Dag 5. West Yellowstone – Yellowstone NP dag 1 (South Loop)

Woensdag 13 juli 2022

  • Ons hotel in West Yellowstone: Best Western Weston Inn
  • Reisafstand: Salt Lake City – West Yellowstone 74 mijl/119 km
  • Weer: 31°C, zonnig/bewolkt/regen

We zijn vandaag lekker op tijd wakker. Doordat we na onze eerste ervaring van gisteren weten hoe mooi Yellowstone NP is, kunnen we niet wachten om op pad te gaan. Als we buiten komen is de temperatuur erg aangenaam. Het is 11°C en de zon zorgt voor een zeer aangename gevoelstemperatuur. De ontbijtzaal is al erg vol en daardoor flink benauwd. Gelukkig is er nog een plekje vrij voor ons.

Na een ontbijt met heerlijke wafels, gebakken aardappels, worstjes en een yoghurtje zijn we helemaal klaar voor een dagje Yellowstone NP. Omdat er rond 14:00 uur slecht weer voorspeld wordt, kiezen we ervoor om vandaag eerst naar de Old Faithful Geyser te gaan en als het aan het eind van de ochtend nog droog is om dan naar de Grand Prismatic Spring Overlook/Fairy Falls te lopen. Daarna zien we wel wat er verder nog op ons pad komt.

Na een bezoekje aan een flink dure supermarkt in West Yellowstone met weinig keuze, stoppen we kort bij het Visitor Center. De kinderen moeten voor het Junior Ranger programma een activiteit met een ranger doen, maar deze activiteiten blijken er tijdelijk niet te zijn. Alle rangers die over zijn, worden op dit moment ingezet om de schade na de overstroming te herstellen. Ook vragen we naar de verwachtte eruptie-tijd van de Old Faithful Geyser. De vriendelijke ranger bij het Visitor Center weet ons te vertellen dat de eerstvolgende eruptie rond 8:49 uur verwacht wordt. Daar moeten we dan 1,5 uur bij optellen. De volgende eruptie zal dan rond 10:19 uur zijn. We vertrekken rond 8:45 uur vanaf het Visitor Center vanwaar het zonder files 1 uur rijden is naar Old Faithful. De eruptie van 10:19 uur kunnen we dus met gemak halen.

Het is erg fijn dat ons hotel zo dicht bij het Visitor Center en de West Entrance ligt. Als we van het Visitor Center wegrijden staan we meteen in een file, tenminste zo lijkt het. Het valt gelukkig mee. Doordat we al een National Parken pas hebben mogen we al snel weer uit de rij en doorrijden naar de toegangspoort. 

Het is erg rustig op de weg. We rijden tussen de bergen en hoge bomen en alles om ons heen is groen. We vinden het hier een beetje op Yosemite NP lijken, een park dat we de vorige reis bezocht hebben. We rijden weer langs de Fountain Paint Pots, waar we gisteren de trail hebben gelopen. Doordat het nu veel koeler is, zien we enorm veel stoom opstijgen uit de geisers. Wat een bijzonder gezicht is dat.

 

Old Faithful Geyser

Als we aankomen bij de parkeerplaats bij de Old Faithful Geyser zien we dat we niet de enige toeristen hier zijn. Gelukkig is er een grote parkeerplaats en vinden we al snel een plekje. Op het bord staat dat de verwachte eruptietijd 10:22 is (+/- 10 minuten).

Bij het begin van de boardwalk zien we al meteen een klein eekhoorntje, een ‘Golden Mantled Ground Squirrel’, zo lezen we in het Junior Ranger boekje van de kinderen. We gaan zitten op een van de vele bankjes rondom de Old Faithful Geyser. We zijn nog te vroeg. De kinderen beginnen vast met wat opdrachten uit hun Junior Ranger boekje. Dan ineens lijkt er iets te gebeuren. Er spuit een klein beetje water omhoog. We zitten meteen klaar met de camera’s, maar het blijkt loos alarm. Er volgt nog een paar keer een valse start. Een ranger die achter ons staat grapt dat ze bezuinigen door covid en dat dit alles is dat we te zien zullen krijgen. De grapjas…

Om 10:35 uur (belangrijke informatie voor de Junior Ranger opdracht) begint het dan echt. Wat is dat gaaf. Ruim 3 minuten spuit de Old Faithful Geyser en wij zitten er met onze neuzen bovenop.

