Dag 4. North Salt Lake – Yellowstone NP (South Loop) – West Yellowstone

Dinsdag 12 juli 2022

  • Ons hotel in West Yellowstone: Best Western Weston Inn
  • Reisafstand: North Salt Lake – West Yellowstone 342 mijl/550 km
  • Weer: 30°C, zonnig

Toen we het hadden over een mogelijke tweede Amerika-reis, stond het Yellowstone National Park bovenaan ons wensenlijstje. Vandaag gaat het dan echt gebeuren, we hebben drie hele dagen en vandaag een paar uurtjes de tijd om het enorme Nationale Park te gaan bekijken. Volgens veel mensen zijn drie dagen nog steeds te weinig om alles te bekijken, dus hebben we een goede planning gemaakt van de dingen die wij graag willen zien en doen. Ook willen we dat er voor de kinderen tijd overblijft om in de namiddag even lekker in het zwembad van het hotel te plonsen.

Yellowstone National Park is het oudste Nationale Park van de Verenigde Staten. Het staat bekend om de geisers, de hotsprings en de verschillende dieren. Het bekendste natuurwonder in Yellowstone NP is waarschijnlijk wel de Grand Prismatic Spring, met de combinatie van het felle blauwe water en de contrasterende oranje tinten. De kleurencombinatie van de krater wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën in het water. Foto’s hiervan komen we op iedere website over Yellowstone tegen. We kunnen niet wachten om het nu in het echt te kunnen zien.

Het park is ongeveer een kwart zo groot als Nederland. Je kunt in het park overnachten, maar dat past niet helemaal binnen ons budget. Gelukkig zijn er langs de randen van het park meerdere leuke plaatsjes om te overnachten. Wij hebben een erg leuke accommodatie gevonden in West Yellowstone. West Yellowstone ligt in de staat Montana, de derde van de zes staten die we bezoeken tijdens onze Roadtrip.

Na het ontbijt laden we de koffers in de auto en rijden we om 08:30 uur richting Yellowstone National Park. Omdat de rit naar West Yellowstone ongeveer 4,5 uur rijden is, kunnen we in de middag al een eerste kort bezoekje aan het park te brengen. We kunnen echt niet langer wachten.

 

Hill Aerospace Museum

Na een half uurtje rijden maken we een korte stop in het plaatsje Hill. In Hill vind je het Hill Aerospace Museum. Direct naast de parkeerplaats staan vele oude Airforce vliegtuigen opgesteld. Als we buiten uitgekeken zijn, kunnen we ook binnen nog van alles bekijken. Je kunt hier gratis naar binnen en er is heel veel te zien. 

 

Naar Yellowstone National Park – reis door 4 staten

Na een snelle stop bij de Walmart in de buurt vertrekken we richting Yellowstone. Volgens Google Maps is het een rit van 4:15 uur. Een flink deel van de route rijden we door de staat Idaho. We hebben geen activiteiten gepand in Idaho, maar kunnen wel zeggen dat we er doorheen gereden zijn. De route is heel erg mooi. We beginnen tussen de heuvels en bergen aan het begin en een uurtje van Yellowstone rijden we door de bossen.

Na een snack- en drinkstop onderweg, komen we om 15:40 uur aan in West Yellowstone in de staat Montana (3e staat van vandaag).

Ons hotel ligt ook in West Yellowstone, op minder dan 1,5 km van de westelijke ingang van het Yellowstone National Park. Omdat we erg graag al iets van het park willen zien, besluiten we om het hotel maar even te laten voor wat het is en rijden we direct door naar het Visitor Center in West Yellowstone. Daar kopen we de Junior Ranger boekjes voor de kinderen.

Als we klaar zijn bij het Visitor Center rijden we door naar het National Park. De West-Entrance van het National Park, de ingang in de buurt van ons hotel, is vlakbij het Visitor Center van West Yellowstone. De weg binnen het National Park, de Grand Loop Road (Hwy 89), heeft de vorm van een acht. Als je deze weg volgt, kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Meestal kun je vlak bij de bezienswaardigheden parkeren. De hele weg is 240 kilometer lang, dus je hebt wel meerdere dagen nodig om alles te kunnen zien. De weg wordt verdeeld in een North/Upper Loop en een South/Lower Loop. De toegangsweg vanaf de West Entrance komt uit in het midden van de acht, waar de lussen samenkomen. Op deze weg zien we een bord staan dat ons laat weten dat we opnieuw een andere staat binnen rijden, Wyoming, de vierde staat van vandaag. We zijn vandaag in bijna 5 uur tijd in 4 staten geweest: Utah, Idaho, Montana en Wyoming.

 

Fountain Paint Pot Trail

We besluiten om te beginnen met de Lower Loop en stoppen bij de eerste trail op de route, de Fountain Paint Pot Trail. Dit stuk hoort bij het Lower Geyser Basin.

