2024 Zweden – Sälen Lindvallen

Ook dit jaar gaan we weer een weekje op wintersport. We gaan naar een voor ons nieuwe wintersportbestemming, Zweden. We hebben gekozen voor het bekende skigebied in Sälen (of Sälenfjällen) in de provincie Dalarna, één van de grootste skigebieden in Noord-Europa vlakbij de Noorse grens. Skistar Sälen bestaat uit vier skigebieden: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen en Hundfjället. In het hele skigebied Skistar Sälen vind je in totaal 82 kilometer aan pistes, variërend van groen tot zwart. Lindvallen en Högfjället zijn met een sleeplift aan elkaar verbonden; naar de andere twee gebieden rijden gratis skibussen. Door het Scandinavische klimaat schijnen we hier van december tot en met maart verzekerd te zijn van een goed pak sneeuw.

In 2019 is er een nieuwe luchthaven geopend in Zweden, Scandinavian Mountains Airport. Deze luchthaven ligt erg gunstig tussen vier skigebieden, drie in Zweden (Sälen, Stöten en Kläppen), en één in Noorwegen (Trysil). Vanaf de luchthaven ben je in een half uur bij onze bestemming, Sälen. Daarvoor had je een flinke reistijd als je naar deze afgelegen gebieden wilde reizen om te skiën. Als we tijdens het uitzoeken van een vakantiebestemming op zoek gaan naar een transfer, zien we dat er ook een transfer met snowmobiel of hondenslee mogelijk is. Dat is wel heel apart, maar we kiezen toch voor een bustransfer.

Sinds december 2021 kun je vanaf Groningen Airport Eelde al direct vliegen op deze luchthaven. Dit jaar kan dat ook vanaf Schiphol. Dat is voor ons dus helemaal gunstig.

Lindvallen lijkt ons het leukste skigebied van Sälen doordat hier de meeste activiteiten te doen zijn naast het skiën. In de Experiumtorget, de centrale plek in Lindvallen, zijn winkels, restaurants, een bioscoop, een bowlingbaan en subtropisch zwemparadijs met glijbanen te vinden. Je vindt in Lindvallen zelfs de enige McSki ter wereld: een McDonald’s waar je op de ski’s je bestelling kunt doen.

We hebben bij Sunweb een appartement gevonden in Sälen Lindvallen, Lindvallen Timmerbyn. Vorig jaar in Frankrijk is het ons niet gelukt om een wat kleinere, knusse accommodatie te vinden, maar dit keer wel. Lindvallen Timmerbyn zijn verschillende appartementen die verspreid liggen in een niet al te groot gebied. Bijna alle accommodaties hier in Sälen zijn ski-in ski-out. Ze liggen allemaal in de buurt van de piste, naast de diverse liften en 450 meter van Experiumtorget. De skiliften, skischool/verhuur, restaurants en een kleine to-go supermarkt/kampwinkel liggen op loopafstand. Alle appartementen hebben een privé sauna. We hebben gekozen voor een 3-kamerappartement.

Een week voor vertrek krijgen we van SkiStar, de organisatie die alles beheert in Sälen (skiverhuur, skiliften, toeristeninformatie etc.) een mail dat we in huisje Timmerbyn 124C zitten. Nu beginnen de vakantiekriebels al goed te komen.

Zaterdag 17 februari – Aankomst in Sälen en skiën in Lindvallen

Zoals wel vaker als we op vakantie gaan, staat ook vandaag de wekker al heel erg vroeg. Er gaat namelijk maar één vlucht per dag naar de Scandinavian Mountains Airport en die vertrekt al om 07:20 uur.

Om 02:20 uur staan we al fris en fruitig naast ons bed. Omdat het wel heel erg vroeg is, ontbijten we rustig op de luchthaven. De bagage hebben we gisteravond al in de auto gedaan, dus we hoeven nu niet zoveel te doen. Rond 03:15 uur stappen we in de auto en gaan we op weg naar Schiphol. We hebben van tevoren al een een parkeerplaats gereserveerd voor Schiphol P3 Lang Parkeren. Al snel komt de bus die ons vanaf het parkeerterrein naar Schiphol Plaza brengt.

We hebben thuis al online ingecheckt. We hoeven nu op Schiphol niet in de rij bij de incheckbalie, maar kunnen zelf onze bagage in een incheckbox doen. Dat lijkt heel gemakkelijk maar het blijkt niet echt te werken. Drie van onze koffers worden geaccepteerd. De vierde is een grote reistrolley die geen handvat aan de bovenkant heeft zoals bij de meeste koffers. Hierdoor kan het bagagelabel met streepjescode niet op de juiste plek worden bevestigd en wordt de trolley niet geaccepteerd bij de incheckbox. Voor die ene koffer moeten we dus toch in de rij bij de incheckbalie.

