Dag 24 en 25. Terug naar Bangkok en dan naar huis af

Maandag 31 juli 2023 en dinsdag 1 augustus 2023

Terug naar Bangkok

Vandaag beginnen we aan de terugreis naar huis. Maar eerst genieten we nog een laatste keer van een heerlijk ontbijt. Rond 09:45 uur worden we door een taxi opgehaald bij ons hotel. Via smalle straatjes rijden we in minder dan een half uur naar de luchthaven van Koh Samui.

Om 13:00 uur vertrekt onze vlucht met Bangkok Airways naar Bangkok. We zijn dus veel te vroeg op de luchthaven. Bij de incheckbalie wordt ons gevraag of we misschien op een vlucht eerder mee willen. Natuurlijk willen we dat wel. We krijgen onze boardingpas en zijn om 10:50 uur al door de security. We wandelen buitenlangs langs leuke winkeltjes. Dit hadden we niet verwacht op zo’n kleine luchthaven. Het is een paar minuten lopen naar de vertrekhal, die eruit ziet als een soort grote hooiberg. Daar kunnen we bij de Courtesey Counter kosteloos wat te drinken pakken met een snack.

Dan is het al weer tijd om te boarden. We worden met een toeristentreintje naar ons vliegtuig gereden. We hadden op de tickets wel gezien dat de dames op rij 1 zouden zitten, maar bij binnenkomst zien we dat ze business class mogen vliegen. Dat betekent in dit geval meer beenruimte en veel bredere stoelen. De mannen zitten op rij 4, de eerste rij van de economy class. Ook zij hebben daardoor extra veel beenruimte doordat er geen andere stoelen voor hun zijn. We boffen dus goed. Normaal moet je extra betalen voor meer beenruimte.

We vliegen met een Airbus A319. We vertrekken om 11:30 uur. We hadden bij de reservering voor Kirsten een kindermenu besteld, maar met het overzetten naar een eerdere vlucht blijkt het eten niet doorgegeven te zijn. Er is nog een vegetarische maaltijd beschikbaar en verder alleen maaltijden met vis in zwarte pepersaus. Pech gehad. We eten de lekkere dingen eruit.

Om 12:35 uur landen we al op de luchthaven van Bangkok, Suvarnabhumi International Airport, waar we onze reis ook zijn begonnen. Het is nu veel drukker dan bij aankomst aan het begin van onze vakantie. Als we onze bagage hebben gaan we maar niet naar de public taxi zoals de eerste keer, maar bestellen direct een Grab naar ons hotel.

Airporthotel Bangkok

Omdat we pas vannacht verder vliegen, hebben we een kamer in een airporthotel in Bangkok gereserveerd, het At Residence Suvarnabhumi hotel. We blijven hier alleen niet slapen.

Het overnachtingshotel voor een middag is echt ideaal. We kunnen nog even lekker zwemmen, wat eten en een beetje uitrusten. Dit is veel beter dan rondhangen op een luchthaven.

Als we de bagage naar de kamer hebben gebracht, besluiten we om te lunchen in de ‘Eatery’ naast het hotel. Kirsten duikt daarna lekker het zwembad in en de anderen kiezen ervoor om een beetje te chillen. We hebben vannacht en morgen nog een flinke reis naar huis voor de boeg.

Begin van de avond gaan we op zoek naar een foodmarket. Dave had ergens gehoord dat er een foodmarket in de buurt van het hotel zou zitten. Na ongeveer 10 minuten lopen komen we bij de Market Land Foodmarket. Dit blijkt een ander soort foodmarket te zijn dan de soort waar wij de afgelopen dagen een paar keer hebben gegeten. Als we een varkenstong en varkensoren voor de verkoop zien liggen, vragen Jasper en Kirsten of we dan misschien toch maar in het restaurant naast het hotel kunnen gaan eten. Dit is voor ons allemaal iets teveel van het goede.

