Dag 1. Van Amsterdam naar Dubai

Zaterdag 8 juli 2023

  • We overnachten in het vliegtuig van Dubai naar Bangkok
  • Weer in Amsterdam: 27°C bij vertrek, zonnig
  • Weer in Dubai: 41°C, de zon is al onder

Het eerste deel van de heenreis

Wat hebben we lang uitgekeken naar vandaag. Nu is het eindelijk zover en gaan we op vakantie naar Thailand. We hebben ervoor gekozen om met Emirates naar Thailand te reizen. De wekker gaat lekker vroeg en we staan al een tijdje startklaar als opa Rob ons om 7:15 uur op komt halen om naar Schiphol te brengen. Dat zal wel iets met de vakantiekriebels te maken hebben. We zorgen dat we ruim op tijd op Schiphol zijn. Vanaf 08:10 uur mogen we inchecken.

Sinds kort is het ook voor onze reisbestemming mogelijk om een tijdslot te reserveren om door de security te gaan, zodat je niet in een lange rij hoeft te wachten. We hebben een tijdslot om 08:30 uur gereserveerd, ook al staat er op de website van Schiphol dat ze vandaag weinig drukte verwachten.

Als we aan komen rijden bij Schiphol staat er een flinke rij auto’s voor de vertrekhallen. De incheckbalies zijn nog niet open als we aankomen. We moeten even in een zij-rij wachten. Als we om 08:10 uur door mogen lopen naar de balies duurt het nog een flinke tijd voordat de balies echt daadwerkelijk open gaan. De incheck-medewerkers krijgen eerst nog een briefing. We hopen dat we ons tijdslot (8:30 – 8:45 uur) bij de security gaan halen, want het is toch drukker dan verwacht op Schiphol. Als we ingecheckt zijn lopen we snel door naar de security. Daar horen we dat het te druk is bij de tijdslots en dat we toch in de gewone rij moeten aansluiten. Boven aangekomen horen we toevallig dat we toch naar de tijdslot-rij kunnen. We verlaten snel de lange rij en lopen naar de tijdslot-rij. We hebben nog 1 minuut over als ze onze reservering scannen. Pffff, net aan gehaald.

Nu moeten we alleen nog in de rij bij de douane. Omdat de kids nog geen 16 zijn, moeten we bij de bemande balies in de rij en mogen we nog niet naar de zelfscan. Dat blijkt een flinke rij te zijn, die gelukkig toch nog snel doorloopt.

We zijn mooi op tijd (9:20 uur) door de douane. Vanaf nu hoeven we alleen nog maar te genieten. We trakteren onszelf eerst maar op iets lekkers bij Starbucks.

Dan vinden we het een mooie tijd om ons naar de gate te verplaatsen. Het is natuurlijk nog veel te vroeg, maar dat hoort er een beetje bij. We zien ons vliegtuig al staan bij de gate. We vliegen eerst met de EK146 naar Dubai. Het toestel waar we mee vliegen is een Boeing 777-300ER.

De vlucht naar Dubai zal volgens de tickets 6:35 uur duren en de vlucht van Dubai naar Bangkok duurt ongeveer 6:40 uur. Doordat we voor een flink lange overstaptijd in Dubai hebben gekozen (7,5 uur) en omdat het in Thailand 5 uur later is dan in Nederland, komen we pas morgenmiddag aan in Bangkok. De hele reis zal inclusief de overstaptijd 20 uur en 45 minuten duren.

Als we om 11:10 uur mogen boarden, lijkt het erop dat we mooi op tijd zullen vertrekken. Als het bijna tijd is om te vertrekken laat de gezagvoerder weten dat ze nog niet helemaal klaar zijn met het papierwerk en dat we 5 tot 10 minuten later zullen vertrekken dan gepland. Iets later krijgen we te horen dat daar nog eens 10 tot 20 minuten bij zullen komen, doordat er op Schiphol een storing is met de bagage. Nog niet alle bagage is aan boord van ons toestel. Uiteindelijk valt de vertraging toch nog mee en vertrekt ons vliegtuig om 12:05 uur (ipv. 11:40 uur) naar Dubai.

