2023 Frankrijk – La Plagne Bellecôte

Het is weer de hoogste tijd om op wintersport te gaan. Dit keer gaan we weer terug naar Frankrijk. We zijn op zoek gegaan naar een niet te klein maar ook niet te groot skigebied waar ook Kirsten als beginner goed uit de voeten zou kunnen. We hebben bij Sunweb een appartement gevonden in La Plagne, Residence Saint Jacques. We zoeken meestal de wat kleinere, knusse accommodaties. Dit keer is dat niet helemaal gelukt, omdat de prijzen van accommodaties in de afgelopen jaren enorm gestegen zijn. Omdat we er alleen maar slapen vinden we de accommodatie en de wintersportplaats zelf minder belangrijk dan het skigebied. We zitten we in een enorm complex van 10 verdiepingen aan de voet van de piste in La Plagne Bellecôte. La Plagne Bellecôte ligt in een soort kom waardoor we als er sneeuw ligt altijd naar onze accommodatie toe kunnen skiën. Dat scheelt dus een hoop gesjouw. Het centrum is vlakbij ons appartement (geen idee welk centrum er bedoeld wordt).

La Plagne bestaat uit 8 verschillende dorpen die trapsgewijs liggen op de berg en die allemaal een eigen dorpskern hebben. De dorpjes zijn via gratis liften en skibusverbindingen met elkaar verbonden. Het skigebied heeft 220 kilometer pistes met een hoogte variërend van 1250 tot 3250 meter. We kunnen naar de andere dorpjes toe skiën of er met de skibus naartoe rijden. Ook kunnen we vanuit Bellecôte gemakkelijk naar de gletsjer, gelegen op ongeveer 3300 meter. We zullen ons hier dus niet vervelen.

Vrijdag 24 februari

We tellen de uren af, want als Jasper uit school komt kunnen we gaan. We hebben de reis in twee delen verdeeld. Vandaag rijden we naar ons overnachtingshotel in Nancy, Ibis Styles Nancy Centre Gare.

Om 16:00 uur rijden we dan eindelijk weg. We hebben erg veel zin in onze vakantie. Het is ongeveer 500 kilometer naar ons eerste hotel. Zonder files en zonder stops zouden we dat in 5 uur kunnen rijden, maar we gaan zelf uit van ongeveer 6 uur rijden. We staan al meteen bij Harmelen in de file. Na een uur rijden hebben we pas 40 kilometer gereden. Dat schiet niet echt op.

Rond 22:30 uur komen we aan bij het hotel. Het hotel ligt in het centrum van Nancy. We kunnen parkeren achter het hotel. We hebben een suite gereserveerd met een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden.

Het hotel heeft er duidelijk al rekening mee gehouden dat Jasper en Kirsten vandaag zouden komen. Er hangen gordijnen met muzieknoten, er hangt een elektrische gitaar aan de muur, er is een muziekstudio met een gitaar en piano, er hangen schilderijen met een saxofoon erop en helemaal mooi is de tekst aan de muur ‘Music is Life Itself’. Jasper en Kirsten voelen zich heel erg welkom hier.

Nadat we zijn ingecheckt drinken we nog even iets bij de hotelbar. Dat hebben we wel verdiend. Jasper leeft zich ondertussen uit op de gitaar en Kirsten op de piano. Dan duiken we heerlijk onder de wol, zodat we weer een beetje fit zijn voor de reis van morgen.

Zaterdag 25 februari

Vandaag hebben we de wekker vroeg gezet zodat we op tijd weg kunnen rijden. We nemen eerst rustig de tijd voor een heerlijk ontbijt in het hotel. In de eetzaal hangt een grote televisie waarop we naar optredens van ACDC en Queen kunnen kijken. Lekker rustgevend dus, maar wel gezellig. Dan laden we de auto weer vol en vertrekken we rond 08:00 uur.

Vandaag hebben we een rit van ongeveer 620 kilometer voor de boeg. Zonder files duurt de rit iets minder dan 6 uur. Volgens Google Maps zullen we zonder plaspauzes om 14:17 uur aankomen in La Plagne. We gaan er vanuit dat het bij Lyon en Chambéry erg druk zal zijn. Ook hebben we gelezen dat er bij het traject Moutiers – Bourg Saint Maurice vooral in weekenden en vakanties vaak files staan. Alle wintersporters uit veel skigebieden komen samen op deze weg. Ook het laatste stuk zal erg druk zal zijn, doordat La Plagne Bellecôte in een zeer druk dal ligt. Op de wisseldagen komen de gasten uit alle skigebieden daar samen op één weg en dat kan ook voor een lange file zorgen.

