Dag 2. Van Dubai naar Bangkok

Zondag 9 juli 2023

Tweede deel van onze heenreis

Ondertussen is onze tweede reisdag al begonnen en zijn we nog steeds op de luchthaven van Dubai. 

Om 02:30 uur wordt de passagiers van onze vlucht naar Bangkok gevraagd om in een aparte wachtruimte te wachten tot het echte boarden begint. Hier moeten we nog eens 40 minuten wachten tot we aan boord mogen. We zouden om 03:45 uur (2 uur later dan in Nederland) met de Emerates EK376 vertrekken. Om 04:05 zijn we nog steeds niet vertrokken en horen we eindelijk iets van de gezagvoerder. Er schijnen een paar mensen vertraagd te zijn met een andere vlucht en daar moeten we op wachten. Rond 04:25 uur komt ons toestel eindelijk in beweging. We krijgen eerst nog een enorme sightseeing over de luchthaven. Met het taxiën rijden we om de hele terminal heen naar de andere kant van de luchthaven. Jasper heeft daar weinig problemen mee; hij is is dolgelukkig met deze sightseeing. We vliegen voor het eerst met een Airbus A380-800. Zijn grote wens komt eindelijk uit. Het zal Kirsten een worst wezen waar we mee vliegen en of we vertraging hebben. Ze is gewoon moe en wil slapen. Tijdens het taxiën ligt ze al heerlijk te snurken. De planning is dat ook deze vlucht 6 uur en 35 minuten zal duren.

Als we zijn opgestegen, zien we het buiten al snel licht worden. We doen maar snel het luikje voor het raam dicht, want voor ons moet de nacht nog beginnen.

Al snel vallen we, met uitzondering van Jasper, in slaap. Onderweg is er boven India flinke turbulentie, maar verder is het een prima vlucht. Later zien we op het nieuws dat er in 40 jaar tijd in India nog niet eerder zo veel regen gevallen is als nu. Dat verklaart dus veel.

We worden wakker als het kinderontbijt voor Kirsten wordt gebracht. Special meals worden namelijk als eerste uitgedeeld. Terwijl Kirsten smult van haar omelet met gebakken aardappeltjes en worstjes, broodje jam, yoghurt en vruchtjes, worden ook de andere ontbijtjes uitgedeeld. We krijgen een heerlijke kaasomelet met gebakken champignons en worstjes, een croissant, vers fruit en yoghurt met cocos. Het smaakt goed.

Al snel na het ontbijt kunnen we ons klaargemaakt maken voor de landing. 

Aankomst in Bangkok

Rond 14:10 uur (ipv. 13:20 uur) landen we in Bangkok op de Suvarnabhumi Airport. We zien dat het regent. Dat is pech. Terwijl we wachten om uit te kunnen stappen, regelt Jasper dat hij in de cockpit mag kijken. Volgens een stewardess mag dat eigenlijk nooit, maar ook dit keer heeft Jasper weer geluk. Dave grijpt zijn kans en loopt mee met Jasper.

We komen in een grote en moderne aankomsthal. Doordat we minder dan 30 dagen in Thailand blijven en een Nederlands paspoort hebben, hebben we geen visum nodig voor Thailand. Officieel hebben we wel een retourticket nodig om aan te kunnen tonen dat we echt weer het land verlaten na 30 dagen, maar er is niemand die daar naar vraagt. We zijn al snel langs de immigratiedienst en douane. Bij de douane gaan we op de foto en krijgen we een stempel in ons paspoort voor 30 dagen. Dan mogen we doorlopen.

Bij de bagageband komen onze koffers er al snel aan. We hebben vooraf de tip gekregen om op de luchthaven bij het oranje wisselkantoor op de laagste verdieping (Super Rich Exchange) voor de eerste dagen euro’s te wisselen in Thaise bath. Het wisselkantoor op de luchthaven geeft de beste koers van heel Bangkok. Het verschil met wisselen bij een GWK in Nederland is enorm. Daar willen we dus best wel een tijdje voor in de rij staan.

We hadden bij het wisselkantoor een flinke rij verwacht, maar ook dat blijkt mee te vallen. Het is erg rustig op de luchthaven. Al snel hebben we onze eerste Thaise bath op zak. Omdat de Thaise taxichauffeurs weinig wisselgeld hebben en we bij het wisselkantoor voornamelijk briefjes van 1000 bath (iets meer dan 25 euro) hebben gekregen, moeten we de gewisselde baths kleiner maken. We kopen flesjes water voor onderweg.