Als we terug naar de auto lopen, brengen we een bezoek aan de Old Faithful General Store. De kinderen kopen hier een mooi magneetje als aandenken en Jasper vindt een erg mooi t-shirt van Yellowstone. Vervolgens rijden we verder naar de Grand Prismatic Spring Overlook/Fairy Falls. We nog maar net weg als we het verkeer ineens stilstaat. In eerste instantie balen we een beetje doordat we nu al in de file staan, totdat we zien dat er wel erg veel mensen de auto aan de kant van de weg parkeren en uitstappen. We doen maar hetzelfde en lopen naar de andere kant van de weg. Tot onze verbazing staat daar tussen de bomen een Grizzlybeer met 2 pups. Wow, wat gaaf. Onze dag kan niet meer stuk. 

 

Fairy Falls/Grand Prismatic Spring Overlook

Als we dan eindelijk bij de parkeerplaats van Fairy Falls komen, hebben we gelukkig ook weer snel een plekje. Het blijkt een flinke klim naar boven te zijn om bij de Grand Prismatic Spring Overlook te komen. Boven aangekomen worden we beloond met een prachtig uitzicht op de Grand Prismatic Spring. In het echt is het nog mooier dan op de foto’s die we al gezien hebben. Honderden foto’s later wandelen we weer rustig terug naar de auto. Ondertussen is er aardig wat wind op komen zetten. Dat maakt het wandelen erg aangenaam. Als we bijna bij de auto zijn, zien we ineens een bizon aan de andere kant van het riviertje staan. Jeetje, wat hebben wij een geluk vandaag.

 

Black Sand Basin Trail

Als we genoeg foto’s van de bizon hebben, rijden we terug naar Black Sand Basin Trail. De volgorde is niet helemaal logisch, maar een bewuste keuze in verband met de weersverwachting. Al snel blijkt dat het inderdaad een goede keuze is geweest. Als we op de parkeerplaat bij Black Sand Basin een broodje eten, zien we een donkere lucht aankomen. In de verte horen we het al onweren.

Omdat de trail slechts 0,4 km lang is, besluiten we om maar gewoon op pad te gaan. Als het slechte weer ineens los barst zijn we zo weer terug bij de auto. Doordat de zon niet meer schijnt, zijn er veel minder kleuren in de pools te zien dan verwacht. Gelukkig houden we het droog.

Het is ondertussen al 2 uur. We besluiten om terug te rijden naar het hotel, zodat de kinderen nog lekker kunnen zwemmen en we op tijd kunnen eten. We zien aan het natte wegdek dat het richting uitgang wel geregend heeft. Onderweg merken we dat de donkere wolken overwaaien. We zien langs de weg nog 2 hertjes lopen tussen de bomen. 

 

Fountain Flat Drive

We stoppen nog even bij de Fountain Flat Drive. Dave heeft hier gisteren al een paar mooie foto’s gemaakt van een riviertje en we zijn benieuwd wat er nog meer voor moois te zien is. Helaas is het maar een hele korte drive. Het is wel een leuk weggetje zo langs de rivier.

Terug in het hotel kleden de kids zich snel om zodat ze kunnen gaan zwemmen; heerlijk na zo’n dag in Yellowstone.

We hebben geleerd van gisteravond en gaan om 17:00 uur op pad in de hoop dat we een tafel kunnen bemachtigen bij de leuke pub die we gisteren op het oog hadden, de Slippery Otter Pub. Nu hebben we meer geluk en kunnen we meteen aan tafel. Het is er gezellig druk en ze hebben een uitgebreide menukaart. We kiezen voor de Bbq bacon burger en Kirsten neemt de pizza Hawai. Wat smaakt dat goed.

Als we klaar zijn en naar buiten stappen, zien we een erg dreigende lucht. We hebben Kirsten beloofd dat ze een mooie knuffel mag uitkiezen, dus we lopen snel naar het winkeltje waar ze gisteren mooie knuffels heeft gezien. Ondertussen wordt de lucht steeds donkerder. Als we de winkel uitkomen, voelen we de eerste druppels. Zo snel als we kunnen lopen we terug naar ons hotel. Opnieuw zijn we heel blij dat ons hotel zo centraal gelegen is. Net voordat het begint te plenzen zijn we bij het hotel. Hebben wij even geluk…. Gelukkig duurt de bui niet lang.

In de kamer praten we nog lang na over deze geweldige dag. Op één dag zijn er wel heel veel wensen van ons uitgekomen. We hebben de Grand Prismatic Spring gezien, maar ook een Grizzlybeer met 2 pups en een bizon. Zullen er deze vakantie nog dagen komen die deze dag kunnen overtreffen?

Lees verder: Reisverslag dag 6: West Yellowstone – Yellowstone NP dag 2 (North Loop)