Dag 7. Vanuit Kanchanaburi naar de olifanten

Vrijdag 14 juli 2023

We gaan in de ochtend een bezoek brengen aan Elephants World waar we mogen helpen met het verzorgen van de olifanten. We hebben gekozen voor het ochtendprogramma (09:30 – 12:30 uur) zodat we daarna zelf nog wat kunnen ondernemen.

We worden om 09:00 uur door iemand van Elephants World met een mini-Van opgehaald bij ons Guesthouse. Rond 09:30 uur komen we aan bij Elephants World. We krijgen een kluisje waar we onze schone kleding in achter kunnen laten. Dan mogen we de olifanten stukken watermeloen geven. Dat is aan het begin best spannend. Het zijn toch wel hele grote beesten en ze staan veel dichter bij ons dan in de dierentuin. Al snel zijn we gewend aan die lange slurven die maar blijven komen. We schuiven heel wat stukken watermeloen bij ze binnen. 

Daarna worden we met een klein groepje naar een hoger gelegen punt gebracht, waar we speciaal gras voor de olifanten moeten verzamelen.  Eerst krijgen we een korte uitleg over wat we allemaal gaan doen en worden de veiligheidsregels uitgelegd. Daarna verzamelen we zo veel mogelijk gras. Een paar mannen krijgen een kapmes en moeten het gras ‘kappen’. De anderen laden het gras in de pick-up. Met de wagen volgeladen rijden we door naar de voederplek. Al snel komen er twee olifanten aanlopen die wel trek hebben en in een hapje. Terwijl de olifanten smullen van het eten mogen we met ze op de foto. Later komt er nog een derde olifant bij. Een van de olifanten in zwanger. We zien en voelen het jong in de buik bewegen.

Iets verderop staat er een 79-jarige olifant zonder tanden. We mogen meehelpen om voor dit hoogbejaarde dier speciaal eten te bereiden. We moeten stukken pompoen, een bruin prutje en gesneden bananengras kneden en er vervolgens grote ballen van maken. De oude olifant opent zijn mond en we kunnen de ballen zo naar binnen schuiven.

Dan is het tijd voor het hoogtepunt van deze dag. We mogen met de olifanten mee in het modderbad. Ze vinden het heerlijk om ingesmeerd te worden met modder. Zelf blijven we ook niet helemaal schoon. De modder moet natuurlijk ook weer van de olifanten af. We brengen de olifanten naar de rivier voor een bad. We krijgen allemaal een bezem om ze te poetsen. Ondertussen zorgen de olifanten regelmatig voor een fontein met hun slurf, dus ook wij frissen weer een beetje op.

Als we terugkomen kunnen we zelf douchen en staat er een lunchbuffet voor ons klaar. Ondertussen is het al 13:00 uur geworden en worden we met een songthaew teruggebracht naar ons guesthouse. Songthaew betekent letterlijk ‘twee rijen’ en heeft deze naam gekregen omdat je achterin dit voertuig twee rijen banken hebt waarop je kunt zitten. Deze gedeelde taxi’s rijden door de hele stad en je spreekt vooraf een prijs af per persoon. Er zitten ook mensen in de songthaew die je niet kent. Je deelt de taxi immers. Ze hebben geen vaste routes en rijden normaal simpelweg waar hun passagiers naartoe moeten. 

Terug in het hotel hebben we erge trek in een fruitshake. Ze zijn hier ook zo lekker. Als we een beetje op temperatuur zijn gekomen, bestellen we een Grab om ons naar de Wat Tham Suea (Tiger Cave Temple) te brengen. Dit enorme tempelcomplex ligt op een half uurtje rijden van het guesthouse, net buiten de stad. De Wat Tham Suea staat op een plateau. Om boven in de tempel te komen moeten we eerst 150 traptreden beklimmen. Boven aangekomen hebben we vanaf het plateau een mooi uitzicht op de vallei waarin Kanchanaburi ligt. Verspreid over het tempelcomplex staan een aantal kleinere tempels, een pagode van acht verdiepingen hoog en een enorm Boeddhabeeld van bijna 70 meter. Een pagode is een toren die uit verschillende, steeds kleiner wordende verdiepingen met een eigen dak bestaat. Pagodes zijn in veel boeddhistische tempels in Thailand te zien. We kunnen via smalle wenteltrappen in de pagode bijna helemaal boven komen. Hier kunnen we het enorme beeld in zijn geheel fotograferen, wat een heel mooi plaatje oplevert. 

Als we uitgekeken zijn en weer beneden komen, staat de Grab-chauffeur op ons te wachten. Dat is hier een beetje de gewoonte. De terugrit gaat niet via Grab, maar betalen we rechtstreeks aan de chauffeur. Gelijk hebben ze.

We laten ons afzetten bij de 7-Eleven vlakbij ons hotel en kopen wat lekkere dingen voor de reis van morgen naar Khao Yai. Als we aan het eind van de middag weer terug zijn bij het hotel, is het hoog tijd om te gaan zwemmen.

Het is alweer de laatste avond in Kanchanaburi. We eten nog een keer bij ons guesthouse en genieten na met een ijskoffie en fruitshake. Wat hebben we het getroffen met dit enorm leuke guesthouse. We zijn het er allemaal over eens dat het hoogtepunt tijdens ons verblijf in Kanchanaburi de excursie naar de olifanten was. Dat zullen we niet snel vergeten.

Lees verder: Reisverslag dag 8: Van Kanchanaburi naar het Khao Yai National Park en vleermuizengrot