Vanaf 5:15 uur hebben we een vooraf gereserveerde tijdslot voor de security. We zijn ongeveer een half uur te vroeg, maar omdat het bij het tijdslot rustiger is dan bij de gewone rij, worden we toch al doorgelaten. Zoals gewoonlijk moet de fototas van Dave open, maar dit keer duurt het wel heel lang. De medewerker ziet op de scan iets in de tas van Dave dat hij wil bekijken. Hij kan het alleen niet vinden in de tas en Dave mag niet helpen zoeken. Na een flinke tijd zoeken en meerdere malen opnieuw door de scan, wordt het onderdeel dan toch gevonden en goedgekeurd en mogen we verder.

Ondanks het vroege tijdstip, gaan we toch direct op zoek naar de Starbucks. Voor ons is een drankje bij de Starbucks altijd een gezellig begin van onze vakantie. Het is meteen een goed moment voor ons ontbijt. Daar hadden we thuis nog niet zoveel trek in.

Om 07:00 uur mogen we boarden. We vliegen met Transavia. Als we aan boord zitten wordt er omgeroepen dat we vertraging hebben omdat er meer bagage is meegenomen dan verwacht. We zouden om 07:20 uur vertrekken, maar vertrekken uiteindelijk om 07:53 uur. Het is maar 1:35 uur vliegen. Dat is toch wel veel prettiger dan de twee reisdagen die we normaal nodig hebben als we met de auto naar wintersport gaan. We hebben een rechtstreekse vlucht naar Scandinavian Mountains Airport en na een goede vlucht komen we om 09:30 uur al aan in Zweden. Het is licht bewolkt in Sälen. Het voordeel van een kleine luchthaven is dat we al snel onze bagage hebben. Later horen we dat, doordat er teveel ruimbagage is meegenomen, 25 koffers zijn achtergelaten op Schiphol. Het zal je toch maar gebeuren. We hebben dus geluk gehad.

In de mail van Skistar hebben we al gelezen naar welke bus we moeten zoeken. We hebben de bus al snel gevonden, maar we moeten een lange tijd wachten op een aantal passagiers. Waarschijnlijk zijn dat de mensen van wie niet alle koffers zijn aangekomen. Rond 10:45 uur vertrekt de transferbus uiteindelijk. Onderweg zien we dat er inderdaad heel veel sneeuw ligt. In de SkiStar app zagen we gisteren al dat er 108 cm sneeuw zou liggen. Het is prachtig. De temperatuur is op het moment -3°C. Het valt dus best mee met de kou. Onderweg naar Sälen Lindvallen stopt de bus nog bij de andere 3 skigebieden. Rond 11:30 uur komen we aan op onze bestemming.

Ons appartement is pas vanaf 17:00 uur beschikbaar. We hebben vooraf al bij Sunweb navraag gedaan of we onze bagage ergens kunnen achterlaten, maar dat is volgens hen niet mogelijk. Als we later een mail sturen naar de toeristeninformatie in Sälen, horen we dat er een paar bagagelockers zijn bij de Skistar Shop (sportwinkel, skiverhuur, liftpasverkoop), maar dat ze niet kunnen garanderen dat deze ook vrij zullen zijn. Als we onze koffers uit de bus hebben, lopen we daarom maar gelijk door naar de Skistar Shop. We hebben geluk want er is nog één bagagelocker vrij. In de locker passen onze 3 reistassen. De koffer is net te groot. Bij de kassa halen we een gratis slot voor de locker. We kunnen dus al gaan skiën en hoeven niet te wachten tot we in de accommodatie kunnen.

Thuis hebben we de Skistar app al op onze telefoon gezet. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld het zwembad reserveren en gemakkelijk zien welke liften er open zijn. Via de Skistar app hebben we in Nederland onze ski’s en skischoenen al gereserveerd. Bij de Skistar Shop kunnen onze ski’s en skischoenen ophalen. Ook kunnen we daar gelijk onze liftpassen ophalen die bij deze reis inbegrepen zitten. Als we informeren of we een liftpas voor een halve dag kunnen kopen, horen we dat de 6 dagen liftpas die we bij onze reis inclusief hebben eigenlijk voor 6-8 dagen is. De liftpas is vandaag dus ook al geldig.

Ook de skimaterialen hebben we gehuurd voor 8 dagen (prijs hetzelfde als die van 6 dagen). Met de liftpassen op zak trekken we een nummertje voor de skiverhuur. Het is hier echt super geregeld. Daar kunnen ze in Oostenrijk en Frankrijk nog wat van leren. Thuis moesten we onze voeten opmeten en deze maten doorgeven met lengte, gewicht en skiniveau. Een paar minuten nadat we een nummer hebben getrokken staat er op een scherm naar welk hokje we moeten. Daar staan de skischoenen met de daarop afgestelde ski’s al klaar met een bonnetje erop zodat we kunnen zien welk materiaal voor wie is. De schoenen zijn meteen de juiste maat. We zijn dus zo klaar. We zijn nog nooit zo kort bij een skiverhuur geweest.

