Dag 17. Van Khao Sok naar het strand van Koh Phangan

Maandag 24 juli 2023

Vannacht zijn we ondanks de klamboes en het muggenspul dat we regelmatig smeren, helemaal lekgeprikt. Ook de bedwantsen hebben ons gevonden en die bultjes jeuken nog meer dan de muggenbulten.

We zitten lekker op tijd aan het ontbijt. Vandaag hebben we weer een flinke reis voor de boeg en we moeten al vroeg weg. De laatste vakantiedagen zullen we doorbrengen op de eilanden. We zullen de insecten hier niet missen, maar de rest van ons verblijf in Khao Sok was super. We hopen dat er in onze nieuwe accommodatie in Koh Phangan wat minder beesten in de badkamer zitten, want niet iedereen van ons gezin voelde zich de afgelopen dagen comfortabel genoeg in de badkamer om te douchen.

We hebben via 12go.asia een combi-ticket met de ferry en een mini-van geboekt. Bij het reserveren konden we uit meerdere vertrektijden kiezen. We hebben gekozen voor de vertrektijd waarbij we de kortste reistijd zouden hebben. De reistijd varieerde van 7,5 uur tot 10,5 uur.

Op weg naar onze volgende bestemming

Om 09:00 uur vertrekt onze mini-van vanaf het Khao Sok Van Station en we moeten een half uur van tevoren aanwezig zijn. Iemand van de accommodatie brengt ons naar dit vertrekpunt met een pick-up. Net als we de bagage in de open achterbak willen doen, begint het te stortregenen. De chauffeur gooit snel onze bagage op de achterbank zodat niet alles doorweekt is. Het probleem is nu alleen dat wij er zelf niet meer inpassen. In Thailand is dat geen probleem blijkt. Kirsten gaat op schoot bij Dave en Jasper bij Mascha. Gelukkig is het maar een heel kort ritje.

We melden ons bij het kantoortje en al snel volgen er meer mensen. Als er genoeg mensen zijn, vertrekt onze mini-van al om 8:45 uur. We hebben geen idee waarom de snelheid die langs de wegen wordt aangegeven 50 km/h uur is. Iedereen, en ook onze chauffeur, rijdt gewoon 100 km/h. Rond 10:30 uur komen we aan in Surat Thani. We wachten daar in het Phantip office Check In/Boarding Point kantoor in het centrum. We horen daar dat we om 11:00 uur verder reizen met een bus. Om de hoek zit een 7-Eleven, waar we nog wat koekjes voor onderweg kopen.

Dan komt er een grote touringcar voorrijden die ons naar de pier brengt. We moeten nog een kwartier wachten in de bus, omdat de bus met andere passagiers vertraagd is. Het is nog ruim een uur rijden naar de pier. Hoe dichter we bij de pier komen, hoe lichter de lucht wordt. Zou het dan toch…? Bij de haven stappen we nog een laatste keer over in een pendelbusje die ons naar de pier zelf brengt. Om 12:30 uur zijn we er dan eindelijk. Nu moeten we nog een flinke tijd wachten tot om 14:00 uur onze ferry naar Koh Phangan zal vertrekken. Gelukkig is er horeca aanwezig in de wachtruimte en de ondertussen bekende fruitshakes en een muffin smaken ook hier weer prima.

Met de ferry naar Koh Phangan

Ineens zien we onze Express Ferry nummer 3 van de rederij Phantip aankomen. Al snel kunnen we aan board. De ferry vertrekt keurig op tijd. Het middendek is gevuld met rijen stoelen die helemaal in de ligstand kunnen. We kunnen dus lekker relaxen op de boot. Ook is er een klein winkeltje aan boord.

De ferry doet er ruim 2 uur over om het eiland te bereiken. De zee is rustig en we kunnen ook buiten op het dek staan. De vaartocht is dus goed te doen. We varen heel dicht langs het eiland Koh Samui, onze laatste bestemming.

Om 16:30 uur komen we aan bij Thong Sala, de pier van Koh Phangan. Omdat de vaartijd afhankelijk is van de weersomstandigheden, hebben we vooraf geen taxi naar het hotel geregeld. We zien al snel dat er geen Grab-dienst is op Koh Phangan. Aan het einde van de pier staan songthaews klaar. We weten ondertussen hoe dat werkt en zoeken een songthaew die ons naar het hotel wil brengen.

Koh Phangan is vooral bekend van de Full Moon Party, een enorm feest op het strand bij iedere volle maan. Wij hebben Koh Phangan niet gekozen voor deze feesten, maar voor de mooie stranden. Op de reclamedoeken op de songthaews zien we dat er 24 en 25 juli een Half Moon Party is. Na snel Googlen zien we dat deze gelukkig 15 kilometer van ons hotel is. Daar zullen we dus geen last van hebben. Ons belangrijkste doel op Koh Phangan is relaxen. Dat komt hier vast goed.

Als we wegrijden bij de pier, zien we dat er daar vlakbij een leuke Night Market is. Misschien kunnen we daar ook wel een keertje naar toe.

Wang Sai Resort

Na een ritje van 20 minuten komen we aan bij het Wang Sai Resort – SHA Plus. We hebben hier twee standaardbungalows met ventilator naast elkaar en er is hier een buitenzwembad. Vanuit het restaurant stappen we meteen op het strand (Mae Haad Beach). De medewerker van de receptie laat ons eerst het strand en het zwembad zien. Dat ziet er goed uit. Het is gelukkig droog, maar de zon zien we ook hier niet. Waarschijnlijk zal het hier veel te warm worden als de zon gaat schijnen, dus de bewolking vinden we prima. In het riviertje tussen het restaurant en het strand zien we varanen zwemmen. Als je niet beter weet lijken het net krokodillen, maar de dame van de receptie verzekert ons dat het toch echt varanen zijn.

Daarna krijgen we de sleutels en brengen we onze bagage naar de huisjes. Het zijn huisjes op palen. De huisjes zien er netjes uit. Als Mascha en Jasper hun huisje binnen komen, worden ze begroet door een flinke spin. Nee, he… Het lijkt erop dat dit het enige enge beest is in de huisjes. Dat valt dan weer mee gelukkig.

Ondertussen is het tijd geworden om te eten. Zoals we al gehoopt hadden, kunnen we eten op het strand. Wat wil je nog meer. Als we gaan eten merken we direct dat de prijzen hier in het zuiden hoger liggen dan in de gebieden waar we hiervoor zijn geweest. We schatten dat we hier voor het eten ongeveer 20% meer betalen dan in Bangkok en Noord-Thailand. Dat komt waarschijnlijk omdat hier op de eilanden alles met de boot moet worden aangeleverd. Nog steeds zijn de prijzen een stuk goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. Ook hier smullen we weer van het eten.

Op de terugweg naar de huisjes spot Jasper een Indische stierkikker (volgens opa Jan) op het pad. We zijn benieuwd wat we hier nog meer gaan tegenkomen.

Lees verder: Reisverslag dag 18: Relaxen op Koh Phangan