Donderdag 31 oktober 2024
- Weer: 24°C, zonnig
Ook vannacht hebben we weer heerlijk geslapen. Doordat we de hele dag op pad zijn, zijn we ’s avonds flink moe. Als we klaar zijn verplaatsen we ons naar de ontbijtruimte. Er staat weer een lekker ontbijt voor ons klaar met warme broodjes, pannenkoekjes, gebakken ei, chocoladecroissants, verse jus en warme choco. Wat een verwennerij.
Voor vandaag hebben we via Get Your Guide een kookworkshop gereserveerd. We gaan op zoek naar de verzamelplaats, voor de deur van apotheek Bab Doukkala, aan de andere kant van de Medina. Met hulp van Google Maps gaan we op zoek. Al snel merken we dat je zelfs met Google Maps kunt verdwalen in de souks. We komen iedere keer opnieuw uit bij hetzelfde winkeltje. Gelukkig vinden we al snel de juiste steegjes en wandelen we in een half uur naar het meeting point. Onderweg lopen we toevallig door de Souk des Teintures, de straat van de ververs. Hier hangt geverfde wol te drogen.
Bij het meeting point ontmoeten we de mensen die samen met ons de kookworkshop gaan doen. We zijn met een groepje van 10 mensen: 2 Italianen, een gezin uit Frankrijk en wijzelf. We gaan eerst met de chef Hassan naar de souks om boodschappen te doen. Hassan spreekt heel goed Engels. We worden meteen aan het werk gezet en moeten helpen met mooie verse groenten verzamelen. We stoppen ook nog even bij een leuk stalletje waar we olijven kopen. Dan wandelen we naar de Riad waar we de kookworkshop gaan doen.
We beginnen de kookcursus met het maken van Marokkaanse muntthee. Ahmad legt ons stap voor stap uit hoe je deze Marokkaanse thee eerst moet spoelen, waarom het warmen van de thee of het vuur moet, hoeveel suiker de Marokkanen zelf in deze thee doen (3x zoveel als toeristen) en leert ons om de thee goed in te schenken. Dit laatste moeten we natuurlijk allemaal uitproberen. Het blijkt nog een flinke uitdaging om de thee vanaf een hoogte vanuit de theepot in zo’n klein theeglaasje te krijgen.
Dan is het tijd voor het echte werk. Alles dat we in de souks hebben gekocht wordt verdeeld en we krijgen van chef Hassan een korte uitleg hoe we alles moeten snijden. Ook voor Kirsten zijn er genoeg taken waar ze goed mee uit de voeten kan zoals de bos peterselie en koriander klein snijden en de groenten tajine opbouwen. Ze moet ook regelmatig in een van de pannen roeren en zorgen dat er rauwe eieren in de pruttelende Kefta tajine komen. Jasper heeft al wat meer kookervaring en ook hij geniet met volle teugen.
Met de hele groep samen maken we zes Marokkaanse gerechten: rundvlees tajine met pruimen, groenten tajine, aubergine salade (Zaalouk), kefta tajine met kleine gehaktballetjes, Tektouka salade met zoete paprika’s en een kip tajine met gekonfijte citroen en olijven.
Als we klaar zijn met koken, gaan we met z’n allen aan tafel om alle zelfgemaakte lekkernijen te proeven. Wat smaakt dat goed. Alles smaakt net zo lekker als dat het eruit ziet. We zijn blij dat we vanavond de recepten doorgemaild krijgen, zodat we het thuis nog een keer na kunnen maken.
Koutoubia Moskee.
Na het koken brengt Hassan ons weer terug naar het meeting point. We hebben nog geen zin om naar onze Riad terug te gaan. We gaan op zoek naar het park ‘Lalla Hasna’ waar we een mooi uitzicht hebben op de Koutoubia Moskee. Dit is de hoogste moskee in Marrakech. Deze moskee mogen we als niet-moslim niet betreden.
We wandelen verder naar het Djemaa El Fna-plein waar we opnieuw een verse fruitshake halen. Omdat we nog lang niet alles gezien hebben, duiken we in een van de hoeken van het plein de souks weer in. We zien wel waar we uitkomen. Dit keer lukt het ons niet zo goed om te verdwalen in de souks. Iedere keer komen we weer uit bij hetzelfde pleintje, terwijl we niet iedere keer links- of rechtsaf slaan. Ineens staan we weer bij dezelfde koekjesverkoper als waar we dinsdag van die lekkere koekjes hebben gekocht. Het bakje was dinsdag al heel snel leeg, dus we kopen meteen maar een nieuw bakje. Ook kopen we leuke onderzetjes met een printje van een Marokkaans mozaïek en Kirsten vindt het tasje die ze ‘al jaren zoekt’. Gelukkig blijkt Dave heel goed te kunnen onderhandelen, want de prijs die ze in eerste instantie vragen is flink hoog.
We slenteren een flinke tijd door de souks totdat onze benen moe worden. We komen op een klein plein waar we een restaurant vinden met een dakterras, Cafe Maazouz. Nadat we aardig wat trappen op moeten, ploffen we neer voor een drankje. De constructie van het dakterras ziet er niet zo stevig uit en de tafel schut iedere keer als er iemand over het dakterras voorbij loopt. Het mag de pret niet drukken, want we hebben een heel mooi uitzicht. Als we lekker aan een drankje zitten, gaat ineens het gebed los. Het lijkt erop dat we midden tussen een aantal moskeeën zitten, want van alle kanten horen we een ander gebed door de luidsprekers.
We lopen terug naar onze Riad waar we onze benen wat rust geven en een beetje proberen te ontprikkelen. Dat laatste is wel nodig met al die herrie in de souks en op het plein. ’s Avonds eten we bij de Montassir rooftop. Vanaf beneden lijkt het een gezellig en rustig tentje. Als we boven komen blijkt het toch wat anders te zijn. Er is hier Marokkaanse live-muziek, hetzelfde soort muziek als dat van de Berbers bij het kamp gisteravond. De muziek is erg eentonig en zo hard dat we niet met elkaar kunnen praten. Het is wel goed voor de lachspieren. Het Marokkaanse eten is ook hier weer heerlijk, net als de hamburger en de pizza.
Na het eten lopen we nog een kort rondje door de Souks en zoeken dan onze Riad weer op.
Wat hebben we weer een heerlijke dag gehad. De kookworkshop was geweldig en ook vandaag hebben we weer veel gezien in Marrakech.
Lees verder: Reisverslag dag 4. Atlasgebergte, Ourika vallei, waterval en lunch