Ondertussen is het lunchtijd. Tegenover de Skistar Shop zien we in de Experiumtorget een ICA supermarkt. Het blijkt een soort supermarkt to go/kampwinkel te zijn. We kopen daar sandwiches en wraps met wat drinken. Bij de bagagelocker zijn 2 omkleedhokjes waar we onze skikleding aandoen. De ondertussen lege koffer kunnen we kwijt bovenop de bagagelocker. Dan zijn we echt klaar om te skiën.

We beginnen in het skigebied Sälen Lindvallen. We moeten een klein stukje langs de Experiumtorget lopen om bij de stoeltjeslift te komen. Boven aangekomen is het prachtig. De lucht is knalblauw en de zon schijnt. Er ligt zo’n 120 cm sneeuw. Wat kan een skiër nog meer wensen.

We hebben met de app Skistar 360 een online pisteplan op onze telefoon. In Sälen Lindvallen zelf is ongeveer 40 kilometer aan skipistes. Een groot deel daarvan bestaat uit groene pistes, korte en gemakkelijke oefenpistes. Die slaan we maar over. Er is één langere groene afdaling, een funride. In Sälen Lindvallen zijn ook blauwe pistes met wat uitdagendere stukken, rode pistes en een paar zwarte pistes die niet heel moeilijk zijn.

Omdat het de eerste dag is doen we het rustig aan met skiën. Onderweg maken we veel mooie foto’s. Het weer is daar perfect voor en we weten niet of het deze week nog een keer zulk mooi weer wordt. De weersvoorspelling voor de komende week ziet er niet heel veelbelovend uit.

De bergen hier in Sälen zijn heel anders dan de bergen in de Alpen. Hier is het berglandschap wat glooiender en zijn de bergen een stuk lager. Je kunt hierdoor heel ver kijken. Er zijn hier bijna geen wachtrijen voor de liften. Dat is toch wel heel fijn. Langs de pistes zien we meerdere overkapte picknickplaatsen waar je even kunt opwarmen en worstjes kunt grillen. Ook zijn we al een aantal restaurants langs de pistes tegengekomen.

Halverwege een piste buigen we speciaal voor Kirsten af naar de Valletorget. Valle is de mascotte van Sälen, de enige levende sneeuwpop ter wereld. De Valletorget is een klein sprookjesbos waar je op de ski’s doorheen kunt. We skiën langs kleine huisjes waar je verschillende activiteiten kunt doen. Ook kun je hier over hobbels tussen de bomen skiën.

Als we moe beginnen te worden, besluiten we om de ski’s alvast naar ons huisje te brengen. We laten de ski’s langs de piste in een rek staan, vlak bij het gebied waar we ons huisje moeten zoeken. Dan halen we onze gewone schoenen op bij de bagagelocker. Dat blijkt geeft overbodige luxe te zijn, want we moeten een flink stuk (ruim 10 minuten) lopen naar het huisje. Eerst nemen we alleen de skischoenen mee. Het huisje is gelukkig snel gevonden. Omdat de weg een beetje omhoog loopt, is het een behoorlijke inspanning. We lopen rustig terug en halen ook de ski’s op. Ook die zetten we voor de deur van ons huisje.

Terug bij de Experiumtorget vragen we hoe we bij een grote supermarkt kunnen komen. We hebben een appartement waarbij we zelf voor ons eten moeten zorgen en in de kleine supermarkt die we gezien hebben is bijna niets te krijgen. De medewerkers vragen of we met de auto zijn en moeten een beetje lachen als ze horen dat we willen lopen. Vanaf de Experiumtorget blijkt het ongeveer 20 minuten lopen te zijn. Dat zien we nu even niet zitten. Bij de supermarkt-to-go vinden we gelukkig pizza, frisdrank en chips. De eerste avond komen we in ieder geval door.

Ondertussen is het 17:00 uur geworden en kunnen we de sleutels ophalen. Met de Skistar app konden we eerder al digitaal inchecken voor ons appartement. Ook dat is goed geregeld. Er zijn een paar kluisjes bij de Skistar Shop. Wij moeten bij kluisje A zijn. We hebben per mail een pincode gekregen en als we die gebruiken rolt de sleutel eruit. We hoeven dus niet in een rij te staan bij een receptie. Alles gaat lekker snel hier. Dan moeten we de bagage nog naar ons huisje zien te krijgen. Met onze bagage door de sneeuw een omhoog lopend weggetje oplopen blijkt een pittige uitdaging. We zijn bekaf als we boven zijn. 

