Dag 5: San Francisco – USS Hornet Alameda – Facebook – Gilroy

Zondag 28 juli 2019

Ons laatste nachtje in San Francisco zit erop. We hadden nog minstens twee dagen kunnen vullen met leuke activiteiten. Nog even uitchecken, de koffers inladen, de TomTom instellen en onze roadtrip kan echt beginnen.

Rond 08:00 uur zijn we vertrokken richting de kronkelweg van Lombard Street. Lombard Street is de straat waar ons hotel ook gevestigd is. Lombard Street wordt ook wel omschreven als de meest bochtige straat ter wereld. Het is een weg van slechts 100 meter lang met een hoog stijgingspercentage (27%) en 8 haarspeldbochten.
We waren deze keer de enige auto die naar boven reed. Met de action cam op de motorkap bevestigd, zijn we kronkelend tussen de bloembakken naar beneden gereden. Dit hoort er echt bij als je in San Francisco bent.

We hebben de thuis gemaakte planning voor vandaag maar gelaten voor wat het was. We wilden namelijk voordat we San Francisco zouden verlaten nog een laatste blik werpen op de Golden Gate Bridge. Tot onze grote verbazing was er dit keer bijna geen mist en konden we de brug goed zien. We besloten om weer naar Crissy Field te rijden om wat foto’s te maken. Dit kon toch niet waar zijn… alle toegangswegen naar Crissy Field waren afgesloten voor de San Francisco marathon. Dit hebben wij weer. Uiteindelijk hebben we een weggetje gevonden waar de hekken al wel klaar stonden maar nog niet geplaatst waren. De mannen zijn over een hekje geklommen om toch DE foto’s te maken waar ze zo naar hadden uitgekeken. Wat een geweldige afsluiting van ons verblijf in San Francisco. Voordat we echt op pad gingen, zijn we nog even heen en weer gereden over de Golden Gate Bridge. Super.

Dan is het toch eindelijk tijd geworden om San Francisco te verlaten en aan onze roadtrip te beginnen. Na een korte rit door San Francisco reden we over de San Francisco Bay Bridge. Vanaf deze brug konden we nog een laatste blik werpen op Alcatraz Island.

De eerste staat waar we doorheen zijn gereden is de Golden State, Californië. We zijn met wat leuke tussenstop naar Gilroy gereden. Gilroy is de knoflook hoofdstad en we zagen op tv dat vandaag de laatste dag is van het Garlic festival. Het zou leuk zijn als we op tijd aankomen in Gilroy en nog even naar het festival kunnen. Dat hebben we thuis niet.

Ons eerste reisdoel was de USS Hornet in Alameda. Dit Amerikaanse vliegdekschip heeft gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse Oorlog en de Vietnam Oorlog. We hebben eerst rondgelopen in de hangar waar oude helikopters en een paar straaljagers stonden. Daarna zijn we via een steil trappetje naar het flightdeck gegaan waar we tussen nog meer straaljagers konden lopen. Wat een ervaring om eens op zo’n groot vliegdekschip rond te lopen.

We zijn een klein stukje omgereden naar Silicon Valley om bij het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park te komen. Op weg naar Silicon Valley zijn we gestopt bij een Walmart. We hebben een koelbox gekocht die we met ijs kunnen vullen om onze broodjes en drinken koel te houden. Bijna ieder hotel heeft een vendingmachine, een machine waar je ijsblokjes kunt halen. Ook hebben we eindelijk lekkere broodjes gevonden. Nu nog op zoek naar kaas waar wat smaak aan zit.

Natuurlijk zijn we bij het hoofdkantoor van Facebook gestopt bij het ‘like’ bord. Het was wel even zoeken, maar gelukkig zagen we ineens een hele groep Chinezen staan. We zijn toeristen dus zijn we even met het duimpje op de foto geweest. Toch grappig dat er voor zo’n bord een korte wachtrij is.

