Dag 4. Fietsen door Bangkok en op zoek naar varanen

Dinsdag 11 juli 2023

  • Ons hotel in Bangkok: Peace Land Khaosan
  • Weer: 33°C, in de ochtend overwegend bewolkt, in de middag zonnig

Co van Kessel fietstocht

Voordat we ons hadden ingelezen in Thailand, dachten we bij Bangkok vooral aan een enorm drukke en chaotische stad. Het verbaasde ons dan ook dat we in reisblogs verhalen lazen over fietstochten in Bangkok. In eerste instantie verklaarden we die mensen een beetje voor gek: “Je gaat toch niet fietsen midden in de chaos van motoren en tuktuks”. Ons beeld hiervan is na onze ervaringen van gisteren nog steeds niet veranderd, maar je schijnt in Bangkok rondom die chaos heel veel moois te kunnen zien. De beste manier om die mooie plekjes te ontdekken is op de fiets, lekker Hollands. Als de verhalen kloppen, zien we op die manier een stuk van Bangkok die de meeste toeristen missen.

We hebben veel goede verhalen gelezen over de georganiseerde fietstour van Co van Kessel. We hebben op hun website een erg leuke tour gevonden, de Co-Combi. Deze tour duurt 5 uur waarbij het fietsen wordt afgewisseld met varen. Uiteindelijk fietsen we maar 15 kilometer, wat dus ook voor Kirsten goed te doen is.

De wekker gaat vandaag heel erg vroeg, om 05:15 uur. We worden om 07:00 uur verwacht bij het kantoor van Co van Kessel voor een fietstocht. Omdat ontbijten in het hotel pas vanaf 07:00 uur mogelijk is, hebben we gisteren bij de 7-Eleven naar spekkoek smakende cakejes gekocht zodat we in ieder geval iets kunnen eten voordat we in de Grab stappen.

Doordat er om 06:00 uur nog geen files staan, is het maar 15 minuten rijden naar het verzamelpunt. Vlak naast het kantoor zien we een 7-Eleven waar we ons ontbijt kopen: ham-kaas tosti’s en chocolademelk. De tosti’s worden bij de kassa opgewarmd en smaken erg goed.

Bij het kantoor van Co van Kessel krijgen we een korte uitleg over de veiligheid en wordt er verteld wat we gaan doen en zien. Dan krijgen we allemaal een kanariegele fiets.

Onder leiding van twee lokale Thaise gidsen, Emma en ‘Luca’ (klinkt als…), fietsen we met nog 12 andere Nederlanders/Belgen (hoe kan het ook anders bij een fietstocht) eerst door de smalle straatjes van Chinatown, een van de drukste wijken van Bangkok. De Chinatown van Bangkok is de grootste Chinatown van de wereld. Het is er nu nog rustig en het ruikt er al heerlijk. We zijn benieuwd hoe de middaggroep hier moet fietsen als er ook nog mensen lopen door de smalle straatjes. Door al de kruipdoor-sluipdoor straatjes zijn we al snel onze oriëntatie kwijt. Gelukkig weten de gidsen precies waar we naar toe moeten. We volgen hun braaf.

Oversteken in Chinatown blijkt nog een flinke uitdaging. Niemand stopt voor overstekende toeristen en het verkeer lijkt overal vandaag te komen. Gelukkig zijn de gidsen wel wat gewend en de groep komt heelhuids aan de overkant van de weg. Al snel stoppen we. Onze gids Emma heeft een lekke band. De andere gids gaat dit oplossen en wij fietsen met Emma verder.

Na een stukje fietsen komen we uit bij de pier waar onze fietsen door de kapitein en de gidsen in een longtailboot worden gezet. We varen een stukje keihard over de grote rivier. Als snel slaan we af en komen we uit op een van de klongs. We komen langs vervallen huisjes die volgens ons op instorten staan, maar waar nog steeds mensen in wonen. Ook varen we langs grote luxe villa’s. Wat een contrast.

We meren aan in een rustig deel van Bangkok. We stoppen daar bij een klein restaurantje om te lunchen (om 9:00 uur ‘s ochtends). Het is niet het soort restaurant waar we zelf binnen zouden stappen. Het lijkt meer op een woonhuis waar een paar extra tafeltjes staan. Al snel staat de hele tafel vol met verschillende gerechten. Het smaakt allemaal heerlijk. Als nagerecht krijgen we vers fruit. We proeven voor het eerst dragonfruit. Dat smaakt ‘aroy’ (heerlijk).

We fietsen verder tussen de rijstvelden, bananenbomen en palmbossen. Ook passeren we een paar tempels en scholen waar de kinderen veel plezier hebben in het zwaaien naar fietsende toeristen. Het is een groot contrast met het Bangkok waar we vanmorgen zijn opgestapt. Het is hier allemaal zo rustig en zo groen. Ondertussen begint het al best broeierig te worden.

We stappen met de fietsen weer op een longtailboot. De boot blijkt de perfecte plek om weer een beetje af te koelen. We kunnen ook hier goed zien hoe de mensen aan het water leven in hun huizen op houten palen. Onderweg zien we een paar watervaranen op de oevers liggen. 

Het is ondertussen flink wat warmer geworden. We zijn dan ook blij dat we voor de ochtendfietstocht hebben gekozen. Doordat we rustig fietsen is het prima te doen met de temperatuur.

