Dag 15: Page – Antelope Canyon – Horseshoe Bend – Monument Valley

Woensdag 7 augustus 2019

  • Ons hotel in Monument Valley: Goulding’s Lodge
  • Reisafstand: 178,6 mijl
  • Weer: in Page 31°C bewolkt, in Monument Valley 31°C bewolkt

Vanmorgen kwamen we op tijd aan bij de ontbijtruimte van het hotel. Het was er een gekkenhuis. Er stond een hele lange rij bij de broodrooster en mensen probeerden zich daar doorheen te duwen omdat ze iets vergeten waren van het ‘buffet’. Toen we eindelijk aan de beurt waren, waren de zoete broodjes en mini muffins op. Ook het sap-apparaat was leeg. Voor niets in de rij gestaan dus. Gelukkig hadden we ondertussen een tafeltje kunnen bemachtigen. Toen het buffet werd bijgevuld zijn we ook maar gewoon tussen de wachtende mensen gedoken en hebben we gepakt wat we pakken konden. Anders zouden we nooit een ontbijt krijgen. Wat een tegenvaller was dit. De prijs-kwaliteit bij dit hotel klopte echt niet, zeker vergeleken met alle goedkopere hotels waar we de afgelopen nachten verbleven.

Na onze stop bij de Walmart zat onze achterbak nu echt overvol. In het hotel in Monument Valley hebben we geen ontbijt en avondeten, en in de buurt zitten volgens tripadvisor alleen prijzige restaurantjes.

We hebben al 6 maanden geleden een tour geboekt voor de Lower Antelope Canyon. We hadden gelezen dat je in de ochtend de mooiste foto’s kunt maken in de Lower Canyon. Omdat we een hotel in buurt hadden gevonden en op tijd hadden gereserveerd, konden we op een hele gunstige tijd de canyon in.

Om uiterlijk 9:45 uur moesten we inchecken bij Dixie Ellis’ Lower Antelope Canyon Tours. We hoefden vanaf ons hotel slechts 15 minuten te rijden. Om 10:15 uur begon onze tour door de Lower Canyon. Helaas was het flink bewolkt. Het was er erg druk bij het verzamelpunt. Als we niet al in Nederland gereserveerd hadden, hadden we niet naar binnen gekund. Er waren geen kaartjes meer te koop aan de kassa.
We vonden het best moeilijk om een keuze te maken tussen de upper en de lower canyon. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de lower omdat je hier op meerdere momenten van de dag goed terecht kan voor foto’s in verband met lichtinval. Bij de upper kun je eigenlijk alleen rond het middaguur mooie foto’s maken. Ook is de tour in de lower canyon langer, dus hebben we meer tijd om te genieten.

De lengte van de tour is 1800 meter en de wandeling in de canyon duurde ongeveer 1 uur. We werden in een klein groepje (10 personen) begeleid door een Navajo gids. Bij de ingang moesten we een smalle en steile trap af om in de canyon te komen. Antelope Canyon is een kloof die in de loop der jaren is uitgesleten door water en modder. In de kloof zagen we prachtige lichteffecten doordat het daglicht door smalle openingen naar binnen schijnt. We hebben vol verbazing gekeken naar alle kleuren in de canyon. De kleuren waren prachtig en het is moeilijk om te omschrijven wat we gezien hebben. Gelukkig konden we alles vastleggen met de camera. Het was in het echt nog mooier dan we ons hadden voorgesteld.
De gids gaf veel informatie over het ontstaan van de canyon en zorgde ervoor dat iedereen de ruimte en tijd had om mooie foto’s te maken. We hoefden ons niet te haasten en konden mooie foto’s maken zonder mensen erop. Hij gaf ook tips met betrekking tot de belichting van mobieltjes, om zo de mooiste foto’s te kunnen maken. Van echte fotocamera’s had hij niet zoveel verstand. Hij heeft gezorgd voor de juiste instellingen van de mobiel van Mascha. Hij heeft de telefoon een paar keer afgepakt van Mascha omdat hij de ‘winning photos’ zou maken. Hij keek dan grinnikend naar Dave. Mooi werden de foto’s zeker. Dave leek wel een Japanner met zijn camera. Hij heeft dit heel veel foto’s gemaakt. Het was hier ook gewoon te mooi. Dit is zeker een van de hoogtepunten van onze reis.

