2023 Rondreis Thailand – Voorbereidingen

De scholen zijn nog maar een paar weken begonnen en we krijgen alweer de nodige reiskriebels. Waar gaan we de volgende zomervakantie naar toe? Kiezen we voor de reis naar New York en Florida die al een tijd op ons wensenlijstje staat, wordt het een rondreis naar de Indonesische eilanden Java en Bali of wordt het misschien wel een rondreis door Thailand? Gelukkig vinden we op internet en op YouTube genoeg informatie om een goede keuze te maken, al blijkt het best moeilijk om te kiezen tussen drie prachtige bestemmingen.

We hebben toch al vrij snel een keuze kunnen maken. We gaan naar Thailand. Nadat we meerdere websites van backpackers hebben bezocht, lijkt het ons goed te doen om zelfstandig een rondreis te maken. We hebben ondertussen al wat ervaring met het rondreizen en er is genoeg informatie te vinden op internet over het reizen in Thailand.

Nadat we heel veel prachtige YouTube filmpjes hebben bekeken van reisvloggers, weten we naar welke plaatsen we graag willen reizen en welke activiteiten we daar willen gaan doen. Nu we voor het eerst met twee tieners op vakantie gaan, willen we graag cultuur combineren met wat actieve activiteiten zoals een fietstocht, een hike en duiken. Ook willen we graag snorkelen vanaf een mooi strand.

Nu kan het voorbereiden echt beginnen. Onze volgorde is niet helemaal logisch. We boeken eerst een paar leuke hotels via booking.com. Dan gaan we op zoek naar een gunstig geprijsde binnenlandse vlucht van Chiang Mai naar Phuket. We dachten dat we er best vroeg bij waren, maar van de meest gunstige vlucht (mooie tijden en goede prijs) worden de laatste stoelen net voor onze neus weggekaapt. Dat is pech. We zoeken verder en zien op skyscanner nog een mooie vlucht met Air Asia. De vlucht inclusief ruimbagage is via de site van Air Asia zelf, zelfs nog gunstiger te boeken.

Nu de binnenlandse vlucht geregeld is gaan we op zoek naar gunstige vluchten (tijd en prijs) naar Bangkok en terug. We twijfelen nog of we vanaf Schiphol willen vliegen omdat het, zo horen we op het journaal, op Schiphol tot in ieder geval maart een zooitje zal blijven. Helaas blijken de vluchten vanaf België of Duitsland voor ons minder aantrekkelijk. We zullen het dus met Schiphol moeten doen.

We vinden een mooie vlucht van Amsterdam naar Bangkok met Emirates en maken een tussenlanding op Dubai. Meteen komen er drie hele grote wensen van Jasper uit. Als heel klein jochie riep hij altijd al dat hij later piloot bij Emirates wilde worden en dan zou gaan vliegen in een Airbus A380. Vliegen in de Airbus A380 van Emirates is nog steeds een grote wens van hem. Drie delen van onze vlucht staan gepland met een A380. De kans is met Emirates heel erg groot dat dit ook echt doorgaat, omdat de vloot nog steeds uit heel veel A380-toestellen bestaat. Een andere hele grote wens van Jasper is om een keer naar Dubai te gaan. Een paar uur op de luchthaven van Dubai telt ook. Feest dus!

Nadat we wat reisverslagen hebben gelezen, wordt ons snel duidelijk dat we de treinreizen het beste al in Nederland kunnen reserveren, want vol = vol. Via 12go.asia is het gemakkelijk om de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai te reserveren. We kiezen voor een eerste klas sleeper. Dit klinkt net wat aantrekkelijker dan het tweedeklas slaaprijtuig, waar je de kans hebt dat je tussen allemaal snurkende mensen moet proberen te slapen. We horen pas een maand voor vertrek of we inderdaad een plaats hebben in de trein. Dat is nog even spannend dus.

Ook de ferry van Khao Sok naar Koh Phangan (inclusief vervoer met een minivan) en de ferry van Koh Phangan naar Koh Samui (speedboot) reserveren we al via 12go.asia. Als het weer geen spelbreker is, weten we nu in ieder geval dat we op de eilanden kunnen komen.

Na een korte zoektocht vinden we ook een vlucht vanaf Koh Samui terug naar Bangkok met Bangkok Airways. Die reserveren we ook maar meteen.

Als we in Khao Yai verblijven, willen we heel graag een jungle tour doen. Na wat Googlen komen we uit bij TonTan. Zij bieden een privétour aan precies zoals wij die zoeken. We reserveren bij TonTan een eendaagse jungle tour en een middagexcursie naar een vleermuisgrot.

We willen ook graag een fietstocht maken door Bangkok. In Thailand-vlogs van verschillende Nederlandse reizigers, lezen we dat Co van Kessel in Bangkok hele mooie en goed georganiseerde fietstochten door Bangkok aanbied. Na het kijken van een paar YouTube vlogs over deze fietstochten zijn we overtuigd. Om er zeker van te zijn dat we een plekje hebben, reserveren we ook alvast een fietstocht. We hebben geen idee hoe druk het in de zomer is bij dit soort activiteiten.

Toen we ons aan het inlezen waren in een reis naar Thailand, zagen we bij meerdere aanbieders een bezoekje aan een olifantenopvang op het programma staan. Dat lijkt ons ook erg leuk om te doen. Er blijken meerdere aanbieders in Thailand te zijn, die mensen op olifanten laten rijden. Dat willen we echt niet. Uiteindelijk vinden we Elephants World in de buurt van Kanchanaburi. Kijkend naar de website lijkt het erop dat de olifanten hier niet aan de ketting staan en lekker de ruimte hebben. We besluiten om een ochtendexcursie te reserveren waarbij we mogen helpen met het eten bereiden voor de olifanten en ze naar een modderbad en naar de rivier mogen brengen.

In de tussentijd zijn er een paar binnenlandse vluchten gewijzigd. Op 29 december krijgen we een mail van Bangkok Airways, omdat we een eerste vluchtwijziging hebben. Onze vlucht van Koh Samui naar Bangkok zal een uur later vertrekken. Op 10 maart krijgen we opnieuw een vluchtwijzing. Dit keer is onze vlucht van Chiang Mai naar Phuket 1½ uur vervroegd.

Het is ondertussen al 1 april geworden en we hebben zojuist een mail gekregen van Air Asia met de mededeling dat onze vlucht van Chiang Mai naar Phuket geannuleerd is. Dat is balen. Nu zijn we op een latere vlucht gezet en arriveren we pas om 16:45 uur in Phuket in plaats van 13:25 uur. We kunnen er helaas weinig aan veranderen.

Voor een paar lange ritten tussen de verschillende bestemmingen, proberen we via de accommodaties en 12go.asia een taxi/minivan te regelen. Alle kortere transfers regelen we ter plaatse bij de hotels waar we overnachten.

We zijn nu bijna klaar voor vertrek. Alle voorbereidingen zijn getroffen en de benodigde reisvaccinaties zijn gehaald. Nu alleen nog duimen dat de treinreis naar Chiang Mai echt doorgaat.

17 juni krijgen we dan eindelijk het verlossende mailtje. Onze nachttrein is bevestigd. We hebben een eersteklas coupe in trein 9. Yes! Nu hoeven we alleen nog maar te genieten van alles dat gaat komen.