We hebben dus eigenlijk geen idee hoe lang we er over zullen doen. We merken het wel. We hopen dat we rond 16:00 uur in La Plagne zullen aankomen. We hebben genoeg eten en drinken mee om de rit door te komen. 

Rond 11:00 uur is onze verwachte aankomsttijd al opgelopen tot 15:37 uur. We hopen nog steeds dat we rond 16:00 uur in La Plagne zullen aankomen, maar we vrezen steeds meer dat dit niet zal lukken. Bij de tolpoortjes (we moeten 5x tol betalen) staan flinke rijen en het ritsen na de poortjes blijkt ook niet bij iedereen vanzelf te gaan. Als we dichter bij Lyon komen is het zoals al verwacht een chaos met heel veel files. Als we uiteindelijk de snelweg af zijn worden we ingehaald door een fietser. Bijzondere ervaring.

Ondertussen zien we de reistijd op Google Maps steeds verder oplopen. Ook de al verwachte file bij het traject Moutiers – Bourg Saint Maurice blijkt erg lang te zijn. We hebben nog steeds geen sneeuw gezien en door de buitentemperatuur van gemiddeld 16 graden lijkt het meer op de lente dan op de winter. Als we in de buurt van de afslag naar Val Thorens komen, zien we ineens twee besneeuwde bergtoppen in de verte. Alle andere bergen in de omgeving zijn groen en liggen vol in de zon. We zijn een beetje geïrriteerd als we erachter komen wat de enorme file heeft veroorzaakt. Er staat een stoplicht bij Saint Marcel met daarbij een uitleg dat dit stoplicht er staat om het verkeer te reguleren. Dat lijkt ons niet helemaal gelukt, maar we kunnen het mis hebben. Als we eindelijk voorbij het stoplicht zijn, kunnen we gelukkig doorrijden. Als we in het eerste dorpje dat bij La Plagne hoort komen, is alles nog steeds helemaal groen. Oei. Wel zien we nog steeds in de verte voor ons besneeuwde bergtoppen.

De afgelopen weken is het niet echt winters geweest in La Plagne met temperaturen rond de 6 graden. 24 januari is de laatste sneeuw gevallen. Toen we woensdag de sneeuwhoogte in La Plagne (1950 – 3250 m) opzochten, lag er 170 cm op de berg en 80 cm in het dal (1900 meter). Nog prima dus. De sneeuwkwaliteit werd omschreven als goed. Vanaf donderdag is het weer omgeslagen. Het is kouder geworden. De komende week wordt er sneeuw verwacht en als we de weersverwachting kunnen geloven zal tussendoor ook af en toe het zonnetje schijnen.

La Plagne Bellecôte ligt tussen de 1900 en 1950 meter hoog. Vooral het laatste stuk moeten we behoorlijk klimmen als we over een 21 kilometer lange weg rijden met 21 haarspeldbochten. We moeten een hoogteverschil van 1435 meter overbruggen. Als we nog 9 bochten moeten, zien we eindelijk sneeuw in de berm en het wordt steeds meer.

Rond 17:00 uur komen we dan eindelijk aan bij onze accommodatie in La Plagne. Het is toch wel even schrikken als we het enorme blok beton zien waar ons appartement bij hoort, maar dat wisten we van tevoren. Eigenlijk bestaat het dorp alleen maar uit een hele lange muur met appartementen met nog een paar kleine accommodaties eromheen. Je kunt het niet eens een dorp noemen. Gelukkig komen we eigenlijk alleen voor het skiën, dus het gaat helemaal goed komen. 

Onze accommodatie, Residence Saint Jacques, hebben we snel gevonden. De verkeersregelaar vertelt dat Mascha moet gaan inchecken en dat Dave dan maar zolang rond moet rijden. Inchecken moeten we bij het kantoortje van La Plagne Immobilier. Gelukkig ligt alles hier naast elkaar, dus we zijn er zo. Het inchecken gaat gelukkig snel. We hebben bij boeking al een parkeerplaats gereserveerd. We krijgen de sleutel en mogen de auto even voor de deur parkeren om alles uit te laden. We hebben een appartement op de 5e etage.