We hebben onze weg vervolgd naar Santa Cruz. We reden door een mooi en groen stuk van Amerika. Ondertussen waren we de TomTom van het reisbureau zat geworden. Het geluid deed het niet waardoor we al meerdere afslagen gemist hadden. Gelukkig hadden we in Nederland een Amerikaanse SIM kaart gekocht met onbeperkt datalimiet voor een maand, dus we zijn overgegaan op Google maps. Dat ging beter.

We hebben een poging gewaagd om Santa Cruz in te komen, maar na ruim een half uur stil staan op de toegangsweg hebben we besloten om te keren. We zijn toen doorgereden naar ons hotel in Gilroy. Op naar het zwembad en het Garlic festival.

We reden rond half 6 Gilroy binnen. Voordat we naar ons hotel reden, zijn we nog even gestopt bij een tankstation. Toen we de autodeur open deden roken we een hele sterke knoflooklucht, waarschijnlijk afkomstig van het Garlic festival.

Tanken in Amerika is wel wat vreemd. Je moet vooraf bij de kassa het bedrag (cash of creditcard) dat je denkt te tanken betalen en vervolgens ga je naar de pomp.  Nu kan je beginnen met tanken. Gaat er minder in dan je betaald hebt, dan ga je terug naar de kassa en krijg je cash terug (als je cash betaald hebt).  Heb je met de creditcard betaald? Dan storten ze binnen enkele dagen het geld terug op je rekening.

Ons hotel in Gilroy heeft een klein buitenzwembad met een hot tub erbij. Na het inchecken bij ons hotel zijn de kids direct in het kleine zwembadje gesprongen. Brrrr koud. De hot tube zag er een beetje ranzig uit, dus die hebben we maar gelaten voor wat het was. Ook bij ons hotel rook het enorm naar knoflook.

We hebben een erg nette en ruime kamer. De bedden zijn breder dan in San Francisco, dus dat is erg prettig. We hebben voor dit hotel gekozen omdat het erg gunstig ligt op onze route naar Carmel, Monterey en Big Sur. De recensies die we over dit hotel hadden gelezen waren wat twijfelachtig, maar het prijsverschil met andere accommodaties in de regio was zo groot dat we toch voor dit hotel hebben gekozen.

In het hotel bekeken we snel wat nieuwsberichten. We lazen dat er een enorme sprinkhanenplaag is op de Strip van Las Vegas. Het gaat om duizenden beestjes, als gevolg van het regenseizoen. Naar verwachting zal de plaag nog enkele weken duren. Wij zullen ze dus ook wel tegenkomen volgende week. Bah.

In Gilroy zijn heel veel restaurantjes te vinden. Wij hebben gekozen voor de Super Taqueria, een fastfood Mexicaan. De Giant Super burrito is echt een echte aanrader. Heerlijk.

Na het eten wilden we graag naar het Garlic festival. Mascha wilde heel graag een keer knoflookijs proeven. Dat bleek niet zo’n goed idee te zijn.

Vanaf het moment dat we aan het inchecken waren totdat we bij het restaurant kwamen hebben we non-stop sirenes van brandweer, politie en ambulance voorbij ons hotel horen komen en er vliegen meerdere helikopters boven Gilroy. We waren toch wel benieuwd wat er aan de hand was. We dachten dat er een grote brand in de buurt zou zijn. We schrokken ons rot toen we op internet lazen dat er een schietpartij was geweest bij het Garlic festival. Er waren meerdere gewonden en een aantal mensen was overleden. Wat een nachtmerrie.

Terug in ons hotel was de schietpartij in Gilroy op elke tv- zender te zien. Het was gebeurt om slechts 4 km van ons hotel. We waren zo blij dat we veel files hadden op weg naar Gilroy en daarom pas laat in het hotel aankwamen, dat de kids eerst wilden zwemmen en dat Kirsten een zeur is met eten en dat we daarom niet op het festival wilden eten…

Lees verder: Reisverslag dag 6 – Gilroy – Monterey – Carmel-by-the-Sea – Bixby Creek Bridge – Sonora