Voorbereidingen Roadtrip West-Amerika

In de zomer van 2019 hebben we een roadtrip gemaakt door West-Amerika. De voorbereiding van deze reis hebben we met z’n vieren gedaan, ieder op z’n eigen manier. Dave wist al precies waar hij naar toe wilde; nog een keer een mooie rondreis maken door West-Amerika was al jaren een grote wens van hem. Jasper had ook al veel ideeën, mede dankzij de DVD-box van Bassie en Adriaan ‘Een reis door Amerika’. De film komt uit 1994, dus nu maar hopen dat er niet teveel is veranderd. Hij had al snel een lijstje klaar met plaatsen en bezienswaardigheden waar hij zeker naar toe wilde. Hij heeft eerst een Roadbook gemaakt als voorbereiding op deze reis. Kirsten vond het direct geweldig om naar Amerika te gaan, maar had geen idee wat Amerika was. Met haar hebben we reisfolders bekeken. Mascha heeft haar wensen voornamelijk uit de reisfolders, reisboeken en de vele reisverslagen op internet gehaald. Met al deze informatie en wensen hebben we een mooie route uitgestippeld en daar later hotels bij gezocht.

Begin februari 2018 zijn we al begonnen met de voorbereidingen. We vonden het moeilijk om te bepalen hoeveel dagen we nu nodig zouden hebben om alles te zien wat we wilden zien. 27 dagen leek ons uiteindelijk wel genoeg. Rond de zomer van 2018 hebben de voorbereidingen op een laag pitje gestaan. Het echte plannen van de reis  kon pas beginnen als we de tickets zouden hebben. Het was voor ons niet helemaal duidelijk wat het prijsverschil zou zijn als we een ticket zouden boeken met aankomst in San Francisco en vertrek vanaf Los Angeles, in vergelijking met aankomst en vertrek op Los Angeles. Voor ons was dit wel een belangrijke overweging.

Dave had ondertussen al een paar keer contact gehad met reisbureau Woerden, waarvan de eigenaar gespecialiseerd is in reizen naar Amerika. Op veel van onze vragen had Dave al antwoord gekregen en hij heeft ook veel tips gekregen. Nu moesten we wachten tot de tickets in september (11 maanden voor de terugreisdatum) in de verkoop zouden komen.

Omdat we via booking.com al een tweetal zeer gunstig geprijsde/gelegen accommodaties hadden gevonden waar nog maar weinig kamers vrij waren  en die we kosteloos konden annuleren, hebben we midden augustus al een accommodatie in San Francisco en een in Page gereserveerd.

Op 25 augustus stonden de prijzen voor onze tickets online. We hebben nog even het reisbureau gebeld om te kijken wat ze voor ons konden betekenen. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om de tickets via het reisbureau te boeken. Het voordeel hiervan was dat we alle vier onze bagage kosteloos mee mochten nemen, terwijl de ticketprijs hetzelfde was als een ticket zonder bagage welke wij online gezien hadden. Voorwaarde was wel dat we via het reisbureau drie hotelovernachtingen of een huurauto moesten boeken. Omdat we onze twijfels hadden over de huurprijs van de auto, hebben we er voor de zekerheid maar voor gekozen om drie hotelovernachtingen via het reisbureau te boeken. Uiteindelijk hebben we besloten om ook de auto via het reisbureau te boeken. Ze werken samen met het verhuurbedrijf Sunny Cars/Alamo.

Tijdens onze roadtrip overnachten we in verschillende hotels. De meeste hotels hebben we geboekt via booking.com. Zo weten we zeker dat we in Amerika altijd een slaapplaats hebben en geen extra tijd kwijt zijn aan het zoeken naar hotels. Het voordeel voor ons om via booking.com te boeken, is dat we de meeste hotels tot enkele dagen voor aankomst kosteloos kunnen annuleren en dat we de meeste hotels ter plaatse kunnen betalen. Het nadeel is dat we afhankelijk zijn van de dollarkoers. Bij een ongunstige koers kunnen de prijzen in Euro’s dus wat hoger uitkomen. Voor de kids hebben we waar mogelijk voor een hotel met zwembad gekozen. Niet alle hotels zullen even goed zijn als we de recensies moeten geloven, maar we hoeven er alleen maar te slapen. We merken het wel als we er zijn.

Ons reisschema staat best vol. We hebben ervoor gekozen om veel dingen te zien, waardoor we niet overal heel lang kunnen blijven. We verwachten dat we met de kids toch geen 2 uur durende hikes in de hitte gaan doen.