Vanaf de ingang is het ongeveer 20 minuten rijden naar de Fountain Paint Pot Trail. Als we in de buurt komen van de Paint Pot Trail zien we de damp van de geisers al opstijgen. We parkeren de auto op de parkeerplaats en gaan op zoek naar het beginpunt. 

De Fountain Paint Pot Trail is een 1 kilometer lange loop en duurt zonder fotostops 30-45 minuten. De Fountain Paint Pots zijn de meest bezochte bronnen van Yellowstone. De naam komt van de rode, gele en bruine modder (mudpot) in dit gebied.

Deze trail over een houten wandelpad maakt een lus langs de kale bomen die in deze omgeving duidelijk niet kunnen overleven, de geisers, de hotsprings, de mudpots en fumarols.

In Yellowstone vind je vijf soorten hydrothermische verschijnselen, die we vandaag en de komende dagen allemaal zullen bekijken:

  • Hot Springs: baden met hydrothermisch verwarmd water.
  • Geysers: warmwaterbronnen met vernauwingen in hun leidingen, waardoor ze periodiek uitbarsten om de opgebouwde druk te verminderen.
  • Mudpots: warmwaterbronnen die zuur genoeg zijn om de omringende rotsen op te lossen, en die meestal ook geen water in hun systemen hebben
  • Travertine terraces: warmwaterbronnen die door kalksteen oprijzen, het calciumcarbonaat oplossen en het calciet afzetten dat travertijnterrassen vormt.
  • Fumaroles: deze stoomopeningen hebben geen water in hun systeem en  geven in plaats daarvan constant hete stoom af.

Het is hier wel heel anders dan de parken die we tijdens de vorige reis hebben bezocht. Doordat het al later op de dag is, is het niet heel druk op het houten pad. Het stinkt hier flink naar rotte eieren. Dave en Jasper moeten hun camera hier goed beschermen tegen de vulkanische dampen en de kleine spatjes die je af en toe voelt.

Onze eerste stop is bij Celestine Pool. Dit is een hot spring met een gemiddelde temperatuur van 84.1°C. Het water in de pool heeft dezelfde kleur blauw als de lucht. Iets verder vinden we de Bacteria Mats. De oranje/bruine ‘mat’ zijn cyanobacteriën (blauwalgen), die kunnen leven in heet water van ongeveer 73°C.

De volgende stop is Silex Spring, een mooie knalblauwe warmwaterbron. Het is toch wel erg handig dat er bij iedere geiser of bron informatieborden staan zodat je ook weet waar je naar kijkt. We lopen verder en maken een rondje om de Fountain Paint Pots. We kijken hier naar een dikke bubbelende modderbrij. Het ziet er heel vreemd uit en Kirsten vindt het erg smerig met het borrelende geluid erbij.

Bij Red Spouter lezen we op het informatiebord dat deze ontstaan is door de aardebeving in 1959. Er ontstond toen een opening die veranderde in een mudpot. Het is net een pan die overkookt, en kolkt telkens modder uit een gat naar buiten.

We maken een lus om Red Spouter en komen zo bij de Leather Pool, een Hot Spring. Als we doorlopen over het houten wandelpad, komen we bij de Fountain Geyser. We hebben het geluk dat hij een eruptie heeft als we aankomen. Deze geiser blijft maar spuiten. Later lezen we dat deze geiser zich niet laat voorspellen als het om eruptie gaat, maar hij hij een eruptie heeft kan deze met gemak 20 minuten duren en een hoogte van 3 tot 15 meter halen.

Op weg naar de auto stoppen we nog even bij de Clepsydra Geyser, maar na wat we net gezien hebben bij de Fountain Geyser stelt dit niet zoveel meer voor. We zien een beetje water omhoog komen en wat stoom. We zijn al verwend.

Onze eerste kennismaking met Yellowstone is heel positief. Het is echt bijzonder, al die thermische activiteit tijdens deze trail. We zijn benieuwd naar wat we de komende dagen nog meer zullen gaan zien.

 

Ons hotel

We rijden terug naar West Yellowstone en gaan op zoek naar ons hotel, Best Western Weston Inn. Het is al weer 18:00 uur als we inchecken. Wat gaat de tijd hier toch snel. Het hotel ligt tegen de hoofdstraat van West Yellowstone aan. De ligging is echt perfect voor ons. We krijgen een kamer op de eerste etage.

We beginnen ondertussen flinke trek te krijgen. De gezellige hoofdstraat van West Yellowstone is op loopafstand van ons hotel. Al snel wordt duidelijk dat we niet de enige zijn die trek hebben. De wachtrij bij de verschillende restaurantjes is ongeveer 40 minuten. Uiteindelijk besluiten we om dan maar bij de Mac te gaan eten en het morgen op een vroege tijdstip opnieuw te proberen.

Terug in het hotel duiken de kids nog even in het zwembad totdat Kirsten te moe is en naar bed wil. Het water in het zwembad is heerlijk.

Lees verder: Reisverslag dag 5: West Yellowstone – Yellowstone NP dag 1 (South Loop)