Het huisje ziet er prima uit. Het is kleiner dan op de foto’s die we vorige week van Skistar hebben ontvangen, maar voor ons vieren is het ruim genoeg. Het huisje is gelegen tussen de bomen en is erg compleet. Nu kunnen we na een lange dag uitrusten, lekker pizza eten en daarna uitpakken.

Wat een geweldige eerste vakantiedag hebben we vandaag gehad.

Zondag 18 februari – Skiën in Tandådalen

We zijn gisteren als een blok in slaap gevallen en hebben heerlijk geslapen. De eerste van ons zijn om 07:15 uur wakker. Het is dan ongeveer -15°C. Brrrr.

De mannen besluiten om eerst met de nieuwe drone wat luchtfoto’s van het huisje te maken. Dan gaan ze er op uit om ontbijt te halen bij de ICA to go. Het is nog best lastig om een ontbijtje bij elkaar te sprokkelen, want er is bijna niets te koop in het kleine winkeltje. Als we wat later met z’n allen aan het ontbijt zitten, worden we door het raam uitvoerig bekeken door een eekhoorn. Zo leuk…

Als we weer lekker warm zijn aangekleed, lopen we vanaf ons huisje een heel klein stukje naar de skipiste. Perfect dus. Vanaf hier skiën we naar beneden naar de stoeltjeslift. Het weer is heel anders dan gisteren. De lucht is grauw en het zicht is veel minder. We zijn dan ook blij dat we gisteren met het prachtige weer al de berg op konden en veel mooie foto’s hebben gemaakt.

Vanaf de top skiën we naar de Experiumtorget. Vandaag willen we gaan skiën in het skigebied van Sälen Tandådalen. Achter de Skistar Shop pakken we de gratis skibus naar Tandådalen. We kunnen tot aan de skibus skiën. Dat scheelt een hoop sjouwen met de ski’s. We vragen aan een medewerker hoe de route van de skibus in elkaar zit, maar die weet het zelf eigenlijk ook niet. Hij belt een collega en daarna kan hij het ons gelukkig wel uitleggen. We moeten de zwarte route hebben, de Express route.

Na ongeveer een half uur in de bus worden we onderaan de skiliften van Tandådalen afgezet. Hier zijn vooral blauwe, rode en zwarte pistes met wat echt pittige stukken. Hier skiën de wat meer ervaren skiërs. Alle pistes hier zijn ongeveer even lang. Wel is de ene piste steiler dan de ander. De pistes liggen hier voor een deel in het bos.

Boven vinden we een bijzondere sleeplift. We zijn gewend dat een sleeplift je naar boven sleept en dat de lift dus eenrichtingsverkeer is. Hier worden sleepliften ook gebruikt om van de ene kant naar de andere kant van een skigebied te komen over een vlak stuk. Dat kan dus zowel vanaf de linkerkant van het gebied als vanaf de rechterkant. Als we in de sleeplift hangen, komen er dus ook skiërs ons tegemoet in dezelfde sleeplift. Deze lift is wel heel praktisch, want we hoeven nu niet eerst helemaal naar het dal te skiën om naar de andere kant te kunnen.

De pistes hier in Tandådalen zijn net zo rustig als gisteren in Lindvallen. De pistes zijn breed en goed geprepareerd en de sneeuw is heerlijk. De temperatuur is wat minder koud geworden dan vanochtend, -6°C. De lucht blijft wel de hele dag flink grijs en er vallen regelmatig wat kleine sneeuwvlokjes. Gelukkig hebben we genoeg zicht om lekker te skiën.

Rond lunchtijd stoppen we bij een leuk hutje langs de piste. Dit blijkt de Tandådalens Våffelstuga te zijn. Boffen wij even… De wafellunch en de warme chocolademelk met slagroom en marshmallows smaken heerlijk.

In de middag skiën we richting de Fun Ride. Dit blijkt een piste te zijn met veel bochten en hoge hobbels. De bedoeling is om hier vooral niet af te remmen. Er is hier ook een funpark, maar daar zijn de hobbels (eigenlijk schansen) toch van een iets ander niveau en voor ons een beetje te veel van het goede.

Aan het eind van de middag pakken we de skibus weer terug naar Lindvallen. Vanaf de Experiumtorget gaan we met de stoeltjeslift omhoog. Voordat we beneden zijn slaan we af naar de groene skiweg. Als we deze volgen en tussen een paar bomen door skiën, komen we precies bij onze accommodatie uit. Ski-in – Ski-out bevalt ons wel.

