2005 Indonesië (Sulawesi) duikfoto’s

LEMBEH STRAIT

In Lembeh Strait moet je zijn voor muckdiving en macrofotografie. Lembeh is vooral bekend vanwege de bijzondere dieren die je er kunt vinden zoals de Pygmy seahorse of de Hairy frogfish (Harige hengelaarsvis). We hebben nog nooit zoveel verschillende soorten Frogfish, Ghostpipefish (Spookfluitvis), zeepaardjes en naaktslakken gezien. Heel leuk waren ook de Mandarinfishes waarvoor we tijdens een nachtduik ruim een half uur stil op de bodem hebben moeten liggen voordat ze eindelijk tevoorschijn kwamen. Ook hebben we eindelijk de Smashing mantis shrimp gezien.

Tijdens de meeste duiken in Lembeh duik je boven een kale zwarte vulkaanzandbodem, maar er waren ook een aantal duikstekken waar je allerlei soorten koraal kon vinden.

De Bunaken, bij Manado, staan meer bekend om de steile wanden en kleurige koralen. We hebben hier ook wel een enkele frogfish en een aantal naaktslakken gezien, maar hier ligt de nadruk toch meer op de bekende rifvissen. Het onderwaterleven in de Bunaken vonden we een beetje vergelijkbaar met die van Egypte maar dan veel uitbundiger. Je hebt hier meer duikstekken met stroming in vergelijking met Lembeh Strait. De stroming varieert van matig tot zeer heftig bij Banga-eiland. Hier hebben we onze duik zelfs af moeten breken omdat we onszelf na 15 minuten nog steeds vasthielden aan een steen om niet meegesleurd te worden door de stroming.

 

MANADO – BUNAKEN