Dag 16. Khao Sok -Jungle Cooking en Night Safari

Zondag 23 juli 2023

Na een wat onrustig nachtje door de herrie van de regen, de vreemde dierengeluiden buiten en het stoeien met de klamboes, wandelen we een beetje brak weer naar de ontbijtzaal. Het is nu zowaar droog. We kiezen allemaal een lekker ontbijt van de kaart. Dan zien we ineens een makaak (aap) aan het dak van het restaurant hangen. De aap schrikt meer van ons dan wij van hem, en maakt zich snel uit de voeten. Dit zijn toch wel de leuke dingen van een jungle-verblijf.

Jungle Cooking

Rond 09:00 uur opgehaald voor de workshop Jungle Cooking. We bezoeken een lokale familieboerderij in Khao Sok waar we leren hoe je lokale gerechten bereidt met bamboe, bananenbladeren en verse kruiden uit de tuin. Volgens onze kok leren we op traditionele wijze koken zoals de lokale bevolking dit in 1918 deed, zonder keukenapparatuur. In die tijd was het grootste deel van dit land bijna volledig onontwikkeld. De mensen die in Khao Sok woonden, overleefden met wat ze zelf konden verbouwen en oogsten. Banaan en bamboe waren ruim op voorraad, dus de lokale bevolking gebruikte deze bij het koken. Wij gaan op dezelfde manier leren koken.

We hadden begrepen dat we eerst naar een markt zouden gaan om ingrediënten te kopen, maar de tuin van onze kok blijkt ‘de markt’ te zijn. De kok neemt ons mee zijn tuin in en plukt verschillende groenten en kruiden. Hij wijst ons van alles aan en laat ons van alles ruiken en soms ook proeven: laos, kurkuma, ananas, bamboescheuten, gember, citroengras, jackfruit, pepertjes, Thaise mini-aubergine, drie verschillende soorten basilicum en nog wat specerijen waarvan we de naam al weer vergeten zijn. Jackfruit hadden we nog niet eerder geproefd. Het smaakt naar een mix van ananas en mango.

Dan is het tijd om te koken! Omdat er heel veel kokosmelk nodig is voor onder andere de curry die we gaan maken, moeten we eerst kokosnoten raspen. Eerst laat de kok ons het verschil zien tussen de groene kokosnoten (die we in Chiang Mai hadden gekocht om te drinken) en de bruine kokosnoten met meer kokosvlees die gebruikt worden om te koken.

Dan leren we hoe we een kokosnoot open moeten krijgen met een speciale tang. Ook Jasper moet er aan geloven. Dat blijkt nog een flinke klus, maar uiteindelijk lukt het hem. Dan moeten we op een speciaal houten bankje gaan zitten waar een rasp op gemonteerd is. Hiermee schrapen we al het vruchtvlees eruit tot de kokosnoot leeg is. Al het schraapsel wordt over twee bakken verdeeld en er wordt water aan toegevoegd. Kirsten en een ander meisje krijgen de opdracht om de kokos te ‘wassen’, door het goed te kneden in water. Als ze klaar zijn wordt de witte vloeistof gezeefd en houdt je uiteindelijk kokosmelk over. Dit wordt in bijna alle gerechten die we maken gebruikt.

Er zijn geen elektrische rijstkokers bij de Khao Sok jungle cooking! We krijgen allemaal een groot bananenblad met daarop ongekookte rijst. We vouwen het bananenblad dubbel, drukken het tegen onze buiken en rollen het dan op een speciale manier stevig dicht. Dan stopt de kok alle pakketjes met rijst in een dikke groene bamboe. De rest van de bamboe wordt door Jasper gevuld met water. De kok plaatst de gevulde bamboe boven een vuur, dicht genoeg bij het vuur om het water erin te laten koken maar niet zo dicht dat de bamboe verbrandt.

Dan beginnen we met het bereiden van de andere gerechten: een curry, een spinazie gerecht, knapperige bananenbloem ‘chips’ en iets met bamboescheuten.

De kok doet verschillende van de vers geplukte kruiden en groenten in een vijzel en Dave moet hiervan een handgemaakte currypasta maken. Hij moet wel goed uitkijken voor zijn ogen, want er mag echt niets van de pepers in zijn ogen spetteren.

Ondertussen wordt er een deel van de kokoksmelk gekookt in een soort hekselketel. De kip die al gesneden is en de currypasta worden daaraan toegevoegd. Van de bamboescheuten zijn door een andere deelnemer ‘Franse frietjes’ gesneden en deze worden gekookt, net als de verse Thaise spinazie die geplukt is. Van de bananenbloem worden dunne reepjes gesneden die gemengd worden met bloem en cocosmelk. Deze worden in olie gefrituurd tot een soort chips. Al snel ruikt het heerlijk.

Dan is het eindelijk tijd om te gaan eten. Ondertussen regent het weer flink, maar daar hebben we onder de grote overkapping gelukkig geen last van. De tafel is gedekt en voor ons allemaal staat er als bord een schoongemaakte bamboe. We verdelen de gemaakte gerechten in 4 lange bamboes. De bananenbladeren met de rijst worden uit de dikke bamboe gehaald. Iedereen krijgt een uitgepakt pakketje rijst in zijn bamboe-‘bord’. Daarbij scheppen we een beetje van de verschillende gerechten. Oooooo, wat smaakt dat heerlijk. We genieten van de smaken van de groenten, de kokos, de kip en de specerijen. We hebben vandaag geleerd waarom het Thaise eten zo heerlijk is. Helaas weten we nu ook dat we deze heerlijke gerechten thuis niet na zullen kunnen maken, zonder gebruik te maken van pakjes.

Na het eten worden we weer terug gebracht naar onze cottage. We verwennen ons met een lekkere frisse fruitshake bij het restaurant. We hebben vandaag heel ander weer dan gisteren. Vandaag valt er af en toe een bui en zelfs de zon hebben we al een paar keer gezien. De rest van de middag relaxen we op de veranda van onze cottage. Het is hier echt prachtig.

Als we ‘s avonds weer heerlijk eten in het restaurant, vliegt er ineens een vleermuis door het restaurant. De medewerkers kijken hier niet eens vreemd van op.

Dave en Jasper hebben zich opgegeven voor een Nightsafari. Ze hebben nog niet genoeg enge beesten gezien. De dames geloven het allemaal wel; ze hebben genoeg aan al de enge beesten in en om de cottage. Om 19:00 uur worden de mannen opgehaald.

Mascha en Kirsten spelen ondertussen gezellig een paar spelletjes in het restaurant. De accommodatie heeft een spelletjes-bibliotheek met allemaal bekende spelletjes. We vermaken ons met Uno, Spot It en vier op een rij. Dan komt het 7-jarige Thaise dochtertje van twee medewerkers, Mo, vragen of Kirsten met haar spelletjes wil spelen. Dat willen ze wel. Ze kunnen niet met elkaar praten, maar dat hoeft niet om te kunnen communiceren. De twee meiden hebben de rest van de avond heel veel lol.

Ondertussen beginnen Dave en Jasper met hun Night Safari – VERSLAG VOLGT

Night Safari

Om 19:00 uur worden de mannen opgehaald voor de Night Safari

Na de safari gaan we ook rondom de cottage nog even op zoek naar enge beesten. We vinden er meerdere op de leuningen langs de wandelpaden en op de wandelpaden zelf: kikkers, spinnen en padjes.

Lees verder: Reisverslag dag 17: Van Khao Sok naar het strand van Koh Phangan