Na een drankje in ons huisje gaan we op pad naar de grote supermarkt. Hiervoor moeten we ongeveer 30 minuten wandelen (10 minuten naar de Experiumtorget en vervolgens 20 minuten naar de supermarkt). Bij de supermarkt is het enorm druk. Iedereen gaat natuurlijk na het skiën pas boodschappen doen. Het is een erg mooie supermarkt met veel keuze. We doen meteen maar voor 3 dagen boodschappen. Met 4 boodschappentassen vol wandelen we op ons gemak terug naar het huisje. Omdat er bij de Experiumtorget frisdrank en melk te koop zijn, halen we dat bij de kleine supermarkt. Dan hoeven we deze zware boodschappen alleen het laatste stukje mee te sjouwen.

We zijn blij als we om 19.00 uur eindelijk aan tafel zitten met heerlijke broodjes hamburger en een Daim- ijsje toe.

Maandag 19 februari – Skiën in Lindvallen

Tijdens onze vakantie naar Fins Lapland in 2022, was de huskysafari een van de hoogtepunten. Jasper en Kirsten hebben het er nog vaak over en ieder keer als ze ergens een foto zien van de husky’s zeggen ze dat ze dit heel graag nog een keer zouden willen doen. Voor vandaag hadden we als verrassing een huskysafari geboekt. We hebben deze safari al in december geboekt, maar als we wakker worden zien we in de mail dat het niet door gaat. Twee van de gidsen hebben buikgriep. Natuurlijk is dit overmacht, maar het is wel heel jammer.

We hoeven er vandaag niet uit voor het ontbijt en dat is best fijn. Na het ontbijt is het weer tijd om te skiën. Het is vandaag de hele dag bewolkt met af en toe een beetje sneeuw. Vannacht heeft het ook goed gesneeuwd. Er ligt nu ongeveer 122 cm sneeuw op de berg. De temperatuur is ook vandaag weer erg aangenaam, rond -7°C en in de loop van de dag loopt de temperatuur op tot -5°C.

Vlak bij ons huisje pakken we de sleeplift. Vandaar skiën we gelijk naar de Experiumtorget waar we de lift naar boven kunnen pakken. Het is drukker dan gisteren, maar de rij loopt lekker door. We besluiten om op ons gemak helemaal naar de andere kant van Lindvallen te skiën. Al snel komen we ook hier bij een grote Fun Ride. Ook nu kunnen we weer over hoge bulten racen. Met een van geluk schreeuwende Kirsten voorop, hebben we een hoop lol gehad op deze Fun Ride. Hier zullen we deze vakantie nog wel vaker komen.

Moe geskied pakken we de stoeltjeslift naar een restaurantje boven op de berg bij de Gustavbacken, Restaurang Snögubben. Hier hebben ze voor Kirsten weer zo’n heerlijke wafel met aardbeienjam en slagroom, voor Jasper een flink bord patat en voor Mascha en Dave lekkere pannenkoeken met huisgemaakte jam en slagroom. Als de benen weer wat uitgerust zijn, skiën we een stuk richting Högfjället. Het blijkt een prachtige skigeweg te zijn door een bosrijk gebied. Halverwege keren we om en nemen de lift terug naar de top bij de Gustavbacken, waar we net gestart zijn. Van hier kunnen we in één keer doorskiën tot de voordeur van ons appartement. Wat een luxe.

Nadat we even wat gedronken hebben, wandelen we naar de Skistar Shop. We willen vanavond skiën bij de Magic Mountain. Magic Mountain is een lichtshow bij de pistes van de Valle-berg, de Valletorget en bij een paar pistes voor de Skistar Lodge in Lindvallen. Ook de Örnenlift (L7) is open en daarmee kun je skiën op een normaal verlichte rode piste. Bij de kortere pistes in het dal zijn van kleur veranderende lampen met muziek.

Hiervoor hebben we een aanvulling op onze liftpas nodig. We nemen meteen nog wat ontbijtboodschappen mee. Dat scheelt weer een wandeling. In een klein winkeltje in de Experiumtorget vinden we Polkagris snoepspenen, gemaakt bij de Grenna Polkagriskokeri in Gränna. Dit is echt jeugdsentiment voor Mascha. Vroeger is ze vele jaren met veel plezier op vakantie geweest in Gränna en daar heeft ze aardig wat Polkagris zuurstokken verslonden. De verkoopster wist te vertellen dat de zuurstokken zelf mogelijk in het centrum van Sälen te koop zijn, maar dat is 5 km lopen. Dat is helaas net iets te ver.

We eten vandaag vroeg. Van half 7 tot 8 uur is de Magic Mountain. We beginnen met skiën op de lange rode piste die goed verlicht is. Daarna gaan we nog disco-skiën voor de Skistar Lodge en skiën we door de verlichte Valletorget. Het is een erg leuke ervaring en een leuke afsluiting van deze skidag.

