Dag 1. Amsterdam – Londen – Las Vegas

Zaterdag 9 juli 2022

  • Ons hotel in Las Vegas: Best Western Plus North Las Vegas Inn & Suites
  • Reisafstand:
    • Schiphol – Las Vegas Airport: 5442 mijl/8758 km
    • Las Vegas Airport – hotel: 23 mijl/37 km
  • Weer: in Amsterdam 20°C en bewolkt, in Las Vegas 42°C en onbewolkt

Jeetje, wat hebben we lang op deze vakantie gewacht. Nu is het dan eindelijk zover, drie jaar na onze eerste roadtrip door Amerika gaan we voor de tweede keer naar Amerika. Tijdens onze eerste reis hebben we al besloten dat we snel weer terug zullen gaan.

We hebben de wekker ruim op tijd gezet, maar toch zijn we al eerder wakker. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met vakantiekriebels. Om 06:30 uur staat Rob voor de deur om ons naar Schiphol te brengen. Dat is wel heel fijn.

We hebben dit keer wel wat stress. Dat komt door de vele malen dat Schiphol vanaf de meivakantie in het nieuws is geweest met absurd lange wachtrijen voor de security door personeelstekort en de berichten van mensen die daardoor hun vlucht hebben gemist. Daarnaast zijn de foto’s van de vele koffers die op Schiphol en Heathrow achter zijn gebleven niet echt een fijn vooruitzicht. Ook het feit dat we tot kort voor vertrek in de onzekerheid zaten of onze vlucht geschrapt zou worden of niet zorgde voor wat spanning.

Schiphol heeft voor de maand juli heel wat vluchten geschrapt, maar toch verwachten we dat er erg lange rijen zullen zijn. We gaan voor de zekerheid eerder naar Schiphol dan we aanvankelijk gepland hadden. We mogen ons niet eerder dan 4 uur voor vertrek melden. Op die manier hoopt Schiphol de chaos een beetje te verminderen. Duimen maar dat we op tijd bij ons vliegtuig komen en dat deze niet teveel vertraging op zal lopen. 

We hebben dit keer geen rechtstreekse vlucht naar Amerika, omdat de vluchten met KLM dit jaar niet te betalen waren. We vliegen nu op ons gemak via Londen naar Las Vegas. We zullen pas echt kunnen relaxen als we vanuit Londen vertrekken naar Las Vegas.

De planning is dat onze vlucht met British Airways (BA0431) om 11:35 uur vanaf Schiphol naar London Heathrow zal vertrekken. We zijn ruim op tijd op Schiphol, al om 07:10 uur. De tenten die buiten staan voor de enorme wachtrijen van de afgelopen weken, zijn gelukkig leeg. Dat scheelt weer.

Gisteren hebben we al online ingecheckt. Dit keer moesten we inchecken met behulp van de app Verifly. Hiermee moesten we o.a. onze vaccinatiebewijzen koppelen aan onze vluchten om vervolgens het inchecken te voltooien. We zijn ruim een uur bezig geweest met het online inchecken. We moeten nu alleen nog onze koffers afgeven. Er staat een rij bij de incheckbalies, maar de balies voor British Airways zijn leeg. We mogen al meteen onze koffers inleveren en hoeven dus niet in een rij te staan. Bij de incheckbalie moeten we toch weer onze vaccinatiebewijzen laten zien, terwijl we die gisteren met veel moeite aan onze tickets hebben gekoppeld. We gaan dit keer op vakantie met een flinke hoeveelheid papierwerk.

Nadat we onze koffers hebben afgegeven lopen we naar boven naar de security. Ook daar blijkt het mee te vallen met de drukte. Het bord aan het begin van de wachtrij geeft aan dat we 15 tot 20 minuten moeten wachten. Dat klinkt beter dan de 2 tot 3 uur waar we rekening mee hebben gehouden. Na de security lopen we nog snel langs de paspoortcontrole en om 08:00 uur staan we al in de vertrekhal. Alles heeft dus slechts 50 minuten geduurd.

We zijn ruim om tijd en hebben we nog alle tijd voor een bezoekje aan Starbucks. Het wachten in de rij bij Starbucks duurt ongeveer even lang als bij de security, maar dan heb je wel iets lekkers. Volgens de informatieborden zal onze vlucht op tijd vertrekken.