We dachten dat we een appartement zouden krijgen zonder mooi uitzicht, maar nu blijkt dat we toch een appartement met uitzicht op de pistes hebben gekregen. Daar hadden we eigenlijk flink wat extra voor moeten betalen. We boffen dus. Het appartement is heel eenvoudig en kaal, maar alles dat we nodig hebben is er. We hebben nog niet eerder een appartement zo dicht bij de piste gehad. Het uitzicht vanaf ons balkon is prachtig.

We laten onze bagage onuitgepakt en gaan eerst op zoek naar de skiverhuur in de hoop dat we vandaag nog onze gereserveerde ski’s kunnen ophalen. We waren eigenlijk van plan om ter plaatse te kijken waar we onze spullen kunnen huren, maar we vonden vorige week een prachtige online aanbieding bij Ski Republic Plagne Bellecôte. Als je online materialen reserveert, betaal je de helft minder dan als je in de winkel zelf huurt. De winkel-verhuurprijs was vergelijkbaar met de andere aanbieders in Bellecôte. Voor de zekerheid hebben we toch maar even de Google-reviews bekeken, maar die waren allemaal goed. We hebben dus in Nederland onze spullen al gehuurd. Het voordeel van het kleine Bellecôte is dat we maar 2 minuten hoeven te lopen naar de skiverhuur. Dat is wel erg fijn.

We hebben geluk. We zijn de laatste mensen met reservering die worden binnengelaten. We krijgen wel te horen dat de wachtrij 1,5 uur is. We staan dus weer in de ‘file’, maar nu bij de bij skiverhuur. Omdat Kirsten de enige is die skischoenen nodig heeft en dus in het eerste deel van de wachtrij moet, gaan Dave en Jasper alvast boodschappen doen. Ze merken direct dat de prijzen hier in Frankrijk nog hoger liggen dan in Nederland. Als ze terugkomen, heeft Kirsten nog steeds geen schoenen. De mannen gaan alvast in het tweede deel van de rij staan voor de ski’s. Die hebben we namelijk alle vier nodig. Rond 20:00 uur staan we eindelijk buiten met onze ski’s. Fijn dat we morgen als we willen skiën niet nog een uur in rij hoeven voor ski’s.

We wandelen snel terug naar ons appartement. We hebben gelukkig vanuit Nederland een paar blikken erwtensoep meegenomen. Dat komt goed uit, want na al dat wachten hebben we echt geen zin meer om te koken.

Wat een dag. Hopelijk kunnen we morgen echt genieten van onze vakantie en zijn we al het wachten snel weer vergeten.

Zondag 26 februari

Weer: -4℃/-10℃, sneeuw

We hebben heerlijk geslapen en hebben erg veel zin om de berg op te gaan. Eerst halen we stokbrood en verse croissants bij de bakker en doen we ook nog wat boodschappen bij de Spar, beiden aan de overkant van ons appartement.

In en om het appartementen-‘blok’ zijn een paar restaurantjes, skiwinkels en een supermarkt te vinden in het Centre Commercial. Vlak voor het complex is er een openluchtzwembad, Magic Pool, dat in de winter verwarmd wordt tot 30 graden. Ook is er een buiten een schaatsbaan.

Volgens Sunweb ligt ons appartement op 50 meter van het centrum. Ze schreven: “Ook het centrum van Plagne Bellecôte ligt vlak bij. Hier haal je iedere morgen warme croissants bij de bakker en geniet je aan het einde van de dag van een lekker drankje of een gezellige avond raclette.” Erg bijzonder, want La Plagne Bellecôte blijkt helemaal geen centrum te hebben. Waarschijnlijk worden hier de paar winkeltjes onder het appartementencomplex zelf bedoeld. Daar is namelijk alles te vinden dat we deze vakantie nodig hebben.

Na het ontbijt trekken we snel onze ski’s aan. Bij onze wintersportvakantie zit de 6-daagse skipas voor La Plagne inclusief. De skipassen moeten we ophalen bij het skipasloket. Er zijn gelukkig maar een paar mensen voor ons, dus we staan snel weer buiten. Het appartementencomplex ligt op ongeveer 100 meter van de skipiste en op ongeveer 200 meter van de skilift. Een ideale ligging dus. We binden de ski’s onder en gaan naar de eerste skilift. We moeten we een klein stukje naar boven lopen om bij de skilift te komen en dat is met skischoenen aan nog best een klus. Als eerste nemen we de stoeltjeslift Colosses. Boven aangekomen is het flink mistig en het begint een beetje te sneeuwen. We kunnen uit een paar blauwe pistes kiezen om weer in het dal van Bellecôte te komen. Het hele gebied van La Plagne heeft 120 km aan blauwe pistes en 59 km aan rode pistes. De pistes zijn mooi en de sneeuw is nog best goed. Met de blauwe pistes kun je het gehele gebied doorkruisen. Ondanks de mist en het slechte zicht is het heerlijk skiën. We blijven vandaag een beetje in de buurt van ons dorpje.