Na ongeveer een uurtje fietsen, gaan we met de ferry vanaf de Si Phraya Pier naar de andere kant van de rivier. Hier bezoeken we het grote tempelcomplex Wat Kallayanamitra, ‘The True Friend. Dit is een onbekende tempel die we niet in de reisgidsen hebben zien staan. Als wij er zijn, zien we dan ook geen andere toeristen, alleen een paar biddende Thai. Gelukkig hebben we er, in tegenstelling tot de andere mensen uit de groep, aan gedacht om passende kleding voor een tempelbezoek mee te nemen. De gidsen spreken goed Engels en vertellen wat over de tempel en het 16 meter hoge zittende Boeddhabeeld in de tempel, een van de grootste van Bangkok. We krijgen de tijd om nog even rustig rond te kijken. Het is goed te merken dat we weg zijn van het toeristische deel van Bangkok, want het is hier erg rustig. Zeker als je dit vergelijk met de tempels die we gisteren bezocht hebben. We stappen weer op de fiets en fietsen richting het kantoor. We zijn rond 12:30 uur weer terug bij het beginpunt waar we de fietsen inleveren.

We zijn erg blij dat we deze fietstocht hebben gedaan. Wat was dit leuk. Kirsten vond het, net als de twee andere kinderen die mee waren, op de smalle fietspaden soms wat spannend. Ze kon dan van haar fiets afstappen en een stukje lopen zonder de groep op te houden. De fietsen waren van goede kwaliteit en trapten licht. We zijn op plekken gekomen waar we zelf nooit gekomen waren en we hebben nu een heel andere kant van Bangkok gezien met prachtige natuur. 

Lumphini Park en Hard Rock Cafe

We besluiten om een bezoek te brengen aan het Lumphini Park. Dit park ligt ingeklemd tussen de wolkenkrabbers. Vele Thai komen naar dit park om aan hun conditie te werken. Wij willen er juist even naar toe om te relaxen. Verschil moet er zijn. We kunnen met de metro/skytrain naar het park, maar wij kiezen toch voor gemak en bestellen een Grab. We worden voor de ingang van het park afgezet.

Het is heel rustig in het park. Wij gaan in dit mooie park op zoek naar de watervaranen die hier in het wild wonen en regelmatig gespot worden aan de waterkant. We wandelen daarom richting de recreatievijver. Al snel komen we een watervaraan tegen. Ze blijken groter dan we verwacht hadden en dat is toch best wel een beetje spannend. Ze kunnen wel 2 meter lang worden. Ze schijnen niet gevaarlijk te zijn als je uit de buurt blijft. Dat doen we dan maar. Tijdens onze wandeling door het park vinden we uiteindelijk meerdere watervaranen. Gaaf!

Als we een vakantie plannen is een van de eerste dingen die we doen, kijken of er een Hard Rock Cafe is. Ook hier in Bangkok blijkt een Hard Rock Café Rock Shop te zijn in het Erawan Shopping Mall, op ongeveer 1,5 kilometer wandelen van Lumphini Park. We merken dat Kirsten flink moe is geworden, wat ook niet gek is als we al om 5:15 uur uit bed stappen. We laten toch maar weer een Grab komen om ons te brengen.

De Hard Rock Cafe Rock Shop is snel gevonden en Jasper is helemaal blij met zijn tweede t-shirt van deze vakantie. Kirsten kiest een heel lief knuffeltje uit met een shirt van het Hard Rock Cafe.

Aan de overkant van de straat zien we in de Gaysorn Shopping Center een Starbucks. Dat komt goed uit. We genieten daar van een heerlijke (ijs-)koffie. Dan nemen we een Grab terug naar ons hotel. Achteraf blijkt dat dit keer toch niet zo’n goed idee. Het verkeer staat helemaal vast. Wat een chaos is het hier met al die scooters die zich van alle kanten overal tussendoor manoeuvreren. Uiteindelijk doen we ruim een uur over een afstand van 6 kilometer.

Voor het avondeten lopen we weer richting de Soy Ram Buttri. Om bij het centrum te komen, moeten we vanaf ons hotel door een steegje lopen dat de locals gebruiken als het verlengde van hun huis. Veel mensen hebben daar hun keuken, hun wasmachine en allerlei rommel liggen. Het voelt voor ons erg vreemd om daar te lopen, maar niemand kijkt er raar van op. Ze gaan gewoon door met wat ze aan het doen zijn. Onderweg lopen we langs heel veel karretjes waarop heerlijk eten wordt bereid. Wat ruikt dat lekker. Dit keer eten we bij The Macaroni Club. Dave kiest voor een heerlijke Curry en de anderen nemen dit keer een lekkere pizza. Ook dat kennen ze in Thailand. Het smaakt allemaal weer erg goed.

We sluiten de dag af met een verkoelende duik in het zwembad van het hotel. Daarna is het tijd om onze koffers weer in te pakken. Morgen verkassen we naar Kanchanaburi.

We vonden het erg leuk in Bangkok. We hebben veel gezien en gedaan. Het hoogtepunt was toch wel de fietstocht.

Lees verder: Reisverslag dag 5: Van Bangkok naar Kanchanaburi en de River Kwai