Drie uur nadat we op Schiphol zijn aangekomen, lopen we naar de gate van waar we gaan vertrekken. We hoeven nu nog maar 1,5 uur te wachten. De vakantiekriebels beginnen nu toch echt te komen. Rond 11:00 uur mogen we dan eindelijk boarden.

Als we aan boord zijn van de Airbus A321, vertelt de gezagvoerder dat er een ‘fuel issue’ is. Ze weten niet precies hoeveel brandstof er in ons vliegtuig zit. Uiteindelijk vertrekken we om 11:50 uur met slechts 15 minuten vertraging. Onderweg wordt er snel een flesje water en een zakje chips uitgedeeld en dan wordt de landing al weer ingezet. Om 11:50 uur (1 uur vroeger dan in Nederland) landen we op London Heathrow bij terminal 5. De gate waar we naar toe moeten blijkt nog bezet te zijn door een vliegtuig met pech. We moeten even wachten tot er een ander plekje vrij komt.

De afgelopen weken was er ook op de Londense luchthavens een flinke chaos door personeelsgebrek. We zijn benieuwd. Met de shuttlebus moeten we naar terminal 3, wat ongeveer een kwartier rijden is. Met de shuttlebus rijden we erg dicht langs de geparkeerde vliegtuigen; gratis sightseeing dus. Er staan een paar Airbus A380 toestellen waar we vlak langs rijden. De mannen zijn ook weer blij. Onze bagage wordt doorgestuurd naar de eindbestemming, dus daar hoeven we niets mee te doen.

Omdat we op de terugreis van onze vorige reis op de luchthaven van Parijs flink hebben moeten doorlopen om de aansluitende vlucht te halen, hebben we er nu voor gekozen om een ruimere overstaptijd te hebben in Londen. Het zal je toch maar gebeuren dat de vlucht vanuit Schiphol te laat vertrekt, dat je daardoor je aansluiting mist en dat er een kans is dat de bagage door tijdgebrek achterblijft in Londen. Nu hebben we ruim 4,5 uur de tijd om over te stappen, te lunchen en de benen te strekken. Al snel merken we dat dit een hele goede keuze is geweest.

Aangekomen in terminal 3 belanden we in een enorme rij voor de security met flink wat gestreste reizigers die maar kort de tijd hebben om hun transfervlucht te halen. We zijn blij dat wij de tijd hebben. We staan ruim een uur in de rij en beginnen flink trek te krijgen. Als we eindelijk door de security zijn is het al 14:00 uur lokale tijd. De sandwiches-winkel is snel gevonden. Heerlijk…

Op Flightradar heeft Jasper al gezien dat onze vlucht naar Las Vegas vertraging heeft. Een uur voor de officiële vertrektijd, verschijnt de gate waar we naar toe moeten op de borden. Bij de gate verloopt het een beetje chaotisch. Er wordt na lange wachten voor een gate die zonder enige informatie gesloten blijft, uiteindelijk omgeroepen dat we ongeveer 1,5 uur vertraging zullen hebben en in plaats van 16:40 uur pas rond 18:00 uur zullen vertrekken.

Om 17:40 uur is het dan eindelijk tijd om te boarden en kunnen we beginnen aan het tweede deel van onze reis. Doordat we er al een hele dag op hebben zitten, beginnen vooral de kinderen al wat moe te worden. Hopelijk slapen ze vanavond lekker in het vliegtuig.

Om 18:15 uur vertrekt onze vlucht van British Airways (BA0275) met ruim 1,5 uur vertraging naar Las Vegas. Het toestel waar we mee vliegen, erg belangrijk voor de mannen, is een Airbus A350. Toen we de reservering maakten leek het er even op dat we met een Airbus A380 zouden vliegen, het lievelingstoestel van Jasper, maar al snel kregen we van British Airways een toestelwijziging door.

Op onze beeldschermpjes met de vluchtinformatie zien we dat de vlucht naar Las Vegas ongeveer 10 uur zal duren en we dat we dan rond 20:20 uur lokale tijd zullen landen op de luchthaven van Las Vegas. Het belooft dus een lange dag te worden.