De sneeuwhoogte op de berg is 175 cm en de sneeuwhoogte op ongeveer 1900 meter bij ons appartement is 80 cm. Voor Franse begrippen schijnt dit erg weinig te zijn, maar voor ons is het voldoende.

Beneden pakken we de volgende stoeltjeslift, de Blanchets. Ook hier vinden we meerdere blauwe pistes. Halverwege merken we dat er al best wat sneeuw gevallen is vandaag, want we skiën door een flink pak sneeuw. Het skiet best zwaar door de dikke sneeuw met vele hobbels. Kirsten vindt het ondanks dat ze nog niet zoveel ski-ervaring heeft geweldig in het dikke pak sneeuw. Ze doet het al heel goed. De laatste lift van de ochtend is de Arpette. Vanuit deze stoeltjeslift zien we een funslope. Die gaan we natuurlijk even uitproberen. Met verhoogde bochten, een brug en een tunnel is deze funslope met 1,6 km de langste van Europa. Leuk hoor. Het laatste stuk skiën we weer over een blauwe piste waar ook weer een erg dik pak verse sneeuw ligt. We voelen het goed in onze benen, dus skiën we door naar ons appartement om te lunchen. Dat is toch wel een voordeel van een appartement aan de piste.

Na de lunch gaan we naar boven met de gondel Roche de Mio. Vanaf de top kun je normaal ook verder naar de gletsjer, maar door het weer is deze verbinding vandaag gesloten. We nemen de piste Tunnel. Zoals de naam al zegt, moeten we halverwege door een tunnel heen skiën die dwars door een berg loopt. Deze tunnel verbindt Belle Plagne met Plagne Bellecôte. Deze tunnel is uitgerust met een Rythm’n Light Equalizer, oftewel licht en geluidseffecten.

Terug in Bellecôte stoppen we bij Le Bonnet, een klein restaurantje op de piste, voor een heerlijke warme choco met heel veel slagroom. Lekker hoor.

De benen van Kirsten zijn ondertussen flink verzuurd en ze wil graag nog even sleeën. De mannen skiën nog even verder en pakken de liften Blanchets en Colosses nog een keer.

Jasper heeft via de app SkiTracker bijgehouden hoeveel we hebben geskied. Vandaag hebben we 19,3 km geskied.

Kirsten heeft voor het liftpaskantoor een prachtige helling gevonden om te sleeën en rent 100x de heuvel op. Van de vermoeide benen is weinig meer te merken.

Voordat we naar het appartement gaan, stappen we nog een keer binnen bij het kantoortje van La Plagne Immobilier. Het blijkt dat er geen wifi in ons appartement zit, maar dat we dit tegen betaling wel kunnen krijgen. We krijgen een reiswifi-kastje mee. Het werkt gelukkig meteen.

Onder ons appartement zit het restaurant Le Mouflon, een restaurant met heel veel gerechten met kaas waaronder raclettes en kaasfondue. We hebben voor vanavond een tafeltje gereserveerd voor de Fondue Savoyarde gemaakt van 4 soorten kaas: Comté, Beaufort, Meule de Tarentaise en Emmentaler. We krijgen er grote croutons bij, gepofte aardappels, verschillende soorten ham en salade met walnoten. Door de draderige kaas lukt het ons niet om echt netjes te eten, maar het smaakt heerlijk. Wat een gezellige afsluiting van onze eerste skidag.

Maandag 27 februari

Weer: -2℃/-10℃, licht bewolkt met af en toe zon

Als we vanochtend wakker worden zien we al meteen dat het weer heel anders is dan gisteren. Door de wolken zien we blauwe lucht en we kunnen de bergtoppen zien. We kleden ons snel aan en halen weer lekkere verse baguettes bij de supermarkt.

Beneden op de piste-informatie zien we dat er 30 pistes gesloten zijn vanwege matige sneeuwkwaliteit. Als we met de Colosses stoeltjeslift bovenkomen liggen de pistes er hier heel goed bij. We besluiten om richting Plagne Centre te skiën. Ook deze kant op zijn de pistes prachtig en goed om te skiën. Als we vanuit Plagne Centre de gondel Funiplagne Grande Rochette willen nemen, staat er een flinke wachtrij. We sluiten maar achteraan in de rij en wachten rustig af. Als we boven komen is het tijd voor een drankje. Er is daar een gezellig restaurantje met een terras, Chalet de la Grande Rochette. Op het terras drinken we in het zonnetje een warme choco. Het is zeker geen straf om hier te zitten.

