Dag 9. Een jungle tour in Khao Yai National Park

Zondag 16 juli 2023

We hebben heerlijk geslapen in onze cottage. Na een eenvoudig maar lekker ontbijt (scrambled eggs of gebakken ei met toast) maken we ons klaar voor de jungle tour die we geboekt hebben bij TonTan Travel. We gaan het Khai Yai National Park verkennen. Op advies van TonTan Travel trekken we onze lange broeken aan en nemen we een shirt met lange mouwen mee. Het kan namelijk best fris zijn in de safari auto’s. Ook moeten we lange sokken aan waar we onze broek in kunnen stoppen.

Om 09:00 uur worden we bij onze accommodatie opgehaald door de gids Tata, die met ons een privé jungletour gaat doen. We hebben er heel veel zin in.

Ook deze gids spreekt goed Engels. Al snel komen we bij de ingang van het National Park. Doordat we meedoen met een georganiseerde safari, hoeven we niet in de rij te staan. Onze gids heeft ons al geregistreerd.

Het Khao Yai National Park is het op twee na grootste nationale park van Thailand met 2168 vierkante kilometer wildernis. Er zijn maar een paar wegen in het park en diverse wandelroutes. Toeristen mogen zelfstandig zonder gids door het park wandelen, maar dat lijkt ons in tegenstelling tot de parken die we in Amerika hebben bezocht niet echt een goed idee.

We zijn nog maar heel kort onderweg op weg naar een uitkijkpunt of we stoppen al omdat er iets te zien is. In de bomen zitten twee dubbelhoornige neushoornvogels, een mannetje en een vrouwtje. Onze gids vertelt dat het broedseizoen van deze vogels al voorbij is en dat je ze in het regenseizoen bijna nooit ziet. We boffen dus. Ze zijn echt prachtig. Onze gids heeft heeft een grote lens bij zich waardoor we de vogels nog duidelijker kunnen zien. Voor Kirsten maakt hij door deze lens prachtige foto’s met haar telefoon. Ze is dolblij, want nu heeft zij natuurlijk de mooiste foto’s van de hele familie.

We rijden door en stoppen bij een uitkijkpunt. Best leuk, maar we komen natuurlijk voor de dieren. We moeten de gids te voet een stukje volgen omdat er in de struiken een plek is waar gisteren een kleine slang is gevonden. Wat hebben we een geluk. Als snel heeft de gids een groene slang gevonden, een pit viper mannetje. De slang blijft netjes liggen zodat we op ons gemak foto’s kunnen maken.

We rijden langzaam verder naar het visitor center en kijken goed om ons heen. We hopen natuurlijk een olifant te spotten al zullen we dan wel heel veel geluk moeten hebben.

Onderweg stopt de gids nog een keer omdat hij gibbons hoort roepen. Waarschijnlijk lachen de gibbons ons hard uit, want ze zitten aan de andere kant van de bomen en we kunnen ze dus niet zien. Pech gehad. Wel zien we een stukje later een pig-tailed makaak met een baby lopen en een white handed gibbon in de boom. Wat gaaf om die zomaar in het wild te zien.

Als we bij het visitor center zijn, ziet de gids in een boom een waterdragon (vrouwtje), een hagedissoort. Ondertussen komt er uit een andere boom een Thaise eekhoorn naar beneden rennen. Dit is een flinke eekhoorn met mooie witte randen aan de zijkant.

We hebben even de tijd om naar het toilet te gaan en de kinderen kopen een mooi magneet van het park en verzamelen een paar stempels van het park. Dan krijgen we van de gids een soort katoenen kerstsokken met een koord die we aan moeten trekken over onze broek. Deze zullen ons in de jungle beschermen tegen bloedzuigers. We gaan er steeds mooier uit zien…

Als we bezig zijn met in de safari-auto stappen, roept de gids ineens dat we snel moeten komen. Hij heeft een otter gespot in het water en het komt bijna nooit voor dat die gezien worden. Otters worden ongeveer net zo vaak gezien als olifanten. De kids rennen snel achter de gids aan en wij oudjes volgen op een afstand. We zijn net op tijd voor een foto, voordat de otter onder water duikt en alleen nog maar belletjes laat zien.

