Dag 14. Alamosa – Great Sand Dunes NP – Hooper – Durango

Vrijdag 22 juli 2022

  • Ons hotel in Durango: Sleep Inn
  • Reisafstand: Alamosa – Great Sand Dunes NP – Hooper – Durango 240 mijl/386 km
  • Weer: 14°C – 38°C, in de ochtend zonnig en in de middag bewolkt

Als we wakker zijn geworden zien we dat het reisbureau ons de nieuwe tickets heeft gemaild met vertrek op zaterdagochtend in plaats van vrijdagavond. Gisteravond hebben we ze laten weten dat we dit het beste alternatief vonden voor onze geannuleerde tickets terug naar huis. Nu moeten we vanavond alleen nog een airporthotel reserveren voor de extra nacht die we nu ineens hebben.

 

Great Sand Dunes

Na een stevig ontbijt pakken we onze auto weer in en gaan we op pad. Eerst maken we een korte fotostop bij een stoomtrein die we gisteren hebben zien staan vlakbij ons hotel in Alamosa. Er staat een groot hek om de trein heen. Volgens opa Jan, de treinenkenner in de familie, is het een antieke Baldwin locomotief. Weer wat geleerd.

We willen gaan sleeën in het Great Sand Dunes NP. Dat moeten we in verband met de temperatuur niet te laat doen, dus rijden we snel verder.

In het Great Sand Dunes National Park liggen de grootste zandduinen van Noord-Amerika, met een oppervlakte van 80 km2. Je kunt sleeën en sandboarden op deze duinen. Bij de ingang van het park, bij de Oasis Shop, stoppen we om een slee te huren. Het is een speciale slee waarmee je op zand kunt sleeën. Dat blijkt niet te kunnen met een slee die geschikt is voor sneeuw. We rijden door naar het Visitor Center om de Junior Ranger boekjes op te halen.

We weten nog van de Sand Dunes in Gran Canaria dat het behoorlijk zwaar is om een duinwandeling te maken. Er zijn namelijk geen wandelpaden en lopen door het losse en erg warme zand is best een klus. Zoals wordt aangeraden gaan we sleeën op de eerste hoge duinrug die we tegenkomen vanaf de Dunes Parking Area. We nemen genoeg flessen water mee en gaan op zoek naar een geschikte plek om te sleeën. Er wordt aangeraden om niet al te hoog te gaan als je geen ervaring hebt. Het zand aan de onderkant van de duinen is was zachter waardoor je gemakkelijker kunt remmen. Vol goede moed klimmen we met de slee de duin op waar we vanaf willen sleeën. Wat is dat gaaf! Het is nog best moeilijk om recht naar beneden te sleeën. Regelmatig rollen we met slee en al om. Het zand zit werkelijk overal: in onze haren, in onze oren en zelfs in onze onderbroek. Door de warmte zorgt het zweet ervoor dat het ook allemaal lekker blijft plakken. Jasper maakt aan het eind nog een spectaculaire koprol met de slee. Het is dat het steeds warmer wordt en we geen benen meer over hebben, anders waren we nog uren doorgegaan. Toen we aankwamen bij de Sand Dunes was het 22°C, nu we weer teruggaan is de temperatuur opgelopen tot 38°C.

We gaan weer terug naar het Visitor Center om het Junior Ranger programma af te ronden. Als we lekker zijn afgekoeld buiten op een bankje, laten de kinderen hun boekje nakijken. We staan erg verbaast te kijken als de ranger ineens in het Nederlands aan ons vraagt waar we vandaan komen. Het blijkt dat ze een paar jaar in Terneuzen heeft gewoond. De kinderen hebben alle opdrachten goed gemaakt en mogen ook hier weer hun eed afleggen. Daarna krijgen ze een nieuwe Junior Ranger badge voor hun verzameling.

 

Hooper

We lazen thuis iets over een UFO Watchtower in Hooper. We zijn er op de heenweg naar Alamosa al langsgereden. We rijden er nu weer praktisch langs dus we besluiten om daar om korte stop te maken. Er wordt gezegd dat er jaarlijks meerdere UFO-waarnemingen zijn. Zelfgemaakte aliens wijzen ons de weg naar het uitkijkpunt. Om verder te mogen moeten we $5 per persoon betalen. Als we vanaf de parkeerplaats zien dat er alleen een klein gebouw in de vorm van een halve bol staat met daarvoor een stellage van 2 verdiepingen, vinden we het de entreeprijs niet echt waard. We gaan er ook vanuit dat we geen UFO of alien zullen spotten, ook niet als we op een steiger gaan staan.

Durango

Als we richting onze eindbestemming Durango rijden, zien we aan beide kanten van de weg een zwarte lucht met lichtflitsen. Precies waar wij rijden is het zo goed als droog. We vangen een paar spettertjes, maar dat is de moeite niet. De temperatuur is inmiddels gedaald van 38°C bij de Great Sand Dunes tot 14°C vlak voor het Rio Grande National Forest. We zijn blij dat we in de auto zitten. De weg door het National Forest, tussen de beboste bergen, is erg mooi. De weg klimt flink omhoog en het uitzicht is prachtig.

Na een rit van ruim 3 uur komen we rond 16:00 uur aan bij ons hotel in Durango, Sleep Inn. De temperatuur is ondertussen gelukkig weer opgelopen tot 34°C. Nadat we de auto hebben leeggehaald, rijden we naar het centrum van Durango, Main Avenue.

We lopen een rondje door het centrum. Als we door Downtown Durango lopen, zien we meerdere winkels waar je cowboyspullen kunt kopen. De restaurants, cafés en terrassen maken het helemaal af. Wat gezellig is het hier. Ineens horen we vlakbij een stroomtrein blazen. Om de hoek zien we nog net de stoom omhoog komen.

We kiezen ervoor om te eten bij Taco Libre, Mexicaans Streetfood. Het eten bestellen gaat een beetje moeizaam. We willen graag Lucha Fries, een bak kringelfriet met daaroverheen vlees naar keuze en Mexicaanse smurrie. Deze bestellen we drie maal. De medewerker achter de kassa kijkt een beetje bedenkelijk en zegt dat dit wel heel erg veel is. Nou ja, zij zal het wel wel weten… We veranderen onze bestelling in één Lucha Fries en twee maal een Street Taco. Volgens de medewerkster is dit een betere keuze. Als we de Street Taco’s krijgen, blijken dit mini-taco’s te zijn. In 3 happen zijn ze op. We bestellen snel nog maar een Lucha Fries. Wat is dat een heerlijke keuze. Twee van die bakken zijn ruim genoeg om met z’n vieren van te eten.

Na het eten gaan we op zoek naar de bekende stoomtrein. Het station van de Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad is snel gevonden. Deze spoorlijn die in gebruik is genomen in 1882, werd gebruikt om zilver- en gouderts vanuit de bergen naar Durango te brengen. We hebben geluk. De stoomtrein staat klaar om te vertrekken om ergens opgesteld te worden. We mogen snel het spoor oversteken zodat we goed naar de locomotief kunnen kijken. Dit is een leuke afsluiting van de dag.

Terug in het hotel genieten de kinderen nog een lange tijd in het binnenzwembad. Ook nu moeten we ze weer uit het water plukken om naar bed te gaan.

Lees verder: Reisverslag dag 15: Durango – Mesa Verde NP – Montrose