Dag 6. West Yellowstone – Yellowstone NP dag 2 (North Loop)

Donderdag 14 juli 2022

  • Ons hotel in West Yellowstone: Best Western Weston Inn
  • Reisafstand: West Yellowstone 101 mijl/163 km
  • Weer: 30°C, zonnig

Doordat we al op tijd wakker zijn geworden en dus ook eerder in de ontbijtzaal zijn, zijn er nog genoeg tafeltjes leeg. We genieten van alle lekkere dingen bij het ontbijt, zoals een pittig gekruide omelet, worstjes en natuurlijk ook de verse wafels.

 

Vloedgolf

Vandaag gebruiken we om de noordelijke loop van Yellowstone NP te verkennen. Op 12 juni lazen we op de site van de National Park Service het bericht dat er vloedgolven door Yellowstone NP gingen. Vooral het noordelijk deel is flink getroffen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de toegangswegen zijn flink beschadigd. De uitstapjes die we gepland hebben langs de North Loop, zoals Mammoth Hot Springs, waren hierdoor niet bereikbaar. Een week voor ons vertrek was er al weer veel veranderd. 30 juni werd op de officiële site van Yellowstone NP bekend gemaakt dat het grootste deel van de North Loop op 2 juli open zou gaan. Dat was dus erg goed nieuws. Dit hadden we niet verwacht.

Als we om 08:00 uur wegrijden is het 13°C en de zon schijnt. Het voelt een beetje fris, heerlijk… Omdat de supermarkt waar we gisteren waren niet echt een succes was, bezoeken we vandaag een andere supermarkt in de buurt van ons hotel. Helaas zijn daar de meeste schappen leeg. Dat schiet dus ook niet echt op. Gelukkig vinden we hier wel lekker brood.

 

Op weg naar het noorden van Yellowstone NP

Als we net na de entry van Yellowstone NP op de toegangsweg rijden, staan ineens de auto’s voor ons stil. De dag begint al goed voor ons. Op de weghelft naast ons komt ons een bizon tegemoet gelopen. Hij loopt vlak langs de auto. Zo gaaf dit!

Net als de eerste twee dagen rijden we eerst over de toegangsweg door de groene sparrenbossen, maar gaan bij de Madison Junction richting het noorden. We besluiten om eerst door te rijden naar het verst gelegen punt dat we vandaag willen bereiken en op de terugweg te kijken hoeveel tijd we nog over hebben. We willen vandaag in ieder geval een bezoek brengen aan de Mammoth Hot Springs. Dat is een flinke rit van bijna 80 km. De weg naar het noorden ligt een stuk hoger in de bergen dan die in het zuiden. De natuur hier vinden we nog mooier dan in het zuiden. Onderweg zien we op verschillende plekken rookpluimen uit de grond komen. Op één plek stoomt het wel heel erg en komt de stoom aan beide kanten van de weg omhoog. Dat is wel even een stop waard. De stoom blijkt afkomstig te zijn van Beryl Spring, een warmwaterbron in het Gibbon Geyser Basin. Het is een van de heetste bronnen in Yellowstone, met een gemiddelde temperatuur van 91°C.

We zijn net weer een stukje onderweg als we bij de Gibbon River opnieuw een bizon langs de weg zien lopen. Bij Roaring Mountain stoppen we even. Deze ‘dampende berg’ ziet er wel heel apart uit.

Als we in de buurt komen van Mammoth Hot Springs komt ons voor de derde keer vandaag een bizon tegemoet op de andere weghelft. Het begint bijna gewoon te worden.

 

Mammoth Hot Springs – Upper Terraces

Mammoth Hot Springs staat bekend om travertine terrassen waar het bronwater vanaf boven naar beneden loopt. Mammoth Hot Springs bestaat uit drie grote terrassen: de Upper en Lower Terraces en het Main Terrace. Ook hier zijn houten wandelpaden aangelegd met hier en daar een trap om het hoogteverschil te overbruggen.

Aangekomen bij Mammoth Hot Springs rijden we eerst naar Upper Terraces. De Upper Terrace Drive is een route van 1,5 mijl met verschillende uitzichtpunten. We maken een korte fotostop bij Angel Terrace en parkeren dan de auto bij het beginpunt van de Loop Drive. We volgen de Upper Terrace Loop Drive boardwalk tot de trap ter hoogte van Canary Spring. We lopen door een bijzonder ‘buitenaards’ landschap met een aantal dode bomen. Aan het eind van de trap heb je een prachtig uitzicht op de terrassen. Nadat er heel veel foto’s zijn gemaakt lopen we weer terug naar de auto. De rest van de route doen we met de auto. Het slingerweggetje brengt ons naar verschillende uitzichtpunten. 