Het zit er echt op…, Van Bangkok naar Dubai

Na het eten frissen we ons nog even op en dan is het echt tijd om naar de luchthaven te gaan. We hadden de transfer om 22:00 uur gereserveerd, maar als we om 21:45 uur beneden komen en de sleutel inleveren kunnen we meteen instappen. Met de Airport Shuttle van het hotel worden we weer terug naar de luchthaven van Bangkok gebracht.

Om 22:20 uur zijn we al door de security en douane. Op de luchthaven van Bangkok zijn wel heel veel winkels. We maken onze laatste Thaise Bath op en kopen wat lekkers en een drankje. Wat opvalt is dat er bijna geen plekken op de luchthaven zijn, waar je even kunt zitten. We ploffen maar neer op de buitenrand van de lopende band. Daar zitten we dan. We voelen ons een beetje verloren op de luchthaven en hebben eigenlijk nog helemaal geen zin om naar huis te gaan.

Ondertussen is er weer een nieuwe dag aangebroken. Gelukkig gaat om 00:10 uur de gate op tijd open en mogen we naar de wachtruimte beneden waar wel genoeg stoelen zijn. 10 minuten later mogen we al boarden. Dan moeten we nog een flinke tijd in het vliegtuig wachten, want we vertrekken pas om

Om 01:35 uur vertrekken we naar Dubai (EK385). We vliegen opnieuw met een Airbus A380-800. De planning is dat deze vlucht 6 uur en 10 minuten duurt. De terugreis gaat een stuk sneller dan de heenreis, al is een reistijd inclusief overstap van 16:40 uur nog steeds best lang.

Om 04:00 uur lokale tijd worden we gewekt voor het ontbijt, We worden verblijdt met heerlijke pancakes. Dat hebben we nog nooit in een vliegtuig gehad. Heerlijk.

Netjes op tijd landen we om 04:30 uur in Dubai. Doordat we er op de heenweg voor hebben gekozen om Dubai te verkennen, hebben we toen maar weinig van de luchthaven gezien. Ook nu komen we weer aan in Terminal 3. Dit keer hebben we een minder lange overstaptijd dan op de heenweg, slecht 3 uur en 35 minuten.

Van Dubai naar Amsterdam

Om 08:15 uur vertrekken we met een kleine vertraging, opnieuw met een Airbus A380-800 naar Amsterdam (EK147). Deze vlucht zal volgens de planning 7 uur en 10 minuten duren.

Aan boord krijgen we opnieuw een ontbijt. Dit keer krijgen we een kaas-ei tosti. Lekker hoor! Als lunch krijgen we beef met aardappelpuree of kip met groenten. Ook deze maaltijden smaken weer prima. Jasper laat duidelijk merken dat hij de drie slagroomsoesjes met chocoladesaus wel heel erg lekker vindt. De stewardess ziet dit en belooft hem dat ze later zal kijken of er een paar over zijn. Ever later komt ze met twee bakjes extra soesjes voor zowel Jasper als Kirsten. Dat is smullen. Nog wat later komt ze met nog eens twee bakjes aanzetten. Wat een feest weer!

Uiteindelijk landen we om 13:00 uur op de Buitenveldertbaan van Schiphol. We moeten nog 10 tot 15 minuten wachten, want er staat nog een Boeing-777 op onze parkeerplaats. Bij de douane moeten we nog even in een flinke rij om Nederland weer binnen te mogen. Dan verzamelen we onze koffers en zoeken opa Rob die zo lief is om ons weer op te halen en thuis te brengen.

Nu is de vakantie echt voorbij. Helaas. We kunnen terugkijken op een geweldige reis vol met cultuur, natuur en avontuur (ook op culinair gebied). We hebben veel gezien en gedaan, maar zouden met gemak nog vele weken kunnen vullen in Thailand. Ook in Thailand zijn we nog lang niet uitgekeken.