We skiën terug naar Bellecôte en gaan met de Roche de Mio gondel naar de gondel die ons naar de gletsjer brengt. Er staan bij het dalstation van de Bellecote-gondel meerdere waarschuwingsborden die aangeven dat het skiën op de gletsjer alleen geschikt is voor gevorderde skiërs. Dat gaan we met Kirsten maar niet proberen. Wel mag iedereen met de gondel naar boven om van het uitzicht te genieten. Als we boven aankomen is het een stuk frisser, -15℃. Het is heel helder dus het uitzicht boven is prachtig.

We lezen op internet dat dit het laatste jaar is dat de gletsjer toegankelijk is voor skiërs. La Plagne heeft besloten om een deel van het skigebied terug te geven aan de natuur. De liften daar worden gedemonteerd, gebouwen worden weggehaald en de gletsjers (Bellecôte en Chiaupe) worden teruggebracht in hun natuurlijke staat.

Als we uitgekeken op de gletsjer zijn gaan we met de gondel weer een stuk naar beneden en stappen uit bij Roche de Mio waar er weer blauwe pistes zijn. Daar komen we weer op de Tunnel. Nu met goed zicht zien we pas hoe mooi deze piste eigenlijk is. Wat een verschil met gisteren toen we maar een paar meter rondom ons konden zien. Kirsten heeft het skiën ondertussen weer goed onder de knie en ze heeft lekker de vaart erin. Natuurlijk gaan we weer een keer door tunnel met de Rythm’n Light Equalizer.

We nemen nog een paar mooie pistes. Het laatste stukje piste van Belle Plagne naar Bellecôte is ook nu weer erg zwaar om te skiën. Doordat er veel losse sneeuw ligt, waarschijnlijk van sneeuwmachines, liggen er veel bij elkaar geskiede bergjes sneeuw. Dit is eigenlijk het enige stukje piste tot nu toe dat we niet heel prettig vinden om te skiën.

In Bellecôte aangekomen stoppen we bij het restaurantje aan de piste, Le Bonnet, voor de lunch. Het is ondertussen al 2 uur geworden, dus we hebben best trek gekregen. We kiezen voor een broodje hotdog met patat en Kirsten neemt een lekkere wafel met Nutella. Met de buiken vol gaan we weer op pad.

We nemen nog een paar pistes tussen Bellecôte en Plagne Centre. Een grappige piste die we tegenkomen is Buffalo Kids. Dit is een funpark op de piste speciaal gemaakt voor kinderen, met poortjes en figuren die je een high-five kunt geven tijdens het voorbij skiën.

We voelen het flink in de benen als we uiteindelijk weer bij ons appartement terug zijn. Volgens de app van Jasper hebben we 24,5 kilometer geskied. Wat een heerlijke ski-dag!

In plaats van lekker relaxen na het skiën, willen de kids graag zwemmen in de MagicPool, net voor ons appartement. Bij het inchecken hebben we een kaart voor de hele week gratis toegang gekregen. Het water van dit buitenbad is 30℃. Dave biedt zich vrijwillig aan om foto’s te maken, dus Mascha, Jasper en Kirsten gaan zwemmen. We kunnen gelukkig binnen omkleden, maar als we in het water stappen is het best even doorbijten. Als we eenmaal zwemmen raken we gewend aan de temperatuur en valt het eigenlijk best mee. Het is een bijzondere ervaring om in een zwembad te liggen met uitzicht op de skipistes en dan langzaam de zon achter de bergen te zien verdwijnen.

Terug in ons appartement hebben we het toch wel een beetje koud. Gelukkig staat er al een heerlijke kom soep voor ons klaar.

’s Avonds maken de mannen nog een ommetje en gaan met de gondel Roche de Miro naar het dorpje Belle Plagne. Dit dorpje ligt op 2050 meter, dus iets hoger dan Bellecôte, De gondel gaat dagelijks tot 23:30 uur.

Dinsdag 28 februari

Weer: -2℃/-10℃, licht bewolkt met regelmatig zon

Als we de gordijnen opendoen is het nog mooier weer als gisteren. De lucht is nu helemaal blauw. We hebben er weer zin in. We nemen de tijd voor een lekker Frans ontbijt en maken ons klaar voor weer een mooie skidag.