Onderweg stappen we nog een paar keer uit om het mooie uitzicht te bewonderen op de terrassen en op de bergtoppen in de verte waar op sommige plekken nog sneeuw ligt. Verstopt tussen de bomen vinden we ineens een grote witte rots met oranje smurrie erop, Orange Spring Mound. Ook hier wordt de oranje kleur op de witte travertijn veroorzaakt door de cyanobacteriën. Het zorgt voor een bijzonder plaatje.

 

Mammoth Hot Springs – Lower Terraces

Als we uitgekeken zijn dalen we af naar de Lower Terraces Area en parkeren de auto op de parkeerplaats vlakbij Liberty Cap. Dit is een kegelvormige rots gevormd door kalksteenafzetting van een oude warmwaterbron die vroeger actief was. Vlak daarachter zien we Palette Spring. De witte kalksteen over de oranje rotsen zorgt voor een bijzonder plaatje.

Vanaf de parkeerplaats zien we een toiletgebouw. Dat komt goed uit. Als we iets door rijden komen we bij een mooi hotel, het Visitor Center en de huizen waar de rangers wonen. Het ziet er leuk uit daar. We kunnen vanaf hier niet meer verder rijden, omdat de weg daar is afgesloten vanwege de schade door de eerdere overstroming.

 

Norris Geyser

We rijden rustig terug richting ons hotel. Onderweg maken we nog een paar stops. Bij het Golden Gate viewpoint hebben we een prachtig uitzicht over de Golden Gate Canyon. Iets later stoppen we op een parkeerplaats bij de Rustic Falls, een kleine waterval. Ook bij Nymph Lake, een klein meertje langs de weg houden we een fotostop. Wat is hier hier toch mooi.

Als we wegrijden moeten we ineens vol op de rem. Voor ons wandelt op z’n gemak een bizon. Deze lijkt niet veel haast te hebben en slingert rustig over de rijbaan. Precies zoals de verkeersregels in Yellowstone voorschrijven als het gaat om langzaam verkeer, “Slower traffic use pullout”, gaat hij netjes aan de kant bij het daarvoor bestemde parkeervak. We blijven genieten van deze enorme reuzen.

Bij het Norris Geyser Basin maken we een korte wandeling over de boardwalk naar het Porcelain Basin. Deze lusvormige trail is ongeveer 1,4 kilometer. Het is hier het best te vergelijken met een maanlandschap met verschillende stoomgaten, hotsprings en een paar geisers die af en toe spuiten.

Als we weer bij het beginpunt van de trail zijn, kijken we nog even naar de andere route die te lopen is naar het Back Basin. De trail zelf is een loop van 4,2 kilometer, iets teveel van het goede. We maken wat foto’s van het knalblauwe Emerald Spring en vinden het dan wel mooi geweest. 

 

Artist Paint Pots

Na een achterbak-lunch rijden we door naar de Artist Paint Pots. Hier lopen we de laatste trail van vandaag. Het is een flinke klim om bij het uitzichtpunt te komen vanwaar we de Artist Paint Pots goed kunnen zien. Als we neerkijken op de gekleurde bronnen snappen we waarom het aan de naam verfpot komt. Iets voorbij het uitzichtpunt stoppen we bij een mudpot. De dikke modder pruttelt lekker en het geluid dat eruit komt, lijkt volgens Kirsten het meest op vieze scheetjes.

 

Gibbon Falls

De laatste stop voordat we teruggaan naar het hotel is bij een van de watervallen langs de weg, de 26 meter hoge Gibbon Falls. Net naast de parkeerplaats is een uitzichtpunt vanwaar we de waterval van bovenaf kunnen bekijken. Mooi hoor.

Bij het laatste stukje van de toegangsweg tot Yellowstone NP kunnen we de Riverside Drive rijden, een mooie weg die parallel aan de hoofdbaan en de rivier loopt. Ook hier hebben we weer een prachtig uitzicht. We hebben vandaag en gisteren zoveel mooie dingen gezien, dat we eigenlijk niet zo goed weten wat we nu het mooist vinden. We genieten de hele dag door.

Rond 3 uur komen we lekker moe aan bij het hotel. De kids duiken lekker het zwembad in voordat we op zoek gaan naar een restaurant.

Na wat Googlen vinden we een leuk restaurant buiten het centrum, maar vlakbij ons hotel. Het is al goed druk als we aankomen bij de Buffalo Bar. Het is best moeilijk om een keuze te maken, eigenlijk alles is lekker. De hamburger, de taco, de burrito en de tosti zijn heerlijk.

We kunnen opnieuw terugkijken op een geweldige dag in Yellowstone NP. Yellowstone lag eigenlijk een beetje uit route, maar we zijn erg blij dat we onze route zo hebben kunnen aanpassen dat een bezoek aan Yellowstone mogelijk is.

Lees verder: Reisverslag dag 7: West Yellowstone – Yellowstone NP dag 3 (South Loop)