Dag 15. Khao Sok National Park – Full Day Lake Tour

Zaterdag 22 juli 2023

Het heeft de hele nacht enorm hard geregend. Het kletterde heel hard op ons dak van golfplaten en zorgde voor flink wat herrie. Als we wakker worden regent het nog steeds. Ons huisje blijkt op sommige plekken niet helemaal waterdicht te zijn. 

Nu het licht is zien we pas goed in wat voor prachtige omgeving onze cottage ligt, midden in de jungle en aan de rivier. Zowel de cottages als het restaurant/receptie zijn gebouwd op palen met daaronder en eromheen junglebegroeiing. De verschillende cottages en het restaurant/receptie worden met wandelpaden op palen met elkaar verbonden. Het ziet er heel apart uit.

Bij deze accommodatie zit geen ontbijt inbegrepen, maar we kunnen in het restaurant een á la carte ontbijt bestellen. Kirsten geniet van pancakes met chocoladesaus en de anderen kiezen voor een American breakfast. Lekker hoor!

Bij het restaurant staan paraplu’s klaar die we mee mogen nemen naar onze cottage. Als we teruglopen zien we dat er een enorme spin in een web zit bij de ingang van het restaurant. Gatsie! We zoeken onze spullen voor vandaag bij elkaar. Vandaag is het tijd om het Khao Sok National Park te verkennen.

Khao Sok National Park is volgens de reisgidsen het paradijs op aarde. Het nationale park heeft een 160 miljoen jaar oud tropisch regenwoud dat ongeveer 738 km² groot is. Verder heeft het een kraakhelder blauw meer, een grottenstelsel en begroeide kalksteenrotsen. De bekendste bezienswaardigheid in het Khao Sok National Park is het Cheow Lan Lake, een groot stuwmeer  met meer dan 100 eilanden. Het stuwmeer is nog vrij jong. Het is ontstaan nadat er in 1982 een dam is gebouwd.

We doen we mee met de Full Day Lake Tour, gereserveerd bij onze accommodatie. We verzamelen om 08:30 uur bij het restaurant. Onze groep bestaat uit 11 Nederlanders. Vanaf het verzamelpunt rijden we met een mini-van eerst naar een lokale markt waar we inkopen kunnen doen voor de tocht. De gids raadt ons aan om in ieder geval een regenponcho, drybag  (deze twee hebben we al bij ons) en een waterdichte hoes voor onze rugzak en mobieltje te kopen. Ook van gasten die deze excursie gisteren al hebben gedaan, kregen we dezelfde tip. We zien dat alle mini-vans op weg naar het meer bij ditzelfde marktje stoppen. Een marktje met allemaal regenbescherming is weer eens wat anders dan een marktje met eten of souvenirs. Doordat er in de buurt van onze cottage geen winkels zijn, lopen we ook maar even naar de 7-Eleven om wat koekjes voor onderweg te kopen. Het is ondertussen gelukkig droog geworden. Het is al 10:00 uur als we wegrijden bij de markt.

Bij de ingang van het park koopt onze gids voor de groep een toegangskaartje voor het Khao Sok National Park. We rijden verder naar de Ratchaprapha pier waar onze boot al klaar ligt. Het is hier enorm druk.  Als we uit de mini-van stappen begint het weer flink te plenzen. We trekken snel onze regenponcho’s aan. We zien er niet uit; we lijken wel Teletubbies.

Na een laatste plasstop worden we per hotel verdeeld over de verschillende boten. We varen met een traditionele longtailboot over de grootste bezienswaardigheid van Khao Sok NP, het Cheow Lan Lake. De boottocht is prachtig varen tussen de hoge kalksteen eilanden. Het is ongeveer een uurtje varen naar de bekende rotsblokken die we op alle foto’s van Khao Sok zien. We blijven een tijdje rustig liggen in de kleine baai, zodat iedereen op z’n gemak foto’s kan maken.

We maken een stop bij een kleine grot, de Pra Kai Petch Cave. We moeten door de dikke modder naar boven klimmen. Op sommige punten staan we tot aan onze enkels in de drek. Gelukkig hebben we onze surfschoenen aan. Anders hadden we voor de komende dagen geen droge schoenen meer gehad. Het is hier spekglad en we zien dan ook een aantal mensen onderuit gaan met hun kont in de modder. Het is hier flink druk. Als we de grot ingaan, komt er ook net een groep uit. Het past allemaal precies bij de ingang. We blijven ongeveer 20 minuten in de grot. We bekijken de stalagmieten en stalactieten in de grot en vinden 2 spinnen en wat vleermuizen. We vinden het leuk om te zien, maar heel indrukwekkend is het niet. Na al onze prachtige reizen zijn we duidelijk een beetje verwend geworden.

We varen weer verder over het meer. Af en toe valt er een flinke bui. We zijn dan ook blij dat wij een boot met overkapping hebben. We zien ook meerdere bootjes in de regen varen, waarbij de passagiers geen dak hebben. Die mensen zijn echt helemaal doorweekt.

De volgende stop zou eigenlijk de jungle zijn voor een korte hike, maar door het slechte weer zijn de steile paden te glad. Daardoor is het te gevaarlijk om vandaag de hike te doen. Dat is wel balen, want we keken juist erg uit naar deze hike. Het is niet anders.

Met de longtailboot varen we door naar de in Khao Sok NP bekende drijvende bungalows. Hier krijgen we een heerlijke Thaise lunch en zwemmen Kirsten en Jasper in het knalblauwe water. Wat hebben we, net als de vele andere toeristen hier, toch weer een mooie plek gevonden.

Op de terugweg stoppen we nog kort bij een kleine waterval. Ook hier moeten we weer door de dikke, gladde modder naar boven klimmen. Na wat foto’s gemaakt te hebben, varen we terug naar de pier. Daar staat de mini-van weer op ons te wachten. Op de terugweg is het zowaar droog. Rond 18:00 uur zijn we terug bij onze accommodatie.

Het was erg jammer dat het weer ons vandaag een beetje in de steek heeft gelaten, waardoor we geen hike hebben kunnen doen. Toch hebben we genoten van deze dag op het prachtige meer.

We hebben ondertussen flinke trek gekregen. We brengen snel onze vieze, natte spullen naar de cottage en gaan lekker eten in het restaurant. De Thaise gerechten en de pizza’s gaan er goed in.

Omdat we voor morgen niets op het programma hebben, reserveren we bij de receptie een kookcursus, Jungle Cooking. We zijn benieuwd.

 

Lees verder: Reisverslag dag 16: Khao Sok – Jungle Cooking en Night Safari