We skiën eerst weer richting Plagne Centre. Daar nemen we deze keer de stoeltjeslift, maar ook daar blijkt net als bij de gondel gisteren een flinke rij te staan. Pech gehad. Ook vandaag ploffen we weer neer bij Chalet de la Grande Rochette voor een drankje, dit keer op strandstoeltjes. Het is hier goed uit te houden in het zonnetje.

Al snel willen de kids weer verder. Er zijn al meerdere pistes die we al kennen en waar ook Kirsten nu al veel sneller op durft te skiën. Als we op een nieuw stukje komen, skiën we ineens door een natuurlijke halfpipe. Dat is toch wel even een uitdaging, maar wel een leuke.

Vandaag lunchen we weer in appartement. De locatie is echt ideaal. Iedere keer als we een stuk geskied hebben, komen we vanzelf weer uit in Bellecôte. Dan is het net zo gemakkelijk en lekker om daar te lunchen. Op de berg is het best aan de prijs.

In de middag skiën we weer naar Plagne Centre. Er zijn daar een paar pistes die we nog niet gedaan hebben. Als we weer terug willen staat er opnieuw een enorme rij bij de Grande Rochette gondel. Daar hebben we niet echt zin in, dus we skiën door naar Bergerie-stoeltjeslift. Deze lift snijdt een stuk af richting Bellecôte. Helaas blijken we niet de enige skiërs te zijn die niet in de rij bij de gondel willen staan. Het is daar net zo druk. Naast de wachtrij staat een man met een saxofoon die voor wat entertainment zorgt. We zijn blij als we eindelijk in de lift zitten.

We vinden het wel mooi geweest voor vandaag en skiën terug naar ons appartement. We hebben vandaag 18,1 kilometer en veel in de rij gestaan bij de liften. Het weer was weer prachtig en de kwaliteit van de pistes was erg goed.

Voor vanavond hebben we nog een keer een tafel gereserveerd in het restaurant Le Mouflon, onder ons appartement. Hier zijn we zondag ook al geweest. Vandaag gaan we er racletten. Op de tafel wordt een grote homp kaas met 2 verwarmingselementen neergezet. We krijgen allemaal een bord met verschillende vleeswaren, gepofte aardappels en brood, net als bij de kaasfondue. We hebben er nog een portie patat bijbesteld. Telkens moeten we de gesmolten kaas op ons bord schrapen. Heerlijk.

Als we terug zijn in het appartement lezen we dat er vanavond in La Plagne een staking is begonnen van pistebullychauffeurs en hun monteurs om betere arbeidsvoorwaarden. De verwachting is dat morgen de pistes minimaal geprepareerd zullen zijn, doordat er maar 3 pistebully’s zullen rijden.

Woensdag 1 maart

Weer: 2℃/-8℃, zonnig

We beginnen de ochtend anders dan de andere ochtenden. Dave is gisteren op zijn duim gevallen en heeft daar nog last van. Gelukkig zit aan de overkant van ons appartement het Cabinet Medical. Deze gaat om 9:00 uur open, maar als hij aankomt is het al flink druk. Na wat foto’s krijgt hij een brace aangemeten en moet hij zijn duim 2 weken rust gunnen. Het valt gelukkig mee.

Ondertussen hebben we gelezen dat het gelukkig ook meevalt met de staking van de pistebullychauffeurs. 30 van de 47 chauffeurs zijn weer aan de slag gegaan, dus de pistes zijn toch geprepareerd.

Dan is het eindelijk tijd om de berg weer op te gaan. We hebben gisteravond de ParadiSki Yuge-app op de telefoon gezet. Aan het eind van de lift die we meestal als eerste nemen, de Colosses, wordt er een selfie gemaakt als je in de lift zit. Bovenaan de lift staat een apparaat waarmee je de foto kunt downloaden in de app die gekoppeld is aan je liftpas. Ook zit er een interactieve liftpas in de app en kunnen we allerlei informatie over La Plagne vinden. Toch handig.

Ook vandaag skiën we weer zoveel mogelijk tussen Belle Plagne en Plagne Centre omdat daar de sneeuw op de pistes het beste is. Het is daar opnieuw erg druk bij de liften. We horen in de lift dat de sneeuwkwaliteit in Les Arcs erg slecht is en dat er veel mensen die de grote ParadiSki liftpas hebben, komen skiën in La Plagne. Dat verklaart dus veel.

