Dag 15. Durango – Mesa Verde NP – Montrose

Zaterdag 23 juli 2022

 • Ons hotel in Montrose: Stay Wise Inns of Montrose
 • Reisafstand: Durango – Mesa Verde NP – Montrose 229 mijl/369 km
 • Weer: 31°C in Mesa Verde, 35°C in Montrose, zonnig met tussendoor bewolking en een regenbui

Mesa Verde National Park

We hebben vannacht echt heerlijk geslapen. De bedden lagen heerlijk, het beste tot nu toe. Ook het ontbijt smaakt weer goed.

Nadat we nog snel wat boodschappen hebben gedaan bij de Walmart, rijden we verder naar Mesa Verde National Park. Mesa Verde NP is een National park dat niet bekend is om de prachtige natuur, maar door de cultuur/geschiedenis. Je krijgt hier een beeld van de levenswijze en de cultuur van de Pueblo, een indianenstam die hier tot de 13e eeuw woonde. We zijn benieuwd.

Mesa Verde ligt niet zo ver van ons hotel. Na ongeveer 45 minuten rijden komen we aan bij het Visitor Center. Gisteren hebben we al op de Facebook-pagina van het park gezien dat de Cliff Palace Loop morgen pas weer open gaat. Cliff Palace is een tijd gesloten geweest wegens veiligheidsmaatregelen. We zijn dus net een dag te vroeg. Pech gehad.

Bij het Visitor Center vragen we naar de mogelijkheden om de ruïnes te bekijken. Op de site van de NPS (National Park Service) hebben we gezien dat er bij Mesa Verde NP verschillende tours te doen die begeleid worden door een ranger, Cliff Dwelling Tours. Deze tours moet je vooraf al reserveren. Omdat we graag zelf ons tempo bepalen, kiezen we ervoor om zelf op pad te gaan. Uit ervaring weten we ondertussen dat er in de Junior Ranger boekjes van de kinderen veel informatie staat over het park. Dat komt wel goed dus. Tijdens de voorbereidingen is het ons niet helemaal duidelijk geworden welke viewpoints nu het mooiste zijn om bij te stoppen.

We willen ook graag een parkmap, zodat we weten waar we wat kunnen zien. Helaas zijn er geen parkmaps meer voorradig. De Ranger vertelt ons dat we het beste de Mesa Top Loop kunnen rijden. Langs deze weg zijn de meeste bezienswaardigheden en viewpoints. Het is een rit van 45 minuten om daar te komen (enkele reis).

Voordat we pad gaan, maken de kinderen eerst de opdrachten uit de Junior Ranger boekjes. De ranger neemt echt de tijd om wat vragen te stellen. De eed die de kinderen moeten afleggen is echt geweldig en heeft weinig met het park te maken. Zo moet Jasper beloven dat hij zijn zusje niet plaagt en Kirsten mag daarentegen haar broer zoveel kietelen als ze wil.

Met de Junior Ranger badges op zak zijn we we klaar om het park te verkennen. Als we net op weg zijn, steekt er een Grizzlybeer pup de weg over. Hij loopt naast ons de heuvel op en kijkt nog een paar keer achterom. Dit hadden we hier eigenlijk niet verwacht. Genieten dus.

We rijden verder. Het park is hoog in de bergen gelegen en is duidelijk een stuk rustiger dan de andere parken waar we tot nu toe geweest zijn. Zo zonder parkmap en ook nergens ontvangst met de mobiele telefoon (in Wyoming en Colorado beperkt mobiel bereik met T-mobil) om een plattegrond te downloaden, hebben we geen idee waar we ons in het park bevinden. Normaal hebben we een mooie route gepland die we volgen en stoppen we extra op punten waar veel auto’s staan om te kijken wat er te zien is. Nu zien we af en toe één of twee auto’s staan. Dat schiet niet echt op. Uiteindelijk komen we dan toch op de Mesa Top Loop. We stoppen bij verschillende uitzichtpunten die met bordjes zijn aangegeven.

Onderweg zijn we gestopt bij:

 • de Pithouse;
 • Navajo Canyon Overlook: een uitzicht over de bomen;
 • Square Towerhouse Overlook: Hier zien we voor het eerst de ruïnes. Ook zien we twee blushelikopters die water laten vallen op een wildfire. Pas later zien we rook opstijgen. Hopelijk zijn ze er op tijd bij.
 • Pithouses en Pueblo’s;
 • Mesa Top Sites;
 • Sun Point View: Hier hebben we uitzicht op onder andere Cliff Palace.
 • Oak Tree House;
 • Sun Temple;
 • Deze loopt over in het Cliff Palace View Camera Point: Hier hebben we een heel mooi uitzicht op de ruïnes van het Cliff Palace. De cliffdwelllings, de rotswoningen die gebouwd zijn in ondiepe grotten, waren van de 11e tot de 13e eeuw bewoond door de Anasazi- Indianen.
 • Als laatste stoppen we bij het mooie uitzichtpunt Montezuma Overlook.

Terug bij het Visitor Center maken we nog even gebruik van het toilet en lunchen we op de parkeerplaats.

Montrose

Met de buiken weer gevuld rijden we door verschillende National Forests richting Montrose. Het is weer een erg mooie route. We genieten van de omgeving hier. Net als gisteren zien we ineens een erg donkere lucht boven de bergen. Als we tanken in Rico horen we ineens onweer. We pikken een klein buitje mee van de enorme regenbuien die we in de bergen zien. We hebben dus weer geluk gehad. Ondertussen is de temperatuur gezakt naar slechts 15°C. We zitten nu wel op 8900 ft (ruim 2700 meter) en het is zwaarbewolkt. We gaan ervan uit dat het dus tijdelijk wat fris is. Op de radio horen we dat er in de bergen iedere namiddag zware regenbuien en onweer verwacht wordt.

Het is een kleine 3 uur rijden van Mesa Verde NP naar ons hotel in Montrose, Stay Wise Inns of Montrose. Rond 4 uur komen we aan in ons hotel. Het hotel, en ook onze kamer zo blijkt later, ruikt erg vreemd. We denken dat dit door de airco komt. Het hotel ziet er flink verouderd uit. Als we onze kamer voor vannacht bekeken hebben, gaan we op zoek naar een Starbucks. Er zitten twee Starbucks in Montrose. Op de deur van de eerste hangt een briefje dat ze door personeelstekort alleen een afhaal hebben. Dat vinden we niet zo gezellig, dus we rijden door naar de tweede Starbucks in Montrose. Deze zit in een supermarkt en hier kunnen we wel even zitten met een heerlijke frappuchino/koffie.

Kirsten wil graag bij een Mac eten. Als we daar aankomen zien we dat de stoelen op de tafels staan. ook daar hangt een briefje op de deur dat er alleen afhaalmogelijkheden zijn. Dat schiet lekker op. We gaan op zoek naar een Burger King. Onderweg zien we meerdere fastfood-restaurants waar de stoelen op de tafels staan. Gelukkig blijkt de Burger King wel geheel functionerend te zijn. Kirsten is helemaal gelukkig met haar cheeseburger met patat.

Als we weer bij ons hotel zijn aankomen gaan Jasper en Kirsten meteen op zoek naar het binnenzwembad. Ze genieten weer, maar vinden dat het zwembadwater stinkt. Eigenlijk ruikt het overal een beetje vreemd. Of dat nu komt door de warmte? Geen idee…

Lees verder: Reisverslag dag 16: Montrose – Colorado NM – Moab