren. Op deze manier kunnen ze het aantal bezoekers onder controle houden zodat de parken niet overvol raken. Deze parken moet je dus al van te voren reserveren. In ons geval geldt dit voor Rocky Mountain NP en Arches NP. We zijn blij dat we het op tijd weten. Het zou toch zonde zijn als we er ter plaatse achter komen en we dan ineens een park niet in kunnen.
In mei vragen we onze ESTA (visum) en binnen een uur is onze aanvraag al goedgekeurd. Dat gaat lekker. Voor de vlucht van Londen naar Las Vegas regelen we ook meteen een stoelreservering. We besluiten om voor de terugweg maar af te wachten of we bij elkaar zitten, want de prijzen voor die vlucht zijn echt absurd hoog. Omdat Kirsten nog geen 12 jaar is, zit zij in ieder geval naast een van ons. Jasper vindt het allemaal prima, als hij maar genoeg snacks heeft.
Vanaf 12 juni is er geen negatief testresultaat meer nodig om naar Amerika te reizen. Dat scheelt dus weer.
12 juni is helaas ook de dag dat er door enorme regenval en een grote hoeveelheid smeltwater, overstromingen en modderstromen zijn geweest in Yellowstone National Park. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de schade is enorm. Doordat er meerdere wegen en bruggen flink beschadigd of zelfs weggeslagen zijn, wordt het park direct gesloten. Een week later lezen we op de site van de Nationale Parken Service dat de Lower Loop vanaf 22 juni weer open gaat voor bezoekers. De Upper Loop blijft de hele zomer gesloten omdat herstel te lang gaat duren. Omdat er veel te veel bezoekers worden verwacht terwijl maar de helft van het park bezocht kan worden, is er besloten om minder bezoekers per dag toe te laten. Er is gekozen om op de even dagen alleen auto’s met een even getal als laatste cijfer van het kenteken toe te laten, en op de oneven dagen alleen auto’s met een oneven getal. Dat wordt voor ons dus duimen dat we een huurauto kunnen vinden met het juiste kenteken zodat we toch nog 2 van de 3 geplande dagen naar Yellowstone kunnen gaan. We merken het wel…
17 juni kunnen we de tickets ophalen. Onze vakantie komt nu echt dichtbij. Nu hoeven we alleen nog maar te duimen dat onze vlucht niet geschrapt wordt door Schiphol. Sinds de meivakantie zijn er door personeelsprobleem enorme wachtrijen op de luchthaven. Op het nieuws horen we verhalen van mensen die ruim 4 uur in de rij voor de security hebben gestaan (of dat echt waar is…?). Gisteren hebben we gehoord dat Schiphol flink wat vluchten wil gaan schrappen, zodat er dagelijks gemiddeld 13.500 minder passagiers op de luchthaven komen. Op 20 en 21 juni wordt bekend gemaakt om welke vluchten het zal gaan. De getroffen reizigers krijgen dit van hun luchtvaartmaatschappij te horen dus daar gaan waarschijnlijk ook weer een aantal dagen over heen.
24 juni lezen we op social media iets over overstromingen door de start van de Moesson in Capitol Reef National Park, ook een van onze reisdoelen. Een dag later wordt dit bericht bevestigd. Gelukkig waren er alleen maar een paar lichtgewonden. De Scenic Drive, die we willen rijden, is tijdelijk afgesloten. De wegen worden de komende dagen schoongemaakt en autowrakken die zijn meegesleept door het water moeten verwijderd worden. We gaan er maar vanuit dat Capitol Reef voor ons op tijd geopend zal zijn.
Een week voor vertrek is er al weer veel veranderd. 30 juni werd op de officiële site van Yellowstone NP bekend gemaakt dat het grootste deel van de North Loop op 2 juli open zal gaan en dat er daardoor geen kenteken-toegangssysteem meer zal gelden. Dat is dus erg goed nieuws.
Op 1 juli ziet Dave in de app van Schiphol dat onze vlucht er niet meer tussen staat. Dit is ook op de overige zaterdagen in juli het geval. Op de site van British Airways staat dat onze vlucht gewoon door zal gaan en dat er 2 vluchten later op de dag geschrapt zijn. Voor de zekerheid belt Dave nog even naar het reisbureau, maar ook zij zien geen rare dingen bij onze vlucht. Een paar dagen later staat onze vlucht gelukkig wel bij de vertrekkende vluchten. We gaan er dus maar vanuit dat alles goed zal gaan.