Omdat het terras van Chalet de la Grande Rochette favoriet is bij de kids, genieten we daar nog een keer heerlijk van het zonnetje, liggend in een strandstoel.

We skiën daarna opnieuw door het kids-funpark Buffalo Kids. Kirsten blijft het geweldig vinden. We skiën vandaag voor het eerst bij Les Verdons Sud, aan de andere kant (zuidzijde) van de berg. Doordat deze kant van de berg nog meer zon vangt, is de sneeuw hier erg papperig en zijn er veel ijzige stukken. Het is leuk om ook hier een keer geskied te hebben, maar we zijn blij als we weer in de stoeltjeslift terug naar boven kunnen stappen.

In de middag is de temperatuur op 2000 meter hoogte 2℃. Best lekker natuurlijk, maar zeker niet goed voor de sneeuwkwaliteit. Er komen nu toch wel wat ijzige stukken tevoorschijn. Dat is vooral lastig als we wat lager komen bij Bellecôte waar alle pistes samenkomen in een soort fuik. Daar is het flink druk en kun je de ijzige stukken niet altijd even gemakkelijk ontwijken.

Als de liften gesloten zijn voor skiërs, gaan we als voetganger met de gondel naar Belle Plagne. Ook dit is een klein dorpje, met net iets meer winkeltjes dan Bellecôte. We lopen een klein rondje (groter kan ook niet) en gaan dan weer met de gondel terug.

De rest van de avond doen we eigenlijk niets anders dan een beetje chillen in ons appartement. Skiën is best vermoeiend en we slapen er goed door.

Donderdag 2 maart

Weer: 1℃/-10℃, zonnig

Al de hele week wordt er voor vandaag sneeuw voorspeld, maar als we vanmorgen wakker worden is de lucht opnieuw knalblauw. Geen wolkje te zien, dus ook zeker geen sneeuw te verwachten. Dan maar weer een dagje genieten van de zon, wat ook zeker geen straf is.

Ook vandaag is het heerlijk boven op de berg en genieten we van weer een mooie skidag. Natuurlijk moeten we weer pauze houden bij Chalet de la Grande Rochette. Kirsten is ondertussen dikke maatjes met een van de obers hier. Ze heeft helemaal zelf in het Engels met hem gepraat en is daar supertrots op. Als we heerlijk in een strandstoel in de zon liggen, waaien we bijna uit ons hemd. Gelukkig staan de tafels op het terras beter uit de wind.

Tussen de middag eten we crêpes bij Crêperie Le Flocon onderaan de pistes van Bellecôte. We kiezen allemaal voor een zoete crêpe. Heerlijk.

Na de lunch gaan we snel weer de berg op. Op sommige pistes skiën we helemaal alleen. Op andere pistes is het een mierennest waar skiklasjes en hele families doorgangen blokkeren en midden op de pistes blijven staan zodat er gevaarlijke situaties ontstaan. Gelukkig weten we ondertussen wat de rustige pistes zijn en proberen we daar zoveel mogelijk rekening me te houden.

Als we rond 15:30 uur in Bellecôte terugkomen, is de wachtrij bij de liften echt absurd lang. We hebben nog niet eerder zulke lange rijen gezien. Mascha en Kirsten houden het gezien, Dave en Jasper willen toch nog een keer proberen om boven te komen. Dave en Jasper eindigen hun skitocht bij Le Bonnet, waar aan de piste de après-ski bezig is.

Mascha en Kirsten komen per toeval bij een gratis workshop armbandjes maken terecht in het Centre Commercial. Het boodschappen doen kan best even wachten.

Dan moet er toch echt nog een keer gezwommen worden in het buitenzwembad, Magic Pool. Het blijft een mooie ervaring, zwemmen met uitzicht op de skipiste.

Begin van de avond is er een ski-show van de skileraren. Ze komen verkleed van de oefenhelling naar beneden skiën en snowboarden. Wat een leuke afsluiting van de dag.

Vrijdag 3  maart

Weer: 1℃/-10℃, zonnig

Vandaag is het alweer de laatste skidag en ook nu is het weer zonnig. De pistes zijn goed geprepareerd en het is een stuk rustiger bij de liften dan de rest van de week. Als we na het ondertussen traditionele pauzedrankje bij Chalet de la Grande Rochette en meerdere afdalingen weer in het dal van Bellecôte komen, willen we verder naar Plagne Centre.

