Dag 11. Chiang Mai

Dinsdag 18 juli 2023

  • Ons hotel in Chiang Mai: Pingviman Hotel
  • Weer: 37°C, zonnig met gedeeltelijk bewolking

Het is nog erg vroeg als we wakker worden en we zitten nog steeds in de nachttrein van Ayutthaya naar Chiang Mai. We hebben niet echt lekker geslapen door het geschud van de trein, de herrie en de koude airco, maar we zijn wel een hele leuke ervaring rijker. We zijn al wakker als de stewardess ons komt wekken en de bedden inklapt. We hebben nog een klein uurtje te gaan voordat we in Chiang Mai aan zullen komen. Rond 07:30 uur rijden we het station van Chiang Mai binnen. Het was een erg leuke ervaring. De reis van 12 uur duurt flink wat langer dan vliegen, maar we kunnen iedereen de treinreis aanraden.

Op zoek naar ons hotel

Als we buiten het station komen is het een chaos met songthaews, taxi’s en schreeuwende chauffeurs. Er zijn zelfs chauffeurs die ons claimen, met ons mee blijven lopen en maar naar ons blijven schreeuwen dat we in hun songthaew moeten stappen. Het lukt ons niet om ze duidelijk te maken dat we echt niet met zo’n warme songthaew meewillen. Pffff. Binnen een paar minuten is het hele parkeerterrein leeg en regelen we op ons gemak een Grab met airco. Heel snel arriveert er een Grab waar ook onze bagage in past. Ons hotel is erg gunstig gelegen binnen de stadsmuren van Chiang Mai. Omdat Google Maps niet snel genoeg reageert met al die smalle steegjes, is het voor de chauffeur even zoeken waar ons hotel is. 

Rond 08:30 uur komen we aan bij het hotel. We kunnen pas om 14:00 uur inchecken in ons hotel, het Pingviman Hotel, maar we mogen wel onze koffers achterlaten. We gaan op zoek naar een leuke plek om te ontbijten. Het duurt even voordat we iets gevonden hebben. Het lijkt erop dat we net niet de goede kant zijn opgelopen voor restaurantjes met ontbijt. Uiteindelijk vinden we een leuk plekje bij Baan Buri Café en Restaurant. Voor wat we in Thailand gewend zijn is het een erg duur restaurant, maar ze hebben in ieder geval ontbijt en we hebben flinke trek. Het restaurant is zo goed als leeg, maar toch hebben ze flink de tijd nodig om ons ontbijt te maken. Na 40 minuten krijgt Kirsten eindelijk haar wafel met vers fruit. Het ziet er wel heel goed uit. Na ruim een uur wachten krijgen ook de anderen hun clubsandwich. Als excuus voor het lange wachten krijgen we er een ijsje bij. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Stadswandeling Chiang Mai

Na het ontbijt maken we een stadswandeling door het historische centrum van Chiang Mai. Chiang Mai is de tweede stad van Thailand met 100.000 inwoners. Chiang Mai is een rustige stad vergeleken met Bangkok. Het oude stadscentrum wordt omringd door een stadsmuur. Binnen deze stadsmuur vind je 38 Boeddhistische tempels, kleine straatjes met vele guesthouses, restaurantjes en winkeltjes met allemaal leuke dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. 

We zien het niet zitten om alle 38 tempels te bezoeken. In de meeste reisgidsen hebben ze het over de ‘grote drie’, van de tempels in Chiang Mai: Wat Phra Singh, Wat Chedi Luang en Wat Chiang Man. Als we genoeg energie hebben wil we deze drie tempels bezoeken. We zien wel wat er lukt. Misschien komen we nog wel meer mooie tempels tegen op onze route.

Als we klaar zijn met ontbijten en op Google Maps kijken zien we dat de eerste tempel op ons lijstje, de Wat Phra Singh, in dezelfde straat staat als het restaurant waar we zitten. Daar beginnen we dan ook met onze stadswandeling. De Wat Phra Singh is een prachtige tempel met rondom een mooie tuin. In deze tempel vinden we de heilige Boeddha Phra Phutthasihing. De tempel heeft een houten stuppa (of chedi) waar olifanten uitkomen. Ook het tempelgebouw, een wihan, is erg mooi. Als we binnenkomen zit er een hele rij monniken in gebed. Toeristen mogen gewoon binnenkomen tijdens het gebed. De monniken blijven non-stop dezelfde woorden herhalen. Bijzonder om dit een keer mee te maken.

