Dag 21. Koh Samui, Island Tour

Vrijdag 28 juli 2023

Onze dag begint weer lekker op tijd. We hebben voor vandaag de ‘Around Samui Island Tour‘ gereserveerd. We zagen gisteren een flyer van deze excursie bij de receptie liggen. Met deze tour komen we langs bijna alle bezienswaardigheden die we op ons wensenlijstje hebben staan.

Vandaag is de verjaardag van de koning en dat betekent dat de meeste Thai een lang weekend vrij zijn. Het kan zijn dat het daarom bij de bezienswaardigheden drukker is dan normaal. We zien het wel. 

We beginnen eerst met een heerlijk ontbijtbuffet. Dat is toch wel veel leuker dan een á la carte ontbijt zoals in de vorige hotels. We kunnen kiezen uit verschillende Thaise gerechten, maar ook verschillende eiergerechten, yoghurtjes, cereals, cakes, croissantjes en nog veel meer.

Om 08:30 uur worden we door met een mini-van opgehaald bij de receptie. We halen eerst nog 4 andere mensen op. De eerste stop die we maken is bij de Wat Phra Yai, de Big Buddha Tempel, in het noorden van het eiland. Wat ons direct opvalt, is dat het nog steeds zonnig is. Heerlijk. De Wat Phra Yai is bekend dankzij het 12 meter hoge gouden Boeddhabeeld dat de bevolking van Koh Samui beschermt. Doordat dit beeld op 50 meter hoogte zit, is het al van kilometers afstand te zien. Het beeld is gebouwd op een heel klein eilandje, Koh Fann.

De volgende stop is bij de Wat Plai Leam, een nog niet zo oud tempelcomplex dat gebouwd is in 2004. Hier vinden we wel drie bezienswaardigheden op één plek. Alle drie de bezienswaardigheden zijn omringd door water waardoor het er nog aparter uitziet. Eerst lopen we naar het witte 18-armige beeld van Guanyin ofwel de ‘Chinese Lady Monk’, die wordt gezien als de beschermster van vrouwen, kinderen, zieken en armen. Doordat ze zoveel armen heeft kan ze meerdere mensen tegelijk helpen.

Naast het beeld dan Guanyin staat op een eilandje dat eruit ziet als een bloem uit de Efteling, een mooie tempel. In de tempel zijn prachtige muurschilderingen te zien en er staat een beeld van een zittende Boeddha. 

We eindigen bij een dikke, vrolijk lachende Boeddha. Dit is een 30 meter hoge Chinees Boeddhabeeld dat staat voor gezondheid en welvaart. Tegenover deze drie naast elkaar gelegen bezienswaardigheden staat nog een mooie tempel.

We rijden verder naar het Lad Koh View Point, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben op Chaweng Beach. Dit is met 7 kilometer het langste strand van Koh Samui.

Dan stoppen we net als heel veel andere toeristen bij de Jin Ta & Hin Yai Rocks, ofwel Grand Father en Grand Mother Rocks. Doordat de Thai een zwak heeft voor symboliek en een rijke fantasie heeft, heeft dit geleid tot één van de populairste toeristische attracties van Koh Samui. De twee rotspartijen zouden namelijk de vormen hebben van het mannelijke en het vrouwelijke geslachtsdeel. Als toerist moeten wij daar natuurlijk ook even een foto van maken. Dan kunnen we nu in ieder geval zeggen dat ook wij daar geweest zijn.

Ook het Chinese heiligdom Guan-Yu Koh Samui Shrine in Hua Thanon bezoeken we. Hier staat een enorm beeld van de Chinese krijgsheer Guan Yu, met een knalrood en woedend kijkend hoofd. Wat een bijzonder beeld is dat. Op de uitleg aan de voet van het beeld staat dat Guan Yu in China wordt vereerd als de god van de oorlog en de overwinning. Achter het beeld, bovenaan de trap, bekijken we de Chinese tempel.

We bezoeken vervolgens de Wat Kunaram. Hier zit een ‘gemummificeerde’ monnik met een traditioneel oranje gewaad in een soort aquarium met een zonnebril op. De monnik Luang Pordaeng is in 1973 gestorven tijdens het mediteren. Zijn lichaam is op natuurlijke wijze gemummificeerd in dezelfde zittende houding als waarin hij is gestorven, dus zonder chemicaliën. De locals zien dit als een mirakel. Volgens de gids komt het door een vertraagd metabolisme doordat de monnik maar heel weinig voedsel tot zich nam en door het vele mediteren. Omdat zijn ogen wel verdwenen zijn, draagt hij nu een zonnebril.

Onze laatste stop is de Namuang Waterfall 1. Net voordat we bij het parkeerterrein van de waterval komen, zien we eindelijk een overstekende olifant. Het beest komt vanuit de olifantenopvang, maar dat mag de pret niet drukken. De Namuang Waterfalls bestaan uit 2 niveaus. Wij bezoeken de laagstgelegen waterval 1. De waterval heeft een drop van 18 meter en eindigt in een kleine pool. Tussen de waterval en het parkeerterrein zijn wat marktkraampjes met souvenirs, waar Kirsten een prachtige waaier koopt met daarop olifanten geschilderd. We kopen nog een verkoelend drankje en dan worden we met de mini-van weer terug naar ons hotel gebracht.

Na de lunch, weer eens een heerlijke 7-Eleven tosti, is het tijd om de zee in te duiken. Vlakbij het hotel is een heel stuk afgeschermd met boeien waar het veilig is om te zwemmen. Hier weet je zeker dat er geen kwallen zijn. De temperatuur van het zeewater is erg aangenaam. Daarna duiken we ook nog het zwembad in. Het is ondertussen weer tijd voor het Happy Hour, dus verwennen we onszelf op een cocktail in het zwembad. Omdat ze nog niet genoeg water hebben gezien, proberen Mascha en Kirsten ook nog even het ligbad op het balkon op. Dat is genieten.

Morgen willen we een laatste excursie doen. We hebben een leuke combinatie-excursie naar ‘Pig Island’ gezien met een boottocht waarbij we gaan kanoën en kajakken. We reserveren deze excursie bij de receptie. Gelukkig is er nog plek.

Kirsten heeft als wens om vanavond weer bij hetzelfde restaurant te eten als waar we gisteravond zaten. Ze vindt het Thaise eten nog steeds een beetje spannend en op deze manier is het net iets meer vertrouwd. Er staan genoeg lekkere dingen op de menukaart dus dat komt helemaal goed.

Na een ijsje bij de 7-Eleven gaan we terug naar ons hotel. Morgen worden we al om 7:30 uur opgehaald voor de excursie en we moeten de wekker dus erg vroeg zetten.

 

Lees verder: Reisverslag dag 22: Koh Samui, naar Koh Madsum (Pig Island) en snorkelen bij Koh Tan