1999 Egypte – Hurghada

In mei ’99 begon het weer te jeuken… Het was de hoogste tijd om weer eens een weekje te gaan duiken in Egypte. Onze keuze viel op Hurghada, wellicht de meest bekende badplaats van Egypte.

Samen met Peter Harreveld vloog ik in een kleine 5 uur naar Egypte. Daar aangekomen werden we naar het hotel gereden. Dit hotel is zo groot dat je het al ziet liggen vanuit het vliegtuig. Wij zaten in hotel Empire, in het oude deel van de stad. Daar aangekomen gingen wij ons melden bij de duikschool welke een paar 100 meter verderop lag aan de kust Easy Divers. Na het inchecken werd ons verteld hoe alles in zijn werk ging.

De volgende morgen werden we door een busje opgehaald en naar de haven gereden waar alle boten lagen. Aan boord mochten we gelijk ons setje opbouwen en daarna lekker in de zon gaan zitten en op weg naar de eerste duikstek. Het fijne aan duiken vanaf zo’n boot is dat je daar de hele dag op zit. Je maakt namelijk 2 duiken vanaf die boot en tussen de duiken door eet je aan boord en blijft de boot ook nog een uur liggen zodat je nog even kunt zwemmen, snorkelen, zonnen of slapen. Wij kozen meestal voor dat laatste zodat we weer heel fris aan onze 2e duik konden genieten. ’s Avonds zaten wij meestal bij de bar van Hurghada, namelijk de Peanutsbar. Hier werd normale muziek gedraaid en smaakte de biertjes altijd erg goed.

We hadden een natuurlijke wekker in het hotel want een paar meter er naast zat een moskee en de eerste dienst begon vaak al om half zes in de morgen!

Hurghada is in mijn ogen een bestemming voor zon, zee en duiken/snorkelen. Er is verder weinig te beleven, want voor een culturele ervaring moet je toch echt een stuk rijden naar bijvoorbeeld Luxor, Cairo of Aswan.

Voor duikers is Hurghada een populaire bestemming, maar het nadeel is dat heel Europa dat inmiddels weet. Het is daar over het algemeen zeer druk met duiken en dat merk je goed als je bij een duikstek aankomt. 10 boten of meer op een rij is niet uitzonderlijk en dat maakt het ook onder water erg druk.

In Hurghada vind je een overvloed aan duikscholen die eigenlijk allemaal hetzelfde aanbieden. Als je echt alleen maar komt om te duiken kun je het best een Live Aboard boeken, waarbij je een aantal dagen doorbrengt op een boot en zo alle mooie duikstekken afgaat.

Duikers hebben hier mogelijkheden genoeg. Er zijn erg veel duikstekken rondom Hurghada en je zult dan ook niet vaak 2 keer dezelfde duikstek hoeven zien.

De meeste duikscholen hebben boten waar je een hele dag op verblijft. ´s Ochtends word je om 08:30 uur naar de boot gebracht. Deze vaart uit naar een duikstek. Na de duik lunch je aan boord en vaar je naar de volgende duikstek om je tweede duik te maken. Meestal vaart de boot om circa 15:30 uur weer terug naar de haven.

Een aantal riffen zijn nog mooi intact maar andere zijn redelijk kapot gedoken. Vissen vind je in alle soorten en maten van klein tot groot. In de zomer is de temperatuur van het water ongeveer 28 graden en in onze wintertijd circa 20 graden. De buitentemperatuur loopt in de zomer makkelijk op tot 40 graden en in de winter kan het overdag nog wel tussen de 20 en 25 graden worden. Alleen zijn de nachten vaak koud.

Het eten in Egypte is goed. Bij het ontbijt vind je 10 verschillende vormen broodjes, maar ze smaken allemaal hetzelfde. Bij het diner krijg je vaak rijst met vlees en wat groente, niet veelzijdig maar wel lekker!.

We hebben het hier prima naar ons zin gehad en na 6 dagen duiken was het al weer tijd om aan de terugreis te denken. Peter… het was erg gezellig en voor herhaling vatbaar.