We lopen verder naar de volgende tempel, de Wat Phan Tao. De tempel ligt praktisch tegen de Wat Chedi Luang. Dit is een heel ander soort tempel dan de eerste, helemaal gemaakt van teakhout. Er hangen overal oranje gebedsvlaggen.

Vlak naast de Wat Phan Tao bezoeken we de Wat Chedi Luang. De chedi van de Wat Chedi Luang is totaal anders dan de Wat Phra Singh. We lopen een rondje bij deze prachtige tempel en komen bij de 98 meter hoge Chedi uit 1481, een piramide-achtige bouwwerk. Door de vele aardbevingen van de afgelopen honderd jaren is de tempel deels ingestort, maar er is nog genoeg te zien. Er zijn nog een aantal olifanten bewaard gebleven op de hoek van het middengedeelte van de oude tempel.

3D Art in Paradise Museum

We hebben voor vandaag genoeg tempels gezien. We hebben flink wat last van de warmte. Het is 37°C en we zien op onze telefoon dat de gevoelstemperatuur 43°C is. We besluiten af te koelen bij de 7-Eleven aan de overkant van de straat. De kou bij de koelkasten daar in combinatie met de airco is heerlijk. We kopen wat drinken en bestellen een Grab die ons naar het 3D Art in Paradise Museum wil brengen. In dit museum, vol met schilderijen, zijn de bezoekers een ontbrekend onderdeel van het schilderij. Als je bij de levensgrote schilderijen op de juiste plek gaat staan en een foto maakt, dan ga je helemaal op in het schilderij. Het ene moment worden we aangevallen door een reuzehaai en wat later wandelen we in Egypte. We lopen hier een flinke tijd rond, hebben veel lol en maken de meest gekke foto’s. 

Met een Grab gaan we weer terug naar ons hotel. We mogen vanaf 14:00 uur in onze kamer en als we aankomen bij het hotel is het 14:10 uur. Wat een timing. Als alles klopt wat er op booking.com staat, dan is dit echt een geweldig hotel voor een hele schappelijke prijs (speciale aanbieding). We hebben een superior driepersoonskamer in Thaise stijl met spa-bad (bubbelbad) en ontbijt geboekt. Er is een extra vierde bed bijgezet. De kamer is zelfs met het extra bed erbij nog enorm ruim. Het hotel heeft ook een buitenzwembad.

De kamer is inderdaad prachtig. De donkere meubels met houtsnijwerk en twee gouden kunstwerken aan de muur maken het geheel erg bijzonder. 

We duiken snel het zwembad in om een beetje af te koelen. Wat is dat heerlijk. Het zwembad ligt goed uit de zon en het water is erg aangenaam. Het is ook weer tijd om de was te doen. Ook hier kunnen we onze kleding bij de receptie afgeven, maar dan vragen ze ongeveer 30 bath per kledingstuk. Dat wordt een duur grapje met de enorme berg was die we hebben. In de straat van ons hotel zit een wasserij waar we de was zelf kunnen doen. Dat lijkt ons een beter plan. Nu hebben we weer genoeg schone kleren voor de komende dagen.

Night Bazaar en Hard Rock Cafe

Omdat opa Jan vandaag jarig is, willen we er een gezellige avond van maken. We nemen een Grab naar het Hard Rock Cafe/Chiang Mai Night Bazaar. We beginnen bij de Chiang Mai Night Bazaar. Deze markt is elke avond geopend van 17:00 tot 00:00 uur. De kraampjes staan vol met de ons ondertussen al bekende prullaria, maar we zien er ook hele mooie handgemaakte spulletjes. Er staan ook een paar kraampjes met Streetfood. Kirsten ziet meteen al pannenkoeken (Roti) met Nutella. Dat ziet ze wel zitten. De anderen kiezen voor Thaise gerechten. Er staan tafeltjes waar we kunnen zitten om alles op kunnen eten.

Met de buiken vol vieren we de 75e verjaardag van opa Jan bij het Hardrock Café van Chiang Mai. We boffen, want als we onze drankjes hebben begint er al snel een optreden. Dat maakt de avond nog gezelliger. Kirsten en Jasper kopen nog een leuke knuffel/shirt als souvenir. Later op de avond laten we ons met een Grab weer terugbrengen naar ons hotel.

Lees verder: Reisverslag dag 12: Chiang Mai