We lopen terug naar de tweede etage van de luchthaven om een Thaise Sim kaart voor onze telefoon te kopen met onbeperkt internet. De verkoper helpt ons met het installeren van de simkaart op onze mobiel. Dat is erg fijn, want hij heeft het al snel voor elkaar. Van de verkoper krijgen we nog een gratis olifantenbroek mee. Dit zijn hele wijde modelloze broeken van een luchtige stof met daarop een olifantenprint. Ze zijn ideaal om over onze korte broek aan te trekken bij een tempelbezoek als de knieën bedekt moeten zijn.

Op weg naar ons hotel in Bangkok

In Nederland hebben we via booking.com alle hotels al geregeld, dus dat hoeven we op de luchthaven niet meer te doen. Het is ondertussen al 16:00 uur. We kiezen voor de gemakkelijkste manier om naar ons hotel te gaan en nemen een taxi. We volgen de bordjes Public Taxi’s en gaan op zoek naar een taxi. Op alle websites die we vooraf hebben bekeken om onze reis voor te bereiden, werden we geadviseerd om alleen in een taxi te stappen als de taximeter aanstaat. Anders is de kans groot dat je flink genept wordt. We gaan op zoek naar de enorme rij voor een taxi, maar die rij is er niet. Het is heel rustig. Bij de taxi-verzamelplaats krijgen we een ticket met daarop een nummer. De taxi staat een klein stukje verder al op ons te wachten. We zeggen nog even duidelijk dat we de meter aan willen hebben. Als de taxichauffeur dit goed vindt stoppen we onze bagage in de achterbak en stappen we in. We zijn blij dat de chauffeur ons hotel op Google Maps heeft gevonden. We weten nu zeker dat we bij het juiste hotel komen.

De taxichauffeur brengt ons voor ongeveer 440 baht (12 euro), inclusief de kosten die ze sinds kort per koffer rekenen, naar ons hotel. Alle taxi’s rijden over de tolwegen. De tol moeten we zelf nog betalen (25 en 50 baht). We hadden ook een Airport bus kunnen nemen, maar dan hadden we voor het laatste stuk vanaf de bushalte naar ons hotel alsnog een taxi moeten zoeken.

Het is ongeveer 50 minuten rijden naar ons hotel. Onderweg is er al genoeg te zien. We kijken onze ogen uit. Het weer in Bangkok is somber en het regent een beetje.

We verblijven in het Peace Land Khaoson hotel. Ons hotel ligt in het oude centrum van Bangkok in de wijk Banglamphu, 3 kilometer van de Wat Phra Kaew (Tempel van de Smaradgroene Boeddha) en ongeveer 15 minuten lopen van de onder toeristen populaire Khao San Road. Het hotel ligt naast de voor toeristen onbekende Wat Mai Armataros Tempel. We hebben een familiekamer met twee eenpersoonsbedden en een extra groot tweepersoonsbed. Het is in onze ogen veel meer dan een familiekamer, want we hebben 2 aparte slaapkamers. Dat is niet verkeerd dus. De kamer ziet er netjes en schoon uit en is erg ruim.

Het hotel heeft een buitenzwembad en er is zelfs een kidsclub met ballenbak. Vanuit onze kamer kijken we uit op een wat armoedig uitziende woonwijk. Wat een contrast met wat we onderweg hebben gezien.

We verblijven na vandaag nog twee hele dagen in Bangkok. Dit is natuurlijk veel te weinig om heel Bangkok te kunnen bekijken. In Bangkok alleen al kun je meer dan 400 tempels bezoeken. We hebben daarom thuis al een wensenlijstje gemaakt en we zien wel waar we allemaal aan toe komen.

We zijn een flinke tijd onderweg geweest om in Thailand te komen. Daarom doen we de rest van de middag niet zoveel en nemen we de tijd om een beetje te acclimatiseren. Het is ook al best laat. Morgen gebruiken we om zelf de buurt te verkennen en om de beroemde tempels te bezoeken. Dinsdag gaan we met de fiets op pad met een gids.

De buurt verkennen

Als we een beetje zijn bijgekomen van de reis, beginnen we flinke trek te krijgen. Met behulp van Google Maps gaan we op zoek naar de bekende Khao San Road. Ons hotel ligt slechts 1,5 kilometer/15 minuten lopen van Khao San Road. Dit is een 400 meter lange drukke straat met winkeltjes, restaurantjes en kleine kraampjes. Deze straat is ook bekend door de openingsscène van de film The Beach met Leonardo DiCaprio.