Al snel krijgen we een heerlijke lunch aan boord. We kunnen kiezen uit Thai Chicken Curry of Beef Lasagne. Kirsten krijgt een kindermenu. Verder vermaken we ons met de films die we op ons eigen schermpje kunnen kijken. We kunnen zelfs live naar de Formule 1 kijken, dus Dave is ook blij.

Dubai

De vlucht gaat sneller dan verwacht waardoor we alle vertraging weer inlopen. Na een rustige vlucht met slechts een klein beetje turbulentie landen we rond 20:15 uur lokale tijd (2 uur later dan in Nederland) op Dubai International Airport. We hebben hier 7,5 uur om over te stappen.

Onze koffers zijn op Schiphol al doorgelabeld naar Bangkok, dus we hoeven niet op zoek te gaan naar een bagageband. We gaan op zoek naar Immigratie. Nu we toch in Dubai zijn, willen we natuurlijk wel iets meer zien dan alleen de luchthaven. Vanaf 5 uur overstaptijd is het goed te doen om Dubai te bezoeken. Er zijn een paar highlights te bekijken in de buurt van de luchthaven. Om de luchthaven af te mogen hebben we een visum nodig. Deze is alleen op de luchthaven te regelen en als Nederlander ontvang je deze kosteloos. Bij Immigratie staan maar een paar mensen voor ons in de rij. We zijn dus al snel aan de beurt. Nadat we ons hebben aangemeld krijgen we ons visum met bijbehorende paspoortstempel en mogen we verder.

We volgen de bordjes naar de metro en kopen bij het kantoortje metrokaartjes. Voor 2 AED (Dubai Dirham), ongeveer €0,50, kopen we een Nol Red Ticket. Deze papieren ticket kunnen we opwaarderen met maximaal 10 enkele ritten of 5 dagpassen. We hebben per persoon twee enkele reizen (AED 6,00) naar de Burj Khalifa nodig. Samen met de Nol-kaart kost een retourtje AED 14,00 (ongeveer €3,50). Geen geld dus.

Tijdens het uitzoeken was ons niet helemaal duidelijk tot welke tijd de metro’s in Dubai zouden rijden. Op de ene site lezen we dat de metro’s om 00:00 uur stoppen met rijden, terwijl op andere sites 01:00 uur als eindtijd wordt genoemd. Voor de zekerheid hebben we ons toen ook maar verdiept in een alternatief om terug te komen bij de luchthaven als we de laatste metro missen. Er blijken in Dubai veel crèmekleurige taxi’s te rijden. Doordat deze taxi’s onder controle staan van de overheid, weet je dat je nooit teveel betaalt en hoef je dus ook niet te onderhandelen over de prijs. In vergelijking met Nederland zijn ook de taxiritjes erg goedkoop.

Voordat we in de metro stappen vragen we toch maar even na hoe laat de laatste metro vanaf onze halte teruggaat naar de luchthaven. De laatste metro gaat om 23:30 uur. Dat is eerder dan we verwacht hadden, maar we hebben nog steeds tijd genoeg voor onze plannen. Mochten we het toch niet halen, dan kunnen we altijd nog met de taxi terug naar de luchthaven.

De metro van Dubai rijdt het grootste deel van de rit bovengronds en stopt bij de meeste bezienswaardigheden. Het is al donker, maar tijdens het ritje kunnen we toch veel zien. Met de Red Line is het vanaf terminal 3, de terminal waar alle toestellen van Emirates landen, 30 minuten rijden naar Downtown Dubai. In Downtown Dubai bevinden zich de Burj Khalifa, de Dubai Fountain en de Dubai Mall.

Burj Khalifa

Als we uitstappen bij de halte Burj Khalifa/Dubai Mall gaan we op zoek naar een mooie plek om de Burj Khalifa te bekijken. Het is buiten enorm warm. Volgens het weerbericht op onze telefoon is de gevoelstemperatuur op het moment 47°C. De warmte komt als een föhn op ons af, en dat terwijl het al avond is. Met zijn 828 meter hoogte is de Burj Khalifa het hoogste gebouw ter wereld. De Burj Khalifa zelf hoeven we niet te zoeken, die zien we al van verre. Moeilijker is het om een mooie plek te vinden waar we het hele gebouw op de foto kunnen krijgen. Het is wel heel gaaf om de Burj Khalifa in het echt te zien. Jasper kan nu alvast één ding van zijn wensenlijstje afstrepen.