In het vliegtuig naar Las Vegas hoeven we ons niet te vervelen. Er zijn veel films te zien, online spelletjes te doen en er zijn meerdere eetmomentjes. Het is af en toe ook heel erg fijn om even naar het toilet te wandelen om de benen te strekken.

Er wordt goed voor ons gezorgd in het vliegtuig. Als we even vliegen worden er zakjes pretzels met een drankje uitgedeeld. Als avondeten kunnen we kiezen uit pasta of Mexicaanse kip. Beide gerechten smaken heerlijk. We krijgen daarbij een broodje, kaas, crackers, een bakje gezond en een Chocolat Cherry Crunch Pot toetje. Een uurtje voor we landen worden we nog verblijd met een kip-sandwich.

Het aanvliegen op Las Vegas is erg mooi. We kunnen vanuit de lucht de mooi verlichte Strip duidelijk zien. We hebben een prima vlucht gehad, maar we zijn toch wel heel blij als ons vliegtuig een uurtje later dan gepland om 20:20 uur landt op de luchthaven van Las Vegas. In Las Vegas is het 9 uur vroeger dan in Nederland. We zijn weer terug en dat voelt heel goed.

Tijdens onze vorige reis naar Amerika hebben we op de luchthaven van San Francisco ongeveer een uur in de rij gestaan bij Immigrations. Van elke volwassen reiziger moesten er naast de paspoort- en Esta-controle ook digitale vingerafdrukken en foto’s genomen worden. Omdat Las Vegas een kleinere luchthaven is, hopen we dat het nu sneller zal gaan. De security controle gaat inderdaad vrij snel. De vingerafdrukken scannen hoeft hier niet. Wel wordt er van ons allemaal een foto gemaakt. 

Als we door Immigrations zijn, zien we dat onze koffers al op de band liggen. Nadat we onze koffers van de bagageband hebben gehaald, is het tijd om het autoverhuurbedrijf te zoeken. Buiten lopen we tegen een muur van warmte aan. Het is namelijk ruim 42°C, en dat laat op de avond. Pffff, wat is dat warm. Daar moeten we duidelijk weer even aan wennen. Doordat de luchthaven hier niet zo groot is, hebben we de gratis shuttle naar het Rental Car Center al snel gevonden. We melden ons bij het kantoortje van Alamo bij het rental-verzamelpand.

Nadat we het papierwerk hebben afgerond, mogen we onze auto gaan zoeken op de parkeerplaats. We kiezen voor een vrij nieuwe Toyota RAV4 Adventure met slechts 7600 mijl op de teller. We hebben dezelfde tassen mee als de vorige keer, maar we zijn toch blij dat we voor een auto met iets meer bagageruimte hebben gekozen. Dit keer gaat de bagage er een stuk gemakkelijker in. Nadat we alles hebben ingeladen vertrekken we naar ons hotel.

We hebben gekozen voor een hotel in North Las Vegas, Best Western Plus North Las Vegas Inn & Suites. Door de ervaring van onze vorige Amerika-reis, weten we dat je na een lange vlucht echt niet zit te wachten op een avondje op de Strip. Dat bewaren we voor later deze vakantie als we er echt van kunnen genieten. Tijdens onze vorige reis zijn de Best Western hotels ons goed bevallen. De prijs is prima en voor ons is het belangrijk dat je een stevig ontbijt kunt krijgen. We zullen deze vakantie dan ook meerdere keren overnachten in een Best Western, zo ook vandaag.

We hoeven maar 20 minuten te rijden naar ons eerste hotel. De Interstate 15 is snel gevonden, maar daarna is het even zoeken. We hebben namelijk geen navigatie in de auto en Google Maps werkt pas vanaf morgen, de eerste dag dat onze Amerikaanse telefoonkaart werkt. Gelukkig bedenkt Dave zich ineens dat je bij de Mac gratis WiFi hebt. We laden daar het laatste stuk van de route naar ons hotel in Google Maps op onze telefoon. Om 23:30 uur komen we aan in ons hotel.

We hebben een ruime kamer met twee Queensize bedden. Nadat we onze bagage weer hebben uitgeladen gaan we snel naar bed. We zijn flink gesloopt na de lange reis.

Lees verder: Reisverslag dag 2: Las Vegas – Cedar Breaks NM – North Salt Lake