De wandeling is al een avontuur op zich. Overal zien we Tuk Tuks, scooters en taxi’s en het lijkt alsof iedereen gewoon door elkaar heen rijdt. We zijn blij dat we niet zelf aan het verkeer hoeven deel te nemen. Google Maps stuurt ons door steegjes die we normaal gesproken zelf niet zouden kiezen. In de smalle straatjes met zelfgemaakte overkappingen staan mensen te koken, ze doen de afwas en hebben de was hangen. Het is net alsof je door de woningen van de mensen loopt. We zien hier meer mensen lopen, dus het zal wel normaal zijn.

Onderweg zien we een mooi gebouw met een hek eromheen dat versierd is met geel-witte doeken. Als Dave een foto gaat maken, komt er een Thaise voorbijganger op ons af gelopen. Hij legt ons uit dat we absoluut geen foto’s mogen maken van dit soort gebouwen, en we kunnen een flinke boete krijgen als we dat toch doen. Het gaat om een overheidsgebouw en net als van militaire objecten (dat wisten we wel) mag je hier dus geen foto van maken. Fijn dat die man ons even waarschuwt. 

Op weg naar Khao San Road lopen we door de Thanon Ram Buttri. Het is hier een gezellige chaos met wat eetstalletjes, restaurantjes, marktkraampjes met veel souvenirs en gezellige muziek. We hadden al gelezen dat in Thailand alles om eten draait, en dat lijkt aardig te kloppen. Overal waar we lopen zien we eetstalletjes met de meest uiteenlopende gerechten. We zien erg lekkere gerechten zoals noedels, soep en gebakken rijst met kip, maar ook hele aparte dingen zoals gebakken sprinkhaan, gefrituurde spinnen en schorpioen. Er staat zelfs een eetstalletjes met een deels aangevreten krokodillen, waar je een portie krokodillenvlees kunt bestellen. Zouden de Thai dit voor hun plezier eten of is dit vooral om de toeristen te laten griezelen? Brrr, je moet er toch niet aan denken dat je dit allemaal moet eten…

We zijn eigenlijk naar iets anders op zoek, dus we lopen een stukje verder. Al snel vinden we een heel leuk restaurant met groot terras, Villa Cha Cha. Aan de bomen hangen gekleurde lampionnen. Het eten dat je hier op straat koopt, streetfood, is spotgoedkoop. In de restaurantjes betaal je meer. Voor mensen die het Thaise eten niet aandurven, is er ook een McDonalds en Burger King te vinden, maar daar liggen de prijzen flink wat hoger. We bestellen onze eerste Pad Thai met kip in het restaurantje. Wat smaakt dat goed. Kirsten durft het Thaise eten nog niet aan. Ze bestelt patat, maar dan wel met eetstokjes. Dave geniet hier van zijn eerste Chang-biertje en Mascha kiest voor een heerlijke cocktail. Voor de maaltijd en de drankjes zijn we 1200 bath kwijt, iets meer dan 31 euro. Voor Thaise begrippen is dat erg duur, maar nu hebben we wel heerlijk gezeten bij een gezellig restaurant.

Na het eten zijn we flink moe. We besluiten om niet door te lopen naar Khao San Road, maar lopen terug naar ons hotel. Morgen proberen we het nog een keer.

Bij een van de kraampjes koopt ook Kirsten een olifantenbroek. Ze is nu helemaal klaar voor het tempelbezoek morgen. Als we langs een eetstalletje lopen, ziet Kirsten Mango Sticky Rice. Naar dit dessert kijkt ze al heel lang uit. Ze geniet er van, maar de bak die ze heeft gekregen is zelfs voor ons vieren veel te veel.

Met de buiken vol lopen we terug naar het hotel. Kirsten en Jasper duiken nog even snel in het kleine zwembad. Bij het zwembad liggen genoeg schone badlakens klaar om te gebruiken. Er zijn maar 3 ligbedjes bij het zwembad, maar dat mag de pret niet drukken. Het zwembad is in ieder geval heerlijk om even af te koelen.

Terug in onze kamer zien we dat er op de straat voor ons hotel een groep acrobaten aan het oefenen is met een menselijke toren. Er staan 5 mensen op elkaars schouders met bovenop een kind van ongeveer 4 jaar. Bizar dat ze dit gewoon op straat oefenen, zonder matten of iets dergelijks eromheen

Daarna duiken we ons bed in. We willen morgen weer fit zijn. Al snel liggen we heerlijk te snurken.

Lees verder: Reisverslag dag 3: Zelf Bangkok verkennen