Dag 13. Chiang Mai

Dinsdag 18 juli 2023

  • Ons hotel in Chiang Mai: Pingviman Hotel
  • Weer: 34°C, overwegend bewolkt met af en toe zon

Vannacht heeft het veel geregend. Vanmorgen is het flink bewolkt, maar het is gelukkig droog. Hopelijk houden we het droog vandaag.

Bamboo-raften

Ook nu genieten we weer uitgebreid van het heerlijke ontbijtbuffet. Vandaag staat bamboo-raften op het programma. Onze Grab chauffeur van gisteren haalt ons zoals afgesproken om 09:00 uur op.

Het ritje naar het raften op de Mae Wang-rivier duurt ongeveer een uur. De chauffeur brengt ons naar het eindpunt van de rafttocht in Mae Win, tegenover olifantenopvang Chiang Mai Elefant Friends, waar we overstappen in een enorm ranzige pick-up. We rijden naar het beginpunt van de tocht. We stappen in tweetallen bij een raft-gids op een raft. Deze Thaise vlotten zijn gemaakt van bamboo. Vroeger werden deze vlotten al gebruikt om van het ene dorp naar het andere dorp te reizen over de rivier. De rivier is ondiep en rustig met op een paar plekken een kleine stroomversnelling. De gids doet het zware werk en wij genieten van de omgeving. Zodra we op de raft stappen begint de zon te schijnen. Wat een geluk. Al snel varen we langs een olifantenopvang. We zien de olifanten langs de waterkant staan. Heel leuk.

Sommige stroomversnellingen zijn toch best wel een beetje spannend, zeker als je over een rotsblok of boomstam onderwater heen gaat en de raft erg begint te wiebelen. Toch blijven we iedere keer zitten.

Aan het eind komen we weer bij een olifantenopvang. Daar nemen twee olifanten een bad. De ene olifant gaat er heerlijk voor liggen. De andere heeft duidelijk geen zin en loopt met een harde grom weg en komt recht op ons af. Dit maakt op de gidsen duidelijk geen indruk. Ze loodsen ons er op hun gemak langs en we varen weer verder tussen de enorme olifantendrollen. Niet alles van de Thaise natuur kunnen we even goed waarderen.

Als extraatje hebben de dames ineens een enorme spin op hun raft. Zo’n grote en harige spin hebben ze nog niet eerder gezien. Gelukkig reageert de raft-gids op hun gegil en redt ze. Nu maar hopen dat ze vannacht lekker slapen…

Na ongeveer een uurtje raften komen we bij het eindpunt. Als we van de raften afstappen is het meteen weer bewolkt. We kunnen ons omkleden in een donker toiletgebouwtje. Na het zien van de enorme spin, kleden de dames zich liever in de buitenlucht om waar ze alles goed in de gaten kunnen houden.

Doi Suthep

Na een drankje rijden we rond half 12 weg. Onze chauffeur brengt ons naar de Wat Phra That Doi Suthep, of kortweg de Doi Suthep. Dit is de bekendste tempel van Chiang Mai en de meest heilige tempel van Noord-Thailand. Deze bergtempel ligt net buiten de stad. De rit duurt ruim een uur en gaat het laatste stuk over een flink bochtige weg de berg op. We worden afgezet aan de voet van de tempel. Hier staan aardig wat toeristische stalletjes. De tempel zelf ligt bovenop een berg op ongeveer 1060 meter hoogte.

We besluiten eerst te lunchen bij een van de eetstalletjes. Daarna kunnen we kiezen of we de 309 traptreden naar boven opklimmen of dat we voor 20 bath per persoon met een kabelbaantje naar boven en beneden gaan. De keuze is snel gemaakt en we nemen de kabelbaan. Als we boven aan zijn gekomen worden we beloond met een heel wijds uitzicht over Chiang Mai. 

We lopen een rondje door het tempelcomplex zelf, met een grote goudkleurige chedi in het midden. Daaromheen staan heel erg veel Boeddhabeelden en zien we mooie muurschilderingen. Er blijkt ook een uitzichtpunt te zijn met uitzicht op Chiang Mai en de luchthaven. De mannen hebben geluk. Er vertrekken twee vliegtuigen en er komt er één aan. Nooit geweten dat deze tempel ook een spottersplek blijkt te zijn.

We gaan met de kabelbaan naar beneden waar onze chauffeur op ons wacht. We rijden terug naar het hotel, want het is de hoogste tijd om te zwemmen.

Foodmarket en Wat Sri Suphan

Begin van de avond lopen we naar een foodmarket vlakbij ons hotel, waar tussen de twee rijbanen op een pleintje meerdere eetstalletjes en tafeltjes met plastic stoelen staan. Bij de verschillende eettentjes sprokkelen we ons eten voor vanavond bij elkaar: crêpes met Nutella, cocosnoten, smoothies en verschillende Thaise gerechten. Voor 460 bath (ongeveer 12 euro) eten en drinken we uitgebreid met z’n vieren. We snappen wel dat het daar zo druk is. Het is echt een aanrader.

Op foto’s van Chiang Mai hebben we een bijzondere tempel gezien die we toch nog graag willen bezoeken, maar dan wel als het helemaal donker is. In een zijstraatje vinden we de Wat Sri Suphan, de zilveren tempel. De tempel zou goed verlicht moeten zijn en het licht zou elke seconde van kleur moeten veranderen van felroze tot aan lichtgroen. Helaas zijn de lichten uit als wij komen en is de tempel al gesloten. We hadden verwacht dat hij nog open zou zijn omdat er iedere dinsdag, donderdag en zaterdag van 17:30 tot 20:00 uur een Monk Chat is. Dan kun je in het Engels vragen stellen aan de monniken en een praatje met ze maken. Op die manier kun je zelf wat leren over het boeddhisme en de tempel en de monniken leren goed Engels. De monniken zijn inderdaad in gesprek, maar in een apart gebouw naast de tempel. Pech gehad dus.

Wat wel bijzonder is aan deze tempel als hij open was geweest, is dat alleen Jasper en Dave naar binnen hadden gemogen om te kijken. Vrouwen mogen hier namelijk niet naar binnen, geen idee waarom niet. 

We wandelen weer terug naar ons hotel. Morgen vertrekken we helaas weer en reizen we via Phuket door naar Khao Sok. Ook in Chiang Mai hebben we een geweldige tijd gehad. We hebben erg leuke dingen gedaan en zouden hier met gemak nog een aantal dagen kunnen vullen. 

Lees verder: Reisverslag dag 14: Vliegen naar Phuket en dan door naar Khao Sok NP