Hiervoor moeten we met de Colosses lift omhoog. Helaas staan we voor niets in de rij. De lift stopt ermee. Het vervelende is dat de Colosses de enige lift is om uit het skigebied van Bellecôte naar Plagne Centre te komen. Er zit dus niets anders op dan net als alle andere skiërs uit de rij achteraan te sluiten bij de Blanchets-lift ernaast. Gelukkig zijn de afdaling daar ook prima om te skiën met als favoriet van de kids de Ours-afdaling.

Vandaag lunchen we bij Le Bonnet, langs de piste in Bellecôte. De vorige keer heeft Jasper hier heerlijke hamburgers voorbij zien komen. Die moeten we natuurlijk ook nog proeven. Ze smaken nog lekkerder als dat ze eruit zien. Goede keuze dus.

Na de lunch doet de Colosses-lift het nog steeds niet. Niets aan te doen. Nadat we nog een keer dezelfde afdaling hebben geskied hebben ze de lift weer aan de praat gekregen. De rij is niet zo lang dus we zijn als snel boven. In Plagne Centre pakken we de Colorado lift. Hier stond de afgelopen dagen een te lange rij en daarom hebben we deze lift nog niet eerder genomen. We komen boven zelfs nog op 2 pistes waar we nog niet vanaf geskied zijn waaronder het Buffalo Park (dus niet de Buffalo Kids). Ook hier kunnen we al skiënd weer tegen verschillende dingen aanslaan en lekker hobbelen. Wat een feest.

Doordat ook Kirsten er ondertussen aardig wat vaart in heeft en allebei de kids geen tijd hebben om tijdens een afdaling even een korte rustpauze voor de oudjes in te lassen, voelen we onze benen ondertussen goed. We skiën rustig terug naar Bellecôte en genieten van onze laatste afdalingen in de zon.

Dan is het weer tijd om de ski’s in te leveren. Jasper en Kirsten genieten nog even van het sleeën en dan wandelen we terug naar ons appartement. Wat hebben we hier lekker geskied!

Zaterdag 4 maart

Voor de zekerheid hebben we gisteren de wekker gezet. We hoeven ons niet echt te haasten. Gisteren hebben we het grootste deel van de bagage al naar de auto gebracht. Als we aangekleed zijn halen we een zak heerlijke croissants en pains au chocolat bij de bakker. Wat smaakt dat toch goed. Om 9:00 uur komt er zoals afgesproken iemand om ons appartement te controleren waarna we de borg terugkrijgen. We verwachten dat het net als op de heenweg behoorlijk druk op de weg zal zijn, dus we vertrekken direct als we zijn uitgecheckt. We hebben een rit van 680 kilometer voor de boeg en zonder stops of files zullen we er ongeveer 7 uur over rijden.

Het parkeerterrein is al aardig leeg als we wegrijden. De haarspeldbochtenweg naar het dal is nog rustig wat betreft het dalende verkeer. Het lijkt erop dat er al veel mensen gisteravond of vannacht zijn vertrokken. Na de derde haarspeldbocht is alle sneeuw al weg.

De stoplichten bij Bourg Saint Maurice waardoor er op de heenweg een enorme file stond, staan nu uit. Tot aan de snelweg kunnen we lekker doorrijden. Rondom Lyon staan een paar korte files die bij elkaar voor een half uurtje vertraging zorgen. Wat een verschil met de heenweg.

Rond 17:45 uur komen we aan bij het hotel in Metz. We hebben gekozen voor het overnachtingshotel waar we in 2018 ook zaten toen we terugkwamen uit Les Deux Alpes, Novotel Metz Amnéville.

Op ongeveer 2 minuten lopen van ons hotel, aan de overkant van de straat, zit het Italiaanse restaurant La Fournaise. Om 19:00 uur gaat het restaurant open. We hebben ondertussen lekkere trek gekregen. We eten daar heerlijke pizza’s uit een steenoven. In de hotelbar drinken we nog een laatste drankje en dan duiken we ons bed in.

Zondag 5 maart

Als we klaar zijn genieten we van een heerlijk ontbijt in het restaurant. Net als de vorige keer is er veel keuze aan lekkernij. Heerlijk. Dan is het tijd om uit te checken en weer verder te rijden. Als er geen files zijn, hoeven we nu nog maar ongeveer 4 uur naar huis te rijden.

De reis verloopt heel voorspoedig en rond 13:15 uur zijn we thuis. Wat hebben we het weer erg naar onze zin gehad deze vakantie. Wat hebben we geboft met het weer en met de sneeuwcondities!