We horen de hele tijd een erg hard schel geluid. De gids weet ons te vertellen dat dit cicada’s zijn, een soort krekels.

We rijden een stukje verder. Dan parkeert de gids de auto en gaan we te voet verder. We beginnen aan de wandeling door de jungle. De dames vinden dat best spannend, omdat er best wat enge beesten wonen. We lopen op een rustig tempo en de gids vertelt ons van alles. Zo horen we dat de enorme bomen waar we tussen lopen ficus bomen zijn. De gids is tijdens de wandeling druk bezig met het zoeken naar mooie vogels, slangen en andere enge beesten. Eerst verblijdt hij ons met een mooie mot en een termietenberg. In de boom ziet hij een red-headed trogon, een prachtige vogel met een rode kop. Als snel heeft hij weer een pit viper slang gevonden, een vrouwtje dit keer. Deze keer is het een flink grote. Brrrr.

We stoppen nog bij een omgevallen boom. Hij snijdt een klein stukje van het oude hout af en laat ons ruiken. Het ruikt heel sterk naar anijs. Terug bij de auto zit de gids ineens in een holletje te roeren met een stok. Niet veel later heeft hij er een flinke schorpioen uitgevist. Wat een enorm beest….

Als we klaar zijn met de wandeling is het alweer tijd om te lunchen. De gids brengt ons naar een parkrestaurant. Onderweg stoppen we nog een keer omdat we een hert spotten. Daar moeten we natuurlijk ook nog even een foto van maken. Dan kunnen we verder rijden naar het kleine restaurant. De lunch is ingegrepen bij deze activiteit, net als het water dat we tussendoor krijgen. We kunnen kiezen uit meerdere gerechten. We kiezen voor een cocossoep en rijst met fried curry chicken. Kirsten houdt het bij een Thaise omelet met rijst. Het smaakt weer heerlijk.

Na de lunch rijden we verder naar, volgens de gids, een van de mooiste watervallen van het park. De waterval heet Haew Suwat Waterfall. Bij deze waterval is een scène opgenomen uit de film The Beach met Leonardo DiCaprio, waarbij hij met zijn maten bij de waterval naar beneden springt. We lopen via een trap helemaal naar beneden tot een klein grotje. Hier kunnen we mooie foto’s maken.

Aan het eind van de dag rijden we door een gebied van het park waar de olifanten de laatste jaren het meest gezien zijn. De kans is heel erg klein dat we ze zullen zien, maar toch. Spannend….

Olifanten zien we niet, maar plotseling zien we een grote groep met makaken met baby’s. Zo schattig. We blijven hier een hele tijd staan kijken.

Als we nog geen 10 minuten verder rijden, lopen er ineens heel veel makaken op de weg. Natuurlijk stopt onze gids weer. We kunnen een stukje naar de apen toelopen. Ze blijven gewoon midden op de weg zitten om elkaar te vlooien of om even heel rustig hun tenen te bekijken. Ook nu zitten er weer heel veel baby’s in de groep. Wat een prachtig einde van deze tocht.

Rond 17:00 uur is de jungle tour helaas afgelopen en worden we teruggebracht naar onze accommodatie. We hebben abnormaal veel foto’s gemaakt, maar dat is niet raar in zo’n prachtig park. Het was nog specialer dan we gehoopt hadden.

We gaan er nog even uit om te eten. We gaan naar hetzelfde restaurant als gisteren. Ook nu smaakt het ons weer goed.

Dan is het tijd om in te pakken. Morgen vertrekken we naar het noorden van Thailand.

Lees verder: Reisverslag dag 10: Van Khao Yai naar Ayutthaya en met de nachttrein naar Chiang Mai