Dinsdag 20 februari – Skiën in Hundfjället en Tandådalen

Als we rond 8 uur wakker worden schijnt het zonnetje. Het is nu rond het vriespunt en de zon schijnt. Dit hadden we vandaag niet verwacht. Na het ontbijt pakken we de sleeplift achter ons huisje en skiën vervolgens naar de skibus bij de Experiumtorget. Onze timing is perfect want de bus komt net aanrijden. We rijden tot het eindpunt Hundfjället, op ongeveer een half uurtje rijden. De bus zit al snel flink vol, maar doordat wij aan het begin van de route zijn ingestapt, hebben we gelukkig een zitplaats.

Bij Hundfjället is het een stuk drukker dan bij Lindvallen en Tandådalen. Gelukkig is de drukte niet te vergelijken met de drukte die we van de Alpen kennen. Het is hier nog steeds heel rustig. In Hundfjället zijn een zwarte “muur” (Väggen) met 3 korte zwarte pistes, meerdere rode afdalingen en een paar blauwe en groene pistes.

We nemen de vrij nieuwe en snelle stoeltjeslift met stoelverwarming naar boven en genieten daar op een terrasje van een drankje. Het is heerlijk weer om buiten te zitten. Als we naar beneden skiën komen we weer bij een Fun Ride met flinke heuvels. Kirsten gaat ook nu weer helemaal los. Dit vindt ze echt geweldig.

Dan gaan we op zoek naar de Trollskogen (Trollenpiste). Vanuit de sleeplift er naartoe horen we de muziek al. De Trollskogen is een lange groene piste door een soort sprookjesbos. Aan beide kanten van de skiweg staan houten beelden van trollen met geluidseffecten en je hoort er vrolijke muziek. We komen onderweg van alles tegen: huisjes met voorstellingen, beelden in bomen en zelfs een trol die op de wc zit. Alleen prinses Poppy uit de film Trolls ontbreekt. Het is hier wel wat drukker doordat de skiënde kinderen overal even blijven staan om te kunnen kijken.

Begin van de middag gaan we met de sleeplift van Hundfjället naar Tandådalen, waar we zondag ook al geskied hebben. Dit is een hele lange sleeplift over een vlak pad. Het is heel ontspannen om je zo voort te laten trekken. We moeten wel oppassen dat we niet zo genieten van het zonnetje dat we per ongeluk even de ogen dicht doen, want dan vallen we waarschijnlijk uit de lift.

We zijn de afgelopen dagen al wat grilplaatsen langs de pistes tegengekomen. Vandaag doen we als de Zweden zelf en gaan net als tijdens onze wintersportvakantie in Finland op pad met een rugzak vol worstjes en broodjes. Beneden bij de liften in Tandådalen is een Kex-point (merk van chocoladewafels) met barbecue plaatsen, picknicktafels en zitzakken. Al snel genieten we in het zonnetje van onze lunch. Het is met -1°C warmer dan gisteren.

Met de buiken vol gaan we weer op pad. We skiën naar de andere kant van het skigebied waar we prachtige rustige pistes vinden. Hier in Tandådalen zijn de pistes wat pittiger dan die in Hundfjället. Alle pistes in Tandådalen zijn ongeveer even tussen steil, zowel de blauwe als de rode pistes. Er zijn hier 2 stoeltjesliften en een heleboel sleepliften. De pistes zijn allemaal lekker breed. Het is hier veel rustiger dan in Hundfjället.

Jasper en Kirsten racen door een slalom parcours. Het is leuk dat hier in Sälen verschillende Fun Rides en slalomparcours zijn. We zijn er al meerdere tegengekomen.

Als de benen moe zijn, skiën we terug naar de skibus. Deze rijdt helaas net voor onze neus weg. Pech gehad. Een half uurtje later nemen we dan toch de bus terug naar Lindvallen. Jasper en Dave pakken nog snel een afdaling. Kirsten en Mascha verwennen zichzelf met een heerlijke warme chocolademelk bij de McSki, de enige McSki ter wereld. Toch wel grappig. Een volgende keer moeten we dit ook met de ski’s aan proberen.

Ondertussen gaat de zon langzaam onder en wij nemen allemaal de sleeplift en piste terug naar ons huisje. Wat een geweldige dag was dit weer. We hebben heel veel geskied en het weer en de sneeuwcondities waren super!

Woensdag 21 februari – Skiën in Högfjället en Lindvallen en bowlen

Als we wakker worden zien we vanuit ons bed al dat het vannacht gesneeuwd heeft. Dit is heerlijk wakker worden. Als we bij de piste achter ons huisje aankomen, zien we dat het flink mistig is en dat we daardoor maar weinig kunnen zien. Het is -1°C, dus erg zacht weer. Er ligt een laagje verse sneeuw op de geprepareerde pistes. Ondanks de mist hebben we er weer veel in.