Vanaf Amsterdam gaan er op de woensdag twee tot drie vluchten per dag. Voor de meeste reizigers zullen de tijd of de kosten bepalend zijn voor de keuze van vlucht. Bij ons is dat iets anders gegaan. Met de kinderen wilden we graag een rechtstreekse vlucht hebben, dus we kwamen uit bij KLM. Vervolgens hebben de mannen gekeken met welke toestellen er gevlogen moest worden. Omdat de middagvlucht naar San Francisco met de Dreamliner was, grote wens van Dave en Jasper, is er voor de middagvlucht gekozen. Terug zouden we vliegen met de Boeing 777. In december kregen we al de eerste vluchtwijziging. De Boeing 777 op de terugweg werd vervangen door een Dreamliner. Twee erg blije mannen dus.

Begin januari hebben we alvast kaartjes voor de Lower Antelope Canyon gekocht, via Dixie Ellis. We waren een beetje aan het googlen en zagen ineens dat er op de dag waarop wij naar Antelope Canyon wilden gaan al heel veel tijden niet meer beschikbaar waren. Gelukkig was er op de tijd die wij graag wilden nog wel plek, dus hebben we gelijk maar gereserveerd. We zijn er lekker vroeg bij.

In februari hebben we voor de zekerheid onze ESTA vast aangevraagd. Als Trump voor de zomervakantie weer met een shutdown aankomt waardoor het aanvragen van zo’n ESTA niet mogelijk is, komen wij in ieder geval niet in de problemen. De dag na het aanvragen kregen we al een bevestiging dat onze aanvraag is goedgekeurd.

We hadden in verschillende reisverslagen al gelezen dat het belangrijk was om in Nederland al tickets te kopen voor een bezoek aan Alcatraz. Alcatraz Cruises is de enige aanbieder die een vergunning heeft om ook echt op het gevangeniseiland te komen. De andere aanbieders mogen er alleen maar omheen varen. De kaartjes zijn in het hoogseizoen vaak al weken van tevoren uitverkocht. Drie maanden voor het bezoek konden we in Nederland de kaartjes voor de boottocht naar Alcatraz reserveren. Dat hebben we eind april ook maar gelijk gedaan. Weer iets weggestreept van ons actielijstje.

In Los Angeles staat in het California ScienCenter de Spaceshuttle Endeavour. We hadden gelezen dat je in de vakanties en weekenden een tijdreservering moet maken om de Endeavour te kunnen bekijken. Dat hebben we dus ook maar gedaan. Het is wel moeilijk om een tijd te kiezen, want we hebben geen idee hoe onze dagen er in Los Angeles uit zullen zien.

We wilden deze vakantie graag iets typisch Amerikaans doen met de kids. Onze keuze is gevallen op het bezoeken van een baseball wedstrijd. De Los Angeles Dodgers (kenden we alleen van naam) speelden helaas geen wedstrijden in de periode dat wij in Los Angeles waren. Heel toevallig kwamen we erachter dat de Los Angeles Angels een wedstrijd zouden spelen tegen Pittsburgh Pirates vlak bij ons hotel in Anaheim. Dat kwam dus goed uit.

Het reserveren van kaartjes bleek niet zo gemakkelijk als we gehoopt hadden. We wilden e-tickets,maar kwamen in het reserveringssysteem telkens uit op papieren tickets. Uiteindelijk kwamen we erachter dat we eerst de MLB Ballpark app moesten installeren en vervolgens onze ticketaccount van de Angels moesten koppelen aan deze app. We konden voor $4 p.p onze tickets upgraden met een ‘Coca Cola Friends & Family Fun Pack’. Voor die $4 krijgen we allemaal een hotdog en een kleine softdrink. Een hotdog hoort er natuurlijk wel bij. We zijn voor de goedkoopste stoelen gegaan, helemaal bovenin. Het gaat ons meer om de sfeer dan de wedstrijd. Die kunnen we waarschijnlijk toch niet echt volgen omdat we de spelregels niet kennen. Onze verbazing was groot toen 1 1/2 week voor vertrek ineens de tickets op de deurmat lagen. We hadden toch e-tickets besteld? Geen idee waarom we de tickets dan met zoveel moeite aan de app hebben gekoppeld. We weten nu in ieder geval wel zeker wat we naar binnen mogen.

Lees verder: Reisverslag dag 1: Amsterdam – San Francisco