2002 Egypte – Sharm el Sheikh

Het is zover, onze jaarlijkse duikvakantie staat weer voor de deur. Dit jaar reizen we af naar Sharm el Sheikh in Egypte (22 oktober t/m 5 november). Met veel te veel bagage vertrekken we naar Schiphol waar we ruim op tijd aankomen om in te checken. Na een vlucht van circa 5 uur komen we aan in Egypte. We verblijven in Hotel Tropicana Rosetta in de toeristenwijk Na´ama Bay.

Naast het hotel zit de duikschool Emperor Divers waar wij onze zuur verdiende centen uit gaan geven aan duiken. We hebben een duikpakket geboekt voor 2 weken met 2 duiken per dag. Emperor Divers staat als duikschool goed aangeschreven. Toen wij er waren was het management helaas afwezig en dat konden de gasten duidelijk merken. Bijna alles wat fout kon gaan ging fout! Zo was er bijvoorbeeld regelmatig nog geen boot bij aankomst in haven en één keer is die ook helemaal niet op komen dagen, duikspullen van mededuikers waren op een andere duikboot gezet die allang vertrokken was toen ze erachter kwamen, onze duikspullen hebben een hele dag onbeheerd in de haven gestaan omdat ze vergeten waren dat wij een niet-duikdag hadden (we kwamen erachter omdat we onze snorkelspullen wilden pakken) etc. Op een dag gingen we duiken op het bekende wrak van de Thistlegorm en daarvoor moesten we om 05:00 uur in de haven zijn. We moesten erg vroeg weg in verband met de lange reistijd. Eenmaal in de haven en aan boord, hebben we uren in de haven doorgebracht omdat ze de duikflessen met nitrox kwijt waren. Uiteindelijk vertrokken we pas om een uur of 8 in de morgen en waren daardoor veel te laat op de duikstek. Het gevolg was de we 2 duiken zeer kort na elkaar moesten maken met een erg korte oppervlakte-interval. Hierdoor duurde onze tweede duik slechts 30 minuten. Aangezien we om 14:00 uur weer terug moesten varen om op tijd in de haven te zijn, verliep alles zeer gehaast.

Alles bij elkaar vonden wij het toch wel de moeite waard om even met de mannen van de duikschool te gaan praten en zij waren het met ons eens dat dit allemaal niet normaal was en ze boden dan ook hun excuus aan! Ze hebben geprobeerd het weer goed met ons te maken.

De duiken waren over het algemeen wel oké. Ook de mensen op de boot had het moeilijk met alles wat er mis ging en hebben geprobeerd er het beste van te maken, en we moeten zeggen dat ze dat prima deden.

Het vreemde aan alles is, is dat Dave een paar jaar eerder ook bij Emperor Divers heeft gedoken en dat het hem toen PERFECT is bevallen, en alles uitstekend was geregeld!

Normaal verwacht je in Egypte geen regen. Toen wij er waren heeft het een ochtend zo hard geregend dat alles maar dan ook alles blank stond, zelfs onze kamer op de tweede etage. Kelders, straten en huizen stonden onder water en overal waren ze zandzakken aan het neerleggen. Aangezien de meeste auto’s geen ruitenwissers hebben, moesten de chauffeurs een beetje improviseren. Dit gaf vreemde situaties zoals in de auto waar wij in zaten. De bijrijder speelde voor ruitenwisser. Hij hing uit het zijraam om met zijn handen de voorruit schoon te vegen. Door de regen hadden we de rest van de dag geen stroom meer omdat de stroomkabels open en bloot op het dak lagen en ze de stroom er pas weer op konden zetten als alles was opgedroogd. Erg handig want ook de keuken werkte op stroom, dus veel eten kon er niet worden bereid.

Sharm el Sheikh (Na´ama Bay) is een leuke stad (voor Egyptische begrippen) waar je je prima kunt vermaken. Ook in de avonduren kun je hier goed terecht.

Ondanks de minder goede ervaring van de duikschool dit keer, hebben we mooie duiken gemaakt en was onze (duik)vakantie prima bevallen.