We willen deze vakantie natuurlijk in alle vier de skigebieden van Sälen skiën. Daarom nemen we vandaag vanuit Sälen Lindvallen een sleeplift naar het kleine skigebied Högfjället. Dit is een echt beginnersgebied, maar omdat we gezellig met z’n vieren willen skiën maakt de moeilijkheidsgraad voor ons niet echt uit.

Vanaf de top van de Gustavbacken skiën we over verschillende skiwegen door het bos en met behulp van een aantal sleepliften naar Högfjället. Ondertussen verdwijnt de mist een beetje. In Högfjallet stoppen we bij het eerste restaurant dat we tegenkomen voor een drankje. Als we daarna weer buiten komen is het toch nog flink mistig en het sneeuwt ook weer. We skiën de afdalingen en gaan dan weer terug naar Lindvallen. Op papier lijkt het skigebied klein, maar we hebben nog steeds niet op alle pistes geskied.

Als we in Lindvallen bovenaan de Gustavbacken bij Restaurang Snögubben aankomen, is het net lunchtijd. Dat hebben we goed gepland. Rond 2 uur begint het dan toch echt op te klaren en genieten we nog een flinke tijd van het skiën op de perfecte pistes met heerlijke sneeuw. Het is vandaag op de pistes en bij de liften drukker dan de andere dagen, kijkend naar wat wij gewend zijn in Oostenrijk en Frankrijk nog steeds erg rustig. Wat boffen we toch deze vakantie!

Aan het eind van de middag skiën we naar de pistes in de buurt van ons huisje. Jasper en Kirsten skiën daar voor het eerst op een zwarte piste, piste nummer 2 de Pernilla. Kirsten is zo onder de indruk van deze afdaling, dat ze beneden meteen de beide opa’s en oma’s wil bellen. Jasper heeft de smaak te pakken en wil ook de naastgelegen zwarte piste uitproberen.

We sluiten de dag af bij de McSki waar we op de ski’s genieten van een warme choco met slagroom. Dat hebben we wel verdiend. Het is de hele dag rond het vriespunt geweest met veel mist en regelmatig sneeuw. Aan het eind van de dag hebben we nog even kunnen genieten van wat zon.

Om 7 uur gaan we bowlen in de Experiumtorget. Het is een erg moderne bowlingbaan met veel banen voor zo’n klein plaatsje. We genieten van dit avondje uit met z’n viertjes. Als avondeten hebben we bij de supermarkt gekozen voor een typisch Zweeds gerecht, pyttipanna. Dit is een eenpansgerecht met kleine blokjes aardappel, worst en ui. Lekker hoor!

Donderdag 22 februari – Skiën in Lindvallen en discozwemmen

Als we wakker worden zien we dat het vannacht weer heeft gesneeuwd. Er ligt een mooi dek verse sneeuw op de weg. Ook krijgen we een weerwaarschuwing op de telefoon, omdat ze morgenochtend flinke sneeuwval en harde wind (windkracht 8) verwachten. We hebben dat zelf gisteravond al in de Skistar-app gezien. We wachten maar af.

Ook vandaag is het boven op de berg flink mistig. De temperatuur is nog steeds erg zacht, rond het vriespunt. Er ligt ook op de pistes een flink pak verse sneeuw dat vannacht is gevallen. Na een klein stukje afdalen zijn we weer uit de mist en hebben we wat beschutting van de bomen. Hierdoor merken we ook niet zoveel van de wind (vandaag windkracht 4). Het sneeuwt vandaag ook bijna de hele dag.

We gebruiken de lunchpauze om wat op te drogen. Dat is nog niet eerder nodig geweest. Wat opvalt is dat het vandaag heel rustig is. We hebben geen idee waar al die skiërs van gisteren zijn gebleven. Bij de liften kunnen we zo doorlopen en we kunnen heerlijk ons gang gaan op de pistes.

Onderaan bij de liften komen we Valle, de sneeuwpop-mascotte tegen. Valle wel met Kirsten op de foto. We stoppen vandaag rond 3 uur met skiën. Door het pak verse sneeuw moeten we vandaag iets harder werken dan de afgelopen dagen en dat voelen we flink in onze benen. Ook vandaag hebben we weer mooie afdalingen gemaakt. We hebben echt de juiste keuze gemaakt om dit jaar naar Zweden te gaan.