Dubai Mall

Als we genoeg foto’s hebben gemaakt, gaan we op zoek naar de Dubai Mall. We moeten weer terug naar de metrohalte waar we zijn uitgestapt. Daar beginnen we aan een flinke wandeling (zeker 15 minuten) door lange gangen naar de Dubai Mall. Het is erg aangenaam dat we door de met airco gekoelde gangen kunnen lopen. Gelukkig zijn er van die lopende banden die we ook van de luchthavens kennen, maar het blijft een flink stuk. De Dubai Mall schijnt met een winkeloppervlakte van meer dan een half miljoen vierkante meter en ruim 1200 winkels officieel het grootste winkelcentrum van de wereld te zijn. Alle bekende modemerken hebben hier één of meerdere winkels. In de Dubai Mall staat ook het grootste aquarium van de wereld. We lopen een stukje door de Dubai Mall en gaan dan op zoek naar de Dubai Fountain.

Dubai Fountain

Net buiten de Dubai Mall ligt de Dubai Fountain. Dit is te vergelijken met de fonteinenshow bij het Bellagio in Las Vegas die we vorig jaar hebben gezien, maar dan nog groter. De Dubai Fountain is dan ook de grootste en duurste fonteinshow ter wereld. We hebben tijdens onze vorige vakantie geleerd dat alles in Amerika groot is, maar in Dubai blijkt alles het grootste te zijn. We hebben wat feitjes gevonden over de Dubai Fountain: 

“De fontein kan maximaal 83.000 liter water tegelijkertijd omhoog spuiten en daarbij worden hoogtes bereikt van maximaal 150 meter, wat gelijk staat aan een gebouw van 50 verdiepingen. De fontein heeft een lengte van 275 meter (2 voetbalvelden), telt in totaal 6600 lampen en 25 kleurenprojectoren die zorgen voor een adembenemend schouwspel. Het hele project, inclusief de aanleg van het 12 hectare grote Burj Dubai Lake, heeft maar liefst 800 miljoen Dirham gekost, omgerekend ongeveer 150 miljoen euro.”

Vanaf 18:00 uur worden er iedere avond verschillende fonteinshows vertoond. Ieder half uur begint er een andere show. Iedere show heeft zijn eigen muziek en een eigen choreografie. Als we aankomen en een plekje hebben gevonden, begint de show bijna meteen. Wat een goede timing. De fonteinshow met op de achtergrond de verlichte Burj Khalifa is prachtig. Wat een geweldig begin van onze vakantie!

Na de show beginnen we maar weer snel aan onze terugweg naar de metro. We hebben op de heenweg ervaren dat we nog een flink stuk moeten lopen door de Mall en de lange gangen daarna om bij de metro te komen en we willen niet het risico lopen dat we onze laatste metro missen.

Met de metro zijn we in een half uurtje terug bij terminal 3. Dit is de thuisbasis van Emirates. Op televisie hebben we een documentaire gezien over de bouw van deze moderne terminal. Het advies is om rond 00:45 uur in te checken voor het tweede deel van onze reis. We zijn ruim op tijd terug op de luchthaven. Bij de security en de paspoortcontrole kunnen we gelijk doorlopen.

We hebben nog 3 uur over voordat we mogen boarden voor onze vlucht naar Bangkok. We gaan op verzoek van Jasper op zoek naar het Hard Rock Cafe. Deze blijkt vlak bij onze gate te zitten. We genieten van een heerlijk koud drankje. Dat gaat er wel in als het zo warm is. Daarna kopen Jasper en Kirsten hun eerste Hard Rock Cafe t-shirt van deze vakantie. Als het goed is zullen we deze reis nog twee andere Hard Rock Cafés bezoeken, die van Bangkok en die van van Chaing Mai. Die van Koh Samui blijkt helaas na de corona-pandemie gesloten te zijn.

Ondertussen is het zondag geworden. We schrijven verder bij dag 2.

Lees verder: Reisverslag dag 2: Van Dubai naar Bangkok