We zijn doorgereden naar onze volgende stop, de Horseshoe Bend. Dit is een hoefijzervormige bocht in de Colorado River en een van de meest gefotografeerde stukken van de rivier. De rivier maakt hier een bocht van 270°.
We hadden gelezen dat tussen 12:00 en 14:00 uur de bocht helemaal in de zon staat. Zo heb je tijdens het fotograferen geen last van schaduwen in de canyon. Toch fijn dat het vandaag een bewolkte dag was.
Bij de parkeerplaats van de Horseshoe Bend Overlook (dit jaar voor het eerst betaald parkeren, $10) stonden veel borden met hitte-waarschuwingen. Het viel erg mee met de hitte, 31°C, omdat het bewolkt was. De wandeling van 1,21 km naar het viewpoint was best pittig. We liepen bergafwaarts over een zandpad om bij het viewpoint van de Horseshoe Bend te komen. Ondanks de bewolking was het best warm.
De wandeling bleek al snel de moeite waard. Toen we eindelijk het viewpoint zagen, was er nog geen rivier te zien. Die zagen we pas toen we vlakbij de rand waren en naar beneden keken. Vanaf het viewpoint hadden we een prachtig uitzicht. Wow, van zo’n panorama word je toch wel even stil…
Het uitzicht op de groenblauwe rivier gelegen in de diepte, ruim 300 meter tussen de zandsteen rotsen, was indrukwekkend. Het was veel groter en dieper dan we verwacht hadden na het zien van de vele foto’s op internet. Jasper werd er zelfs even draaierig van toen hij naar beneden keek.

Het was wel vreemd en in onze ogen erg gevaarlijk dat er maar bij een heel klein stukje hekken stonden bij de afgrond. Als je tot de rand loopt kun je ongeveer 300 meter recht naar beneden kijken. Er stonden veel mensen bij de rand op de plekken zonder hekken. Gelukkig konden we gewoon achter het hek blijven voor de prachtige foto’s.
Nadat we genoeg hadden gezien van het tweede prachtige natuurverschijnsel van vandaag, wandelden we weer terug naar de auto. De terugweg was wat zwaarder omdat we de berg op moesten lopen.

We hebben onze weg vervolgd naar Monument Valley, een rit van zo’n 2 uur. Omdat we vanaf gistermiddag ineens geen bereik met onze AT&T kaart hebben, zijn we even langs de Walmart gereden (gratis wifi) om de juiste route met Google maps te downloaden.
Net als de afgelopen dagen was het erg rustig op de weg en het uitzicht onderweg was prachtig. Onderweg reden we de staatsgrens van Arizona naar Utah over. We hebben de klok maar weer een uurtje verder gezet.

Eindelijk kwamen we rond 17:00 uur aan bij ons hotel. Ons hotel ligt midden in Monument Valley, de perfecte locatie om de zonsondergang en zonsopkomst te zien. Monument Valley is onderdeel van het Monument Valley Navajo Tribal Park. Het behoort tot het grondgebied van de Navajo Indianen. Monument Valley staat bekend om zijn bijzondere rotsformaties. We hadden hier een heel leuk huisje met veranda gereserveerd.

Nadat de kids in een vrij koud binnenzwembad boven bij het hoofdgebouw hadden gezwommen, hebben we op de veranda een heerlijke magnetron Mac & Cheese gegeten. Een erg snelle maaltijd, want de mannen hadden een beetje haast. De belangrijkste reden dat we deze accommodatie hebben geboekt, is namelijk de zonsondergang. Deze bleek al om 20:20 uur te zijn. Toen de laatste hap macaroni naar binnen was geschoven zijn ze er direct vandoor gegaan. Op zo’n 10 minuutjes rijden bleek bij het Visitor Center de perfecte plek te zijn om de zonsondergang te fotograferen. De foto’s zijn prachtig geworden. De dames hebben de zonsondergang vanaf het huisje bekeken en hadden ook een geweldig uitzicht.

Lees verder: Reisverslag dag 16: Monument Valley – Flagstaff