Na het avondeten gaan we discozwemmen in het zwembad bij de Experiumtorget. Het zwembad hier is flink aan de prijs, volwassenen rond de 25 euro, maar daar krijg je gelukkig wel wat voor terug. Er zijn twee flinke glijbanen. Van een kun je af met banden, de ander is een discoglijbaan met lampjes. Ook is er een lekker warm buitenzwembad. Speciaal voor de ouders is er een bubbelbad en een paar hangplekken in het water met massagestralen. Zelfs aan de pijnlijke ski-kuiten is hier gedacht. Als we dat eerder hadden geweten…

Vrijdag 23 februari – Skiën in Lindvallen

Als we wakker worden sneeuwt het nog steeds. Er is vannacht ook een flink pak gevallen. Als om 9 uur de liften open gaan, zien we dat de stoeltjesliften gesloten blijven door icing. De andere liften, de sleepliften, zijn gelukkig wel open

Na een warme chocomelk stop bij de McSki willen we richting Högfjället skiën in de hoop dat we daar minder last van de mist zullen hebben. Bovenaan bij de Gustavbacken is de wind echter zo hard dat we ons toch bedenken. Als we weer terug willen zal de wind pal in ons gezicht staan en de wind wordt steeds harder (op dit moment windkracht 8 volgens de app). We nemen eerst maar een lunchpauze bij het ondertussen vertrouwde restaurantje bij de top. Als we weer op pad willen zijn er al meerdere liften dicht door de harde wind (nu windkracht 9). We besluiten om richting ons huisje te skiën en daar wat rond te blijven skiën voor het geval alles dicht gaat en we niet meer terug kunnen. Na een tijdje kunnen we de sleepliften niet meer helemaal tot boven nemen en moeten voor het einde al uitstappen omdat we anders het laatste stuk ‘gesneeuwstraald’ worden. Boven waait het nu ook zo hard dat we niet meer stil kunnen blijven staan op onze ski’s en dat vinden we te gevaarlijk. Gelukkig zijn er hier ook genoeg kortere afdalingen die wat meer beschut liggen.

Als de benen niet zo goed meer willen, halen we in ons huisje onze bergschoenen op en skiën door naar de Skistar shop waar we de ski’s inleveren. Om 16.00 zitten we moe maar voldaan in ons huisje.

‘s Avonds gaan we gezellig uiteten bij Bon Bistro Bar in de Experiumtorget. De grote burgers hier smaken heerlijk. Als toetje kiezen we voor ‘Eat on mess’, ijs met mousse en chocoladesaus. Op de menukaart zien we als dessert ook patat met ijs en gezouten caramel staan. Het zal best lekker zijn, maar na zo’n enorme hamburger is dat echt een beetje te veel.

Zaterdag 24 februari

Vandaag is het alweer tijd om naar huis te gaan. Wat gaat zo’n weekje vakantie toch altijd snel.

Na het ontbijt pakken we op ons gemak de koffers in en chillen nog even in ons huisje. We hebben ook nog genoeg tijd voor wat laatste foto’s in de sneeuw. Wat is het hier toch mooi!

Rond half 12 wandelen we op ons gemak naar de Skistar Shop. We kunnen ook niet echt veel sneller lopen, want onze koffers zijn niet echt gemaakt om door diepe sneeuw te rijden. Het uitchecken bij de Skistar Shop gaat al net zo gemakkelijk als het inchecken. We moeten de sleutels achterlaten in het kluisje die we kunnen openen met een persoonlijke code.

Omdat we niet weten of er een winkeltje of horeca op de luchthaven is, halen nog snel een lekkere sandwich bij de supermarkt-to-go. Dan is het echt tijd om te gaan. Rond 12:30 uur haalt de transferbus op ons bij hetzelfde punt als waar we op de heenweg zijn afgezet.

Als we op de luchthaven aankomen zijn we de eerste reizigers bij de incheckbalies. Binnen 5 minuten zijn we klaar met inchecken en door de security. Dat is nog eens snel. Ook de vertrekhal is nog helemaal leeg. We vinden een gezellig plekje bij een kleine koffiecorner. Het is wel een vreemde ervaring dat onze vlucht de enige vlucht van vanmiddag is.

Na 40 minuten wachten mogen we al boarden. Als ze klaar zijn met het de-icen van het vliegtuig vertrekken we om 15:30 uur. Na een vlucht van 1:45 uur landen we om 17:15 uur weer op Schiphol. Jasper mag bij het uitstappen nog even een kijkje nemen in de cockpit.

Het wachten op de bagage duurt enorm lang. Na ruim een uur wachten bij de bagageband komt eindelijk onze eerste koffer. Met de bus terug naar P3 hebben we meer geluk; die komt net aanrijden als we aan komen lopen bij de bushalte.

Wat hebben we weer genoten tijdens deze vakantie. De sneeuwcondities waren perfect en de pistes lagen er heel goed bij. De sfeer in Sälen is heel goed en op de drukke dag hier was het even druk als op de rustige dagen in Frankrijk tijdens onze vorige wintersportvakantie. We hoefden nergens lang bij een lift te wachten, dus we hebben heel veel kunnen skiën in de vier verschillende gebieden. Niet verkeerd dus.